Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom
Začala sa „džemovacia“ sezóna! Máme pre vás pár rád, ako na to a jeden recept na jahodový džem navyše.
Obsah článku
Ak si však urobíme doma džem úplne bez cukru, jeho trvanlivosť bude približne jeden mesiac. Bude to tak aj v prípade sterilizovania.
Džem je v takomto prípade určený na okamžitú konzumáciu.
V prípade, že si chceme jahodový džem odložiť a uskladniť, aby sme si vedeli pripomenúť chuť leta aj mesiace po jahodovej sezóne, bez cukru sa nám to nepodarí.
Zdravé verzie tradičného jahodového džemu sú preto zamerané na:
- Znižovanie množstva cukru použitého na kilo jahôd.
- Staršie recepty uvádzajú pomer cukru a ovocia 2:1 (čiže dve kilá cukru na jedno kilo jahôd).
- V novodobých receptoch sa tento pomer výrazne posúva v prospech jahôd.
- V receptoch sa používajú náhrady ku klasickému bielemu kryštálovému cukru, ktorému sa dá elegantne vyhnúť - trstinovou, kokosovou či datľovou alternatívou.
- Prípadne možno uvariť džem s medom alebo javorovým sirupom.
4 rady ako na to, nielen pre začiatočníkov
1. Pomôcky
Pripravíme si všetky potrebné pomôcky. Nezľaknite sa, väčšinu z nich už máte doma, aj keď ste džem ešte nikdy nevarili.
- Hrniec na varenie džemu – má mať hrubé a široké dno a nemá byť vysoký, aby sa nám pri varení lepšie odparovala voda,
- nerezová naberačka,
- varecha a bavlnená utierka – obe sa zafarbia pri varení, treba s tým počítať,
- poháre a viečka na poháre,
- nerezový lievik so širokým hrdlom, uľahčí nám prácu pri plnení pohárov,
- lis na ovocie, prípadne ručný mlynček či pasírovač,
- sitko na zberanie peny, ktorá sa tvorí pri varení džemu,
- kliešte na zaváranie, ktoré vám uľahčia manipuláciu s horúcimi pohármi.
2. Hygienické zásady
Ak chceme predĺžiť životnosť našich zaváranín, je veľmi podstatné dodržiavať aj hygienické zásady.
Na to, aby sme mohli poháre bez obáv naplniť džemom, musíme ich najskôr sterilizovať.
Sterilizovať poháre môžeme varom alebo teplom.
- Varom znamená, že umyté poháre dáme do hrnca, ktorý je dostatočne hlboký na to, aby sme v ňom zaliali poháre vodou.
- Ponorené poháre varíme 10 minút na prudkom ohni.
- Ak máme pohárov veľa sterilizujeme ich postupne, pretože poháre sa nesmú navzájom dotýkať.
- Po uplynutí doby sterilizácie ich vyberieme pomocou kliešťov a necháme poháre úplne uschnúť na čistej utierke.
- Teplom znamená, že poháre vysterilizujete v rúre.
- Plech vystelieme papierom na pečenie.
- Na takto pripravený plech uložíme poháre.
- Prípadne podlejeme poháre vodou.
- Sterilizujeme pri teplote 160 stupňov 10 minút.
Nezabúdajme na vrchnáky, tie však stačí ponoriť do vriacej vody na pár sekúnd.
Odporúčame jeden vrchnáčik použiť pri zaváraní maximálne trikrát, aby sme mali istotu, že sa nám džem nepokazí z dôvodu nekvalitného uzavretia.
Ako pomôcku si na viečko urobíme zárez zakaždým, keď ho použijeme.
3. Správna príprava džemu
Existuje pár zásad, ktoré nám pri varení džemu zaručia, že sa to určite podarí.
- Na prípravu džemu používame iba to najlepšie ovocie. Je potrebné ho pred použitím pretriediť a vyradiť všetko hnilé, či plesnivé.
- Na džem môžeme použiť akýkoľvek cukor alebo med.
- Dôležité je dodržať vhodný pomer medzi ovocím, cukrom a kyselinou citrónovou, prípadne citrónovou šťavou.
V zásade platí na 1 kg očistených jahôd by sa nemalo pridať viac ako 500 gramov cukru.
Podľa sladu ovocia a podľa obsahu pektínu, môžeme pridať aj menej cukru, napríklad 400g na 1 kg jahôd, ak pridáte ešte menej, odporúčame džem v pohároch sterilizovať.
Čo je pektín?
- Je to polysacharid,
- nachádza sa v bunkových stenách a v medzibunkových vrstvách všetkých suchozemských rastlín,
- je to typ rozpustnej vlákniny.
Najviac pektínu obsahujú napríklad ríbezle, egreše a jablká, priemerne marhule a slivky, a najmenej pektínu obsahujú napríklad višne, maliny a jahody.
Čím viac pektínu ovocie obsahuje, tým rýchlejšie džem pri varení zhustne.
Ovocie s nižším obsahom tejto vlákniny musíme variť dlhšie.
Džemy pripravené pomalým varením sú hustejšie a plnšie koncentrovanej chuti ovocia.
Do chladničky vložíme čistý tanierik na „tanierikovú skúšku". Či je džem hotový zistíme tak, že na tento pripravený vychladený tanier kvapneme džem.
Tanier spôsobí okamžité schladenie a ukáže, akú konzistenciu bude mať zmes po vychladnutí. Ak je konzistencia rôsolovitého charakteru a drží spolu, je džem hotový. V opačnom prípade varíme ďalej.
Pred koncom varenia pridávame kyselinu citrónovú alebo citrónovú šťavu, cca 3-5g na 1 kg ovocia.
Kyselina citrónová:
- pomáha regulovať kyslosť,
- zabraňuje strate farby džemu,
- pomáha v tom, aby džem nesplesnivel.
4. Plnenie pohárov
Hotový džem musíme ešte horúci naplniť do pripravených pohárov. Poháre neplníme úplne po okraj, ale 2 cm pod okraj pohára.
Dbáme na to, aby sme tieto voľné okraje nezašpinili.
Ak sa tak stane utrieme ich čistou utierkou, inak sa môže stať, že sa džem zle zakonzervuje a následne pokazí.
Pri plnení nám prácu uľahčí lievik.
Väčšinu džemov po uvarení už nemusíme sterilizovať, stačí ich po zatvorení otočiť dole hlavou a nechať v uteráku alebo pod perinou úplne vychladnúť.
Ak sterilizovať musíme, postupujeme podobne ako pri sterilizovaní prázdnych pohárov.
Prečítajte si aj náš článok Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky).
Okrem receptu na výborný a chutný koláč, si v článku môžete prečítať aj o tom:
Aké látky jahody obsahujú.
Aké účinky má konzumácia jahôd na naše zdravie.
Čo si na jahodách treba všímať, ak si ich kupujeme v obchode.
Jahodový džem s trstinovým cukrom
Na skvelý hustý jahodový džem potrebujeme:
- 2 kg jahôd,
- 1kg trstinového cukru,
- 3 polievkové lyžice vanilkového extraktu,
- 10g kyseliny citrónovej,
- šťava z jedného citróna.
Z tohto množstva uvaríme približne 8 cca 250 ml pohárov, teda asi 2 l džemu.
Postup:
- Jahody pretriedime, odstopkujeme a umyjeme.
- Polovicu z nich necháme v celku a druhú polovicu jemne roztlačíme rukami.
- Jahody zmiešame s vanilkovým extraktom a sklenej nádobe. Po premiešaní ich zasypeme cukrom.
- Nádobu uzavrieme a dáme do chladničky na 24 až 48 hodín. Ovocie za tento čas pustí prirodzenú šťavu. Čím dlhšie jahody s cukrom necháme stáť, tým viac šťavy pustia a o to viac bude džem lahodnejší.
- Po dvoch dňoch najprv zmes poriadne premiešame a tom pridáme kyselinu citrónovú a citrónovú šťavu.
- Džem je najlepšie variť po častiach v širokom plytkom hrnci. Varíme na najmenšom plameni pokiaľ džem nezhustne cca 30- 60 minút.
- Počas tejto doby džem premiešavame a odoberáme penu, ktorá nám vzniká.
- Že je džem hotový, nám potvrdí test s vychladeným tanierom.
- Po dovarení nalejeme horúci džem do vysterilizovaných pohárov, dobre zatvoríme a položíme viečkom nahor.
- Takto poháre prikryjeme a necháme v teple vychladnúť.
Poznáte 7 trikov, ako udržať jahody čo najdlhšie čerstvé?
To a ešte oveľa viac, sa dočítate v našom článku Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone.
Dúfame, že sa vám náš recept na zdravý jahodový džem páčil, a prajeme dobrú chuť.
Skúste aj ďalšie naše chutné a zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →