späť na zoznam článkov

Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
Zdroj foto: Getty images

Tiež si ako deti pamätáte ten úžasný kysnutý koláč s čučoriedkami od babičky? Poďte si spolu s nami pripraviť o niečo zdravšiu, no rovnako chutnú, variantu s pomocou kvásku a špaldovej múky.


Blíži sa obdobie dozrievania čučoriedok. Na toto obdobie sa teší mnoho ľudí. A má i prečo. Čučoriedky majú nielen vynikajúcu chuť s úžasnou vôňou lesa. Obsahujú množstvo vitamínovživín. Pomáhajú pri hnačke a využiť sa dajú i ako výborné prírodné farbivo.

Čučoriedky sú plody tmavomodrej farby, rastúce na kríkoch, ktoré dorastajú do výšky až 40 cm.

Krík čučoriedky kvitne v máji až v júni a jeho plody dozrievajú niekedy v auguste. Vyskytujú sa vo vyšších podhorský a horských oblastiach, najčastejšie na okraji lesov. 

Tmavé ovocie, ako sú čučoriedky, ale i brusnice, jahody či maliny, chránia pred vznikom degeneratívnych ochorení mozgu, ako je napríklad Alzheimerova choroba

 

Účinky čučoriedok:

  • pomáhajú správnemu tráveniu
  • priaznivo pôsobia pri rôznych zápaloch
  • zlepšujú imunitu
  • obsahujú vitamíny E, B, C
  • obsahuje živiny ako napríklad vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo a zinok

 

Milujete prechádzky prírodou? Nazbierajte si čučoriedky sami. Načerpáte novú energiu a spravíte i niečo pre svoje zdravie. Pozor však na úrazy, ktoré tu na vás môžu číhať. Prečítajte si náš článok: Dovolenkujete v horách? Vyhnite sa úrazom i iným nepríjemnostiam.

Pred zberom čučoriedok sa uistite, že daná oblasť nepatrí medzi tretípiaty stupeň ochrany prírody. V týchto lokalitách vás zber čučoriedok môže vyjsť draho. Hrozí vám totiž celkom vysoká pokuta.

 

Recept na špaldový čučoriedkový koláč s ražného kvásku

Čučoriedky nepochybne patria medzi najvzácnejšienajchutnejšie lesné plody. Tieto ovocné bobuľky spravia z každého koláča neodolateľnú maškrtu. S našou zdravšou formou si ho môžete dopriať i bez väčších výčitiek.

Nechajte sa inšpirovať iným zdraviu prospešným receptom v článku: Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou

 

Na prípravu rozkvasu budete potrebovať:

  • 70g špaldovej celozrnnej hladkej múky (nahradiť môžete i inou, napríklad hladkou pšeničnou múkou)
  • 150ml mlieka
  • 1 polievková lyžica ražného materského kvásku

Materský kvások si môžete odobrať od niekoho, kto už kváskuje a teda pestuje si vlastný kvások. Alebo si ho pripravte sami...

Ako na domáci kvások:
Recept na domáci kvások: Ako ho urobiť? 
Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chieb

 

Uvedené prísady vymiešajte v miske a prikryte fóliou. Práve ste si pripravili rozkvas, ktorý teraz necháme 3 - 4 hodiny oddychovať. Časom by mal vytvoriť bublinky. Je to známka toho, že sme aktivovali kvások.

 

Na samotné cesto si prichystajte:

  • 350g polohrubej múky
  • 200ml mlieka
  • 150g trstinového cukru
  • 2 vajíčka
  • ½ čajovej lyžičky soli
  • vanilkový cukor

Prísady postupne primiešavame do pripraveného rozkvasu. Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Prikryjeme fóliou a opäť necháme asi 2 hodiny oddychovať.

 

Zatiaľ si pripravíme posýpku:

  • 70g masla
  • 100g pomletých ovsených vločiek 
  • 80g trstinového cukru

Maslo necháme na miernom ohni roztopiť. Primiešame k nemu vločkycukor. Ak je zmes príliš vlhká, prisypeme podľa potreby ešte špaldovú alebo inú múku, aby nám vznikla takzvaná mrvenička.

 

Po dvoch hodinách oddychu cesta, predhrejeme rúru na 200°C. Poukladáme naň umyté a osušené čučoriedky a posypeme mrveničkou. Pečieme zhruba 30 až 40 minút.

Ak máte málo čučoriedok, zmiešajte ich s iným lesným ovocím. Môžete tiež použiť džem s lesných malín, ktorým potriete koláč tesne pred jeho dopečením. Následne ho posypte mrveničkou a už len nechajte zapiecť.

Fantázie sa medze nekladú. Ovocie, či džemy, môžete kombinovať podľa svojich predstáv.

Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie zaujímavé zdroje

Naposledy aktualizované 25.05.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone

Cheesecake s čučoriedkami dodá letnej atmosfére tú správnu chuť. S týmto zdravým dezertom nemôžete nič pokaziť a potešíte nejeden maškrtný jazýček.

Zdravá čučoriedková bublanina s tvarohom? Originálny hrnčekový recept Zdravá čučoriedková bublanina s tvarohom? Originálny hrnčekový recept

Čučoriedková bublanina patrí medzi klasické recepty, ktoré potešia deti i dospelých. Pripravte si spolu s nami zdravšiu variantu, tejto čučoriedkovej pochúťky.

Cvičenie a doplnky výživy. Sú suplementy pre každého? Cvičenie a doplnky výživy. Sú suplementy pre každého?

Doplnky výživy sú pre niektorých športovcov nevyhnutnosťou. Iní ľudia sa ich stránia a dokonca ich považujú za doping. Sú naozaj také dôležité, že by sa bez nich športujúci človek...

Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone

Sezóna jahôd je v plnom prúde. Neviete čo s nimi? Skúste náš recept na jahodovú tortu.

Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom

Začala sa „džemovacia“ sezóna! Máme pre vás pár rád ako na to a jeden recept na jahodový džem navyše.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.