späť na zoznam článkov

Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept
Zdroj foto: Getty images

Pripravte si s nami vegánsku kapustnicu, ktorou ulahodíte chuťovým pohárikom aj zdraviu.


Náročnosť: stredná

Príprava: 35 minút + asi 45 minút varenia

Porcie: približne 10 porcií

Vianočná kapustnica je tradičnou polievkou štedrovečerného stola, pripravte si ju v našom zdravom variante.

Hlavnou surovinou je samozrejme kyslá kapusta. Tá je sama o sebe zdravá pre svoj veľký obsah vitamínov C a E, taktiež sú v nej vitamíny skupiny B a K.

Výborným pomocníkom hlavne pre trávenie a to vďaka obsahu kyseliny listovej, vláknine a pektínov. Tie nielenže pomáhajú tráveniu, ale aj čisteniu organizmu a zbavovaniu sa škodlivín.

Radí sa vďaka tomu medzi najlepšie prírodné probiotiká. Obsahuje dokonca i laktobacily.

Nachádza sa v nej tiež niekoľko prospešných minerálov ako draslík, flór, fosfor, horčík, vápnik, zinok a železo.

Hodí sa aj počas diéty, pretože vďaka svojmu zloženiu napomáha pri znižovaní tukov v tele, pomáha naštartovať mikroflóru organizmu, pre fungovanie metabolizmu a pri látkovej výmene.

V domácej medicíne ju už naše staré mamy používali v boji proti parazitom ako hlísty či mrle.

Vedecké výskumy tiež hovoria o výborných výsledkoch v boji proti rakovine, rakovinotvorným bunkám a aj samotným nádorovým ochoreniam.

Činnosť mozgu, nervov a svalov je tiež vďaka účinkom kyslej kapusty posilnená.

Podporuje tiež tvorbu červených krviniek a rast buniek, napomáha v boji proti infekciám, vírusom a zápalom.

Dámy jej účinky isto využijú, keďže jej vysoký obsah vitamínu C pomáha spomaliť starnutie.

V puberte vďaka nej zvládame boj proti akné, keďže pomáha podporovať zdravú a žiarivú pleť.

V našom recepte využijeme veľmi obľúbené lesné či čierne čínske šampiňóny, inak nazývané aj shiitake hríby. V súčasnej kultúre zdravého stravovania zažívajú obrovský boom, hoci v Ázii ich využívajú už tisícky rokov.

Hovorí sa o nich aj ako o zázraku z prírody a sú veľmi využívané v ľudovej medicíne.

Ich skvelé účinky na zdravie potvrdili aj viaceré vedecké výskumy. Ich zloženie je toho dôkazom. Obsahujú množstvo enzýmov, vitamínov a minerálov, ako B1, B2, B3 a B12, D2, draslík, fosfor, horčík, zinok, železo a vápnik.

Obsahujú tiež esenciálne aminokyseliny, proteíny, nukleotidy, peptidy a glukán. Koncentrovaný extrakt z húb sa využíva dokonca popri liečbe rakoviny či cukrovky.

Svojím zložením pozitívne vplývajú hlavne na posilnenie imunity, podporu dobrého trávenia a prečistenia čriev. Pomáhajú telu zbavovať sa škodlivého cholesterolu.

Pomáhajú v boji proti parazitom, s rakovinou a detoxikovaním organizmu. Priaznivo vplývajú aj počas alergií, nervových ochorení aj pri cukrovke.

Na prípravu zdravej vianočnej kapustnice potrebujeme

  • 1 kg kyslej kapusty,
  • 1 ks väčšej cibule,
  • 200 g vaničku čerstvých shiitake húb,
  • 150 g paradajkového pretlaku,
  • 180 g údeného tofu,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 3 l zeleninového vývaru,
  • olivový olej,
  • mletá paprika, 
  • čierne korenie,
  • bobkový list,
  • mletá rasca,
  • klinčeky,
  • soľ.

Postup prípravy

1. Najskôr si očistíme a umyjeme cibuľu a hríby. Cibuľu nakrájame na drobno a hríby na tenšie plátky.

2. Cibuľku chvíľu popražíme na olivovom oleji samotnú, potom k nej pridáme aj hríby.

3. Keď všetko pekne zmäkne, pridáme papriku, soľ, čierne korenie a očstený a pretlačený cesnak.

4. Po krátkej chvíľke pridáme aj kapustu, opečieme ju spolu so zmesou a zalejeme vývarom.

5. Poriadne premiešame a pridáme aj zvyšok korenín. Tie pridávame podľa chuti. Prikryjeme a spolu pomaličky varíme.

6. Keď je kapusta zmäknutá, pridáme do polievky ešte pretlak pre chuť a na menšie kocky nakrájané tofu

7. Všetko spolu krátko a na malom ohni povaríme, a hotovo.

Polievka neobsahuje nič živočíšneho pôvodu, preto poteší aj vegánov. Vhodná je tiež pre ľudí s intoleranciou na laktózu a celiatikov.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Naposledy aktualizované 17.12.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Vyštudovala som učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry v kombinácií s etickou výchovou. Dlhšiu dobu píšem pre rôzne weby od regionálnych, cez všeobecné, až k našej Zdravotéke. Zaujímam sa však o zdravú stravu a cudzia mi nie je ani strava bez lepku. Z cvičenia preferujem beh a jógu

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept

Pór je veľmi zdravou zeleninou a má množstvo skvelých vplyvov na naše zdravia. To platí hlavne pre recepty z čerstvého póru, no svoje priaznivé účinky má aj tepelne spracovaný.

Fit a zdravé vianočné pečivo? Tu je niekoľko receptov Fit a zdravé vianočné pečivo? Tu je niekoľko receptov

Vianočné pečivo je neodmysliteľnou súčasťou sviatkov. Napečte si však zdravo a bez výčitiek. Prinášame vám niekoľko zdravých a fit vianočných koláčikov, ktoré si vychutnáte vy aj celá...

Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept? Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept?

Na rybaciu nátierku existuje mnoho rôznych receptov. Ja sama zbožňujem pomazánky, a preto sa s vami chcem podeliť práve o túto. Podľa môjho názoru je jednou z najchutnejších, a zároveň...

Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to? Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?

Zemiakové placky sú obľúbeným receptom slovenských domácností. Je jednoduchý a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. My si pripravíme zdravú verziu ľahko kombinovateľnú s rôznymi...

Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní

Aj vy milujete experimentovanie a nemáte radi sychravé počasie? Tak vás isto potešia naše nápady na horúce jesenné nápoje. 


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.