Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?

Zdravý recept na zemiakové placky. Ako na to?
Zdroj foto: Getty images

Zemiakové placky sú obľúbeným receptom slovenských domácností. Je jednoduchý a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. My si pripravíme zdravú verziu ľahko kombinovateľnú s rôznymi oblohami a omáčkami.

Náročnosť nízka
Príprava 40 minút
Porcie približne 4 porcie 

Zemiaky majú na naše zdravie priaznivý vplyv. Závisí však aj od spôsobu ich prípravy. Samozrejme, že také zemiakové chipsy alebo hranolčeky vyprážané v litroch oleja naše zdravie nepotešia. 

Zloženie zemiakov je však zdraviu prospešné. Obsahujú totiž množstvo vody, vitamínov aj minerálov.

Nachádza sa v nich menšie množstvo bielkovín, ktoré sú však pre organizmus veľmi prospešné. Z vitamínov sa v zemiakoch nachádzajú vitamíny zo skupiny B, C a provitamínu A

Medzi výhody účinkov zemiakov patrí napríklad podpora imunitného systému, činnosti štítnej žľazy a trávenia.

Patria k veľkému zdroju draslíka. Prospešné sú aj obsahom fosforečnej soli, organických kyselín a tiež hojivého alantoinu

Draslík napomáha činnosti srdca a svalov. Je nápomocný pri upravovaní množstva vody v tele a pomáha pri trávení sacharidov.

Alatoin má regeneračné účinky a podporuje hojenie hlavne pokožky, slizníc a obnovenie tkanív. 

Zemiaky sa využívajú aj v domácej liečbe a to za surova ako obklady pri ekzémoch, popáleninách či štípancoch. V surovom stave sa využívajú aj vo forme šťavy pri zápale žalúdka a vredov.

Výhodou zemiakov ako suroviny pri varení je ich schopnosť zasýtiť na dlhší čas.

Ingrediencie

  • 4 ks väčších zemiakov,
  • 1 ks vajíčko, 
  • 4 ks strúčikov cesnaku,
  • 1 ks cibule,
  • pohánková múka,
  • soľ,
  • majoránka,
  • mletá rasca.

Postup prípravy zdravých zemiakových placiek

1. V prvom rade si dáme predhriať rúru na 190 stupňov Celzia.

2. Očistíme si zemiaky, jednou cestou aj cibuľu a cesnak

3. Všetko poriadne umyjeme a môžeme strúhať. Zemiaky aj cibuľu nastrúhame na malé rezance a do zmesi taktiež pretlačíme cesnak. 

4. Pridáme vajíčko a podľa chuti pridávame rascu, majoránku a soľ.

5. V závislosti od vodnatosti zemiakov pridáme aj múku, kým nám vznikne primerane hustá hmota, ktorá drží pokope.

Cesto by nemalo byť veľmi riedke, ani príliš husté.

6. Na plech si pripravíme papier na pečenie. Pokiaľ nie je dostatočne namastený, môžeme ho pokojne natrieť jemnou vrstvou olivového oleja. Avšak veľmi opatrne.

7. Na plech teda ukladáme kôpky, ktoré vytvarujeme do placiek

8. Hotové dáme do rúry piecť. Pečieme približne 20 minút s tým, že ich môžeme, ale aj nemusíme otočiť.

Placky do zlatista upečené sú na vrchu chrumkavé a uprostred vláčne. Hodia sa s gréckym šalátom alebo len s jogurtovou omáčkou, či tsatsikami.

Vďaka pohánkovej múke sú vhodné pre ľudí s intoleranciou či alergiou na lepok.

Ďalšie nápady na zdravé a fit recepty nájdete aj tu

Zdroj

  • Herbár liečivých rastlín 1 (jíří Janča, Josef A. Zentrich)
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané