Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept

Púpavový med z domácej výroby? Tu je náš recept
Zdroj foto: Getty images

Vedeli ste, že púpavový med si môžete ľahko vyrobiť aj doma? Prichádza sezóna kvitnutia týchto žltých kvietkov, neváhajte to vyskúšať.

Náročnosť nízka
Príprava 145 minút (v závislosti od požadovanej hustoty)
Porcie približne 35 pohárov

Púpava v sebe ukrýva množstvo blahodárnych účinkov a to vďaka vitamínom a minerálom. Už naše babičky poznali jej účinky a radi ju využívali v domácom liečiteľstve

Keďže je našou hlavnou surovinou, trošku si ju predstavíme. Ako vyplýva už z jej názvu, Púpava lekárska, je nápomocná v boji proti rôznym ťažkostiam.

Použiť sa dá na výrobu rôznych nápojov, ale aj jedál. Pochutnať sa na nej dá v šaláte, víne, sirupe či napríklad aj vo forme medu, aký si spolu pripravíme.

Na púpave je výnimočné aj to, že sa dá použiť celá a to od kvietkov až po koreň.

Záhradkári ju však v obľube nemajú, no bylinkárov poteší. Rastie totiž kdekoľvek. V trávniku pre niektorých pôsobí rušivo, preto sa jej zbavujú. 

Vedeli ste, že prvé zmienky o púpave a jej používaní pochádzajú už zo stredoveku?

Keďže sa dá použiť celá, aj jej účinky na zdravie sú komplexné. Obsahuje množstvo potrebných vitamínov aj minerálov.

Z vitamínov sú to A, B2, C, D, z ostatných prospešných látok sa v nej nachádzajú triesloviny, fruktóza, fytosteroly, inulín, sliz. Taktiež z minerálov draslík, mangán, sodík, síru a ďalšie.

Triesloviny spôsobujúce jej horkú chuť prezrádzajú pomoc v boji proti črevným a tráviacim problémom.

Výskumy tiež ukázali jej schopnosť v boji proti rakovinotvorným látkam. Taktiež povzbudí činnosť životne dôležitých žliaz, pečene, žlčníka, obličiek, čriev, srdca, pankreasu, taktiež aj tvorbu novej krvi.

Nápomocná je aj pri odvodňovaní organizmu a podľa niektorých výskumov tiež prospieva aj pri liečení cukrovky. 

Vďaka správnej kombinácií prospešných látok vraj pomáha aj v boji proti jarnej únave.

Svojou všestrannou využiteľnosťou je u bylinkárov obľúbená pri horúčke, hnačke, ochoreniach pečene, žlčníka, či pri ekzémoch a parazitoch.

silnú čistiacu schopnosť a odporúča sa využívať ju pri ozdravných kúrach.

Pozitívne vplýva nielen zvnútra, ale aj zvonka a obľúbené sú i obklady a zábaly z púpavy.

Náš recept na domáci med je skvelým pomocníkom pri liečbe nachladnutí, bolesti hrdla a podobne. Púpavové kvietky naň je najlepšie zbierať v jarných mesiacoch, aj keď je možné púpavu nájsť ešte aj po lete.

Čo potrebujeme na púpavový med

  • aspoň 500 ks púpavových kvetov bez stonky,
  • 3 ks bio cintrónov,
  • 2 kg trstinového cukru,
  • 2 l vody.

Recept ako pripraviť domáci púpavový med

1. Minimálne 500 kusov kvietkov, najlepšie otvorených, očistíme od stoniek

Kvietky púpavy je najlepšie zbierať na lúkach, ďaleko od ciest. Taktiež počas slnečného dňa niekoľko dní po dažďoch. Nebude tak potrebné ich umývať a zostane na nich tak viac potrebného peľu. Tí menej odvážni kvietky samozrejme môžu pokojne poumývať.

2. Umyté a nakrájané citróny spolu s pripravenými kvetmi púpavy zalejeme necelými 2 l itrami vody a necháme niekoľko minút variť. Môžeme samozrejme použiť dojčenskú vodu.

Citróny krájame na kolieska a vkladáme do zmesi aj so šupkou, preto je najlepšie použiť bio a nestriekané. My zvykneme končeky vyšťaviť do vody, keďže máme radi kyslejšie.

3. Po zovretí vody necháme výluh postáť, bez obáv celý deň.

4. Po celom dni zmes scedíme a poriadne vyžmýkame cez plienku alebo utierku.

5. Do vody z púpavových kvietkov a citrónov pridáme cukor a privedieme do varu, kým sa cukor rozpustí.

6. Zmes sa pomaly varí približne 1,5 hodiny. Môžeme nechať variť dlhšie, ak chceme med hustejší. Pokojne to môžu byť aj tri hodiny.

Hmota sa neustále varí, avšak veľmi pomaly, aby nevykypela. Taktiež je potrebné ju neustále premiešavať.

7. Po uvarení zmesi ešte za horúca vylievame do sterilizovaných zaváraninových fliaš. Po naplnení fľašku ihneď zatvoríme a prevrátime hore dnom.

8. Najlepšie je nechať tieto fľašky s medom chladnúť zabalené v deke, pomaly a postupne, deň či dva.

Dobre zavarený med vám vydrží až do zimy. Poteší vás teda aj v chladných dňoch v čaji, alebo ako pomocník počas chrípkového obdobia.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Zdroj

  • Herbár liečivých rastlín, 3. diel (Jiří Janča, Josef A. Zentrich)
  • Recepty z domácej lekárne (kolektív)
  • Zdravie z byliniek, ovorené recepty obľúbenej bylinkárky (Anna Kopáčová)
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané