Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept

Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept
Zdroj foto: Getty images

Jednoduchá, chutná a veľmi zdravá polievka prinesie osvieženie aj skvelo zasýti. Obľúbia si ju aj najväčší kritici, pretože je svieža a plná chutí. Okrem toho je plná vitamínov a prospešných látok, preto poteší aj našu imunitu.

Náročnosť stredná 
Príprava 35 minút 
Porcie približne 6 porcií

Kombinácia zeleniny a cíceru je v tomto prípade veľmi prospešná pre zdravie. Tanier cícerovo-zeleninovej polievky posilní našu imunitu a dodá jej množstvo prospešných živín.

Cícer je už od dávna veľmi obľúbenou strukovinou. Na istý čas sa však z našich domácností vytratil, no opäť zažíva veľký návrat.

Ide o mimoriadne výživnú strukovinu plnú dôležitých vitamínov a minerálov.

Obsahuje vitamíny skupiny B, ale aj potrebné vitamíny A, C, E, K, z minerálov sa v cíceri nachádzajú draslík, horčík, fosfor, selén, sodík, zinok či železo. Telo je vďaka konzumácií cíceru bohatšie o prospešné omega 3 a omega 6 mastné kyseliny.

Vďaka svojmu zloženiu veľmi priaznivo vplýva na trávenie a pravidelné vyprázdňovanie. Pomáha tiež pri zápche a problémoch s vylučovaním.

Výhodou cíceru je aj to, že je sýty, necítime teda hlad dlhší čas po jeho konzumácií.

Výhodou je tiež, že je pomocníkom pri predchádzaní vzniku cukrovky, ale aj zvýšenému cholesterolu v krvi.

Vďaka vyváženému množtvu sodíka a dostatku draslíka je výborný pre krvný tlak a napomáha tým tiež v prevencii proti kardiovaskulárnym ochoreniam.

Tak isto blahodárne pôsobí na nechty, vlasy aj kosti. Vhodný je tiež na spomalenie príznakov artritídy a proti rednutiu kostí.

Výhodou pravidelnej konzumácie cíceru je tiež jeho priaznivý vplyv v boji proti rakovinotvorným bunkám v tele a je teda skvelou prevenciou. Obsahuje totiž aj kyselinu listovú, ktorá v tomto boji pomáha.

Pomáha tiež v boji proti zápalom vznikajúcim v tele.

Cícer je skvelou potravinou, ktorú tiež milujú vegetariáni aj vegáni. Vhodný je tiež pre celiatikov.

Konzumáciu cíceru by mali posilniť seniori, ktorým veľmi pomôže v budovaní imunity, ale aj pre kvalitnejší spánok či pamäť.

Ženy si ho pochvaľujú nielen pre jeho pomoc pri spevnení vlasov a nechtov, ale aj pri zmiernení symptómov menopauzy. Konzumáciou podporia prirodzený spôsob boja organizmu s nočným potením, návalmi tepla či výkyvmi nálad.

Náš recept tiež obsahuje papriku, ktorá je bohatá najmä na kapsaicín a karotény. Pôsobí teda na kvalitu trávenia a obehový systém.

Celkovo konzumáciou papriky podporíte svoj imunitný systém a pomôžete si pri anémii.

Paradajky sú taktiež súčasťou nášho receptu a mali by byť častou surovinou na našom jedálničku. 

Pri pravidelnej konzumácií paradajok môžeme na sebe pozorovať zlepšenie nálady a celkovú pohodu. To spôsobuje tyramín v nich.

Vďaka obsahu minerálov a vitamínom v paradajkách je aj naše srdce silnejšie. Pomáhajú pri prevencií kardiovaskulárnych ochoreniach a to aj pri infarkte alebo mŕtvici.

Cesnak je taktiež neodmysliteľnou súčasťou našej polievky. Jeho účinky na zdravie sú neodškriepiteľné, veď nie je predsa súčasťou tradičnej medicíny len tak.

V prvom rade je jedným z najlepších bojovníkov proti baktériám a vírusom v tele. Pôsobí tiež protizápalovo a je skvelým prírodným antiparazitikom.

Pomáha taktiež v boji proti rakovine a to aj v boji proti jej príznakom pri už vzniknutých problémoch. Napríklad sú dokázané jeho priaznivé účinky pri liečbe rakoviny hrubého čreva, mozgu, kože, prsníka či žalúdka.

Čítajte tiež: 
Zelenina a výhody jej konzumácie: Prečo by sme jej mali jesť viac?

Čo potrebujeme na jednoduchú cícerovú polievku?

  • cícer sterilizovaný,
  • 140 g paradajkový pretlak,
  • 1 stredne veľká cibuľka,
  • 2 ks strúčiky cesnaku,
  • 2 ks paradajky,
  • 2 ks mrkvy,
  • 1 ks červenej papriky,
  • 1 cuketa,
  • hrášok,
  • soľ,
  • chilli,
  • čierne mleté korenie,
  • paprika mletá,
  • olej olivový,
  • petržlenová vňať.

Postup prípravy

1. Všetku zeleninu si najskôr očistíme a umyjeme. Cibuľku nakrájame na drobno, cesnak si pripravíme na pretlačenie. Zvyšnú zeleninu nakrájame na malé kocky.

2. Na oleji opražíme cibuľku do zlatista, potom k nej pridáme cesnak, cícer a postupne aj zvyšok zeleninky.

3. Krátko všetko spolu podusíme na oleji a napokon zalejeme asi litrom horúcej vody, prípadne zeleninovým vývarom.

Množstvo vody vždy závisí aj od mnosžtva zeleninky, či chuti. Ak chcete hustejšiu polievku, dajte menej vody, ak redšiu, tak viac.

4. Po chvíli pridáme podľa chuti chilli aj zvyšné korenia. Čerstvú bazalku pridávame až o čosi neskôr, aby sa nám príliš nevyvarila.

5. Takto spolu povaríme asi 10 minút a pridáme paradajkový pretlak. Ten mierne môže zmeniť chuť, preto treba popridávať soľ aj korenia podľa chuti.

6. Po pridaní pretlaku varíme ešte asi ďalších 15 minút. Pridáme bazalku a petržlenovú vňať, a polievka je hotová.

Dobrú chuť.

Polievku môžeme jesť s ryžovými chlebíkmi, opečenými hriankami s cesnakom alebo len samotnú. Vhodná je aj pre alergikov či celiatikov.

Do polievky tiež podľa sezóny môžeme pridať medvedí cesnak či čerstvú cvikľu. Bude tak vždy iná a plná chutí.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé polievky:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané