Vyskúšajte náš recept na ľahké a rýchle raw cuketové špagety s výnimočnou kombináciou paradajok a jahôd

Vyskúšajte náš recept na ľahké a rýchle raw cuketové špagety s výnimočnou kombináciou paradajok a jahôd
Foto: ilustračné, Canva

Leto je ideálne obdobie na využitie čerstvých sezónnych surovín. Tieto cuketové špagety s jahodami a paradajkami sú skvelým príkladom, ako jednoducho a chutne môžete spojiť zeleninu a ovocie do výživného jedla. Cuketa je bohatá na vitamíny a minerály, zatiaľ čo jahody dodávajú sladkú a osviežujúcu chuť. Paradajky zas prinášajú výrazný chuťový akcent. 

Náročnosť nízka
Príprava 20 minút
Porcie približne 4 porcie

Kombinácia cukety, paradajok a jahôd môže prekvapivo dobre fungovať, a to rovno aj v podobe cuketových špagiet s balzamikovou zálievkou, bazalkou a orechami. 

Všetky tieto plody majú výbornú sladkastú chuť a vysoký obsah vody, čo im umožňuje pekne sa dopĺňať v jedlách. Jahody pridávajú sviežu, sladkú a mierne kyslastú chuť, zatiaľ čo paradajky dodávajú šťavnatosť a jemnú kyslosť. 

Cuketa je v tomto prípade skôr chrumkavý doplnok, ktorý trojkombináciu osvieži. Táto kombinácia môže byť veľmi osviežujúca a zaujímavá, najmä v letných šalátoch.

Čo potrebujeme na cuketové raw špagety s jahodami a sušenými paradajkami?

  • 1 stredná cuketa, nastrúhaná na špagety, prípadne tenké plátky alebo špirálky,
  • 200 g čerstvých jahôd, nakrájaných na polovice alebo štvrťky,
  • 150 g cherry paradajok, 
  • 100 g nasekaných vlašských orechov,
  • niekoľko listov čerstvej bazalky, natrhaných na kúsky,
  • 3 lyžice balzamikového octu,
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja,
  • 1 lyžica medu alebo javorového sirupu,
  • šťava z limetky, 
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.

Postup prípravy

  1. Umytú a očistenú cuketu zbavíme jadierok a nastrúhame ju na špagety.
  2. Rovnako umyjeme a nakrájame aj jahody a paradajky.
  3. Nasekáme oriešky podľa chuti, buď na čo najmenšie, alebo pokojne na väčšie kúsky.
  4. Bazalku nakrájame na menšie kúsky, prípadne časť z nej môžeme pripraviť v mažiari na kašu do zálievky. Chuť tak bude ešte výraznejšia a obsiahnutá v celom šaláte.
  5. Zálievku teda pripravíme z korenín, časti bazalky, trochu šťavy z limetky, javorového sirupu, balzamikového octu a olivového oleja.

Všetko spolu zmiešame a podávame. Dobrú chuť!

Vychutnajte si osviežujúce raw cuketové špagety s jahodami a paradajkami, ktoré sú ideálne na letné dni. 

Tento jednoduchý a zdravý recept kombinuje sladkosť jahôd, chrumkavosť cukety a intenzívnu chuť paradajok, čo vytvára dokonalú harmóniu chutí. Pridajte vlašské orechy pre extra textúru a výživné látky. Skvelé ako ľahký obed alebo večera. 

Použitie ingrediencií, ako je bazalka, balzamikový ocot alebo olivový olej, môže pomôcť vyvážiť chute a vytvoriť harmóniu medzi sladkosťou jahôd a jemnou kyslosťou paradajok. Jemné pofŕkanie limetkou tieto chute príjemne zvýrazní.

Plody jahôd a paradajok, či samotnej cukety sú šťavnaté, takže pridanie niečoho chrumkavého, ako sú orechy alebo semienka, môže pridať textúrny kontrast a obohatiť jedlo.

Hlavnou zložkou v recepte je cuketa a tá je veľmi obľúbená aj pre jej nízkokalorické zloženie a zároveň množstvo živín. Neobsahuje totiž vôbec žiaden tuk.

Tak isto vďaka veľkému množstvu vody, tvorí ju až z 90 percent, je veľmi obľúbená pri redukčných diétach. Vďaka vode má prečisťujúce a antibakteriálne účinky na organizmus.

Okrem vody obsahuje tiež vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálov je to draslík, horčík, fosfor, mangán, selén, sodík, vápnik, vláknina, zinok a železo.

Ide o nenáročnú zeleninu, ktorú si dopestujete aj na balkóne. Rastie na nízkom kri s veľkými zelenými listami.

Máme tu tiež jahody, ktoré tiež obsahujú až 90 percent vody a veľké množstvo živín, vďaka ktorým majú potenciálny prínos pre ľudské zdravie.

Jahody sú bohatým zdrojom vitamínu C. Ďalej vitamíny skupiny A, B, E i K. Z minerálov draslík, horčík, jód, kremík, mangán, meď, vápnik, zinok či železo.

Sú tiež bohaté na vlákninu, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, kyselinu salicylovú, kyselinu citrónovú či éterické oleje.

Obsahujú antioxidanty, flavonoidy, triesloviny, katechíny a fytonutrienty. Antokyány sú druhom flavonoidov, ktoré dávajú jahodám bohatú červenú farbu a disponujú pozitívnymi účinkami na zdravie.

Optimálna zrelosť a súčasne výživnosť jahôd býva posudzovaná podľa veľkosti, sýtosti farby a lesku.

Rovnako tak aj paradajky sú nielen chutnou a všestrannou surovinou, ktorá sa hodí do mnohých receptov, ale mali by byť aj pravidelnou súčasťou nášho jedálnička.

Paradajky obsahujú tyramín, ktorý prispieva k zlepšeniu nálady a celkovej pohody.

Vďaka obsahu dôležitých minerálov a vitamínov paradajky prispievajú k posilneniu srdca a prevencii kardiovaskulárnych ochorení, ako sú infarkt a mŕtvica.

Paradajky sú bohaté na antioxidanty, najmä lykopén, ktorý pomáha bojovať proti zápalom a oxidačnému stresu v tele. 

Vysoký obsah vlákniny v paradajkách podporuje zdravé trávenie a môže pomôcť predchádzať zápche.

Vitamín C a ďalšie antioxidanty v paradajkách podporujú zdravie pokožky, chránia ju pred poškodením spôsobeným UV žiarením a podporujú tvorbu kolagénu.

Ak ešte nie sú paradajky pravidelnou súčasťou vášho jedálnička, teraz je ten správny čas ich začleniť. Vaše telo vám za to poďakuje. 

Viac o ďalších bylinkách a rastlinách nájdete na našom webe.

Vyskúšajte aj recepty na ďalšie naše zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané