Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone
Cheesecake s čučoriedkami dodá letnej atmosfére tú správnu chuť. S týmto zdravým dezertom nemôžete nič pokaziť a potešíte nejeden maškrtný jazýček.
Obsah článku
Cheesecake sa stal za posledné obdobie veľmi populárnym zákuskom. Mnohí myslia, že má americké korene. Prvé stopy, tejto tvarohovej pochúťky, však našli archeológovia už v starovekom Grécku. Jeho modernejšia verzia a anglické pomenovanie cheesecake, pochádza pravdepodobne až z obdobia 15. storočia.
Na svete existujú rôzne druhy tohto tvarohového koláča. Mnoho národov má svoju typickú verziu, určenú svojim regiónom.
Všetky varianty sú však tvorené aspoň dvoma zložkami. Jednou je chrumkavý základ dezertu, ktorý je tvorený z rozdrobených sušienok. Druhou hlavnou zložkou je náplň, ktorá pozostáva z rôznych kombinácií tvarohu, syra či smotany.
Vo všeobecnosti poznáme pečený a nepečený cheesecake. Pripravuje sa s rôznymi kombináciami ovocia, karamelu či vanilky.
Čučoriedky nepochybne patria medzi tie najzdravšie a najchutnejšie ovocie. Obsahujú vysoký podiel vlákniny, antioxidantov, vitamínu C a vápnika. Nápomocné sú pri črevných ťažkostiach ako sú hnačky, rôzne zápaly i vysoký cholesterol. Vyhľadávané sú aj pre ich schopnosť posilňovať imunitu. S obľubou sa využívajú i pri rôznych diétach.
Nechajte na inšpirovať i inými zdravými čučoriedkovými maškrtami v článkoch:
- Zdravé čučoriedkové muffiny? Hrnčekový recept s banánom a tvarohom
- Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
- Zdravá čučoriedková bublanina s tvarohom? Originálny hrnčekový recept
Recept na čučoriedkový cheesecake
Pripravte si spolu s nami ešte zdravšiu verziu tohto chutného tvarohového dezertu s čučoriedkami. Nezaberie vám to príliš času a výsledok rozhodne stojí za to.
Budete potrebovať:
- 260 g celozrnných sušienok
- 125 g masla
- 250 g jemného tvarohu
- 250 g mascarpone
- 2 vajíčka
- 3 polievkové lyžice medu
- 250 – 300 g čučoriedok
- 2 polievkové lyžice vanilkového pudingu
- 2 polievkové lyžice čistej vody
Ako na to:
Predhrejte si rúru na 170 °C.
Sušienky zomeľte v mixéry, alebo inak rozmrvte, či popučte nadrobno. Maslo nechajte pomaly roztopiť a zmiešajte ho s rozdrobenými sušienkami.
Do tortovej formy, vložte papier na pečenie. Potom na ňu preložte sušienky zmiešané s maslom. Hmotu rovnomerne lyžicou rozotrite na dno a po krajoch i mierne do výšky.
Formu vložte na 10 až 15 minút do rúry.
Medzitým si v miske vymiešajte tvaroh, mascarpone, vajíčka a med. Túto zmes nalejte na predpečený základ a opäť vložte do rúry.
Pečte ešte asi 50 minút.
Po upečení nechajte cheesecake pomaly vychladnúť.
Zatiaľ si pripravte vrchnú vrstvu z čučoriedok. Tie roztlačte vidličkou, podľa svojej chuti oslaďte medom a povarte.
V pohári zmiešajte puding s vlažnou vodou a vlejte k čučoriedkam. Nechajte ešte povariť.
Puding s čučoriedkami vytvorí hustú zmes, ktorá vytvorí na koláči krásnu a chutnú vrchnú vrstvu. Keď budú čučoriedky aspoň trochu vychladené vlejte ich na cheesecake.
Cheesecake môžete samozrejme ešte dozdobiť celými čučoriedkami, iným lesným ovocím či voňavými lístkami mäty.
Nezabudnite dať koláč ešte poriadne stuhnúť do chladničky. Potom si už stačí len odkrojiť a vychutnať sviežu chuť sušienok, tvarohu a ovocia.
Prajeme dobrú chuť
Ďalšie zaujímavé zdroje
- mlieko.sk - Tvaroh
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →