Fenikel obyčajný a jeho účinky na zdravie + Recept
Fenikel obyčajný je známy svojou špecifickou chuťou a arómou. Je využívaný ako zelenina v kuchyni, tak i ako korenie či prísada do čaju. Aké priaznivé účinky má Fenikel na ľudské zdravie? Pomáha pri chudnutí?
Charakteristika
Zdravotné účinky, riziká, tehotenstvo, domáce pestovanie, jednoduchý recept a mnoho iných zaujímavých informáciami sa dočítate pokračovaním v článku.
Čo je to fenikel?
Fenikel obyčajný, odborne nazývaný Foenicum vulgare, je rastlina z čeľade mrkvovitej. Jedná sa o teplomilnú, sucho-vzdornú a trvácnu rastlinu, ktorá sa pestuje aj v našich zemepisných šírkach.
Najväčšími pestovateľmi Feniklu sú krajiny ako Grécko, Turecko, Taliansko či južné Francúzsko.
Fenikel môže dorastať až do výšky 200 cm. Okrem semien sa u Fenikla využíva aj jeho prízemná časť. Okrem kulinárskeho využitia sa Fenikel používa ako prírodný pomocník prevencie zdravia a tráviacich problémov.
Formy spracovania Fenikla sú rôzne, a to od celého kusu koreňa až po zmes na čaj, prášok, semienka, olej, tinktúru či korenie.
Obsah a zloženie Feniklu
Fenikel obyčajný je populárny vďaka jeho silnému zloženiu. Obsahuje vitamíny skupiny A, B, C, E a K. Ďalej obsahuje minerály, ako je mangán, zinok, horčík, vápnik, meď, železo, selén, chróm a iné stopové prvky (olovo, kobalt,...).
Hlavnou aktívnou zložkou Fenikelu je Anetol, ktorá je charakteristická svojimi anti-bakteriálnymi účinkami. Ďalšími zložkami sú Flavonoidy, ktoré disponujú protizápalovými a antioxidačnými účinkami. Ďalej terpény, fenoly, esenciálne aminokyseliny, vláknina a iné.
Bohaté zloženie priaznivo vplýva na celkové zdravie človeka. Primárne však Fenikel účinkuje na tráviaci trakt, srdcovo-cievny systém, imunitu, obranyschopnosť a energetický metabolizmus.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surového feniklu
Energia | 31 kcal |
Sacharidy | 7,3 g |
Vláknina | 3,1 g |
Tuky | 0,2 g |
Bielkoviny | 1,24 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surového feniklu
Vitamín A | 963 IU | Draslík | 414 mg |
Vitamín B1 | 0,01 mg | Horčík | 17 mg |
Vitamín B2 | 0,032 mg | Vápnik | 49 mg |
Vitamín B3 | 0,64 mg | Sodík | 52 mg |
Vitamín B5 | 0,232 mg | Železo | 0,73 mg |
Vitamín B6 | 0,047 mg | Zinok | 0,2 mg |
Vitamín B9 | 27 mcg | Fosfor | 50 mg |
Vitamín C | 12 mg | Meď | 0,666 mg |
Vitamín E | 0,59 mg | Mangán | 0,191 mg |
Vitamín K | 62,8 mcg | Selén | 0,7 mcg |
Vnútorné použitie
Účinky Fenikelu na zdravie
Vzhľadom na množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a priaznivých zlúčenín, má Fenikel široký záber prírodného liečivého pôsobenia.
Nižšie sú uvedené tie najznámejšie účinky.
Tráviaci trakt
Fenikel obyčajný má dlhú históriu jeho využívania na liečbu rôznych tráviacich problémov. Priaznivo vplýva na črevnú mikroflóru. Je využívaný najmä pri bolesti žalúdka, čriev, nafukovania, plynatosti a zápchy.
Fenikel podporuje pohyb (motilitu) tráviaceho traktu a stimuluje samotné trávenie i tvorbu žlče.
Vláknina nachádzajúca sa vo Fenikli pomáha predchádzať zápche a podporuje celkové zdravie tráviaceho traktu.
