späť na zoznam článkov

Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?
Zdroj foto: Getty images

Čučoriedky neodmysliteľne patria medzi obľúbené letné ovocie. Jeden s najlepších spôsobov, ako si uchovať ich vôňu a chuť, i na dlhšie obdobie, je vyrobiť si z nich džem.


Zdravý recept na čučoriedkový džem bez zbytočnej chémie, vyhľadáva čoraz viac ľudí. S naším receptom si môžete byť istí, že váš džem nebude obsahovať žiadne konzervanty, farbivá, či iné škodlivé látky. Hlavnou zložkou je najmä kvalitné ovocie plné vitamínov.

Čučoriedkový džem má nezastupiteľné miesto v našej slovenskej tradičnej v kuchyni. Je plný vitamínov a deti ho milujú. Využiť sa dá nielen na raňajkové jedlá, ale i do koláčov či dezertov. 

Čučoriedky obsahujú mnoho vitamínov a iných prospešných látok. Prečítajte si o nich i v našom článku: Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy

Ak si teda chcete vychutnať chuť čučoriedok i v neskoršom období, pripravte si z nich poctivý domáci džem.

Recept na zdravý čučoriedkový džem

Na tento recept nebudete potrebovať žiadne umelé konzervanty ani zahusťovadlá.

Existujú prípravky na zahustenie, ako je napríklad arrowroot prášok. Je to zdravšia alternatíva zahusťovania. Tento škrobový prášok sa získava z tropickej rastliny zvanej Maranta arundinacea. Prášok je bez chuti, tak sa s obľubou pridáva do rôznych jedál, na zahustenie.

Ak však váš džem dostatočne povaríte, zhustne i bez podobných prípravkov. Ako konzervant poslúži šťava z citróna. Kyselina citrónová má totiž schopnosť zabraňovať rastu baktérií, kvasiniek a plesní.  

 

Na prípravu čučoriedkového džemu si prichystajte:

  • 1 kg čučoriedok
  • 400 g kryštálového cukru
  • šťavu z polovice citróna

Čučoriedky očistitepopučte. Vo vrstvách ich potom v hrnci presypte cukrom.

To znamená že dáte časť popučených čučoriedok do hrnca, zasypete trochou cukru, opäť pridáte časť čučoriedok a znova zasypete cukrom. To opakujte, kým nevyužijete všetky popučené čučoriedky a cukor.

Hrniec potom nechajte v chladničke aspoň 12 hodín.

Takýmto vrstvením docielite lepšie prepojenie cukru a ovocia. Džem má takto krajšiu farbu i lepšiu chuť.

 

Zmes rozmixujte ponorným mixérom a potom, za stáleho miešania povarte. Džem postupne zmení farbu na tmavšiu a zhustne.

Džem ešte horúci naplňte do čistých nepoškodených pohárovuzavrite. Poháre otočte dole viečkom a nechajte pod dekou, kým úplne nevychladne.

Takto pripravený džem nemusítezavárať. Skladovať ho môžete v špajzy či kuchyni, až kým ho neotvoríte a nevychutnáte do poslednej bobuľky.

Prajeme dobrú chuť!

Možno vás zaujme i náš recept na jahodový koláč, či čerešňovú bublaninu:

 

Ďalšie zaujímavé zdroje:

Naposledy aktualizované 24.07.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake

Hľadáte dezert, ktorý je chutný, svieži, no bez zbytočných kalórií? Náš recept na nízkotučný tvarohový oreo cheesecake je tou správnou voľbou.  

Falafel pečený v rúre? Zdravý recept z cíceru, nielen pre vegánov Falafel pečený v rúre? Zdravý recept z cíceru, nielen pre vegánov

Nechajte sa inšpirovať arabskou kuchyňou a pripravte si s nami hodnotný pokrm, zvaný falafel. Prekvapí vás nielen svojou chuťou, ale i pozitívnym vplyvom pre zdravie.

Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi

Bábovka je obľúbeným dezertom, nielen v našich slovenských domácnostiach. Dotvára rodinnú pohodu i zdobí prestretý stôl. Receptov na tuto tradičnú pochúťku je mnoho. My vám ukážeme o...

Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup

Jahodová sezóna pomaly končí, urobte si ešte z poslednej úrody jahodový sirup.

Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone

Cheesecake s čučoriedkami dodá letnej atmosfére tú správnu chuť. S týmto zdravým dezertom nemôžete nič pokaziť a potešíte nejeden maškrtný jazýček.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.