Vitamín E: zdroje v potravinách ako ochrana pred oxidačným stresom

Vitamín E: zdroje v potravinách ako ochrana pred oxidačným stresom
Zdroj foto: Getty images

Vitamín E je významným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred oxidačným poškodením a starnutím. Vitamín E je rozpustný v tukoch a naše telo si ho dokáže v malých množstvách ukladať. Je potrebné prijímať ho v dostatočnom množstve z vyváženej stravy. 

Vitamín E patrí k najvýznamnejším antioxidantom. Chráni bunky pred voľnými radikálmi. Priaznivo pôsobí na imunitný systém a pomáha predchádzať rôznym chronickým ochorením.

Bojuje s únavou, zlepšuje fyzickú výkonnosť a podieľa sa pri procese hojenia. Nedostatok vitamínu E sa prejaví bolesťou a slabosťou svalov, zníženou imunitou, únavou, kardiovaskulárnymi problémami či zhoršeným zrakom.

Prírodné zdroje vitamínu E

U dospelej osoby je odporúčaná denná dávka vitamínu E 15 mg.

1. Rastlinné zdroje vitamínu E

Rastlinné oleje

Sú kvalitným zdrojom zdravých tukov, a to omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Dobrou voľbou sú panenské za studena lisované oleje, ako napríklad ľanový, slnečnicový či olivový.

Zelenina

Zelenina plná vitamínov s vitamínom E v popredí je listová zelenina ako špenát, brokolica či kel. Taktiež rajčiny i paprika.

Orechy a semienka

Sú chutné, zdravé a nutrične hodnotné. Jedným z najlepších zdrojov vitamínu E sú mandle. Ďalej lieskové či pekanové orechy, pistácie a slnečnicové semienka.

Ovocie

Mango ako vitamínová bomba v sebe skrýva dávku vitamínu E. Ďalej exotická papája, kivi, broskyňa, marhuľa, tekvica či avokádo.

2. Živočíšne zdroje vitamínu E

Ryby a morské plody

Ryby a morské plody sú zdravé plné bielkovín a prospešných tukov. Pomerne slušné množstvá vitamínu E obsahuje losos, pstruh, tuniak, kraby, krevety, ustrice či homáre.

Mäso

Medzi ďalšie živočíšne zdroje vitamínu E patrí mäso, a to najmä v tom tučnejšom. Zdrojom je napríklad husacina, hovädzina a vnútornosti (pečeň).

Vajcia a mlieko

Vitamín E nájdeme v mlieku a vajíčkach, a to najmä v ich žĺtkoch. Mimo vitamínov a minerálov sú zdrojom proteínov.

Vitamín E a jeho zdroje v jedálničku
Vitamín E a jeho zdroje v jedálničku. Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • medicalnewstoday.com - 10 foods rich in vitamin E. Jennifer Huizen.
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
  • URSELL, Amanda. Vitaminy a minerály. Přeložil Veronika BÁRTOVÁ. Přírodní léčba. V Bratislavě: Noxi, 2004. ISBN 80-89179-00-2.

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané