Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone? Vyskúšajte ten náš

Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone? Vyskúšajte ten náš
Zdroj foto: Getty images

Sezóna jahôd je v plnom prúde. Neviete čo s nimi? Skúste náš recept na jahodovú tortu.

Cheesecake recepty patria medzi veľmi obľúbené, či už ide o jeho pečené alebo nepečené varianty.
My vám ho ponúkame v zdravej forme s jahodami v kombinácii s mascarpone.

Čo je to cheesecake?
Cheesecake je dezert, ktorý tvoria dve vrstvy:

  • korpus z rozdrobených sušienok
  • a syrová (resp. tvarohová) vrstva

Na začiatku  bol cheesecake iba pečeným dezertom.
Môžeme ho pripraviť podľa pôvodnej receptúry, čiže čisto syrový, alebo s rôznou príchuťou, vtedy ho obohatíme o tretiu vrstvu, ako je ovocie, čokoláda a podobne.

O jahodách

Jahody patria medzi najobľúbenejšie a zároveň najviac rozšírené plody v našom zemepisnom pásme.
Pre svoju nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad zastupujú dôležité miesto v kuchyni.
Dôležité sú pre naše zdravie aj krásu, pretože sú významným zdrojom vitamínov a minerálnych látok.

Prečítajte si náš článok Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky).
Okrem receptu na výborný a chutný koláč, si v článku môžete prečítať aj o tom:

  • Aké látky jahody obsahujú.
  • Aké účinky má konzumácia jahôd na naše zdravie.
  • Čo si na jahodách treba všímať, ak si ich kupujeme v obchode.

Jahody sú určené predovšetkým k priamej konzumácii po zbere.
Obsahujú 80 až 90 % vody, preto sa môže stať, že nám veľmi rýchlo splesnivejú. 

7 trikov a rád: Ako udržať jahody čo najdlhšie čerstvé

1. Jahodám nechávame stopky.

Bez nich začnú rýchlo vysychať, neudržia si svoj vysoký obsah vody a začnú sa scvrkávať. Navyše po odtrhnutí stopky vzniká rana, ktorá sa stáva vstupnou bránou pre hnilobu.

2. Jahody uskladnime v chladničke v plastovej, alebo keramickej nádobe neumyté. Umývame ich až tesne pred konzumáciou.

3. Dôležité je jahody pred uložením do chladničky pretriediť. Každú napadnutú jahodu treba vyhodiť, lebo pleseň sa rýchlo šíri. Radšej na začiatku vyhodiť jednu, ako na konci všetky.

A to kúpené aj nazbierané.

4. Ak doprajeme jahodám octový kúpeľ, vydržia v chladničke oveľa dlhšie, niekedy aj 10 dní. A to vďaka tomu, že ocot dokáže zničiť baktérie a plesne, ktoré sme si na jahodách priniesli.
Vodu zmiešame s octom v pomere 10:1. Do tohto roztoku ponoríme jahody na niekoľko minút.

Potom ich opláchneme pod tečúcou vodou a necháme úplne vyschnúť na bavlnenej utierke.

5. Ak chceme použiť jahody na zdobenie a potrebujeme, aby vyzerali čo najlepšie, môžeme ich v chladničke uskladniť v kartónovom obale na vajíčka, ktorý prebytočnú vlhkosť absorbuje.

6. Jahody si vieme uskladniť aj ich zmrazením.

Mrazíme celé plody, aby nám pri následnom rozmrazovaní vytieklo, čo najmenej šťavy.
Vyberáme si pevné, nepoškodené plody, ktorým šetrne odstránime stopku.

Vložíme ich do sitka a opláchneme. Necháme ich úplne uschnúť najskôr na utierke a potom na tácke.

Ak by sme ich mrazili mokré alebo ešte vlhké, primrzli by k sebe a nebude možné ich jednoducho oddeliť.

Jahody vložíme do mrazničky aj s táckou, na ktorej sú rovnomerne rozložené a už dokonale oschnuté. Po zmrazení ich presypeme do igelitového vrecka, alebo do vhodnej nádoby. Takto zamrazené jahody nám vydria minimálne 10 mesiacov.

7. Ďalšia možnosť uskladnenia jahôd je ich spracovanie formou zavárania, varenia domáceho džemu či výroby sirupu.

O mascarpone

Mascarpone pochádza z Lombardie.
Je to jemný, krémový čerstvý syr, vyrábaný zo smotany pôsobením kyseliny vínnej bez odoberania srvátky.

Obsahuje vysoké percento tuku, cca 60%.

Používa sa predovšetkým pri príprave sladkých dezertov, pretože má jemnú krémovú štruktúru a lahodnú chuť. Mascarpone krém sa skvele hodí k čerstvému ovociu, na torty či do pohárov, nepečených dezertov s piškótami, sušienkami.

Je základom tradičného Tiramisu, je však vhodný aj ako náhrada "tučného" masla v krémoch.

Jahodový cheesecake s mascarpone

Náš recept na zdravý fit jahodový cheesecake bude v pečenej forme.
Pripravíme si preto vhodnú formu na pečenie. Tá by mala mať priemer 20 až 24 cm.

Ingrediencie

Korpus: 

  • 100g ovsených vločiek 
  • 100g orechov – vaša obľúbená zmes 
  • 1PL kakaa
  • voda

Plnka: 

  • 500 g  odtučneného tvarohu
  • 250 g mascarpone
  • 200 g gréckeho jogurtu
  • 3 vajcia
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 20 g kokosového cukru
  • 5 g stévie
  • vanilkový extrakt

Poleva:

  • 300 g jahôd 
  • 1/2 balenia želatíny v prášku

Postup

1.

Pripravíme si tortovú formu, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Z papiera odstrihneme štvorec adekvátny k obvodu formy.

Nebudeme strihať jeho okraje, necháme ho štvorcový. Bude sa nám na konci lepšie manipulovať s koláčom pri jeho prekladaní na servírovací podnos.

Zároveň si pripravíme aj rúru na pečenie. Predhrejeme si ju na 180 stupňov.

2.

Teraz si pripravíme korpus: 

  • Sekacím mixérom rozmixujeme ovsené vločky a zmes orechov.
  • Do vzniknutej hmoty  pridáme kakao a pomaly začneme  prilievať vodu.
  • Vodu prilievame dovtedy, kým nám nevznikne "lepkavá" hmota,  ktorú rozotrieme na dno formy na pečenie.

Formu s korpusom vložíme do vyhriatej rúry. Základ koláča si dáme predpiecť na 10 minút.
Po uplynutí času ho vyberieme a necháme chladnúť.
Teplotu rúry znížime na 170 stupňov a pokračujeme s prípravou plnky.

3.

Plnku na náš cheesecake si pripravíme tak, že zmiešame:

  • tvaroh
  • mascarpone
  • a grécky jogurt
  • spolu s citrónovou šťavou
  • s pár kvapkami vanilkového extraktu,
  • zároveň pridáme aj kokosový cukor a stéviu

Miešame na najnižších otáčkach, aby nám zmes zostala stále hustá.
Za stáleho miešania postupne pridávame vajíčka. Krém vymiešame do hladka.

4.

Krém nalejeme na vychladnutý korpus do tortovej formy.

Môžeme ho ešte za pomoci stierky jemne rozotrieť, aby sme mali povrch koláča zarovnaný.

Takto pripravený cheesecake dáme piecť.
Pečieme ho pomaly pri teplote 170 stupňov približne 60 až 70 minút, kým nám od okrajov a zvrchu nezačne hnednúť.

5.

Po dopečení rúru vypneme a pri otvorených dvierkach necháme koláč chladnúť 20 až 30 minút.
Po vybratí z rúry ho necháme najskôr dokonale vychladnúť pri izbovej teplote a následne ho dáme stuhnúť do chladničky minimálne na tri hodiny.

Najlepšie je upiecť si koláč ho deň dopredu a nechať ho vychladnúť cez noc.

Vychladnutý koláč by mal krásne držať tvar, byť pružný a nadýchaný.

6.

A môžeme zdobiť

  • Nakrájame si jahody na tenšie plátky, ktoré poukladáme na cheesecake.
  • Zvyšné jahody ponorným mixérom vymixujeme, pridáme pol balíka želatíny a zmes jemne ohrejeme v mikrovlnke.
  • Nalejeme na ozdobený dezert a vložíme do chladničky stuhnúť.

Prajeme dobrú chuť.

Vyskúšajte aj ďalšie naše zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané