- medicalnewstoday.com (Why is cilantro (coriander) good for you? Medical News Today. Jillian Kubala, MS, RD)
- POKLUDA, Robert. Zelenina: pěstování, výživa a ochrana. Druhé, aktualizované vydání. Praha: Profi Press, 2022. ISBN 978-80-88306-20-7.
- news-medical.net (The Health Benefits of Cilantro (Coriander). News Medical Life Sciences. Chloe Bennett, B.Sc.)
- TRENCHI, Cinzia. Bylinky a koření: žijte zdravě díky přírodě. Přeložil Sára LEBEDOVÁ. Praha: Dobrovský, 2019. Knihy Omega. ISBN 978-80-7585-110-9.
Koriander: účinky na zdravie a využitie aromatickej rastliny?
Koriander ako zdravé a aromatické korenie? Aké má účinky a využitie v kuchyni?
Charakteristika
Koriander je bylina disponujúca mnohými priaznivými účinkami na zdravie. Medzi najznámejší benefit patrí podpora trávenia. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov i flavonoidov.
Obsah živín, zdravotné účinky, využitie, pestovanie a mnoho iného sa dočítate pokračovaním v článku.
Čo je to Koriander?
Pod názvom Koriander je asociované korenie v podobe guličiek (prášku) s typickou hnedožltou farbou. Semiačka sú plodom byliny nazývanej Koriander siaty. V kuchyni sa však využíva celý vo forme vňati.
Z koriandra sú využívané všetky časti rastliny. Listy, koreň i semiačka.
Koriander siaty (Coriandrum sativum), je celoročná rastlina patriaca do čeľade mrkvovitých. Táto mäkká rastlina bez chĺpkov s delenými listami dorastá až do výšky 50 cm. Súkvetie okolík má bledú farbu.
Rastlina pochádza najmä z oblasti Indie, no korene však siahajú od Európy, severnej Afriky po juhozápadnú Áziu. V podobe korenia jedlám dodnes dodáva sladkastú a jemne štipľavú chuť.
Okrem surových listov a plodov je možné koriander spracovať a využiť v rôznych formách. Bylinu je okrem konzumácie možné pre svoje liečivé účinky využiť aj vo forme kozmetických produktov.
Formy spracovania koriandru:
- Surová vňať
- Plody – semiačka celé alebo podrvené
- Čajová zmes
- Extrakty v kapsulách a tabletách
- Olej z koriandru
- Masť, krém a gél
Obsah živín
Pozitívne účinky Koriandru vychádzajú z jeho bohatého zloženia. Jedná sa o vitamíny, minerály, silice, kyseliny, fytosteroly, antioxidanty a flavonoidy.
Z vitamínov je zastúpený najmä vitamín B a C. Ďalej vitamín A, E i K. Z minerálov vápnik, horčík, železo, draslík, selén, mangán, fosfor a meď.
Dôležitou zložkou koriandrových semien (plodov) sú éterické oleje. Koriander obsahuje okrem základných látok aj vodu, bielkoviny a zdravú vlákninu.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 20 g čerstvého koriandru
Energia | 4,6 kcal |
Sacharidy | 0,73 g |
Vláknina | 0,56 g |
Tuky | 0,10 g |
Bielkoviny | 0,42 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 20 g čerstvého koriandru
Vitamín A | 1350 IU | Draslík | 104 mg |
Vitamín B1 | 0,01 mg | Horčík | 5,2 mg |
Vitamín B2 | 0,03 mg | Vápnik | 13,4 mg |
Vitamín B3 | 0,22 mg | Sodík | 9,2 mg |
Vitamín B5 | 0,11 mg | Železo | 0,35 mg |
Vitamín B6 | 0,03 mg | Zinok | 0,1 mg |
Vitamín B9 | 12,4 mcg | Fosfor | 9,6 mg |
Vitamín C | 5,4 mg | Meď | 0,04 mg |
Vitamín E | 0,5 mg | Mangán | 0,08 mg |
Vitamín K | 62 mcg | Selén | 0,18 mcg |
Zdravotné benefity Koriandru
Okrem farby a výraznejšej chuti dodáva koriander jedlu značnú dávku výživných látok.
Vnútorné použitie
Podpora imunity a celkového zdravia
Vzhľadom na silné zloženie, pravidelná konzumácia koriandru prispieva k celkovému zdraviu. Podporuje imunitný systém a obranyschopnosť organizmu, a to i vďaka vysokému podielu vitamínu C.
Má podporný antioxidačný, anti-mikrobiálny a antibakteriálny účinok. Olej zo semien koriandru môže pomôcť zničiť baktérie z potravín a je tak prírodným pomocníkom pri otrave jedlom.
Podpora zdravia srdcovocievnej sústavy
Semená koriandru vďaka obsahu silíc a kyselín podporujú reguláciu a zníženie hladiny cholesterolu. Pomáha znižovať zlý LDL cholesterola triglyceridy, rozširovať krvné cievy a regulovať krvný tlak.
Bylina obsahuje i polyfenoly, ktoré chránia srdce a pomáhajú predchádzať oxidačnému pôsobeniu. Je tak súčasťou prevencie vzniku rôznych srdcovocievnych ochorení.
Podpora trávenia a gastrointestinálneho traktu
Koriander sa využíva ako stimulant trávenia. Koriander prispieva k zdraviu črevnej mikroflóry, vylučovaniu žlče a produkcii žalúdočných štiav. Bylina môže pomôcť liečiť aj nevoľnosť a hnačku.
Žlčové kyseliny majú dôležitú úlohu pri trávení a vstrebávaní potravy. Koriander zmierňuje plynatosť a nadúvanie. Antioxidanty koriandru posilňujú činnosť pečene, črevného traktu a tvorbu tráviacich enzýmov.
Podpora prirodzenej detoxikácie tela
Bylina má vďaka zloženiu antioxidačné pôsobenie a znižuje vplyv voľných radikálov v tele. Disponuje prírodnými detoxikačnými účinkami na pečeň, tráviaci systém a podporuje vylučovanie ťažkých kovov a toxínov z tela. Je tak podporou prirodzenej očisty organizmu.
Regulácia hladiny cukru v krvi
Extrakt a oleje zo semien koriandru pomáhajú s reguláciou a zníženín hladiny glykémie v organizme. Pomáha regulovať činnosť pankreasu a pôsobí pozitívne na vylučovanie inzulínu, čím následne ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Koriadner tak disponuje anti-diabetickým účinkom.
Podpora činnosti a zdravia mozgu
Linalool v Koriandri pomáha pri liečbe záchvatov vrátane epilepsie. Má antikonvulzívny účinok a je tak pomocníkom v prevencii rôznych neurologických ochorení.
Niektoré štúdie spájajú Linalool s priaznivým účinkom i na kognitívne funkcie mozgu. Koriander taktiež podporuje psychické zdravie, upokojuje myseľ a zlepšuje kvalitu spánku.
Pomoc v prevencii zdravia kĺbov
Semená koriandru pomáhajú zmierniť bolesť pri reumatoidnej artritíde. Kineol a kyselina linolová disponuje antireumatickými a antiartritickými vlastnosťami. Okrem konzumácii rastliny je možné využiť aj masť koriandru, ako prírodný obklad na zníženie zápalu a bolesti priartritíde.
Vonkajšie použitie
Podpora zdravia a krásy pokožky
Koriander podporuje zdravý stav kože, pleti i vlasov. Je využívaný na rýchlejšie hojenie rán, vyrážok, plesní, ekzémov či zápalov (kožných i očných).
Okrem toho, že podporuje zdravé trávenie, ktoré je jedným z kľúčov pre zdravú pleť, funguje ako antioxidant s má antiseptickými a protiplesňovými účinkami.
Obsahuje tkzvn. prirodzené antihistaminiká, ktoré pomáhajú zmierniť kožnú reakciu imunitného systému proti alergénom.
Zber a skladovanie
Pestovanie, zber a skladovanie
Pestovanie koriandra nie je zložité, nakoľko rastie spontánne na rôznych miestach a nevyžaduje príliš veľkú starostlivosť. Možné je pestovanie na balkóne i v záhrade.
Rastlina nemá rada mrazivé počasie. Je to jednoročná bylina, ktorá ideálne rastie na svetlom mieste a polotieni. Pôda by mala byť kvalitná a dobre priepustná. Nie je vhodné pestovať rastlinu v blízkosti ovocných stromov.
Koriander je vhodné zasadiť v skorú jar alebo v neskoré leto. V nasledujúcom období intenzívneho rastu je potrebný dostatok pravidelnej vlahy.
Ak koriander pestujeme pre jeho listy, vhodný je výsev nahusto a plošne. Ak pestujeme koriander pre jeho semená, vhodný je výsev do riadkov s rozstupmi.
Listy je možné zberať priebežne podľa potreby. So zberom semien sa začína až v čase, keď je väčšia časť rastliny suchá.
Koriander je potrebné skladovať v uzavretých nádobách na tmavom a suchom mieste. Semená je potrebné usušiť a následne rozdrviť a preosiať.
Súhrn benefitov Koriandru
- podpora imunitného systému
- podpora obranyschopnosti
- antioxidačný účinok
- antimikrobiálny účinok
- podpora tráviacich procesov
- podpora zdravia tráviacej sústavy
- podpora prirodzenej detoxikácie
- regulácia hladiny cukru v krvi
- antidiabetický účinok
- zníženie cholesterolu a triglyceridov
- podpora zdravia a činnosti mozgu
- afrodiziakálny účinok
- priaznivý vplyv na stav pokožky
- pomoc pri prevencii artritídy
- pomoc pri prevencii očných zápalov
- protirakovinový potenciál
Možné nežiadúce účinky Koriandru
Tak, ako aj pri mnohých iných koreninách a bylinkách, aj v prípade Koriandru je potrebné regulovať prijaté množstvo.
Koriander je bežne znášaný bez problémov. Nie je problémom ani v tehotenstve.
Ľudia s potravinovou alergiou či citlivosťou na koriander musia byť ostražití pri konzumácií jedál. Ak máte problém s alergiami na potraviny (najmä aníz, fenikel, rasca či kôpor), buďte opatrní. Alergia a skrížená alergia na Koriander je zriedkavá, no možná.
Jedinci s nízkou hladinou glykémie a diabetici by mali byť ostražití na nadmernú konzumáciu, nakoľko koriander hladinu cukru v krvi znižuje.
Koriander v kuchyni
Koriander sa používa ako korenie v studenej, tak i teplej kuchyni.
Koriander má v kuchyni široké využitie a slúži na dochutenie jedál. Koriander je spájaný najmä mexickým, indickým alebo thajským jedlom, no funguje dobre aj s bežnými pokrmami.
Je možné využívať koriander na rôzne omáčky, nátierky, salsy, polievky či zeleninové a cestovinové šaláty. Môžete ho taktiež použiť na dochutenie mäsa či rýb.
Pokiaľ použijete čerstvú vňať, nezabudnite ju najprv riadne umyť pod tečúcou vodou. V podobe mletých semien resp. korenia sa koriander hodí k ešte väčšiemu množstvu pokrmov.
Vhodné je ochutiť pokrm koriandrom tesne pred koncom procesu varenia. Mletý koriander sa pridáva už počas varenia, aby sa chute mali včas prepojili.
Dôležité informácie a zaujímavosti
Koriander rastlina, z ktorej vzniká aromatické korenie.
Okrem chuti Koriander disponuje silným zložením a podporuje celkové zdravie organizmu.
Priaznivo vplýva na tráviace procesy, redukuje nadúvanie brucha a plynatosť.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →