Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?
Čučoriedky neodmysliteľne patria medzi obľúbené letné ovocie. Jeden s najlepších spôsobov, ako si uchovať ich vôňu a chuť, i na dlhšie obdobie, je vyrobiť si z nich džem.
Obsah článku
Čučoriedkový džem má nezastupiteľné miesto v našej slovenskej tradičnej v kuchyni. Je plný vitamínov a deti ho milujú. Využiť sa dá nielen na raňajkové jedlá, ale i do koláčov či dezertov.
Čučoriedky obsahujú mnoho vitamínov a iných prospešných látok. Prečítajte si o nich i v našom článku: Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
Ak si teda chcete vychutnať chuť čučoriedok i v neskoršom období, pripravte si z nich poctivý domáci džem.
Recept na zdravý čučoriedkový džem
Na tento recept nebudete potrebovať žiadne umelé konzervanty ani zahusťovadlá.
Existujú prípravky na zahustenie, ako je napríklad arrowroot prášok. Je to zdravšia alternatíva zahusťovania. Tento škrobový prášok sa získava z tropickej rastliny zvanej Maranta arundinacea. Prášok je bez chuti, tak sa s obľubou pridáva do rôznych jedál, na zahustenie.
Ak však váš džem dostatočne povaríte, zhustne i bez podobných prípravkov. Ako konzervant poslúži šťava z citróna. Kyselina citrónová má totiž schopnosť zabraňovať rastu baktérií, kvasiniek a plesní.
Na prípravu čučoriedkového džemu si prichystajte:
- 1 kg čučoriedok
- 400 g kryštálového cukru
- šťavu z polovice citróna
Čučoriedky očistite a popučte. Vo vrstvách ich potom v hrnci presypte cukrom.
To znamená že dáte časť popučených čučoriedok do hrnca, zasypete trochou cukru, opäť pridáte časť čučoriedok a znova zasypete cukrom. To opakujte, kým nevyužijete všetky popučené čučoriedky a cukor.
Hrniec potom nechajte v chladničke aspoň 12 hodín.
Takýmto vrstvením docielite lepšie prepojenie cukru a ovocia. Džem má takto krajšiu farbu i lepšiu chuť.
Zmes rozmixujte ponorným mixérom a potom, za stáleho miešania povarte. Džem postupne zmení farbu na tmavšiu a zhustne.
Džem ešte horúci naplňte do čistých nepoškodených pohárov a uzavrite. Poháre otočte dole viečkom a nechajte pod dekou, kým úplne nevychladne.
Takto pripravený džem nemusíte už zavárať. Skladovať ho môžete v špajzy či kuchyni, až kým ho neotvoríte a nevychutnáte do poslednej bobuľky.
Prajeme dobrú chuť!
Možno vás zaujme i náš recept na jahodový koláč, či čerešňovú bublaninu:
- Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)
- Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky
Ďalšie zaujímavé zdroje
- npmalafatra.sopsr.sk - Zber lesných plodov
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →