Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?

Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?
Zdroj foto: Getty images

Čučoriedky neodmysliteľne patria medzi obľúbené letné ovocie. Jeden s najlepších spôsobov, ako si uchovať ich vôňu a chuť, i na dlhšie obdobie, je vyrobiť si z nich džem.

Zdravý recept na čučoriedkový džem bez zbytočnej chémie, vyhľadáva čoraz viac ľudí. S naším receptom si môžete byť istí, že váš džem nebude obsahovať žiadne konzervanty, farbivá, či iné škodlivé látky. Hlavnou zložkou je najmä kvalitné ovocie plné vitamínov.

Čučoriedkový džem má nezastupiteľné miesto v našej slovenskej tradičnej v kuchyni. Je plný vitamínov a deti ho milujú. Využiť sa dá nielen na raňajkové jedlá, ale i do koláčov či dezertov.

Čučoriedky obsahujú mnoho vitamínov a iných prospešných látok. Prečítajte si o nich i v našom článku: Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy

Ak si teda chcete vychutnať chuť čučoriedok i v neskoršom období, pripravte si z nich poctivý domáci džem.

Recept na zdravý čučoriedkový džem

Na tento recept nebudete potrebovať žiadne umelé konzervanty ani zahusťovadlá.

Existujú prípravky na zahustenie, ako je napríklad arrowroot prášok. Je to zdravšia alternatíva zahusťovania. Tento škrobový prášok sa získava z tropickej rastliny zvanej Maranta arundinacea. Prášok je bez chuti, tak sa s obľubou pridáva do rôznych jedál, na zahustenie.

Ak však váš džem dostatočne povaríte, zhustne i bez podobných prípravkov. Ako konzervant poslúži šťava z citróna. Kyselina citrónová má totiž schopnosť zabraňovať rastu baktérií, kvasiniek a plesní.  

Na prípravu čučoriedkového džemu si prichystajte:

  • 1 kg čučoriedok
  • 400 g kryštálového cukru
  • šťavu z polovice citróna

Čučoriedky očistitepopučte. Vo vrstvách ich potom v hrnci presypte cukrom.

To znamená že dáte časť popučených čučoriedok do hrnca, zasypete trochou cukru, opäť pridáte časť čučoriedok a znova zasypete cukrom. To opakujte, kým nevyužijete všetky popučené čučoriedky a cukor.

Hrniec potom nechajte v chladničke aspoň 12 hodín.

Takýmto vrstvením docielite lepšie prepojenie cukru a ovocia. Džem má takto krajšiu farbu i lepšiu chuť.

Zmes rozmixujte ponorným mixérom a potom, za stáleho miešania povarte. Džem postupne zmení farbu na tmavšiu a zhustne.

Džem ešte horúci naplňte do čistých nepoškodených pohárovuzavrite. Poháre otočte dole viečkom a nechajte pod dekou, kým úplne nevychladne.

Takto pripravený džem nemusítezavárať. Skladovať ho môžete v špajzy či kuchyni, až kým ho neotvoríte a nevychutnáte do poslednej bobuľky.

Prajeme dobrú chuť!

Možno vás zaujme i náš recept na jahodový koláč, či čerešňovú bublaninu:

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané