Recept na ľahký fit jablkový koláč bez lepku a laktózy

Recept na ľahký fit jablkový koláč bez lepku a laktózy
Zdroj foto: Getty images

Vyskúšajte náš jednoduchý a zdravý recept na jablkový koláč vhodný pre celiatikov. Keď raz skúsite tento recept, nebudete už viac chcieť iný. Je tiež bez laktózy, takže si zamaškrtia aj alergici na laktózu.

Náročnosť nízka 
Príprava 55 minút
Porcie približne 10 porcií

Tento recept na jablkový koláč je výborný a ľahký pre každého milovníka sviežich a zdravých koláčov

Pochutnajú si na ňom celiatici aj osoby s intoleranciou na laktózu.

Hlavnou zložkou nášho fit receptu sú samozrejme jablká. Tie sa považujú za typicky domáce ovocie, pochádzajú však pôvodne z Ázie.

Odporúča sa zjesť aspoň jedno až dve jablká denne. Vtedy sa dostavujú aj najlepšie účinky na zdravie.

Jablká sú prospešné nielen vďaka minerálom a vitamínom, ale i pre obsah minerálnych solí, organických ovocných kyselín a vlákniny.

Látky obsiahnuté v jablku chránia srdce a cievy. Tiež upravujú hladinu cholesterolu v krvi a bránia tak vzniku aterosklerózy.

Aj v strese je dobré dať si jablko. Nielen že si pochrúmete a to vám pomôže uvoľniť sa, ale aj látky v ňom priaznivo vplývajú na nervy. 

Znižuje krvný tlak a chráni pred infarktom, ktorý vzniká aj z úzkostí a stresu.

Vedeli ste tiež, že jablká celkovo veľmi priaznivo vplývajú na trávenie? Upravujú kyselity v žalúdku, podporujú peristaltiku a teda správny pohyb čriev a kvalitné vyprázdňovanie.

Je o nich známe aj to, že pomáhajú bojovať so zápalmi, proti chrípke a kašľu. Odporúča sa teda ich konzumácia najmä počas chrípkového obdobia, na jar a jeseň.

Vlašské orechy nie sú v našom recepte náhodou. Ide o veľmi zdravú prísadu. Celkovo sú múčky z orechov veľmi prospešné pre naše zdravie. Nezaťažujú organizmus tak, ako pšenica. Patria medzi najvhodnejšiu alternatívu ku klasickej obilnej múke.

V našich končinách sú symbolom plodnosti a múdrosti. Plodnosť sa pripisuje ich obsahu mangánu a pyridoxín má pozitívne účinky na správne fungovanie nášho mozgu. Sú teda nápomocné pri zlepšovaní pamäte a koncentrácie. Pomáha v boji proti demencií a Alzheimerovej chorobe.

Bohaté sú aj na vitamíny a minerály ako napríklad tie zo skupiny A, B, C, E a K. Obsahujú tiež množstvo draslíka, fosforu, horčíka, mangánu, medi, sodíka, vápnika, zinku a železa. 

Nezabúdajme aj na ich veľký prísun vlákniny, ktorá veľmi dobre vplýva na trávenie a správnu činnosť čriev.

Vďaka omega-3 nenasýteným mastným kyselinám blahodárne vplývajú pri liečbe zápalových procesov a vzniku zrazenín v cievach.

Taktiež by si ich mali obľúbiť aj osoby s kožnými problémami, pretože pomáhajú pri ekzémoch či lupienke.

Svojou kombináciou prospešných látok tiež pomôžu nášmu telu udržať vhodnú hladinu cukru i cholesterolu v krvi.

Dámy isto poteší aj prítomnosť zinku, ktorý je potrebný pre zdravie našich vlasov, nechtov a pokožky. U mužov vplýva na zdravie prostaty a potencie.

Obsahuje tiež škoricu, ako hlavnú prísadu na dochutenie jabĺčok. Tá sa dodnes využíva v domácej medicíne a to nielen samotná, ale aj v tinktúrach, sirupoch či olejoch.

Škorica má preukázateľne antibakteriálne a antivírusové účinky. Je teda veľmi dobrá na prečistenie a odľahčenie organizmu od škodlivín.

Taktiež napomáha obehovej sústave, teda pozitívne vplýva na srdce, pružnosť a kvalitu ciev a žíl, je tiež nápomocná pri znižovaní zrážanlivosti krvi. Pozitívne tiež pôsobí na krvný tlak.

Podľa výskumov má tiež hypoglykemický účinok, čiže pomáha znižovať hladinu cukru v krvi.

Na trávenie taktiež pôsobí s pozitívnymi účinkami. Pomôže pri problémovom trávení, teda na zápchu či hnačku. Je nápomocná pri liečbe vredov žalúdka. 

V dnešnej dobe tiež výborne napomáha ľuďom s vysokou hladinou chlesterolu. Preto sa odporúča aj pri diétach.

Obľubujú ju aj športovci a to vďaka jej priaznivým účinkom na svaly.

Prospešná je aj pre knihomoľov, keďže vplýva na náš mozog a sústredenie. Napomáha taktiež v boji proti alzheimerovej chorobe. 

Suroviny na bezlepkový a bezlaktózový koláč

  • 250 g bezlepkovej hladkej múky,
  • 150 g najemno pomletých vlašských orechov,
  • 10 ks alebo 1,5 kg väčších jabĺk,
  • 2 ks väčších banánov,
  • 150 g kokosového oleja,
  • 150 g kokosového bieleho jogurtu,
  • štipka soli,
  • med,
  • pomarančovú kôru,
  • škorica,
  • mletá vanilka.

Postup prípravy

1. Sypké suroviny spolu premiešame. Pridáme olej, jogurt, banány, med, pomarančovú kôru, soľ a vanilku, a zmiešame do hladkého cesta. 

Podľa potreby prisypávame múku či oriešky, aby sa z hmoty pekne vyformovalo cestíčko na koláč.

2. Jablká poriadne umyjeme a nastrúhame. Pridáme k nim škoricu, zvyšok vanilky a med.

Jablká podľa chuti môžeme ošúpať, niekomu šupky v plnke vadia.

3. Cesto si rozdelíme na dve časti v pomere 2:1 a väčšiu časť pripavíme do formy na pečenie, naplníme jablkami.

4. Druhú časť rozvaľkáme a rozkrájame na asi 1,5 cm široké rovnaké pásiky. Tie potom do mriežky naukladáme na koláč.

Taktiež môžeme cesto nastrúhať tak, ako je to na fotografii.

5. Takto pripravený koláčik môžeme dať do rúry piecť na asi 50 až 65 minút na 180 stupňov Celzia.

Hotový koláčik necháme ešte vychladnúť, lepšie sa potom konzumuje a má lepšiu konzistenciu na servírovanie.

Dobrú chuť!

Náš jablkový koláčik je výborný samostatne, môžeme si ho posypať práškovým cukrom. Je vhodný pre celiatikov a aj ľudí s intoleranciou či alergiou na laktózu.

Nezabudnite ochutnať aj naše ostatné zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané