Kolagén vo výživových doplnkov. Jeho funkcia a účinky. Naozaj funguje?
Kolagén je v súčasnosti nadmerne propagovaným produktom a výživovým doplnkom pre zlepšenie kvality pokožky, vlasov a kĺbov. Čo to vlastne kolagén je a aké má účinky na ľudský organizmus?
Obsah článku
Ako sa kolagén tvorí a ako ho možno navýšiť?
Sú výživové doplnky účinné?
To všetko a mnohé iné zaujímavé informácie sa dozviete pokračovaním v článku.
Čo to vlastne kolagén je?
Kolagén je jednou zo základných stavebných bielkovín v ľudskom tele.
Táto extra-celulárna, vo vode nerozpustná bielkovina, je v ľudskom tele dôležitá najmä pre zdravie a silu pohybového aparátu (chrupavky, kosti, svaly, šľachy), kvalitu pokožky, nechtov a vlasov.
Je nenahraditeľnou súčasťou všetkých spojivových tkanív ľudského organizmu.
Špecifická molekula kolagénu je tvorená až z 19 aminokyselín (glycín, prolín, lyzín, arginín,...).
Kolagén tvorí v ľudskom tele približne 80 % kože a 70 % sušiny kĺbovej chrupavky. Z celkovej hmotnosti človeka je to približne 10 %.
Kolagén má až 27 rôznych typov, pričom kolagén typu I. má 90 % zastúpenie zo všetkých druhov kolagénov nachádzajúcich sa v ľudskom tele. Ďalšími rozšírenými je kolagén typu II. a III.
Kolagén typu I.
Jedná sa o najrozšírenejší typ kolagénu v ľudskom organizme.
Nachádza sa najmä v koži, vlasoch, nechtoch, pohybovom aparáte a spojivových tkanivách. Jeho úroveň začína klesať približne okolo 25 roku života. Vlákna tohto I. typu sú nadmerne silné a pevné.
Je častokrát spájaný s krásou a pomalším procesom starnutia, no je dôležitý i pre pohybový aparát, nakoľko sa početne vyskytuje v kostiach, svaloch, šľachách a chrupavkách.
Kolagén typu II.
Kolagén tohto typu sa vyskytuje v kĺbových štruktúrach a tvorí približne 70 % kĺbových chrupaviek. Je veľmi dôležitý práve pre pohybový aparát a kostrový systém tela.
Vytvára husté priestorové siete z tenkých vlákien, ktoré vyživujú, stabilizujú chrupavku a zaisťujú jej odolnosť voči nárazom.
Kolagén typu III.
Tento typ sa nachádza najmä spojivovom retikulárnom tkanive (kostná dreň, slezina, peceň), cievnych stenách, svaloch i orgánoch.
Kolagén typu IV.
Vytvára bazálnu membránu a extra-celulárnu matricu pod skratkou ECM, ktorá vyživuje bunky pokožky a súčasne im vytvára vonkajšiu oporu.
Kolagén V.
Nachádza sa v kostnej matrici, rohovke oka a v spojivom tkanive. Početne sa vyskytuje taktiež vo vlasových bunkách.
Tvorba kolagénu v organizme
Schopnosť tvorby kolagénu sa počas života postupne mení a vyšším vekom klesá. Syntéza kolagénu je podmienená vnútornými a externými faktormi.
Približne od 25. roku klesá produkcia kolagénu v tele až o 1 – 1,5 % ročne.
Kolagén sa skladá z aminokyselín. Po prijatí stravy bohatej na bielkoviny, tráviaci trakt rozloží danú potravu na aminokyseliny, z ktorých následne vyprodukuje kolagén.
Pre syntézu kolagénu je významný dostatočný príjem vitamínu C.
Vitamín C je dôležitý jak pri tvorbe kolagénu, tak aj pri syntéze kyseliny hyalurónovej.
Nedostatok kolagénu sa prejavuje najmä suchosťou a ochabnutosťou kože, bolesťami kĺbov, redukciou chrupavky, tvorbou vrások, znížením kvality nechtov a vlasov a inými fyzickými príznakmi.
Faktory zhoršujúce tvorbu kolagénu:
- Vyšší vek
- Nadmerné pôsobenie stresu
- Autoimunitné ochorenia (lupus, reumatoidná artritída..)
- Nedostatok potrebných vitamínov (najmä vitamín C)
- Nedostatočný príjem bielkovín v strave
- Nadmerné vystavovanie UV žiareniu
- Fajčenie tabakových výrobkov
- Konzumácia alkoholu
- Nadmerná konzumácia jednoduchého cukru
- Nedostatok spánku a regenerácie organizmu
Kolagén je možné prijať v strave pomerne jednoducho, nakoľko je zložkou viacerých základných potravín.
Významné zdroje v strave pre podporu tvorby kolagénu:
- Vývar z kostí a mäsa
- Mäso (kuracie, hovädzie, bravčové)
- Želatína
- Ryby a morské plody (losos)
- Vajcia
- Zelená zelenina (brokolica, kel)
- Avokádo
- Paprika, rajčina, mrkva
- Fazuľa
- Cesnak, cibuľa
- Orechy a semiačka (kešu, tekvicové)
- Citrusové a bobulovité ovocie
Funkcie a účinky kolagénu v organizme
Bielkovina kolagénu má vysoké zastúpenie zo všetkých bielkovín v tele. Jeho primárnou úlohou je podpora zdravia kože a funkcie pohybového aparátu - chrupaviek, šliach, svalov i kostí.
Okrem samotného rastu svalov a hustoty kostí, sa účastní na procese hojenia aparátu po zraneniach či chirurgických operáciách.
Kolagén spomaľuje starnutie pokožky, tvorby vrások a zlepšuje hojenie po poraneniach kožného krytu (úraz, jazvy, popáleniny,...).
Účinky kolagénu v ľudskom tele:
- Podpora funkcie kĺbov
- Podpora rastu a stavby svalov
- Výživa chrupaviek a kĺbových štruktúr
- Spomalenie rednutia kostí
- Hojenie pohybového aparátu
- Spomalenie procesu starnutia
- Podpora hojenia poranenia kože
- Revitalizácia pokožky, vlasov a nechtov
- Regenerácia tkanív
- Podpora srdcovo-cievneho systému
- Podpora tráviaceho traktu
Kolagén a výživové doplnky
V súčasnosti ponúka trh výživových doplnkov nespočetné množstvo kolagénov. Kupujúci si môže vybrať z rôznych značiek, druhov i formy užitia (prášok rozpustný vo vode, perorálne v tabletách či dokonca vo forme gélu na konzumáciu).
Otázkou však znie, ako tráviaci trakt užitý kolagén spracuje a ako ho následne organizmus zužitkuje.
Čo sa stane s kolagénom po jeho užití?
Kolagén, ako už bolo spomenuté, je bielkovina. Organizmus každú prijatú bielkovinu enzymaticky rozkladá na jednotlivé aminokyseliny, z ktorých je bielkovina zložená.
Takto spracované molekuly už dokáže črevný trakt prepustiť cez črevnú stenu do cievneho riečiska a cieľovej lokality. V cieľových orgánoch sa z aminokyselín vybuduje konkrétna bielkovina.
Kolagén ako taký, je veľká molekula, ktorú ľudský tráviaci trakt nedokáže vstrebať. Preto bol vytvorený hydrolyzovaný kolagén, ktorý je už predom rozložený na jednotlivé aminokyseliny. Telo teda rovno vstrebáva prijaté aminokyseliny.
Podľa odborných tvrdení tráviaci trakt však nerozlíši, že pôvodne išlo o bielkovinu kolagénu, a tak s prijatými aminokyselinami zaobchádza, ako momentálne potrebuje.
Ak má organizmus aktuálne kolagénu dostatok, môže z prijatých aminokyselín vytvoriť inú bielkovinu, než je kolagén.
Pokiaľ je z prijatých aminokyselín vytvorená bielkoviny kolagénu, telo môže kolagén transportovať do „pre telo dôležitejších lokalít“, než je pokožka.
Príkladom je pohybový aparát (chrupavky, šľachy,...), spojivové tkanivá, cievne steny a podobne. Pokiaľ telo pošle kolagén do kože, netreba zabúdať, že koža je najväčší orgán v tele s hmotnosťou aj 10 kg.
Suplementácia kolagénu sa preto nemusí nevyhnutne prejaviť zvýšeným množstvom kolagénu v pokožke tak, ako sľubuje marketing výživových produktov.
V súčasnosti štúdie nepreukázali, že by mal kolagén nejaký negatívny vplyv na zdravie.
Štúdie uvádzajú, že užívanie kolagénu zvyšuje príjem bielkovín do organizmu.
Čo si z vyššie spomínaných slov zobrať?
Užívanie hydrolizovaného kolagénu (rozštiepeného na aminokyseliny) vo výživových doplnkoch nepreukázalo škodlivý vplyv na zdravie, ba naopak je telu prospešné, nakoľko organizmus prostredníctvom tohto doplnku príma zvýšené množstvo aminokyselín/bielkovín.
Výživové doplnky pozitívne vplývajú na stav kĺbov, svalov, orgánov, spojivových tkanív, pokožky i vlasov. Je však potrebné poznamenať, že z prijatých aminokyselín, tráviaci trakt nevytvorí iba bielkovinu kolagénu ale aj odlišné bielkoviny s inou funkciu.
Taktiež je kolagén distribuovaný do rôznych cieľových lokalít, ktoré telo vyhodnotí ako dôležitejšie, než je napríklad nežiadúca vráska na čele.
Avšak, častokrát užívatelia kolagénu uvádzajú zlepšenie zdravotného stavu, ktorý je spojený práve s vyšším príjmom bielkovín (základných stavebných látok tela).
Ako si správne vybrať kolagénový doplnok?
Výrobcovia kolagénových doplnkov radia užívateľovi vybrať taký kolagén, ktorý je zameraný na požadovanú lokalitu pôsobenia. Ak je napríklad Vašim zameraním eliminácia bolesti kĺbov a výživa chrupaviek, je vhodné siahnuť po doplnku s kolagénu typu II.
Pokiaľ naopak máte zameranie na elimináciu starnutia a podporu stavu pokožky, mali by ste podľa výrobcov siahnuť po doplnku s čo najväčším podielom kolagénu typu I.
Je všeobecne vhodné vybrať taký produkt, ktorý obsahuje vitamín C pre lepšie vstrebanie a syntézu kolagénu. Prípadne daný vitamín užívať spoločne v rámci výživovej kúry s kolagénom.
Je taktiež vhodné, aby produkt neobsahoval cukor, umelé sladidlá či iné prídavné ochucovadlá a jednalo sa o čo „najčistejší“ produkt.
Aký typ kolagénu v doplnku si vybrať?
Tak, ako aj v potravinách, kolagén vo výživovom doplnku sa získava z kuracích, hovädzích, bravčových či rybacích (morských) tkanív.
Bravčový a hovädzí kolagén je získavaný z kráv či prasiat - ošípaných. Obsahuje najmä kolagény typu I. a III. Tieto typy majú dôležitú úlohu pre zdravie a silu kostí, šliach, väzov i kože.
Kurací kolagén obsahuje kolagén najmä typu II, ktorý je najvhodnejší pre výživu chrupavky a kĺbových štruktúr. Je preto vhodný doplnok pre podporu zdravia kĺbov. Výťažok z kuracej chrupavky obsahuje okrem kolagénu aj chondroitín – stavebnú zložku ľudskej chrupavky.
Morský kolagén pochádzajúci z morských rýb je pomerne ľahko vstrebateľný a obsahuje prevažne kolagén typu I. Je extrahovaný najmä z kože, kostí, plutiev či šupín morských rýb.
Na rozdiel od hovädzieho kolagénu je rybí kolagén takmer tvorený iba kolagénom typu I. Je preto vhodný doplnok pre podporu zdravia pokožky (kože) i pohybového aparátu.
Zdroje
- solen.cz - Nové možnosti zlepšení kvality pleti. Solen. MUDr. Kateřina Klauzová
- solen.cz - Přírodní látky v doplňcích stravy a jejich role u osteoartrózy. Solen. PharmDr. Richard Richter, CSc.
- v anglickom jazyku
- healthline.com - What Is Collagen, and What Is It Good For? Healthline. Kathy W. Warwick, R.D., CDE
- medicalnewstoday.com - What is collagen, and why do people use it? MedicalNewsToday. James McIntosh
- healthline.com - 13 Foods That Help Your Body Produce Collagen. Healthline. Sarah Garone
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →