Light variant koložvárskej kapusty? Tu je náš zdravý recept
Hlavnou surovinou koložvárskej kapusty je kyslá kapusta, ktorá je bohatá na vitamíny, hlavne na C. Taktiež v recepte využijeme kvalitné a zdravé hovädzie mäso, či netradičnú, avšak užitočnú červenú ryžu.
Obsah článku
Náročnosť | vysoká |
Príprava | 45 minút + 35 minút na zapekanie |
Porcie | približne 6 porcií |
Zdravú verziu koložvárskej kapusty priravujeme len zo zdravých a kvalitných surovín. Najlepšie urobíme, ak budú všetky suroviny bio alebo domáce.
Najlepšia je domáca kyslá kapusta, ktorú dnes môžeme zohnať od výrobcov alebo v domácich potravinách.
Základnou surovinou je určite práve kyslá kapusta. Na Slovensku je veľmi v obľube. Tiež je odjakživa považovaná za domáci liek výborný na takmer kažú chorobu či zdravotný problém.
Má skvelé účinky na organizmus. Vďaka nej sa zbavíme škodlivých látok, podporuje trávenie a pomáha predchádzať zápche. Je tiež pomocníčkou pri udržaní zdravia pečene, srdca a pľúc.
Udržiava hladinu cholesterolu v krvi na zdravej úrovni. Taktiež blahodárne pôsobí na činnosť nervovej sústavy a mozgu, či pri rôznych zápaloch.
Pomáha pri zmierňovaní ekzémov, akné či psoriázy. Najmä ženy si ju obľúbia ako potravinu krásy, keďže celkovo podporuje žiarivú, krásnu a zdravú pleť, vlasy aj nechty.
Dokonca už u našich prarodičov bola často využívaná pomocníčkou v boji proti parazitom ako hlísty či mrle.
Celkovo posilňuje imunitu, podporuje dobrú náladu aj energiu.
Všetky tieto účinky zabezpečuje vďaka zloženiu z množstva vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Z vitamínov sa v nej nachádzajú napríklad A, B, C, E, K a z minerálov draslík, flór, fosfor, horčík, kremík, vápnik, zinok, železo.
Je skvelým zdrojom bioaktívnych látok či probiotík. Vďaka nim naštartuje črevnú mikroflóru, čistí trávenie, podporuje metabolizmus a udržiava ho vo forme.
Domáca kyslá kapusta je sama o sebe veľmi zdravá, najmä čo sa týka jej obsahu vitamínov a minerálov. V kombinácií ďalšími zdravými surovinami si pripravíme zdravú bombu.
Ku koložvárskej kapuste neodmysliteľne patrí kvalitné mleté hovädzie mäso. Jednoznačne patrí k najzdravším druhom a to aj vďaka svojmu bohatému zloženiu.
Vďaka hovädziemu mäsu získava náš organizmus draslík, fosfor, horčík, sodík, selén, vápnik, zinok, železo a z vitamínov sú to B6 a B12, C, D, E a K, niacín, kyselina listová, riboflavín a tiamín.
Oproti iným druhom mäsa má práve hovädzie najmenej tuku a to v prípade kvalitného mäsa, ktoré tiež preukázateľne obsahuje viac omega-3 mastných kyselín.
Obsahuje tiež všetky potrebné aminokyseliny. Pozitívne vďaka tomu vplýva na svaly a našu výkonnosť.
Taktiež udržiava naše tuky, kolagén a elastín v potrebnej rovine. Okrem sily podporuje aj náš imunitný systém a prekvapivo aj našu psychickú pohodu.
Ďalšou dôležitou zložkou našej light verzie koložvárskej kapusty je červená ryža.
Tento druh ryže je veľmi obľúbenou zložkou zdravých jedál a pochádza z Ázie, kde je obľúbená hlavne v Číne, Japonsku, Thajsku, ale aj v Indií a v oblasti Himalájí. V ýchto krajinách už dávno poznajú jej liečebné účinky a radi ju využívajú pri domácej medicíne.
Okrem jej výnimočnej chuti je aj výnimočná svojimi prospešnými účinkami. Po uvarení je stále pevnej konzistencie a jej chuť pripomína oriešky. Preto bude aj v našom jedle pôsobiť výnimočne.
Jej zloženie je plné potrebných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vlákniny aj sacharidov. Taktiež vďaka nej získava náš organizmus antioxidanty, riboflavín, tiamín a ďalšie minerály.
Veľkým prínosom ryže sú aj kvasinky Monascus purpureus, ktoré obsahuje. Vďaka nim sa do nášho tela dostáva monakolin K a ten je veľmi prospešný pre udržanie zdravej hladiny cholesterolu.
Napomáha teda aj ku znižovaniu výskytu chorôb srdca a ciev.
Veľmi obľúbená aj ja preto, že nezaťažuje trávenie a pomáha v znižovaní plynatosti a podpore dobrého trávenia.
Vďaka minerálom a vitamínom je prospešná pre zdravie našich kostí, nechtov, pokožky, vlasov aj zubov.
Preventívne pôsobí pri artritíde či osteoporóze a to vďaka vyššiemu obsahu vlákniny, bielkovín, vitamínov či minerálov.
Má tiež schopnosť zbaviť telo zbytočnej vody.
Suroviny na zdravú koložvársku kapustu
- 500 g kvalitné hoväzdie mäso mleté,
- 1 kg kyslej domácej kapusty,
- 250 g červenej ryže,
- 2 cibule,
- 2 strúčiky cesnaku,
- olivový olej,
- kokosová smotana,
- kokosové mlieko,
- červená mletá paprika,
- čierne mleté korenie,
- rasca,
- soľ,
- kurkuma.
Postup prípravy
1. Najskôr si očistené a pomleté mäso posmažíme s nadrobno nasekanou cibuľkou.
2. Keď má mäso správnu hnedkastú farbu, pridáme čierne korenie, papriku, drvenú rascu a kurkumu.
Ak to mäso potrebuje, môžeme ho zaliať troškou horúcej vody a až potom pridať soľ.
3. Kyslú kapustu nakrájame na menšie kúsky a podusíme v troche vody s rascou a paprikou.
4. Červenú ryžu varíme rovnako ako bežnú, v 5 dcl vody, pokojne ju môžeme nechať variť aj dlhšie.
Táto ryža nebude taká mäkká, ako bežná, preto sa nemusíte zľaknúť.
5. Uvarenú ryžu môžeme zmiešať s mäskom, pokojne aj s celou jeho šťavou.
6. Napokon všetko ukladáme do vymastenej zapekacej misy. Prvá je vrstva kapusty, potom zmes ryže a mäsa a na vrch zase kapusta.
7. My ju doma ešte polievame kokosovou smotanou vyšľahanou so soľou a cesnakom a až potom spolu zapekáme.
Závisí od šťavnatosti zmesi ryže a mäsa, či ešte do smotany prilievame mlieko. Každý si môže dať podľa toho, či má rád suchšie alebo poriadne šťavnaté.
8. Prikrytú koložvársku kapustu v zapekacej mise pečieme pri 185 °C približne 25 až 30 minút s tým, že potom ešte 5 až 10 minút dopekáme bez pokrývky.
Táto zdravá verzia koložvárskej kapusty zachutí každému. Je tiež vhodná pre ľudí s intoleranciou na laktózu.
Dobrú chuť!
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →