Zdravá hokkaido polievka pre alergikov. Poznáte tento recept?

Zdravá hokkaido polievka pre alergikov. Poznáte tento recept?
Zdroj foto: Getty images

Hokkaido polievka je sama o sebe veľmi zdravá, my si ju však pripravíme v ešte zdravšej verzíí a hlavne vhodnú pre alergikov.

Náročnosť stredná
Príprava 25 minút + 45 minút varenie 
Porcie 6 osôb

Hokkaido tekvica je sama o sebe zdravá a plná vitamínov, my vám prinášame recept na chutnú a tak trochu exotickú hokkaido polievku vhodnú aj pre alergikov.

S jeseňou prichádza aj tekvicové obdobie. Medzi veľmi obľúbené jednoznačne patrí aj tá hokkaido.

Tekvica hokkaido sa dá pripraviť na množstvo spôsobov, medzi nimi sú aj rôzne varianty omáčok či polievok. Jednu takú, s exotickou kombináciou korení a surovín, si pripravíme.

Najväčšou výhodou je vysoký obsah betakaroténu, ktorý je vidieť už podľa jej krásnej oranžovej farby.

Je tiež skvelým pomocníkom pri zápaloch a zápalových ochoreniach. Pre svoj obsah antioxidantov je nápomocná aj pri prečisťovaní organizmu a žalúdočných problémoch.

Nachádza sa v nej aj množstvo vitamínov a minerálov ako A, B, C, E, K, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny. Obsahuje tiež kyselinu listovú, pantoténovú, draslík, luteín a zeaxatín. Tie vplývajú na dobré zdravie očí. K dobrému tráveniu prispievajú vláknina, železo, vápnik, horčík či fosfor.

Jej nízky obsah kalórií z nej urobil veľmi vyhľadávanú potravinu. Napomáha tiež k znižovaniu krvného tlaku a je vhodná aj pre diabetikov.

Niektoré zdroje dokonca uvádzajú, že má antiparazitické účinky. Vďaka svojmu zloženiu napomáha pri ochrane buniek a udržiavaní zdravia pokožky.

Množstvo betakaroténu tiež obsahuje aj ďalšia surovina z našej polievky a to mrkva

Mrkva je tiež bohatá na vitamíny A, B, C, D a E. Je veľkorysým zdrojom magnézia, vápnika aj železa a dokonca i antioxidantov. Má nízky obsah cukrov a tukov.

Veľmi dobrý vplyv má na zdravie našich očí, činnosť mozgu a zlepšenie pamäte, pri ochrane pečene i celého imunitného systému.

Zdravá hokkaido polievka pre alergikov nám prinesie množstvo balhodárnych účinkov. Je nie len chutná, ale aj posilní náš organizmus. 

Náš recept je vhodný pre osoby s intoleranciou na laktózu aj lepok. Obohatí tiež jedálniček každého, kto sa rád stravuje pestro a zdravo.

Poďme teda na to.

Suroviny na polievku

  • 1 menšia hokkaido tekvica (mala by byť mierne mäkká, ale nie zmäknutá)
  • 4 ks mrkva
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 menší čerstvý zázvor
  • 1 pomaranč
  • 200 ml kokosové mlieko
  • 200 ml kokosovej smotany na varenie
  • olivový olej
  • soľ
  • nové korenie
  • bobkový list
  • muškátový oriešok
  • kurkuma
  • čierne korenie

Recept na zdravú hokkaido polievku

1. Hokkaido tekvicu si poriadne umyjeme, ošúpame a nakrojíme ju na štvrtiny. Zo štvrtín odtránime semienka a takto očistené mesiačiky nakrájame na malé kocky (asi 2-4 cm, podľa tvrdosti).

Niekto tekvicu nešúpa, pretože tá má podľa istých zdrojov obsahovať najviac vitámínov. Takže ak nechcete, tekvicu nešúpte a uvarte ju s ňou.

Semienka nemusíme vyhadzovať, môžeme ich osoliť a upiecť, vzniknú nám z nich pečené tekvicové semiačka.

2. Tak isto očistíme a na kocky nakrájame aj mrkvu. A obe suroviny dáme spolu variť do osolenej vody.

3. Pridáme aj očistené celé strúčiky cesnaku. Nové korenie a bobkový list si dáme do vracúška na varenie a šupneme tiež do vody.

Ak také vrecúška nemáte, tak potom budete musieť koreniny vyloviť, takže si zapamätajte, koľko ste ich tam dali. :)

4. Spolu povaríme asi pol hodinku, kým mrkva aj tekvica nezmäknú.

5. Keď sú suroviny mäkké, vyberieme bobkový list a nové korenie, a všetko spolu aj s vodou pomixujeme. Poriadne rozmixovanú zmes vrátime na oheň.

6. Pripravíme si zmes kokosového mlieka aj smotany, maličký postrúhaný zázvor, veľmi jemne muškátového orieška a trochu kurkumy. Všetko spolu vyšejkrujeme a pridáme do polievky.

7. Krátko spolu povaríme, a keď polievočka buble, pridáme podľa chuti polku alebo aj celú šťavu z pomaranča.

Taktiež pridáme trošku nastrúhanej kôry z toho pomaranča, čo pridá polievočke na vôni, ale aj chuti.

8. Polievočka je po premiešaní všetkých ingrediencií a krátkom povarení hotová.

Najepšie je polievku podávať s opraženými tekvicovými, slnečnicovými semienkami či ľanovými, ktorými len zľahka posypeme. Pokojne môžeme opražiť aj všetky spolu.

Dobrú chuť!

Nezabudnite navariť aj z iných našich receptov

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané