späť na zoznam článkov

Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Lucia Hlinková
Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky
Zdroj foto: Getty images

Práve teraz dozrievajú čerešne. Sú nimi posiate celé stromy, rozvoniavajú nimi trhoviská aj supermarkety.


Recept na zdravú čerešňovú bublaninu máme pre vás vo fit variante s kokosovou múkou aj v klasickej podobe.

Pozrite si dva nenáročné recepty a sami sa rozhodnite, či dáte prednosť tradičnej kuchyni a budete mať koláč ako od babičky, alebo vyskúšate fit šťavnatú variantu čerešňovej bublaniny z radov modernej kuchyne.

Koľko času máte na rozhodovanie?

Existuje 7 čerešňových týždňov, z ktorých má každý 15 dní (nie 7 dní ako bežný týždeň).V našich klimatických podmienkach začínajú čerešne dozrievať v druhej polovici mája a preto sa čerešňové týždne kvôli prehľadnosti začínajú 16. mája a končia 31. augusta.

Tento časový interval ohraničuje obdobie od dozrievania tých najskorších odrôd, až po veľmi neskoré odrody čerešní.

Čerešne nielen dobre chutia, ale sú i zdraviu prospešné. A to platí rovnako v tradičnej, ako aj v modernej kuchyni.

Čo čerešne obsahujú?

  1. Vitamíny: vitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), vitamín C a vitamín E
  2. Minerály: horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík
  3. Vodu: Dužinu tvorí viac ako 80% vody
  4. Ovocné cukry
  5. Antioxidanty: obsahujú najvyššiu úroveň antioxidantov v porovnaní s iným ovocím

Tabuľka nutričných hodnôt - čerešne 100g

Energia 225kj
Bielkoviny 0,91g
Sacharidy  14,38g
Cukry 18,52g
Tuky  0,41g
Vláknina 2,03g

 

Aký účinok má zloženie čerešní na naše zdravie?

  1. Chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom. Kombinácia rastlinného farbiva, vitamínu C a zinku, premieňa stavebné jednotky bielkovín na pevnú sieť pružných kolagénových vláken. Táto kombinácia zároveň pomáha likvidovať škodlivé enzýmy, ktoré naše väzivo poškodzujú.
  2. Majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť i naše vlasy.
  3. Zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov vďaka antokyanátom (rastlinné farbivá), ktoré zmierňujú tvorbu histamínu a prostaglandínu, a tým zmierňujú zápaly.
  4. Pôsobia protizápalovo.
  5. Pomáhajú pri redukcii hmotnosti, lebo neutralizujú mastné zložky potravy a nedovolia im preniknúť cez črevné steny do krvného obehu.
  6. Sú dobrým zdrojom draslíka.
  7. Posilňujú obranyschopnosť nášho organizmu a to vďaka vitamínu C a antioxidantom.
  8. Podporujú dobrý a  pokojný spánok, vďaka obsahu melatonínu.

Pozor – čerešne sa nezapíjajú vodou!

Pri čerešniach, ako aj pri iných kôstkoviciach, dochádza pri ich skorom kontakte s vodou k rýchlemu kvaseniu.
To nám spôsobí nepríjemné zažívacie problémy, preto po ich konzumácii nezabúdajte určitý čas počkať s pitím vody alebo inej tekutiny.

Videli ste už niekedy kvety ako súčasť šalátov, či ako ozdobu jedla?
Takto sa dajú použiť aj okvetné lístky čerešní, pretože tie sú tiež jedlé.
Skvele chutia jemne osolené, môžete ich tiež použiť ako jedlú ozdobu alebo si z nich spraviť tradičný japonský čaj.

Pozor - nikdy nejedzte kvety chemicky ošetrovaného stromu!

Tradičná kuchyňa
Recept na čerešňovú bublaninu, ktorá chutí ako od babičky

Keď čerešne, tak bublanina.
Recept na koláč, ako od babičky, je jednoduchý a je na jeden veľký plech.

Ingrediencie

  • 6  vajec
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g práškového cukru
  • pol balíka kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 ml teplej vody
  • 150 ml oleja
  • 300g čerešní
  • tuk na vymastenie a múka na posypanie plechu

Postup

  1. Čerešne si umyjeme, osušíme a odkôstkujeme.

  2. Zmiešame si suché ingrediencie, čiže polohrubú múku s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom.

  3. Bielky oddelíme od žĺtkov.

  4. Z bielkov si vymiešame tuhý sneh. Môžeme použiť mixér, alebo ho pripraviť ručným šľahaním.
    Čím tuhší budete mať vyšľahaný sneh, tým bude koláč kyprejší a vláčnejší.
    Pevnejší sneh získate pridaním štipky soli v priebehu šľahania.
    Ak na záver otočíte nádobu, v ktorej ste šľahali, hore dnom, sneh zostane v nej bez pohybu a stekania.

  5. Žĺtky vymiešame s cukrom do spenenia.
    Potom začneme pomaly a postupne pridávať striedavo teplú vodu a zmes zmiešaných suchých ingrediencií.
    Na záver pridáme olej.

  6. Teraz spojíme vyšľahané cesto so snehom z bielkov.
    Sneh po lyžiciach vmiešame do cesta.
    Postupujeme pomaly a zľahka. Nemiešame zbytočne dlho, iba toľko, aby sa nám vytvorila kompaktná zmes.

  7. Hotové cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech.
    Na vrch poukladáme čerešne.

  8. Bublaninu pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C  približne 20 - 30 minút.

  9. Po vychladnutí nakrájame a zľahka poprášime práškovým cukrom.

Nezabudnite, že aj v receptoch tradičnej kuchyne, hrá dôležitú rolu kvalita a čerstvosť použitých surovín.

Prajeme vám dobrú chuť.

 

Moderná kuchyňa
Recept na fit čerešňovú bublaninu z kokosovej múky

Ak náhodou kokosovú múku doma ešte nemáte, určite to napravte.

Je to výživná a bezlepková alternatíva bežnej pšeničnej múky.
Neobsahuje žiadne z bežných alergénov.
Jej hlavnou prednosťou je veľmi nízky obsah cukrov, sacharidov a kalórií.

Kokosová múka je vyrobená z čistého kokosu.

Keď sa odstráni vonkajšia vrstva kokosu, ostane čerstvá kokosová dužina. Z tej sa odstráni mlieko, usuší sa pomalým pečením na nízkej teplote, pomelie sa, a tak vzniká kvalitná kokosová múka iba z jednej ingrediencie - z kokosu, bez pridania akýchkoľvek aditív či konzervantov.

Oproti strúhanému kokosu obsahuje oveľa menej tuku, čo z nej robí vhodnú  surovinou do diét.

Kokosová múka patrí medzi takzvané super potraviny.
Sú to potraviny, ktoré sú nutrične bohaté a majú vysoký obsah vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných živín, ktoré:

  • spomaľujú proces starnutia

  • zvyšujú fyzickú energiu a duševnú pohodu

  • znižujú riziko srdcovo - cievnych ochorení, diabetu či rakoviny

  • pomáha zlepšovať  trávenie

  • má nízky glykemický index

  • je bohatá na vlákninu, unikátne MCT tuky, proteíny a množstvo ďalších živín potrebných pre správne fungovanie ľudského tela.

MCT tuky (trigliceridy so stredným reťazcom). Ide o oleje s jednoduchšou štruktúrou.
Vďaka tomu sú využívané ako rýchly zdroj energie (podobne ako glukóza), bez ukladania do tukových zásob.
Prínosné sú pre športovcov, ale predovšetkým pri redukčných diétach.

Ingrediencie

  • 250g kokosovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 6 vajec
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 PL kokosového oleja 
  • 4 PL medu
  • 250 g čerešní
  • kôra z 1 citróna
  • 1 PL kakaa

Ešte si pripravíme tortovú formu s priemerom 25 cm, v ktorej budeme bublaninu piecť.
Príprava je veľmi jednoduchá.

Postup

  1. Najskôr si umyjeme, osušíme a odkôstkujeme čerešne.

  2. V miske si zmiešame suché ingrediencie, čiže kokosovú múku, prášok do pečiva a kôru z citróna. Dobre premiešame.

  3. Potom pridáme mlieko, vajíčka, med a rozpustený kokosový olej. Cesto zasa poriadne zamiešame.

  4. Väčšinu cesta vylejeme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej tortovej formy.

  5. K vyšnej, asi 1/4 cesta, ktorá nám zostala v miske pridáme kakao. Vymiešané kakaové cesto vylejeme na vrch bieleho cesta.

  6. Na cesto poukladáme odkôstkované čerešne.

  7. Bublaninu pečieme pri 175 stupňoch po dobu 45-50 minút, pokým vrch alebo okraje nezačnú chytať zlatistú farbu.

  8. Koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

  9. Na záver ju môžete posypať preosiatou kokosovou múkou pre cukrový efekt.

Takáto fit bublanina je šťavnatá, sýta a hlavne nízko kalorická.

Prajeme vám dobrú chuť.

Vyskúšajte aj ďalšie naše fit recepty:
Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)
Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu
Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?

 Ako používať kokosovú múku v kuchyni?

Kokosovú múku možno využiť v sladkých aj slaných receptoch.

Je nesladená a má jemnú chuť a vôňu kokosu, no neprebíja chuť ďalších ingrediencií v recepte.
I keď je v suchom stave ľahká, jemná a vzdušná, pri varení dodá jedlu hutnejšiu štruktúru a pokrm sa stáva sýtejším.

Keďže má vysoký obsah vlákniny, pri varení a pečení absorbuje viac vody ako iné múky.
Je preto potrebné použiť rovnaký pomer kokosovej múky a tekutých ingrediencií.

Múka  vodu veľmi ľahko vstrebe a pokiaľ nepoužijete dostatok tekutých ingrediencií, môže byť výsledok suchší a drobivý.

V každom pečení môžete nahradiť 20% použitej múky kokosovou múkou. Môžete to tak urobiť s každým pokrmom, lebo takéto pomerne malé množstvo nezmení chuť, konzistenciu, ani štruktúru jedla.

Ak napríklad nahradíte 50g inej múky kokosovou múkou, pridajte aj 50ml vody, kokosového mlieka, oleja alebo inej tekutiny.

Tabuľka nutričných hodnôt - 100g kokosovej múky

Energia 

1499kJ

358kcal

Tuky

- z toho nasýtené mastné kyseliny

16g

8g

Sacharidy

- z toho cukry

17g

8g

Vláknina 39g
Bielkoviny 18g
Soľ 0,14g

 

Ďalšie zaujímavé zdroje

Naposledy aktualizované 25.05.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Lucia Hlinková

Zdravotnícky pracovník Bc. Lucia Hlinková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Nitre a pôrodnú asistenciu na JLF UK v Martine. Má špecializáciu v odbore Inštrumentovanie v operačnej sále. Ako operačná sestra pôsobila šesť rokov na Gynekologicko - pôrodníckej klinike v Martine a dva roky na Hrudníkovej chirurgii v Bratislave. Kratšiu dobu praxovala aj v odbore laserovej a estetickej medicíny. Momentálne je na materskej dovolenke.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy

Tiež si ako deti pamätáte ten úžasný kysnutý koláč s čučoriedkami od babičky? Poďte si spolu s nami pripraviť o niečo zdravšiu, no rovnako chutnú, variantu s pomocou kvásku a špaldovej...

Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky) Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)

Jahody pre svoju nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad zastupujú dôležité miesto v našej kuchyni.

Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chlieb Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chlieb

Vyskúšajte aj vy náš jednoduchý recept na domáci kváskový chlieb. Prekvapený možno budete nielen jeho chuťou, ale i účinkami na váš organizmus.

Recept na domáci kvások: Ako ho urobiť? + fakty a mýty o kváskovaní Recept na domáci kvások: Ako ho urobiť? + fakty a mýty o kváskovaní

Pečenie z vlastného kvásku môže byť cesta nielen k lepšiemu tráveniu, ale i novej záľube či forme psychohygieny. Vypestovanie si vlastného kvásku sa môže spočiatku zdať komplikované. My...

Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu

Ovsené vločky milujú najmä deti. Pre ich vlastnosti a nutričnú hodnotu by si ich však mali dopriať aj dospelí.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.