Fenikel sa bežne vyskytuje v liečivách, ktoré eliminujú bolesť brucha a slúžia na liečbu podráždeného črevného traktu.
Feniklové semená majú upokojujúci účinok na gastrointestinálnu sústavu a má históriu ako ľudový prírodný liek na detskú koliku. Fenikel môže u bábätka a dieťaťa pôsobiť laxatívne.
Imunitný systém
Vďaka vysokému obsahu vitamínu C rastlina Fenikelu posilňuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu.
Vitamíny skupiny A, C a betakarotény sú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky v tele proti oxidačnému stresu a poškodeniu voľnými radikálmi. Svojim protizápalovým účinkom je užitočný i pri respiračných ochoreniach.
Výťažok zo semien feniklu bol skúmaný ohľadne podpornej liečby rakoviny. Výsledky štúdií sú priaznivé, pričom poukazujú, že extrakt môže inhibovať rast nádorov vďaka obsahu flavonoidov, alkaloidov a fenolov.
Feniklová vláknina zase znižuje riziko vzniku kolo-rektálnej rakoviny.
Kardio-vaskulárny systém
Fenikel obsahuje významné množstvo vlákniny, ktoré znižuje riziko vzniku ochorenia srdca, nakoľko pomáha znižovať množstvo nežiadúceho cholesterolu v krvi a taktiež znižuje krvný tlak.
Vláknina, draslík, vitamín B a C podporujú zdravie srdca i ciev. Je preto vhodné mať Fenikel obyčajný zaradený pri diétnej strave v rámci prevencie srdcovo-cievnych ochorení.
Energetický metabolizmus
Feniklová vláknina zohráva významnú rolu pri regulácii hmotnosti, nakoľko funguje ako objemový faktor tráviaceho traktu. Vyvoláva pocit sýtosti a znižuje tak apetít.
Podporuje trávenie a zdravie črevnej mikroflóry.
Fenikel je v neposlednom rade zdrojom vitamínu B6, ktorý pomáha rozkladať sacharidy a bielkoviny na glukózu a aminokyseliny.
Feniklový surový koreň obsahuje na 100 g približne iba 30 kcal.
Fenikel, PMS a tehotenstvo
Niektoré výskumy poukazujú na schopnosť Fenikelu znížiť nepríjemné symptómy PMS - predmenštruačného syndrómu, ako je nafukovanie, tráviace obtiaže či samotná bolestivosť pred príchodom menštruácie.
Fenikel síce nie v tehotenstve výhradne nebezpečný, no pri vnútornom užívaní nie je vhodný jeho nadmerný príjem.
Pri ranom štádiu tehotenstva by sa Fenikel nemal priveľmi používať, nakoľko pôsobí spazmoliticky. Naopak neskôr u matiek počas dojčenia už podporuje tvorbu materského mlieka.
Je potrebné individuálne sa poradiť s gynekológom.
Táto rastlinka je tak tradične spájaná so zvýšením produkcie materského mlieka. Látka fytoestrogén Anetol vo Fenikli môže blokovať inhibičný účinok dopamínu na prolaktín. To následne vedie k väčšej produkcii materského mlieka.
Hoci neexistujú početné štúdie, ktoré by priamo testovali účinky feniklu na produkciu mlieka, existujú vedecké dôkazy, ktoré by danú schopnosť vysvetľovali.
Možné priaznivé účinky Feniklu:
- Podpora imunity a obranyschopnosti organizmu
- Protizápalový a antioxidačný účinok
- Podpora trávenia a zdravia črevného traku
- Podpora pohybu tráviaceho traktu
- Zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku
- Prevencia kardio-vaskulárneho systému
- Podpora metabolizmu a regulácie hmotnosti
- Pomoc pri respiračných ochoreniach a zápaloch
- Pomoc pri nepríjemných prejavoch PMS
- Prírodná pomoc pri tvorbe materského mlieka
- Protizápalový účinok na pleť a kožné problémy
Fenikel a nežiadúce účinky
Nežiadúce vedľajšie účinky spojené s Fenikelom nie sú časté. Je potrebné však dodržovať odporúčané dávkovanie na jednotlivých výrobkoch.
Pozor si dajte najmä ak máte nízky krvný tlak, nedostatočnú produkciu žalúdočných kyselín, ste tehotná alebo užívate imuno-supresíva (lieky na potlačenie imunity). V niektorých prípadoch a nadmernej dávke môže Fenikel pôsobiť ako prírodné laxatívum.
Zber a skladovanie
Fenikel a domáce pestovanie
Fenikel je vysoká dvojročná rastlina obľubujúca najmä teplé slnečné miesto.
Fenikel si môžete pomerne jednoducho dopestovať vo vlastnej záhrade s priesadami a zasiatím semienok rastliny do pôdy.
Zasadenie Feniklových semien sa vykonáva od jari do začiatku leta, pričom sa vysádzajú do hĺbky 2 cm a vo vzdialenosti aspoň 30 cm medzi nimi.
Samotné pestovanie feniklu pozostáva z preriedenia sadeníc a pravidelného zavlažovania. Do príchodu prvých mrazov stihnú rastliny feniklu dorásť do konzumnej zrelosti.
Môžu sa zbierať listy, semienka i korene feniklu obyčajného, pričom sa nemusíte ponáhľať so zberom cibuliek, keď sa počasie náhodou ochladí. Nemali by ste však dovoliť, aby cibuľka Feniklu vyrástla príliš, pretože sa môže následne stať chuťovo horkou.
Fenikel v kuchyni
Fenikel má výraznú charakteristickú chuť a hodí sa takmer ku všetkým druhom zeleniny i koreninám. Fenikel sa konzumuje surový, pečený i varený. Najčastejšie sa kombinuje do šalátov, no i k prílohám či proteínu.
Je možné nájsť rôzne recepty i na feniklovú polievku či prívarok.
Feniklové semená môžeme zase použiť na prípravu čaju, nápoja i omáčok.
Čaj z feniklových semienok je na prípravu jednoduchý.
Lyžicu celých či drvených semienok hodíme do vriacej vody a necháme povariť a následne luhovať pár minút. Zlejeme čaj do šálky a môžeme piť. Pri čajových vrecúškach s riadime pokynmi od konkrétneho výrobcu.
Jednoduchý recept na pečený Fenikel
Pečený fenikel je vhodný ako ingrediencia do šalátu, k proteínu (ryba, mäso či strukovina) i k hriankám či zemiakom. Svojou príjemnou chuťou je vhodný skoro ku všetkému. Je často kombinovaný aj ku kaparám, syrom a iným pochutinám vo forme „tapas“.
Pečený fenikel je možný ugrilovať a upiecť na panvici i v trúbe.
Ingrediencie:
- 3 ks surového Feniklu
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne korenie
- Citrón
Postup:
- Fenikel umyjeme, vyrežeme nepekné časti a priečne nakrájame na plátky.
- Ochutíme soľou a čiernym korením. Jemne potrieme olivovým olejom.
- Feniklové pásiky uložíme na plech vystlaným papierom na pečenie a pečieme približne 15 minút na 200 °C do chrumkava.
- Vyberieme, dochutíme šťavou z citróna a konzumujeme.
Zdroje
- FORÊT, Rosalee de la. Alchymie bylin: přírodní lékárna ve vaší kuchyni. Přeložil Johana TKÁČOVÁ. Brno: CPress, 2018. ISBN 978-80-264-2152-8
- solen.sk - Rastlinné laxatíva – prehľad a dispenzačné minimum. Solen. PharmDr. Szilvia Czigle, PhD., Mgr. Jaroslav Tóth, PhD.
- healthline.com - 10 Science-Based Benefits of Fennel and Fennel Seeds. Healthline. Jillian Kubala, MS, RD
- medicalnewstoday.com - Is fennel good for you? Health benefits, nutrition, and more. Medical News Today. Katherine Marengo LDN, R.D.
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →