Kyselina citrónová – pomocník pri varení ale aj upratovaní?!
Kyselina citrónová – určite ju nejeden z nás má na poličke v kuchynskej linke. Ale viete na čo všetko, okrem jedla a nápojov, ju vieme použiť? A kde všade ju vieme nájsť?
Obsah článku
Kyselina citrónová patrí medzi takzvané alfa hydroxykyseliny. Zároveň sa radí aj medzi slabé kyseliny.
Medzi alfa hydroxykyseliny ďalej patria aj:
- kyselina mliečna,
- kyselina glykolová,
- kyselina jablčná,
- kyselina vinná.
Prirodzene sa kyselina citrónová vyskytuje v citrusových plodoch. Môžeme ju teda nájsť najmä v:
- limetkách,
- citrónoch,
- pomarančoch,
- grapefruitoch,
- ale aj v inom – najmä však bobuľovom ovocí.
Okrem vyššie uvedených, obsahujú určité množstvo kyseliny citrónovej aj iné druhy ovocia a zeleniny.
Kyselina citrónová sa však vyrába aj priemyselne.
A to buď
- fermentáciou,
- alebo chemickou reakciou.
Sumárny vzorec kyseliny citrónovej je C6H8O7 alebo aj C3H5O.(COOH)3.
Kyselina citrónová má rôznorodé využitie. Okrem potravinárskeho a kozmetického priemyslu sa napríklad využíva aj ako chelatačné činidlo pri úprave vody. Svoje uplatnenie má aj vo farmaceutickom priemysle.
Priemyselne vyrobená kyselina citrónová sa nachádza aj v mnohých druhoch čistiacich prostriedkoch.
Potravinársky priemysel
Kyselina citrónová sa využíva v potravinárskom priemysle najmä pre svoje konzervačné schopnosti. Používa sa ako konzervant – udržiava potraviny čerstvé po dlhšiu dobu.
Vďaka kyseline citrónovej zabránite napríklad hnednutiu plátkov jabĺk.
Jej kyslá chuť ale aj aróma má veľké množstvo využití pre potravinársky priemysel. Zároveň môže napomáhať aj zahustiť niektoré potraviny. Preto ju nájdeme aj v mnohých zmrzlinách či sorbetoch.
Rovnako má však svoje nenahraditeľné miesto aj v nespočetnom množstve ochutených nápojoch.
Jej antioxidačné pôsobenie v potravinách spočíva v schopnosti vychytávať kovové ióny – tvoriť cheláty. Napríklad takto dokáže na seba naviazať ióny:
- vápnika,
- železa,
- a medi.
Niekedy je dokonca pridávaná aj do vína – a to za účelom zlepšenia jeho chuti.
Farmaceutický priemysel
Citrát sodný sa pridáva do krvných transfúzií. Svojim pôsobením tak zabraňuje zrážaniu krvi.
Rovnako sa využíva ako chuťové korigens, pri liekoch a výživových doplnkoch určených na perorálnu aplikáciu.
Kozmetický priemysel
Kyselina citrónová sa pridáva do mnohých kozmetických prípravkov. Nájdeme ju napríklad v:
- rúžoch,
- sprejoch na vlasy,
- deodorantoch,
pričom jej zámer použitia je rovnaký ako pri potravinách – predlžujú čas použiteľnosti týchto výrobkov.
Alfa hydroxykyseliny používané vo forme chemického peelingu – medzi ktoré patrí aj kyselina citrónová – dokážu odstraňovať vrchné vrstvy odumretých buniek z našej pokožky. Tým môžu napomáhať k lepšiemu vzhľadu starnúcej pokožky.
Čistiace prostriedky
Nakoľko kyselina citrónová dokáže rozožierať nánosy vodného kameňa – nájdeme ju v prípravkoch určených...
- na riad,
- ale aj do kúpeľne,
- či na umývanie toalety.
Rovnako nájde svoje uplatnenie pri odstránení vodného kameňa z práčky, sprchovacieho kúta či záchoda. V prípade veľkej a dlhoročnej vrstvy vodného kameňa je dobré si pripraviť roztok za použitia bieleho octu. V ňom sa následne rozpustí kyselina citrónová. Takto pripravený roztok je účinnejší.
Kyselina citrónová však napomáha aj odstraňovať rôzne škvrny či neutralizovať pachy.
Zároveň dokáže aj zabíjať niektoré druhy vírusov a baktérii. Preto sa nachádza napríklad aj v:
- dezinfekčných prostriedkoch na ruky,
- v sprejoch určených na hubenie plesní,
- ale aj iných.
Ako sme už v úvode spomenuli – kyselina citrónová pôsobí aj ako chelatačné činidlo. Chelatačné činidlo je zväčša organická molekula. Tá dokáže tvoriť komplexy – takzvané cheláty – s iónmi ťažkých kovov.
Tým že ich na seba naviaže ich vychytáva z okolitého prostredia – tvoria sa menej účinné alebo až neúčinné komplexy.
Preto sa kyselina citrónová môže využiť aj na odstránenie toxínov zo znečistenej pôdy – dokonca aj v prípade znečistenia nukleárnym odpadom.
V poslednom čase zažíva kyselina citrónová akúsi „renesanciu“ pri jej využití v domácnosti. Využíva sa v kombinácii napríklad aj s jedlou sódou. Tieto dve látky dokážu napríklad odstrániť pripáleniny, hrdzu či dokonca dezinfikovať – napríklad kuchynské drevené dosky na krájanie.
Nežiaduce účinky
Kyselina citrónová je vo všeobecnosti považovaná za bezpečnú a neškodnú. Napriek tomu sa môžu vyskytnúť nasledujúce nežiaduce účinky:
- v prípade prípravkov určených na vonkajšie použitie:
- podráždenie kože,
- štípanie ,
- opuch,
- alebo žihľavka,
aj keď sa kyselina citrónová radí medzi slabé kyseliny, pri vysokých koncentráciách môže spôsobovať popálenie pokožky,
- pri zasiahnutí očí – môže spôsobovať bolesť a štípanie,
- v prípade prípravkov určených ku konzumácii:
- poškodenie zubnej skloviny – najmä pri dlhodobej a pravidelnej konzumácii (napríklad sladených nápojov, cukroviniek)
- môže dráždiť žalúdok – spôsobovať nevoľnosť alebo vracanie.
Boli popísané ale aj závažnejšie nežiaduce účinky. Tie sa však vyskytujú vo veľmi malej miere. Môže sa objaviť napríklad:
- točenie hlavy,
- únava,
- bolesť na hrudi či rýchly tlkot srdca,
- bolesti,
- mravčenie alebo aj necitlivosť v rukách a nohách.
Aj keď sa to možno nezdá, s kyselinou citrónovou sa teda každý z nás stretáva denno-denne. Či už v potravinách a nápojoch, ale aj v kozmetických prípravkoch. Svoje miesto si však určite nájde aj pri upratovaní domácnosti.
Zdroje
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Citric acid bioproduction and downstream processing: Status, opportunities, and challenges; Sabrina Mores, Luciana Porto de Souza Vandenberghe, Antonio Irineudo Magalhães Júnior, Júlio César de Carvalho, Ariane Fátima Murawski de Mello, Ashok Pandey, Carlos Ricardo Soccol
- webmd.com - Citric Acid; Stephanie Booth
- webmd.com - Citric Acid - Uses, Side Effects, and More
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →