Tvaroh - účinky na zdravie a čo obsahuje? Je to biele zlato nášho jedálnička
Tvaroh má hneď niekoľko skvelých vlastností. Je výborným pomocníkom v kuchyni, pripaviť sa dá snáď na sto spôsobov. Pochutnajú si na ňom maškrtníci na sladko aj na slano. Taktiež však obsahuje množstvo prospešných látok, milujú ho preto aj športovci a vyznavači zdravej stravy.
Nehovoriac o tom, že okrem kuchyne sa dá aplikovať aj ako kozmetický prípravok v podobe zábalov a masiek pre žiarivú pleť.
Náš jedálniček dokáže obohatiť na raňajky v podobe rôznych nátierok, v dezertoch a koláčoch, šalátoch, ale dokonca i ako súčasť prílohy k hlavnému jedlu.
Hodí sa napríklad na batáty k mäsku alebo jeho vegánskej náhrade, či k sóji alebo tofu.
To, že je ľahko kombinovateľný zabezpečuje najmä jeho rôznorodosť. Poznáme niekoľko druhov tvarohu. Okrem tvrdého a mäkkého sú aj tvrdý tvaroh na strúhanie, pre pekárov, šľahaný či rôzne tvarohové krémy a dezerty. Zo všetkých druhov si môžeme vybrať aj obsah tuku v sušine a to tučný, polotučný, nízkotučný a odtučnený
Poznáme aj vegánsky tvaroh na rastlinnej báze. Náš článok je však o tom živočíšnom.
V obľube majú tvaroh aj kulturisti a milovníci zdravej stravy. Vďaka jeho zloženiu zasýti, dodá telu energiu a najmä je ľahko stráviteľný.
Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov, zložky ako kyselina listová či omega-3 a -6 nenasýtené mastné kyseliny. Nachádzajú sa v ňom betakarotén, riboflavín, tiamín, A, B6, B12, C, D, E, draslík, fluorid, fosfor, horčík, mangán, meď, selén, vápnik a zinok.
Výhodou sú ľahko stráviteľné bielkoviny, minimum tukov a sacharidov. Dôkazom je, že v 250 g tvarohu sa nachádza len 163 kalórii.
Tvaroh výborne nahrádza mäso vo vegetariánskej strave. Vďaka svojmu zloženiu je ľahko stráviteľný a telo si ponechá len potrebné živiny.
Nápomocný je tiež pri samotnom vyprázdňovaní. Odkysľuje a čistí obsah čriev, čím trávenie zbavuje škodlivín, mikróbov a karcinogénnych látok. Celkovo podporuje činnosť metabolizmu.
Priaznivo vplýva aj na obehový systém, keďže jeho tuky sa znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
Výborné je tiež konzumovať tvaroh pre udržanie zdravých kostí, zubov, nechtov a ako prevencia proti ostoporóze.
Odporúča sa deťom vo vývoji, ženám po 40 aj tehotným. V tehotenstve sa odporúča tvaroh pre zdravý vývoj dieťaťa, ale tiež podporí funkciu a obnovu svalov. To napomôže srdcovému svalu správne fungovať a aj svalovým kontrakciám.
Pri pravidelnej konzumácii blahodárne pôsobí na nervy, proti napätiu či úzkostiam.
Predchádza tiež odumieraniu mozgových buniek, podporuje ich správnu funkciu. Tým napomáha v prevencií proti Alzheimerovej chorobe a depresii.
Tvaroh je balzamom pre naše telo i dušu. Podporí imunitný systém a v podobe skvelého jedla aj podporí dobrú náladu.
Vyskúšajte naše recepty na koláče s tvarohom
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →