Prečo si spraviť domáci bazový sirup? Vyskúšajte tento náš rýchly a jednoduchý recept na jeho prípravu

Prečo si spraviť domáci bazový sirup? Vyskúšajte tento náš rýchly a jednoduchý recept na jeho prípravu
Zdroj foto: Getty images

Domáci bazový sirup je skvelým spôsobom, ako si užiť prírodné dobroty a zároveň posilniť svoje zdravie. S jednoduchou prípravou a prispôsobiteľnou chuťou je ideálnou alternatívou k obchodným produktom. Vyskúšajte tento recept a vychutnajte si výhody, ktoré vám domáci bazový sirup môže priniesť.

Domáci bazový sirup je nielen chutný, ale aj mimoriadne prospešný pre vaše zdravie. 

Kvety bazy čiernej sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a flavonoidy, ktoré posilňujú imunitný systém a pomáhajú bojovať proti nachladnutiu a chrípke. 

Navyše, domáci bazový sirup neobsahuje konzervačné látky ani umelé farbivá, čo z neho robí zdravšiu alternatívu k sirupom z obchodu. Jeho výroba je jednoduchá a môžete si tak prispôsobiť sladkosť a chuť podľa svojich preferencií.

Recept na prípravu domáceho bazového sirupu

Potrebujeme

  • približne 30 ks veľkých kvetov bazy čiernej,
  • 2,5 l vody,
  • 2,5 kg cukru (môžete použiť aj trstinový cukor alebo iné sladidlo podľa chuti),
  • 2 citróny (ideálne bio, pretože budete používať aj kôru),
  • 2 limetky,
  • 1 lyžička kyseliny citrónovej (voliteľné, pre lepšiu trvanlivosť).

Postup na prípravu bazového sirupu

TIP: Kvety bazy čiernej zbierajte v suchom počasí, ideálne v dopoludňajších hodinách. Uistite sa, že kvety nie sú znečistené a neobsahujú hmyz. Nezbierajte ich teda popri ceste a iných frekventovaných miestach. Kvety nemumývajte, aby ste neprišli o ich arómu. Stačí ich dôkladne potriasť, aby ste odstránili prípadný hmyz.

  1. Do veľkého hrnca nalejte vodu, kyselinu citrónovú, prevarte a následne nechajte vychladnúť. 
  2. Do vychladenej prevarenej vody pridajte bazové kvety, šťavu z limetiek a citrónov. Môžete pridať aj jeden nakrájaný citrón a polovičku limetky spolu so šupkou.
  3. Zmes poriadne premiešajte a nechajte všetko spolu lúhovať v chladnej tmavej miestnosti aspoň 24 hodín. Čím dlhšie budete lúhovať, tým intenzívnejšiu chuť sirupu dosiahnete.
  4. Po uplynutí doby lúhovania preceďte sirup cez jemné sitko alebo plátno, aby ste odstránili kvety a citrusy.
  5. Precedenú vodu dajte spolu s cukrom do hrnca a varte, nie však na prudkom ohni. Za stáleho miešania varte, až kým nie je cukor úplne rozpustený. Môže sa na ňom tvoriť pena, ako na vývare, preto ju tiež zbierajte sitkom.
  6. Takto hotový sirup nalejte do čistých, ešte teplých, sterilizovaných fliaš, ktoré poriadne naplníte a uzatvoríte.
  7. Sirup môžete nechať vychladnúť pod paplónom alebo dekou na tmavom mieste, alebo ho môžete sterilizovať. Sterilizujeme tak, že dáme do hrnca utierku, naukladáme sirup vo fľaškách a zalejeme teplou vodou asi do polovice fliaš. Prevaríte asi 15 minút a rovnako necháte chladiť na tmavom mieste pod dekou alebo paplónom.

Bazový sirup môžete používať na prípravu osviežujúcich nápojov, pridaním do vody alebo minerálky, alebo ako sladidlo do čaju. Je tiež vynikajúci do dezertov, na palacinky alebo ako prísada do koktailov.

Dobrú chuť a na zdravie!

Čo treba vedieť o bazovom sirupe?

Bazový sirup je obľúbený prírodný produkt, ako už dobre vieme, je vyrobený z kvetov bazy čiernej (Sambucus nigra). Vyznačuje sa svojou jedinečnou chuťou a množstvom zdravotných benefitov

Bazový sirup má prirodzené antivírusové a antibakteriálne vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v boji proti nachladnutiu a chrípke. Pravidelná konzumácia bazového sirupu môže pomôcť zmierniť zápal a bolesť.

Bazový sirup môže mať mierne laxatívne účinky, čo pomáha pri tráviacich problémoch.

Niet sa čo čudovať, keď je založený na spracovaní bazy, ktorej účinky pre zdravie sú vynikajúce. Samotná baza obsahuje vitamín C a ďalšie antioxidanty. Antioxidanty majú dôležitú úlohu v obrane buniek pred účinkom voľných radikálov, teda pred oxidačným stresom. Sú tak kardioprotektívne a antikancerogénne.

Pozor, baza čierna má aj niektoré časti (najmä nezrelé bobule a kôru), ktoré sú toxické a nemali by sa konzumovať. Kvety bazy, ktoré sa používajú na prípravu sirupu, sú však bezpečné.

Čítajte viac o baze v článku: 
Baza čierna a účinky: Využite kvety, plody i listy. Pozor však na správnu prípravu

Rovnako aj citróny nám prinášajú množstvo blahodárnych účinkov. Citrón je známy najmä ako silný zdroj vitamínu C. 100 g poskytne skoro polovicu dennej dávky vitamínu C.

V citrónovej šťave okrem vitamínu C ďalej nájdeme i v menšom vitamíny skupiny B a vitamín E. Z minerálov sodík, fosfor, železo, vápnik, draslík, horčík a iné.

Citróny obsahujú množstvo prospešných antioxidantov, flavonoidov, fytonutrientov a fytochemikálií. Ďalej karotenoidy, ako betakarotén, luteín i zeaxantín.

Tento domáci bazový sirup je nielen chutný, ale aj prospešný pre zdravie. Doprajte si jeho jedinečnú chuť a zdravotné benefity kedykoľvek počas roka.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané