Zdravá čučoriedková bublanina s tvarohom? Originálny hrnčekový recept
Čučoriedková bublanina patrí medzi klasické recepty, ktoré potešia deti i dospelých. Pripravte si spolu s nami zdravšiu variantu, tejto čučoriedkovej pochúťky.
Obsah článku
Bublanina je druh sladkého pečiva, ktoré sa s obľubou pripravuje spolu s rôznym ovocím.
Počas pečenia sa cesto prebuble pomedzi ovocie, ktoré je naukladané na povrchu.
Z toho pochádza jej názov.
Prečítajte si tiež:
Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky
Čučoriedky sú pre svoju typickú chuť na bublaninu ideálne. Navyše majú vysoký obsah vlákniny, antioxidantov, vitamínu C či vápnika. Blahodarne pôsobia proti hnačkám a iným črevným ťažkostiam. Pomáhajú pri rôznych zápaloch, znižujú hladinu cholesterolu, posilňujú imunitu a pomáhajú pri chudnutí.
Prečítajte si o čučoriedkach viac a inšpirujte sa v článkoch:
- Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?
- Zdravý, chutný čučoriedkový koláč? Jednoduchý recept z kvásku a špaldy
- Zdravé čučoriedkové muffiny? Hrnčekový recept s banánom a tvarohom
Recept na čučoriedkovú bublaninu
Tento recept je ideálny pre letné obdobie. Sezóna čučoriedok je v plnom prúde. Navyše, nik nechce v kuchyni stráviť zbytočne dlhú dobu. S týmto jednoduchým receptom si rýchlo upečiete zdravšiu, no rovnako chutnú bublaninu.
Budete potrebovať:
- 2 hrnčeky špaldovej múky
- 1 hrnček trstinového cukru
- 1 hrnček pomletých mandlí
- 1 prášok do pečiva
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajcia
- 250 g jemného tvarohu
- 2 lyžice medu
- 1 – 2 hrnčeky čučoriedok
Ako na to:
Najskôr si prichystajte mandle. Pomeľte ich a hrnček takýchto mandlí nasypte do misky. Potom pridajte ostatné suché ingrediencie, teda 2 hrnčeky múky, 1 hrnček cukru a prášok do pečiva.
Všetko jemne premiešajte a potom pridajte 1 hrnček mlieka, 2 celé vajcia, 250g jemného tvarohu a 2 lyžice medu.
Tvaroh patrí medzi takzvané čerstvé nezrejúce syry. Je veľmi dobre stráviteľný a obsahuje prospešné látky ako sú minerály a vitamíny. Bohatý je najmä na vápnik, ktorý je potrebný pre kosti, svaly či zuby.
Suroviny dôkladne vymiešajte. Použiť môžete i šľahač. Suroviny sa musia pekne spojiť a cesto má myť vláčne.
Vymiešané cesto nalejte na menší plech, vystlaný papierom na pečenie. Ak nemáte papier na pečenie, použite jednoducho maslo a hrubú múku. Maslom plech najskôr vymastíte a potom ho vysypte múkou.
Na cesto rovnomerne nasypte čerstvé čučoriedky.
Použiť môžete i mrazené, či zavárané čučoriedky. Avšak nezabudnite ich včas rozmraziť a nechať na sitku stiecť z prebytočnej vody.
Rúru predhrejte na 180°C a bublaninu pečte asi 30 minút.
To, či je bublanina správne prepečená, môžete zistiť pomocou špajdle. Tú zapichnite niekde do stredu bublaniny. Ak na nej po vytiahnutí zostáva nalepené cesto, bublaninu ešte vložte späť do rúry. Potrebuje ešte nejaký čas na dopečenie.
Ak je špajdľa čistá, nechajte bublaninu vychladnúť a môžete maškrtiť.
Prajeme dobrú chuť
Ďalšie zaujímavé zdroje
- npmalafatra.sopsr.sk - Zber lesných plodov
- mlieko.sk - Tvaroh
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →