Tradičná tekvicová polievka v zdravej verzií? Toto je recept

Tradičná tekvicová polievka v zdravej verzií? Toto je recept
Zdroj foto: Getty images

Tekvicová polievka patrí k jednoduchým a ľahkým pokrmom. Jej ľahkosť spočíva v príprave, ale aj zložení.

Náročnosť nízka
Príprava 20 minút + 15 minút varenie
Porcie 4 osoby

Tekvicová polievka, ktorú si podľa nášho receptu pripravíme je jednoduchá a zvládnu ju aj úplní začiatočníci. Vhodná je tiež pre alergikov aj ľudí s bezlepkovou diétou.

Tekvica sama o sebe obsahuje množstvo vitamínov a minerálov

Vďaka vitamínom A, B1, B2, B5, B6, B9, C, E a K posilňuje imunitu a pozitívne vplýva na naše zdravie. Z minerálych látok sa v tekvici nachádza draslík, vápnik, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, fosfor aj meď.

Svojím zložením pomáha podporovať trávenie, udržovať mladosť a dokoca je akýmsi zmenšovačom tukových vankúšikov. Je tiež ľahko stráviteľná, a teda nazaťažuje organizmus.

Dobrý vplyv má aj pre zdravie spermií. Prospešná je tiež aj v tehotenstve.

Vďaka kombinácií draslíka, vitamínu C a vlákniny napomáha pre správne fungovanie srdca. Vďaka vyššiemu obsahu draslíka napomáha pri znižovaní tlaku a aj riziku mŕtvice.

Jej výhodou je, že má nízky obsah kalórií, čo poteší mnohých z nás. V chudnutí je dokonca prospešnejšia ako iné zdroje sacharidov, teda ryža či zemiaky. Má totiž menej kalórií a reguluje nakladanie organizmu s vodou.

Obsahuje tiež vitamín A a karotenoidy, ktoré prispievajú k dobrému zraku. Dokonca sa hovorí, že šálka uvarenej tekvice obsahuje viac než dvojnásobok odporúčanej dennej dávky vitamínu A.

Potrebujeme:

  • menšiu tekvicu,
  • 2 ks menšie cibuľky,
  • 2 ks strúčikov cesnaku,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • mletá červená paprika,
  • nové korenie,
  • rasca,
  • kurkuma,
  • petržlenová vňaťka,
  • olivový olej.

Recept na zdravú tekvicovú polievku

1. Tekvicu poriadne očistíme a umyjeme. Rozkrojíme ju najlepšie na štyri kusy a vyberieme z nej semienka.

Semienka nemusíme vyhadzovať, výborné sú posolené a upečené v rúre.

2. Umyté kúsky tekvice nastrúhame na väčšie rezance a osolíme.

3. Očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľku si opražíme na olivovom oleji do zlatista.

4. Na popraženú cibuľku dáme nastrúhané rezance tekvice, trošku opečieme a zalejeme vodou. Pridáme len toľko vody, aby bola tevica zaliata asi 2 cm nad okraj.

Závisí aj od toho, akú hustú polievku chceme. Ak chceme redšiu, dáme vody viac a naopak, pokiaľ chceme hustejšiu, dáme jej menej.

5. Pridáme korenia podľa chuti. S čiernym korením a kurkumou opatrne, keďže ide o silné koreniny.

6. Polievka sa takto povarí približne 5 až 8 minút. Keď je zmäknutá môžeme ju vypnúť.

Kto nemá rád polievku pripravenú takto "na prírodno", môže si ju pomixovať. Dôležité je predtým však vybrať nové korenie.

7. Ak sme polievku mixovali, ešte ju trosku povaríme a je hotová.

Polievočka je výborná s krutónmi, sušienkami, alebo aj semienkami. Na vrch ešte môžeme pridať vňaťku na dochutenie, ale aj ozdobu.

Dobrú chuť.

Nezabudnite vyskúsať aj z našich fit receptov

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané