Tymian: Zdravotné benefity aromatickej byliny. Pestovanie a využitie v kuchyni

Tymian: Zdravotné benefity aromatickej byliny. Pestovanie a využitie v kuchyni
Zdroj foto: Getty images

Tymian je trvácna rastlina využívaná ako aromatické korenie. Má mnohé zdravotné benefity a je obľúbený najmä v stredomorskej kuchyni. Poznáte všetky účinky a využitie tymianu?

Charakteristika

Tymian obyčajný má priaznivé účinky na fyzické i psychické zdravie. Je známy najmä vďaka blahodarnému účinku na dýchacie cesty ústnu dutinu. Ďalej podporuje trávenie a čistenie organizmu. Obsah živín, zdravotné benefity, pestovanie a mnoho zaujímavých informácií sa dočítate v článku.

Tymian obyčajný (Thymus vulgaris), inak nazývaný aj ako dúška tymianová, je trvácny poloker zaraďovaný do čeľade hluchavkovitej.

Tymian sa pestuje ako liečivá a koreninová bylina. Rastlina dorastá do výšky 20 - 40 cm. Jeho drevnatá byľ je bohatá na charakteristické drobné čiarkovité listy a zoskupenia bledých kvetov.

Jeho využitie je najmä ako čerstvé a sušené korenie v kuchyni. Pre svoju pomerne silnú arómu je korením, ktoré podporuje trávenie a pôsobí ako prevencia proti nafukovaniu.

Pre svoje nenáročné pestovanie a blahodarné účinky sa tymian rozšíril z oblasti stredozemného mora do Európy. Dnes je takmer celosvetovo rozšírený a bežne využívaný v gastronómii.

V minulosti sa táto bylina podáva gréckym vojakom pred bojom, aby im dodala potrebnú odvahu a silu.

Tymian, rastlina v kvetináči
Tymian obyčajný (Thyme). Zdroj foto: Getty images.

Tymian (Duška tymianová) a materina dúška sú dve rozličné, no veľmi podobné byliny. Sú zaraďované do jednej čeľade a obsahovo sú veľmi podobné.

Vizuálny rozdiel spočíva v listoch a kvetoch, nakoľko tymian má lístky podlhovasté a kvitne od biela alebo bledo-fialova. Materina dúška má naopak listy oválnejšie a kvitne skôr do ružova.

Formy spracovania a využitia

Tymian je primárne využívaný ako korenina v kuchyni. Jeho spracovanie a použitie je však rôznorodé.

Tymian čerstvý, sušený či drvený je obľúbeným ochutením mäsa, rýb, zemiakov či zeleniny. 

Pomerne známy je tymianový bylinný čaj či už sypaný, alebo porciovaný ako čajová zmes. Čaj primárne pomáha na trávenie a detoxikáciu organizmu.

Extrakt z tymianu sa môže vyskytovať i v doplnkoch výživy vo forme kapsúl, cukríkov, sirupov či roztokov. Ide najmä o produkty zamerané na zdravie ústnej dutiny hrdla.

Možná je i vonkajšia aplikácia tymianu vo forme oleja, masti, či krému a iných kozmetických výrobkov. Neznáma nie je ani aromaterapia tymianového éterického oleja, ktorého kvapôčky priaznivo pôsobia na sliznice dýchacích ciest.

Tymianovy čaj - a korenina v lyžici
Tymian a jeho formy využitia (čerstvý celý, sušený drvený a bylinný čaj). Zdroj foto: Getty images.

Obsah živín a zloženie

Tymian obsahuje množstvo výživných látok. Vitamíny, minerály, antioxidanty i vlákninu. Rastlina obsahuje silice a éterické oleje, horčiny, saponíny, triesloviny či flavonoidy.

Vitamíny skupiny A, B i C vrátane kyseliny listovej a pantoténovej. Minerály vápnik, horčík, draslík, železo, sodík, mangán, zinok, meď fosfor.

Tymian obsahuje éterické oleje, ktoré obsahujú bioaktívne látky, ako je karvacrol, tymol, cymol, linalool a borneol.

Výživné látky obsiahnuté v byline majú antioxidačnú aktivitu, antibakteriálne a antivírusové vlastnosti.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na lyžicu korenia tymianu

Energia 7,45 kcal
Sacharidy 1,72 g
Vláknina 0,99 g
Tuky 0,2 g
Bielkoviny 0,24 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na lyžicu korenia tymianu

Vitamín A  103 IU Draslík  22 mg
Vitamín B1 0,014 mg Horčík 5,94 mg
Vitamín B2 0,011 mg Vápnik 51 mg
Vitamín B3 0,133 mg Železo 3,35 mg
Vitamín B6 0,015 mg Zinok 0,167 mg
Vitamín B9 7,4 mcg Fosfor 5,43 mg
Vitamín C 1,35 mg Meď 0,023 mg
Vitamín E 0,2 mg Mangán 0,212mg
Vitamín K 46,2 mcg Sodík 1,48 mg
Selén 0,124 mcg

Vnútorné použitie

Aké zdravotné účinky má tymian?

Vďaka svojej vôni je tymian obľúbená korenina, a taktiež ako súčasť kozmetiky. Oplatí sa ho však poznať najmä vďaka jeho zdravotným účinkom.

Podpora zdravia dýchacej sústavy a ústnej dutiny

Tymian je bohatý na fenoly a látky, ktoré pôsobia priaznivo pri problémoch horných i dolných dýchacích ciest. Na všetky druhy kašľu od dráždivého až po vlhký je vhodné využiť tymian v podobe čajov a odvarov.

Pomáha tiež pri zápaloch hrdla, ústnej dutiny priedušiek i na uvoľnenie hlienov. Má prírodný protizápalový, dezinfekčný a anti-mikrobiálny účinok.

Tymianový čaj používa i na klokotanie a výplach ústnej dutiny pri problémoch s aftami, zápalmi a či ako dezinfekcia ústnej dutiny. Pomerne využívaný je aj silný odvar, ktorého para sa vdychovala do pľúc (naparovanie).

Tymian sa pridáva aj do zubných pást a ústnych vôd, vďaka jeho schopnosti osviežiť dych a eliminovať baktérie.

Močopudný účinok a podpora detoxikácie

Tymian disponuje močopudným účinkom. Podporuje vylučovanie škodlivých látok, toxínov a nadbytočnej vody z organizmu. Má povzbudzujúci účinok na pečeň a tráviacu sústavu.

Tymian sa zaraďuje k prírodným diuretikám. Častejším močením sa z obličiek vyplavujú škodlivé látky, vďaka čomu je podporené zdravie močových ciest.

Podpora zdravia tráviacej sústavy

V minulosti bol pred jedlom konzumovaný tymian, vďaka čomu bolo predchádzané tráviacim problémom. Rastlina priaznivo pôsobí na tráviacu sústavu, podporuje tráviace procesy a peristaltiku čriev.

Anti-spazmodické vlastnosti vhodne pôsobia pri zmiernení črevných kŕčov a nafukovaní brucha.

Vďaka svojmu antiseptickému pôsobeniu pomáha eliminovať patogény, škodia v tráviacom trakte. Tymian taktiež obsahuje vlákninu, ktorá je prospešná pre črevný trakt a rovnováhu črevného mikrobiómu.

Podpora celkového zdravia a imunity

Tymian vďaka pomerne silnému zloženiu a vitamínu C pomáha pri podpore imunitného systému a obranyschopnosti organizmu. Antioxidanty obsiahnuté v tymiane pomáhajú neutralizovať voľné radikály a eliminovať poškodenie buniek.

Priaznivo vplýva na krvný obeh, tlmenie príznakov artritídy u reumy, nespavosť, bolesti hlavy a psychickú nestabilitu. Je vhodný ako podporná liečba prechladnutia, kašľa a bolestí hrdla.

Čítajte tiež: Spánková hygiena: 10 jednoduchých pravidiel pre kvalitný spánok

Podpora cievneho systému

Tymian priaznivo vplýva na krvný tlak a hladinu cholesterolu. Posilňuje a stimuluje krvný obeh.

Svojimi anti-spazmodické vlastnosti pomáha uvoľniť elasticitu ciev a znižovať ich napätie. Draslík pomáha uvoľňovať cievy a znižovať krvný tlak, čím sa zároveň znižuje celková záťaž kardiovaskulárneho systému.

Podpora psychického zdravia

Tymian patrí medzi byliny podporujúce psychické zdravie a výkonnosť. Pôsobí proti mentálnej únave, vyčerpaniu a naopak zvyšuje pocit energie. Pomáha proti úzkostným pocitom, zlepšuje náladu a celkovo upokojuje nervový systém.

Vhodný je tymianový čaj alebo aromaterapia vo forme kúpeľa s kvapkami tymianového éterického oleja.

Účinok na ženské orgány

Vzhľadom na stimulujúce účinky tymianu na krvný obeh, má bylina priaznivé účinky i na ženské zdravie. Zlepšuje prekrvenie a môže pomôcť pri chudokrvnosti.

Pomáha proti menštruačným bolestiam a uľahčuje priebeh predmenštruačného syndrómu.  

Vonkajšie použitie

Podpora stavu pokožky i vlasov

Tymian vo forme olejov, tinktúr a hotových kozmetických prípravkov pomáha bojovať proti lupinám podporuje stav vlasovej pokožky.

Svojimi antibakteriálnymi vlastnosťami dokáže pomôcť v boji s kožnými problémami, ako sú mykózy, plesne, rany či akné.

Zber a skladovanie

Dostupné na pestovanie sú semená i mladé rastliny tymianu. Bylina vyžaduje čo najslnečnejšie miesto. Má rada sucho a je potrebné ju chrániť pred silným vetrom i zimou.

Pri pestovaní na záhone je potrebné rastlinu pred zimou prikryť ihličím. Príliš časté zalievanie nie je vhodné.

Tymian je vhodný na pestovanie v kvetináči i na záhrade. Tymian sa vysádza na jar alebo na jeseň do dobre priepustnej pôdy. Spočiatku je potrebné rastlinu mierne okopávať a zbavovať buriny, pričom je vhodné zavlažovanie mladých rastliniek. 

Vňať sa zrezáva v dĺžke asi 15 až 20 cm pred jej zakvitnutím. Zber tymianu sa tak vykonáva za suchého počasia a zbiera sa jeho nedrevnatá vňať.

Tymian je trvalka, a tak jeho lístky môžeme trhať skoro počas celého roka. Po odkvitnutí rastlinu ostriháme. A podporíme tak rast nových výhonkov.

Konzumovať bylinu môžeme v čerstvom i sušenom stave. Sušenie prebieha na priamom slnku.

Ako sa skladuje?

Suché korenie je vhodné skladovať v sklenených nádobách alebo ľanových vreckách na tmavom a suchom mieste. 

Čerstvý tymian zabalíme do papierovej utierky a mikroténového vrecka, ktoré odložíme do chladničky (nie mrazničky), kde vydrží bylina približne dva týždne čerstvá.

Tymian - rozkvitnutá rastlina v záhrade
Tymian obyčajný zakvitnutý rastúci v záhrade. Zdroj foto: Getty images.

Súhrn zdravotných benefitov tymianu

Zdravotné benefity:

  • podpora imunity a obranyschopnosti,
  • antiseptický a antibakteriálny účinok,
  • prírodný protizápalový účinok,
  • podpora a stimulácia krvného obehu,
  • pomoc pri zápaloch ústnej dutiny,
  • podpora zdravia dýchacích ciest,
  • pomoc pri bolestiach hlavy a migréne,
  • pomoc pri reumatickej bolesti,
  • podpora psychického zdravia,
  • močopudný účinok a podpora detoxikácie,
  • podpora zdravia tráviacej sústavy,
  • pomoc pri menštruačných bolestiach,
  • podpora zdravia a stavu pokožky, napríklad pri akné či mykózach.
Tymianový čaj v šálke a natrhaná rastlina v košíku
Bylinný čaj z listov Tymianu obyčajného. Zdroj foto: Getty images.

Nežiadúce účinky a kontraindikácie

Tymian patrí medzi bezpečný byliny. Avšak tak ako aj pri iných rastlinách, nadmerná konzumácia môže spôsobiť určité zdravotné ťažkosti.

Denná dávka by nemala presiahnuť 10 g. Pri výživových doplnkoch je potrebné dbať na pokyny konkrétneho výrobcu.

Tymian vo všeobecnosti nie je vhodný pre jedincov užívajúcich lieky na riedenie krvi alebo trpiacimi na poruchu štítnej žľazy.

Tymian vo väčšom množstve môže vyvolať alergickú reakciu alebo precitlivenosť, čo sa následne môže prejaviť tráviacimi alebo kožnými ťažkosťami.

Konzumácia tymianu u tehotných a dojčiacich žien sa neodporúča, nakoľko rastlina môže vyvolať vnútorné podráždenie a alergickú reakciu.

Tymian a jeho využitie v kuchyni

Na dochutenie a prípravu jedál sa používajú tymianové lístky čerstvé i sušené. S tymianom opatrne, nakoľko je to silne aromatická korenina.

Je ideálnou prísadou do polievok a omáčok na rajčiakovom základe. Patrí o do zeleninových jedál a rôznych šalátov. Je vhodnou súčasťou plniek i omáčok a sa hodí predovšetkým s citrónom, cesnakom a bazalkou.

Tymian sa v neposlednom rade hodí k teľaciemu, jahňaciemu a hovädziemu mäsu a rybám. Využívaný je aj ako dochutenie pečených zemiakov.

Tymian ako dochucovadlo pokrmov v kuchyni. Pečené zemiaky a Tymian
Tymian ako dochucovadlo pokrmov v kuchyni. Pečené zemiaky a Tymian. Zdroj foto: Getty images.

Tymian je bylina využívaná najmä ako aromatické korenie v kuchyni, no má široké využitie. Je známy najmä protizápalovým antiseptickým účinkom v ústnej dutine a dýchacích cestách.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • TREBEN, Maria. Zdraví z boží lékárny: léčivé byliny, rady a zkušenosti. V České republice 5. vydání. Přeložil Jana DUŠKOVÁ. České Budějovice: Dona, 2022. ISBN 978-80-7322-236-9.
  • healthline.com - 12 Health Benefits of Thyme. Amy Richter, RD
  • verywellhealth.com - What Is Thymus Vulgaris (Thyme)? Brittany Lubeck, RD
  • medicalnewstoday.com - What are the benefits of thyme? Medical News Today. Natalie Butler, R.D., L.D.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.