späť na zoznam článkov

Pesto z medvedieho cesnaku, recept pre jarnú očistu

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Pesto z medvedieho cesnaku, recept pre jarnú očistu
Zdroj foto: Getty images

Medvedí cesnak je bylina, ktorá je čoraz viac vyhľadávaná pre jej priaznivé účinky. Naštartujte s ním na jar svoje zdravie a pripravte si chutné pesto z medvedieho cesnaku.


Po jarnej prechádzke si môžete vytvoriť vo vašich domácnostiach príjemnú atmosféru nielen kyticou jarných kvietok. Medzi prvých poslov jari patrí i medvedí cesnak. S ním si donesiete do vášho príbytku nielen príjemnú vôňu, ale i zdravie.

Medvedí cesnak je bylina, ktorú údajne vyhľadávajú medvede po zimnom spánku. Dôvodom je práve jeho pozitívny vplyv na tráviaci systém i celkovú vitalitu.
Možno vás zaujme i článok zameraný na posilnenie imunity.

Táto aromatická bylina obľubuje tienisté a vlhké prostredie

Objavuje sa skoro na jar, niekedy okolo marca

Väčšinou rastie vo väčšom množstve a pokrýva veľké plochy.
Dokáže tak svojou vôňou naplniť celý les.

Listy medvedieho cesnaku si môžete 
zameniť s listami konvalinky,
ktorá má jedovaté účinky.
Vôňa a chuť je však nezameniteľná.
Preto, ak list nemá typickú cesnakovú vôňu a 
cesnakovo korenistú chuť,
listy radšej nezbierajte.

Účinky medvedieho cesnaku:

  • antibakteriálny, antivirálny
  • antioxidačný účinok
  • priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru
  • pomáha pri zápche, plynatostihnačkách
  • posilňuje imunitu

 

Prečítajte si tiež naše články s temou o tráviacich ťažkostiach:

Pre najlepší účinok medvedieho cesnaku použite jeho listy v surovom stave.

Môžete ho pridať napríklad do šalátov, alebo nakrájať a podobne ako pažítku pridať do hotových polievok, či na pečivo.

Ak si chcete listy medvedieho cesnaku uskladniť na dlhšiu dobu, môžete ho zamraziť v mikroténovom vrecku. Listy však nesušte. Sušením sa stráca z listov aróma i účinky.

 

Pesto z medvedieho cesnaku

Výroba pesta z medvedieho cesnaku je jedným zo spôsobov, ako ho uskladniť na dlhšiu dobu. Príprava je rýchla, jednoduchá a nenáročná.

Budete potrebovať:

  • 100 – 200 g čerstvo natrhaného medvedieho cesnaku (asi dve veľké hrste)
  • 50 – 100 g orieškov, podľa vlastného výberu (vlašské, kešu, pistácie, píniové)
  • 150 ml olivového oleja
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie na ochutenie

 

Ako na prípravu pesta z medvedieho cesnaku

Medvedí cesnak dôkladne umyjemeosušíme servítkou.
Listy najskôr natrháme na menšie kúsky a potom vložíme do mixéra.

Pridáme olej, orechy, citrónovú šťavu, soľ a korenie. Zmes rozmixujeme do hladka.

Podľa potreby dolejte olivový olej, aby sa listy ľahšie rozmixovali a zmes bola vláčna.

Pre pikantnejšiu chuť môžete do mixéra pridať i chilli papričku.

Hotovú zmes naplňte do pohárov, uzavrite výčkom a odložte do ľadničky. Pesto uskladnené v ladničke netreba zavárať a vydrží vám až niekoľko mesiacov.

Takto pripravené pesto môžete použiť do cestovín, nátierok či šalátov

Náš tip:
Pridajte trochu pesta do cesta na halušky.
Takto sa výborne hodia s kyslou smotanouopečenou slaninkou.

Prajeme dobrú chuť!

 

Ďalšie zaujímavé zdroje:

Naposledy aktualizované 18.03.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Cesnaková polievka - recept na postrach chrípky Cesnaková polievka - recept na postrach chrípky

Cesnak je od pradávna považovaný za prírodný liek. Využite jeho liečivé vlastnosti a pripravte si s nami zdravým nabitú cesnakovú polievku.

Chutné a zdravé palacinky. Pozrite sa na náš recept z ovsených vločiek a kokosu Chutné a zdravé palacinky. Pozrite sa na náš recept z ovsených vločiek a kokosu

Ovsené vločky milujú najmä deti. Pre ich vlastnosti a nutričnú hodnotu by si ich však mali dopriať aj dospelí.

Šošovicová polievka – jednoduchý recept, no hodnotný a zdravý pokrm Šošovicová polievka – jednoduchý recept, no hodnotný a zdravý pokrm

Šošovica sa právom pokladá za kráľovnú strukovín. V minulosti vyhľadávaná pre vyššiu spoločnosť, či využívaná ako platidlo. Objavte v nej bohatstvo, ktoré v sebe...

Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 na Slovensku ku dňu 3. 4. 2020 Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 na Slovensku ku dňu 3. 4. 2020

Koronavírus je kmeň vírusu prenášajúci sa kvapôčkovou infekciou a spôsobuje ochorenie COVID-19. Prvý raz koronavírus indentifikovali na konci roka 2019 v Číne.

Koronavírus COVID-19: Počet nakazených a počet úmrtí Slovensko a svet (Aktuálne štatistiky 3. 4. 2020) Koronavírus COVID-19: Počet nakazených a počet úmrtí Slovensko a svet (Aktuálne štatistiky 3. 4. 2020)

Koronavírus zasiahol do životov obyvateľov Slovenska, ale aj iných svetových krajín. Celosvetovo sú nakazené tisíce ľudí, mnohí vírusu aj podľahli.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.