Vyskúšajte náš recept na ľahké a rýchle raw cuketové špagety s výnimočnou kombináciou paradajok a jahôd
Leto je ideálne obdobie na využitie čerstvých sezónnych surovín. Tieto cuketové špagety s jahodami a paradajkami sú skvelým príkladom, ako jednoducho a chutne môžete spojiť zeleninu a ovocie do výživného jedla. Cuketa je bohatá na vitamíny a minerály, zatiaľ čo jahody dodávajú sladkú a osviežujúcu chuť. Paradajky zas prinášajú výrazný chuťový akcent.
Náročnosť | nízka |
Príprava | 20 minút |
Porcie | približne 4 porcie |
Kombinácia cukety, paradajok a jahôd môže prekvapivo dobre fungovať, a to rovno aj v podobe cuketových špagiet s balzamikovou zálievkou, bazalkou a orechami.
Všetky tieto plody majú výbornú sladkastú chuť a vysoký obsah vody, čo im umožňuje pekne sa dopĺňať v jedlách. Jahody pridávajú sviežu, sladkú a mierne kyslastú chuť, zatiaľ čo paradajky dodávajú šťavnatosť a jemnú kyslosť.
Cuketa je v tomto prípade skôr chrumkavý doplnok, ktorý trojkombináciu osvieži. Táto kombinácia môže byť veľmi osviežujúca a zaujímavá, najmä v letných šalátoch.
Čo potrebujeme na cuketové raw špagety s jahodami a sušenými paradajkami?
- 1 stredná cuketa, nastrúhaná na špagety, prípadne tenké plátky alebo špirálky,
- 200 g čerstvých jahôd, nakrájaných na polovice alebo štvrťky,
- 150 g cherry paradajok,
- 100 g nasekaných vlašských orechov,
- niekoľko listov čerstvej bazalky, natrhaných na kúsky,
- 3 lyžice balzamikového octu,
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja,
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu,
- šťava z limetky,
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.
Postup prípravy
- Umytú a očistenú cuketu zbavíme jadierok a nastrúhame ju na špagety.
- Rovnako umyjeme a nakrájame aj jahody a paradajky.
- Nasekáme oriešky podľa chuti, buď na čo najmenšie, alebo pokojne na väčšie kúsky.
- Bazalku nakrájame na menšie kúsky, prípadne časť z nej môžeme pripraviť v mažiari na kašu do zálievky. Chuť tak bude ešte výraznejšia a obsiahnutá v celom šaláte.
- Zálievku teda pripravíme z korenín, časti bazalky, trochu šťavy z limetky, javorového sirupu, balzamikového octu a olivového oleja.
Všetko spolu zmiešame a podávame. Dobrú chuť!
Vychutnajte si osviežujúce raw cuketové špagety s jahodami a paradajkami, ktoré sú ideálne na letné dni.
Tento jednoduchý a zdravý recept kombinuje sladkosť jahôd, chrumkavosť cukety a intenzívnu chuť paradajok, čo vytvára dokonalú harmóniu chutí. Pridajte vlašské orechy pre extra textúru a výživné látky. Skvelé ako ľahký obed alebo večera.
Použitie ingrediencií, ako je bazalka, balzamikový ocot alebo olivový olej, môže pomôcť vyvážiť chute a vytvoriť harmóniu medzi sladkosťou jahôd a jemnou kyslosťou paradajok. Jemné pofŕkanie limetkou tieto chute príjemne zvýrazní.
Plody jahôd a paradajok, či samotnej cukety sú šťavnaté, takže pridanie niečoho chrumkavého, ako sú orechy alebo semienka, môže pridať textúrny kontrast a obohatiť jedlo.
Hlavnou zložkou v recepte je cuketa a tá je veľmi obľúbená aj pre jej nízkokalorické zloženie a zároveň množstvo živín. Neobsahuje totiž vôbec žiaden tuk.
Tak isto vďaka veľkému množstvu vody, tvorí ju až z 90 percent, je veľmi obľúbená pri redukčných diétach. Vďaka vode má prečisťujúce a antibakteriálne účinky na organizmus.
Okrem vody obsahuje tiež vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálov je to draslík, horčík, fosfor, mangán, selén, sodík, vápnik, vláknina, zinok a železo.
Ide o nenáročnú zeleninu, ktorú si dopestujete aj na balkóne. Rastie na nízkom kri s veľkými zelenými listami.
Máme tu tiež jahody, ktoré tiež obsahujú až 90 percent vody a veľké množstvo živín, vďaka ktorým majú potenciálny prínos pre ľudské zdravie.
Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Ďalej vitamíny skupiny A, B, E i K. Z minerálov draslík, horčík, jód, kremík, mangán, meď, vápnik, zinok či železo.
Sú tiež bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, kyselinu salicylovú, kyselinu citrónovú či éterické oleje.
Obsahujú antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, katechíny a fytonutrienty. Antokyány sú druhom flavonoidov, ktoré dávajú jahodám bohatú červenú farbu a disponujú pozitívnymi účinkami na zdravie.
Optimálna zrelosť a súčasne výživnosť jahôd býva posudzovaná podľa veľkosti, sýtosti farby a lesku.
Rovnako tak aj paradajky sú nielen chutnou a všestrannou surovinou, ktorá sa hodí do mnohých receptov, ale mali by byť aj pravidelnou súčasťou nášho jedálnička.
Paradajky obsahujú tyramín, ktorý prispieva k zlepšeniu nálady a celkovej pohody.
Vďaka obsahu dôležitých minerálov a vitamínov paradajky prispievajú k posilneniu srdca a prevencii kardiovaskulárnych ochorení, ako sú infarkt a mŕtvica.
Paradajky sú bohaté na antioxidanty, najmä lykopén, ktorý pomáha bojovať proti zápalom a oxidačnému stresu v tele.
Vysoký obsah vlákniny v paradajkách podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche.
Vitamín C a ďalšie antioxidanty v paradajkách podporujú zdravie pokožky, chránia ju pred poškodením spôsobeným UV žiarením a podporujú tvorbu kolagénu.
Ak ešte nie sú paradajky pravidelnou súčasťou vášho jedálnička, teraz je ten správny čas ich začleniť. Vaše telo vám za to poďakuje.
Viac o ďalších bylinkách a rastlinách nájdete na našom webe.
Vyskúšajte aj recepty na ďalšie naše zdravé recepty:
- Prečo si spraviť domáci bazový sirup? Vyskúšajte tento náš rýchly a jednoduchý recept na jeho prípravu
- Recept na zdravé a fit mangové smoothie? (+ s banánom a ananásom)
- Jahodová pena, ktorá poteší vegánov. Vyskúšajte náš recept na výbornú jahodovú penu
- Vyskúšajte tento výborný, jednoduchý šalát z domácej zeleniny
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →