- healthline.com - The 10 Best Foods That Are High in Zinc. Helen West, RD.
- RADUŠEVA HERBER, Renata a Kateřina SVRČINOVÁ. Kouzelná lékárna: minerály a vitaminy. Praha: Euromedia Group, 2023. Esence. ISBN 978-80-242-8778-2.
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Grada Publishing, 2018. Sestra (Grada). ISBN 978-80-271-0228-0.
Zinok: prírodné zdroje v potravinách. Ochrana pred jesenno-zimnými ochoreniami?
Zinok je minerál, ktoré naše telo potrebuje prijímať z vyváženej stravy. Je významný pre činnosť mnohých enzýmov, rast buniek, syntézu bielkovín a v neposlednom rade pre podporu imunity a celkového zdravia organizmu.
Obsah článku
Nedostatok zinku môže spôsobiť zníženú tvorbu proteínu, čo má za následok zníženie svalovej hmoty, zhoršenie kvality kostí, kĺbov i kvality nechtov, vlasov a pokožky.
Zinok v potravinách je pomerne ľahko dostupný v živočíšnej i rastlinnej strave.
Silné zdroje zinku v strave
Denná odporučená dávka zinku je 8-15 mg pre dospelú osobu.
1. Mäso
Červené mäso je najsilnejším zdrojom zinku a vitamínu B12. Zinok sa nachádza síce vo všetkých druhoch mäsa vrátane kuracieho, no je najmä v hovädzom a jahňacom.
2. Strukoviny
Všetky strukoviny ako je cícer, šošovica či fazuľa obsahujú značné množstvo zinku. 200g cíceru obsahuje 2,5 mg zinku a pre vegetariánov je práve najlepším zdrojom zinku a bielkovín.
3. Orechy a semienka
Obsah zinku je zastúpený najmä v orechoch, ako sú kešu, mandle, arašidy či píniové orechy. V rámci semiačok sa jedná o tekvicové, konopné a sezamové.
4. Morské plody
Ustrice disponujú obzvlášť vysokým množstvom zinku. Sú chuťovo zaujímavým a nízko-kalorickým zdrojom živín. Ďalej je vhodné zmieniť lososa, homáre, kaviár a kraby.
5. Mliečne výrobky
Obvykle sú mliečne výrobky spájané s vápnikom, no sú aj výborným zdrojom zinku. Jedná sa najmä o mlieko, syry, kefír či grécky jogurt.
6. Zelenina
Na zinok sú bohaté najmä niektoré druhy zeleniny, ako je špenát, cesnak, kapusta či brokolica.
Ďalšie zdroje zinku v potravinách
- Vajcia
- Šampiňóny
- Tmavá čokoláda
- Melón
- Hrach
- Avokádo
- Ovsené vločky
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →