Diéta pri gastroezofágovom refluxe: Čo ÁNO a čo NIE, pri pálení záhy?

Diéta pri gastroezofágovom refluxe: Čo ÁNO a čo NIE, pri pálení záhy?
Zdroj foto: Getty images

Diéta pri gastroezofágovom refluxe: Pýtate sa: Čo „áno“ a čo „nie“. Ako si pomôcť pri pálení záhy? Pomôcť môžu naše rady.

GERD (gastroezofagová refluxová choroba) je časté ochorenie spôsobené návratom obsahu žalúdka smerom do pažeráka. Výskyt refluxu kyseliny (pálenie záhy) raz za čas je bežný, vyskytuje sa aj u zdravých ľudí.

Asi 20 % populácie má gastroezofagovú refluxovú chorobu, keď ľudia trpia nepríjemnými pocitmi, nadúvaním a grganím takmer vždy, keď jedia.

Je dokázaný vzťah medzi príznakmi refluxu a načasovaním a konzumáciou rôznych potravín. Potraviny môžu zhoršiť symptómy refluxu mnohými mechanizmami, vrátane:

  1. zvýšeného objemu žalúdka spôsobujúceho roztiahnutie žalúdka a prechodnú relaxáciu dolného ezofagového zvierača (LES)
  2. zníženie tlaku LES (LES - Lower Esophageal Sphincter, dolný pažerákový zvierač)
  3. priame podráždenie sliznice pažeráka

Napriek tomu sa zdá, že u pacientov s GERD existuje tendencia preháňať špecifické odporúčania týkajúce sa potravín.

Za najdôležitejšie pozitívne odporúčania sú považované:
zníženie objemu večere,
niekoľkohodinové hladovanie pred nočným spánkom
a pri obezite aj chudnutie vhodnou diétou.

Vo vzpriamenej polohe je hlavným stimulom pre prechodnú relaxáciu LES roztiahnutie žalúdka po jedle. To zodpovedá za zvýšené množstvo fyziologického refluxu po jedle, najmä po veľkom večernom jedle.

Samotné zníženie veľkosti jedla má teda potenciál byť prínosom pri liečbe GERD. Ak toto jedlo môže mať nízky obsah tuku a vysoký obsah bielkovín, potom to ďalej zvýši tlak LES a zníži množstvo refluxu kyseliny.

Bezprostredne pred spaním by sa malo odrádzať od jedenia veľkého jedla, pretože to zvyšuje objem žalúdka a podporuje gastroezofageálny reflux so súvisiacim slabým nočným vylučovaním kyseliny.

Pacienti s refluxom by mali jesť zdravé večere, ale 3 - 4 hodiny pred spaním by nemali jesť ani piť nič iné ako vodu.

Nedávno veľký prieskum verejného zdravia z Nórska zistil silnú súvislosť medzi zvyšovaním indexu telesnej hmotnosti (BMI) a príznakmi refluxu u oboch pohlaví s výrazne silnou súvislosťou u žien.

Súvislosť medzi BMI a symptómami refluxu bola silnejšia u žien pred menopauzou v porovnaní so ženami po menopauze, hoci užívanie postmenopauzálnej hormonálnej liečby zvýšilo refluxové ťažkosti.

Je potrebné poznamenať, že zníženie hmotnosti bolo spojené so zníženým rizikom symptómov refluxu.

Na základe tejto dôležitej štúdie na viac ako 60 000 dospelých ľudí je potrebné zvýšiť odporúčania týkajúce sa chudnutia.

Častým javom je, že pacienti spájajú zhoršenie symptómov refluxu s kritickým nárastom ich hmotnosti. Preto je cieľom dostať váhu obéznych pacientov pod kritický bod, a nie dosiahnuť ideálnu telesnú hmotnosť.

Rôzne potraviny, najmä čokoláda, mäta pieporná a tuky môžu znižovať tlak LES (dolného ezofagového zvierača) a niekedy podporovať reflux.

Iné potraviny, ako sú produkty na báze paradajok a korenené jedlá, vyvolávajú symptómy pálenia záhy, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou súvisia s priamym podráždením pažeráka, pravdepodobne kvôli vysokej osmolalite týchto látok.

Mnohé nápoje môžu vyvolať pálenie záhy buď v dôsledku ich vysokej titrovateľnej kyslosti alebo nízkeho pH. To, či káva alebo čaj (či už kofeínový alebo bezkofeínový) spôsobuje reflux, je dosť kontroverzné.

Nakoniec, alkoholické nápoje môžu podporovať reflux znížením tlaku LES, zhoršením peristaltiky pažeráka a podporou sekrécie kyseliny.

Tieto zistenia sa vzťahujú na alkoholické nápoje s vysokým obsahom alkoholu (ako je vodka), ako aj na alkoholické nápoje s nízkym obsahom alkoholu (ako je pivo a biele víno).

Potraviny všeobecne známe ako spúšťače pálenia záhy spôsobujú uvoľnenie zvierača pažeráka a oneskorenie tráviaceho procesu, čo umožňuje potrave zotrvávať v žalúdku dlhšie. Ktorí sú najhorší vinníci?

Potraviny s vysokým obsahom tuku, soli alebo korenia, ako napríklad:

  • vyprážané jedlo
  • rýchle občerstvenie
  • pizza
  • zemiakové lupienky a iné spracované pochutiny
  • chilli prášok a korenie (biele, čierne, kajenské), všeobecne pikantné jedlá
  • mastné mäso, ako je slanina a klobása
  • plnotučné produkty (maslo, plnotučné mlieko, syry, smotana)

Ďalšie potraviny, ktoré môžu spôsobiť rovnaký problém, zahŕňajú:

  • paradajky, omáčky na báze paradajok
  • smotanové omáčky, prívarky, smotanové šalátové dresingy
  • citrusové ovocie (pomaranče, grapefruit, citrón, limetka, ananás,
  • čokoláda
  • dezerty, ako napríklad zmrzlina
  • mäta pieporná
  • sýtené nápoje
  • cibuľa a cesnak

"Moderná doba je kľúčová, pretože mnohí ľudia nemusia byť schopní alebo nechcú úplne vylúčiť tieto potraviny," hovorí Gupta. "Pokúste sa však vyhnúť konzumácii problémových jedál neskoro večer, bližšie pred spaním, aby Vám nesedeli v žalúdku a potom sa nedostali do pažeráka, keď si večer ľahnete. Je tiež dobré jesť malé a časté jedlá namiesto väčších, ťažších jedál.“

Potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať refluxu kyseliny

Isto po prečítaní potravín, ktoré môžu spustiť pálenie záhy si poviete: „A čo mám jesť?“

Dobrá správa: Existuje veľa potravín, ktoré môžete jesť, aby ste zabránili refluxu kyseliny. Zásobte svoju kuchyňu potravinami z týchto troch kategórií:

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny

Vláknité potraviny spôsobujú, že sa cítite sýty, takže je menej pravdepodobné, že sa budete prejedať, čo môže prispieť k páleniu záhy. Konzumujte teda zdravú vlákninu z týchto potravín:

  • celozrnné potraviny, ako sú ovsené vločky, kuskus a hnedá ryža.
  • koreňová zelenina, ako sú sladké zemiaky, mrkva a repa.
  • zelená zelenina, ako je špargľa, brokolica a zelené fazuľky.

Alkalické potraviny

Potraviny, ktoré majú nízke pH (indikátor kyslosti), sú kyslé a pravdepodobnejšie spôsobia reflux. Tie s vyšším pH sú zásadité a môžu pomôcť kompenzovať silnú žalúdočnú kyselinu. Medzi alkalické potraviny patria:

  • banány
  • melóny
  • karfiol
  • fenikel
  • orechy

Vodnaté jedlá

Konzumácia potravín, ktoré obsahujú veľa vody, môže zriediť a oslabiť žalúdočnú kyselinu. Vyberte si potraviny ako:

  • zeler
  • uhorka
  • šalát
  • vodný melón – patrí medzi najlepšie potraviny na reflux
  • polievky na báze vývaru
  • bylinkový čaj
Potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať refluxu kyseliny
Potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať refluxu kyseliny. Zdroj foto: Getty Images

Iné najlepšie potraviny pri pálení záhy

  • Kuracie prsia – nezabudnite odstrániť mastnú kožu. Vynechajte vyprážané a namiesto toho zvoľte pečené, dusené alebo grilované
  • Šalát, zeler a sladká paprika – táto jemná zelená zelenina je príjemná na žalúdok – a nespôsobuje bolestivú plynatosť
  • Zelenina – špargľa, ružičkový kel, zelená fazuľka, kapusta, špenát, zemiaky
  • Ovocie – jablká, avokádo, banány, bobuľové ovocie, broskyne, hrušky
  • Nízkocholesterolové potraviny – mandle, ryby, šošovica, morské plody, morčacie mäso

Domáce „lieky” na pálenie záhy

Ľudia s pálením záhy bežne siahajú po antacidách, voľnopredajných liekoch, ktoré neutralizujú žalúdočnú kyselinu.

Pri závažnejších a dlhšie trvajúcich príznakoch je vhodná návšteva lekára, ktorý zrealizuje potrebné vyšetrenia a nasadí ideálnu liečbu, ktorá je v súčasnosti veľmi dobre účinná.

Konzumácia určitých potravín ale môže tiež poskytnúť úľavu od symptómov. Skúste nasledujúce:

Mlieko

Pomáha mlieko pri pálení záhy? Často sa predpokladá, že mlieko zmierňuje pálenie záhy.

Je potrebné však mať na pamäti, že mlieko sa dodáva v rôznych variantoch - plnotučné mlieko s plným množstvom tuku, 1,5 %né polotučné mlieko a odtučnené alebo nízkotučné mlieko.

Tuk v mlieku môže zhoršiť kyslý reflux.

Odtučnené mlieko však môže pôsobiť ako dočasný nárazník medzi výstelkou žalúdka a kyslým obsahom žalúdka a poskytuje okamžitú úľavu od symptómov pálenia záhy.

Nízkotučný jogurt má rovnaké upokojujúce vlastnosti spolu so zdravou dávkou probiotík (dobré baktérie, ktoré zlepšujú trávenie).

Mlieko
Odtučnené mlieko môže zmierniť ťažkosti. Zdroj foto: Getty Images

Zázvor

Zázvor je vďaka svojim liečivým vlastnostiam jedným z najlepších pomocníkov pri trávení. Je zásaditej povahy a protizápalový, čím zmierňuje podráždenie tráviaceho traktu. Skúste popíjať zázvorový čaj, keď vás páli záha.

Zázvor
Zázvor je jedným z najlepších pomocníkov pri trávení. Zdroj foto: Getty Images

Jablčný ocot

Zatiaľ čo nie je dostatok výskumov, ktoré by dokázali, že pitie jablčného octu funguje na reflux kyseliny, mnohí ľudia tvrdia, že to pomáha.

Nikdy by ste ho však nemali piť v plnej koncentrácii, pretože je to silná kyselina, ktorá môže dráždiť pažerák. Namiesto toho dajte malé množstvo do teplej vody a vypite s jedlom.

Jablčný ocot
Pozor, ocot nepiť neriedený, je príliš kyslý. Zdroj foto: Getty Images

Citrónová voda

Citrónová šťava je všeobecne považovaná za veľmi kyslú, ale malé množstvo citrónovej šťavy zmiešané s teplou vodou a medom má alkalizujúci účinok, ktorý neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Med má tiež prírodné antioxidanty, ktoré chránia zdravie buniek.

Citrónová voda
Malé množstvo citrónovej šťavy s teplou vodou a medom neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Zdroj foto: Getty Images

Tipy na zmenu životného štýlu, ktoré môžu zmierniť príznaky refluxu

Okrem kontroly príznakov refluxu pomocou diéty a výživy môžete príznaky zvládnuť aj zmenami životného štýlu. Vyskúšajte tieto tipy:

  • užívajte antacidá a iné lieky, ktoré znižujú tvorbu kyseliny. (nadužívanie môže spôsobiť negatívne vedľajšie účinky)
  • znížte hmotnosť pri nadváhe
  • žuvajte žuvačky, ktoré nie sú ochutené mätou
  • nekonzumujte alkohol
  • zanechajte fajčenie
  • neprejedajte sa a jedzte pomaly
  • po jedle zostaňte vo vzpriamenej polohe aspoň 2 hodiny
  • vyhnite sa tesnému oblečeniu
  • nejedzte 3 až 4 hodiny pred spaním
  • zodvihnite hlavu postele o 10 - 15 cm, aby ste znížili príznaky refluxu počas spánku

Ako môže pomôcť lekár

Ak vás páli záha dvakrát alebo viackrát do týždňa, a nepomohla Vám diéta alebo zmena v stravovaní, poraďte sa s lekárom. Gastroenterológ môže vykonať testy na meranie kyslosti v žalúdku a zistiť, či častý reflux kyseliny nepoškodil váš pažerák.

GERD je často liečiteľná kombináciou zmien životného štýlu a liekov. Pretrvávajúce príznaky refluxu však vyžadujú dôkladné vyšetrenie gastroenterológom, ktorý dokáže nájsť základnú príčinu a prediskutovať dostupné možnosti liečby.

Zaujímavé informácie nájdete tiež v článkoch:

Zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané