Prečo zaradiť tekvicu do jedálnička? Spoznajte jej účinky a benefity

Prečo zaradiť tekvicu do jedálnička? Spoznajte jej účinky a benefity
Zdroj foto: Getty images

Tekvica je plodom prízemnej popínavej rastliny, rozšírenej celosvetovo. Poznáme viac variet tejto požívatiny. Okrem zdravotných benefitov má aj estetickú a kŕmnu funkciu.

Charakteristika

Tekvica (Cucurbita pepo, C.moschata, C.maxima) patrí do čeľade tekvicovité (Cucurbitaceae). Rastlina má svoj plod, ktorý sa pripravuje ako zelenina po celom svete.

Plod má charakteristickú tvrdú oranžovú šupku so zvláštnym typickým drážkovaním.

Tekvica sa pestuje ako pochutina pre ľudí, na ozdobu, ale aj ako prísada do kŕmnych zmesí pre dobytok.

Tieto popínavé rastliny sú vysádzané na malé kopčeky vzdialené od seba 2,5 až 3 metre. Môže sa pestovať aj vo vyvýšených záhonoch.

Z botanického hľadiska je tekvica bobuľa druhu „pepo“. Sú všeobecne veľké, vážia 4 - 8 kilogramov, ale aj viac. Niektoré variety sú obrovské, naopak iné sú len maličké.

Najväčšia varieta je Cucurbita maxima, ktorej plody dosahujú veľkosti aj 34 kilogramov a viac. Vôbec najväčšia odmeraná váha tekvice tohto druhu bola 907 kilogramov.

Tekvice sú najčastejšie žltkastej až oranžovej farby. Bývajú sploštené, alebo naopak okrúhle sférické. Niektoré variety majú bielu šupku, tvar sa môže tiež líšiť. Šupka obalu je hladká, niekedy zvraštená až rebrovitá, vytvára charakteristický vzhľad plodu.

Typická byľ, z ktorej tekvica ako plod vyrastá, je na priereze hranatá. Je zelenej farby a pomerne tvrdá. To zaručí, aby tekvica mohla narásť aj do veľkých rozmerov.

V Európe a Južnej Amerike sú tekvice servírované ako zelenina, pričom sa občas zamieňajú s podobnými dyňovitými plodmi, akými sú napríklad cukety.

V Severnej Amerike a Kanade je tekvicový koláč podávaný počas Dňa vďakyvzdania a na Vianoce.

Tekvica sa zvykne aj konzervovať. Najlepšia k zaváraniu je C.moschata.

Tekvice sú veľmi populárne ako jesenné dekorácie. Na niektorých miestach, hlavne v USA, sa používajú počas sviatku Halloweenu ako „strašidlo z tekvice“ či Svetlonoš. Vnútro tekvice sa vydlabe a vloží sa tam sviečka, ktorá svieti cez vyrezané oči, nos a zuby navonok.

Semená tekvice sú jedlé. Pripravujú sa opekaním, v USA sa volajú „pepitas“. Majú preukázané účinky pri ochorení prostaty - zmierňujú nepríjemné príznaky aj problémy s močením. Môžu sa požívať aj vo forme oleja.

Štúdie dokázali, že tekvicové semená a z nich lisovaný olej majú priaznivý efekt pri benígnej prostatickej hyperplázií (zväčšení prostaty). Používajú sa ako alternatívna efektívna liečba pri tomto ochorení.

Tekvice všeobecne skrášľujú tanier a pridávajú do diéty veľa výživných látok. Jedlé sú nielen semená, ale aj dužina.

Neobsahujú žiadny cholesterol, tuky a ani sodík.

Medzi hlavné nutrienty obsiahnuté v dužine tekvice patrí vláknina, vitamín B1, B6, beta-karotén, vitamín C, meď, folátmangán. Ďalej sa tu nachádza vápnik, horčík a magnézium.

Semeno tekvice obsahuje draslík, vápnik, zinok, železo, meď, mangán, horčík, vitamín A, tiamín, riboflavín, niacín a folát.

Tekvice majú zemitú, trošku sladkastú chuť. Niektoré sú konzistenciou tvrdšie, iné maslovité, čo sa dá využiť pri príprave pokrmov.

Keďže je tekvica nízkokalorickou požívatinou a obsahuje veľa výživných látok (nutrientov), je vhodná pri znižovaní telesnej hmotnosti.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g surovej tekvice

Energia 26 kcal
Sacharidy 6,5 g
Vláknina 0,5 g
Tuky 0,1 g
Bielkoviny 1 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g surovej tekvice

Vitamín A 426 mcg Draslík  340 mg
Vitamín B1 0,05 mg Horčík 12 mg
Vitamín B2 0,11 mg Vápnik 21 mg
Vitamín B3 0,6 mg Železo 0,8 mg
Vitamín B5 0,298 mg Zinok 0,32 mg
Vitamín B6 0,061 mg Fosfor 44 mg
Vitamín B9 16 mcg Meď 0,127 mg
Vitamín C 9 mg Mangán 0,125 mg
Vitamín E 1,06 mg Sodík 1 mg
Vitamín K 1,1 mcg Selén 0,3 mcg
Tekvice
Zdroj foto: Getty Images

Tekvicová oranžová farba prezrádza, že plod obsahuje beta-karotén, čo je účinný antioxidant. Antioxidanty chránia bunky pred účinkom voľných radikálov. Majú hlavne kardioprotektívny (srdce chrániaci) účinok a zabraňujú rastu novotvarov (protirakovinový účinok).

Beta-karotén má špeciálne postavenie, nakoľko chráni organizmus pred rastom nádorov tým, že aktivuje špecifické biele krvinky, tzv. „prirodzení zabíjači“.

Organizmus premieňa beta-karotén aj na vitamín A, ktorý je v takejto prirodzenej forme účinný pre zdravie oka. Podporuje zdravie rohovky, ale aj iných častí orgánu zraku. Okrem toho je účinný aj na kožu, kosti, pľúca a obličky.

Vápnik, horčík a magnézium obsiahnuté v tejto požívatine majú priaznivý vplyv na hodnotu krvného tlaku, sú to v tejto kombinácií prirodzení regulátory tlaku. Horčík je reguluje nervové a svalové pochody či cukor v krvi.

Tekvicové semiačka obsahujú vlákninu, čo z nich robí excelentnú potravinu. Avšak škrupinka semiačok môže byť niekedy horšie stráviteľná, hlavne u pacientov trpiacich zápalovými ochoreniami tráviaceho systému.

Olej zo semien má účinky na rast vlasov u mužov pri androgénnej alopécií (vypadávanie vlasov pri zvýšenej hladine androgénov). Má tiež protizápalové účinky.

Dokázalo sa, že tekvicový olej je vhodný aj pri hyperaktívnom močovom mechúre.

Účinky

  • Zníženie telesnej hmotnosti – žiadny obsah tukov, vysoký obsah vlákniny a iných nutrientov
  • Prevencia aterosklerózy – žiadny obsah lipidov a cholesterolu v dužine, vysoký obsah vlákniny
  • Obsahuje beta-karotén – antioxidant – zdravie očí, pľúc, kostí, kože a obličiek, kardioprotektívum (ochrana srdca) a zníženie oxidačného stresu buniek
  • Prostatické ochorenia – benígna prostatická hyperplázia (BPH) – zmiernenie príznakov u mužov vo vyššom veku, semená tekvice a olej z nich
  • Antiinflamatórne účinky – olej zo semien znižuje zápal v organizme
  • Hyperaktívny močový mechúr – olej zo semien znižuje urgenciu a zmierňuje inkontinenciu pri tomto ochorení

Nežiadúce účinky

Tekvicové semiačka sú bohaté na vlákninu, takže môžu viesť k zvýšenej flatulencií (odchod plynov). Okrem toho spotreba veľkého množstva týchto semien môže viesť ku zápche.

Keďže sa musia semená žuť, nie je vhodné požívať ich pri veľmi poškodenom chrupe, nakoľko ich okraje sú ostré.

Tekvica
Zdroj foto: Getty Images

Vnútorné použitie

Dužina tekvice sa používa pri celej škále jedál. Tekvica sa môže grilovať, vyrába sa z nej tekvicové pyré, ktoré je možné aj zavárať. Mäsitá dužina je vhodná do polievok, čo prezrádza aj tento recept - Tradičná tekvicová polievka v zdravej verzií?.

Ďalej je vhodná do prípravy šalátov.

Pyré je možné použiť napríklad pri príprave omáčky na cestoviny. Vhodné je zameniť tekvicovú dužinu za maslo či olej.

Chuťovo sa veľmi dobre tekvica dopĺňa so škoricou a s muškátovým orechom.

Z tekvice sa pripravujú aj rôzne sezónne dezerty a nápoje.

Semená necháme po vybratí z tekvice vysušiť na papieri a papierových utierkach počas noci. Je možné ich potom variť približne 20 minúť pri teplote 70 stupňov Celzia. Na dochutenie sa používa morská soľ a troška olivového oleja.

Olej zo semien sa vyrába lisovaním. Môže sa požívať, je vhodný do šalátov a iných studených pokrmov. Pri príprave nie je vhodné ho zahrievať, aby nestratil výživovú hodnotu.

Vonkajšie použitie

Olej môže byť použitý na natieranie pokožky hlavy. Natierajú sa vlhké alebo mokré vlasy, ktoré sa po chvíli premyjú napr. žihľavovým šampónom. Má priaznivý vplyv pri vypadávaní vlasov.

Zber a skladovanie

Plody tekvice dozrievajú v skorej jeseni a môžu byť skladované niekoľko mesiacov na suchom mieste. Nie je vhodné vlhké pivničné prostredie, vlhkosť má byť od 50 do 80 % maximálne.

Je vhodné plody uchovať aj so stopkou, lebo inak ľahko prehnijú.

Najlepšie je ich skladovanie na slame pri teplote 10 - 15 st.C. Skladované vydržia okolo 4 - 5 mesiacov.

Halloween tekvice
Zdroj foto: Getty Images
V jednom hrnčeku surovej tekvice sa nachádza okrem vyššie spomínaných vitamínov a minerálov 30 kalórií, 1 gram proteínov, 0 gramov tukov, 7 a pol gramu karbohydrátov, pol gramu vlákniny a 3 gramy cukru.

Pri nákupe konzervovanej tekvice je vhodné vyhľadávať takú, ktorá neobsahuje prídavné cukry alebo soľ.

Pri príprave niektorých jedál je vhodné zameniť maslo alebo olej za dužinu z tekvice. Tak pripravíme napríklad zdravé pečené jedlá.

Tekvicu je možné použiť aj do prípravy smoothies.

Testosterón a jeho účinný metabolit dihydrotestosterón majú normálne vplyv na rast prostaty, pričom tekvicové semiačka obsahujú fytochemikálie, ktoré tento vplyv znižujú. Okrem toho znižujú premenu testosterónu na dihydrotestosterón. To je žiadúce pri chorobnom zväčšení prostaty.

Pri prostatických ťažkostiach a alternatívnej liečbe tekvicovým semenom je vhodné poradiť sa so svojím lekárom.

Tekvicové semiačka sú tiež bohaté na zinok, ktorý hrá kľúčovú úlohu v zdraví prostaty.

Semená tekvice obsahujú aj tuky.

Tekvica nie je jedovatá.

Zaujímavosť: Tekvica je prízemný plod popínavej rastliny. Môže dorastať do enormných rozmerov. Používa sa v medicíne, kozmetike a gastronómií, ale aj ozdobne počas Halloweenu.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.