späť na zoznam bylín

Čučoriedka obyčajná

Čučoriedka obyčajná

Čučoriedka obyčajná, niekedy nazývaná brusnica čučoriedková, je ker, ktorého plody sa využívajú na liečebné účely ale aj v kuchyni, najmä do rôznych koláčov. Tento krík sa vyskytuje v celej Európe, ale aj v Severozápadnej Amerike a na severe Ázie, pričom v minulosti sa čučoriedky používali v starovekom Grécku ako výborné farbivo na látky. Najčastejšie sa v rámci bylinkárstva aj v kuchyni používajú plody, čučoriedky, ale je možné aj použitie listov.

Zatiaľ nebola pridaná žiadna skúsenosť

Ďalšie názvy: Vaccinium myrtillus, brusnica čučoriedková

Použitie byliny Čučoriedky obyčajnej

Čučoriedka obyčajná rastie od Júna do SSeptembra

Charakteristika

Čučoriedka obyčajná je krík dorastajúci do výšky až 40 cm, pričom patrí do čeľade vresovcovité a kvitne v máji až júni, pričom plody dozrievajú najčastejšie v auguste. Krík je hustý so vzpriamenými vetvami, listy sú krátke a s vajcovito okrúhlou čepeľou, pričom na zimu opadávajú. Kvety vyrastajú jednotne v rámci listov v ich žľabe a majú červenú korunu. Najcharakteristickejšou časťou kríku sú plody v tvare bobúľ v modročervenej farbe, ktoré majú niekoľko semien.

Najčastejšie sa u nás čučoriedky vyskytujú vo vyššie položených oblastiach, najmä v podhorskom a horskom pásme, ale je možné ich nájsť aj na okraji lesov, kde obvykle vytvárajú súvislý porast. Čučoriedky ako také sa používajú nielen v liečiteľstve, ale aj v kuchyni a môžu sa jesť či už surové, alebo sa zavárajú, prípadne sa z nich najčastejšie robia džemy alebo lekváre, ktorými sa plnia koláče. Pozor na rôzne druhy čučoriedok, nie všetky sú sladké.

Vnútorné použitie

Vnútorné využitie a účinky čučoriedok sú veľmi rozmanité. Pomáhajú tráveniu, keďže sú výborný prostriedok proti hnačkám a na spevnenie stolice, plody taktiež pomáhajú obnovovať sietnicu oka, pomáhajú priaznivo pri rôznych zápaloch ústnej dutiny, ale zároveň triesloviny obsiahnuté v čučoriedkach majú aj dezinfekčný charakter napríklad v črevách. Listy aj vňať tohot kríka zas znižujú koncentráciu glukózy v krvi a tak sa v podobe čaju alebo odvaru doporúčajú diabetikom.

Odvar alebo čaj pre diabetikov sa robí tak, že sa 2 lyžičky listov zalejú 250 ml vody, 10 minút varia a potom sa nechajú vychladnúť. Takýto odvar sa pije chladný a odporúčaná denná dávka sú dva hrnčeky denne. Pri problémoch s hnačkami sa odporúča spraviť čaj z 2 lyžičiek sušených plodov, ktoré sa tiež zalejú 250 ml vody, prevaria sa a potom sa nechajú cez noc vyluhovať. Aj takýto čaj v objeme dvoch hrnčekov denne pomôže pri rôznych poruchách zažívacieho traktu.

Vonkajšie použitie

Vonkajšie využitie plodov čučoriedky je veľmi dobré pri zápaloch v ústnej dutine a hrtane, takže napríklad ako kloktadlo zo šťavy plodov sú čučoriedky veľmi účinné a populárne. Taktiež sa dá odvar z lístkov alebo výťažok z plodov použiť na rôzne kožné problémy a ochorenia, napríklad pri ekzéme alebo lupienke, prípadne sa môže formou obkladov použiť takýto odvar či výťažok na ťažšie hojace sa rany alebo opareniny, ktoré dezinfikuje a pomôže rýchlejšie zahojiť.

Napríklad na plesňové kožné ochorenia sa dá použiť odvar z listov. 2 lyžice listov sa zalejú 250 ml vody a 5 minút sa varia. Potom sa to všetko nechá vychladnúť a odvar sa použije pri príprave obkladov na kožu postihnutú plesňovým ochorením. Výťažok z lyžice sušených plodov sa zas zaleje 250 ml vriacej vody a nechá vychladnúť. Po vychladnutí sa dá použiť na potieranie ekzémov, oparenín alebo zle hojacich sa rán na pokožke, ktorým pomôže k lepšiemu hojeniu.

Zber a skladovanie

Od júna až do septembra sa dajú zbierať listy aj vňať čučoriedky, pričom plody od konca júla až do konca augusta. Listy by sa mali zbierať pred hlavným rozkvitnutím, kedy sú tmavo zelené, pretože mladé a svetlozelené listy ešte nemusia obsahovať dostatok potrebných látok. Listy sa sušia pri teplote nie väčšej ako 45 stupňov Celzia a po vysušení by sa mali skladovať na suchom a tmavom mieste. Plody sa zbierajú až keď sú zrelé, sušiť sa môžu aj na slnku a dajú sa tiež konzervovať alebo mraziť.

Užívanie počas tehotenstva

V tehotenstve pomáhajú čučoriedky napríklad pri hemoroidoch a tráviacich problémoch, taktiež obsahujú železo, čo je potrebné pri prevencii proti chudokrvnosti, ktorá sa môže počas tehotenstva vyskytovať. Taktiež v tehotenstve aj na dojčenie je potrebná kyselina listová, ktorá má preventívne účinky proti viacerým vrodených chorobám a preto sa čučoriedky môžu tiež počas tehotenstva prijímať v rôznej podobe. Taktiež čaj z listov pomáha proti vysokému krvnému tlaku.

Výsadba čučoriedok

Čučoriedky môžete pestovať za priaznivých podmienok aj v záhrade, čiže pôda musí byť piesočnatá alebo piesočnato-hlinitá s veľkým obsahom organického materiálu. V kvetináči možno čučoriedky pestovať tiež, ale je potrebné im dodávať živiny a pravidelne sa o ne starať. Treba v záhrade ošetrovať pôdu aj proti burinám a majte na pamäti tiež to, že výsadba aj pestovanie čučoriedok v záhrade je záležitosť na viacero rokov, pretože treba kríky pravidelne dopĺňať o nové výhonky.

Využitie v kuchyni

Recepty na čučoriedky a ich využite v kuchyni ponúkajú naozaj bohaté možnosti. Môže ísť napríklad o využitie týchto plodov v džemoch alebo marmeládach, prípadne ako doplnky do zákuskov a sladkých koláčov do ich plnky. Čučoriedkový džem patrí historicky medzi typické džemy pre Slovensko a dodnes ho viacero ľudí vyrába doma z čerstvých čučoriedok vypestovaných v záhrade alebo kúpených v obchode. Obľúbené sú aj koláč, torta, zákusok alebo čaj z čučoriedok.

Pestovanie čučoriedok na záhrade

Pestovanie čučoriedok na záhrade

Autor článku

Michal Hrebík

Michal Hrebík

redaktor

Redaktor portálu Zdravotéka.sk, ktorého zaujíma zdravý životný štýl, správne stravovanie a životospráva. Aktívne sa vzdeláva v oblasti zdravotníctva, najnovších medicínskych objavov a veľmi rád píše o všetkom dôležitom z oblasti zdravia s dôrazom na zrozumiteľnosť pre čitateľa.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.