späť na zoznam článkov

Žalúdočné vredy a diéta

Žalúdočné vredy a diéta

Žalúdočné vredy (ulcus ventriculis) sú akútne alebo chronické ložiskové defekty žalúdočnej sliznice. Hovorí sa o nich, že sú miestnym prejavom celkového ochorenia. Ich vznik predchádza povrchové poškodenie žalúdka (erózia), pričom samotný vred zasahuje hlbšie štruktúry. Sú typické svojim sklonom k spontánnemu hojeniu, častými recidívami (opakovaniami) hlavne na jar a na jeseň, závažnými komplikáciami a postihujú 3x častejšie mužov ako ženy. Príčina je multifaktorová, preto liečba a diéta pri vzniknutých vredoch musí byť racionálna a šetriaca zároveň.


Ako vzniká vred?

ružovo sfarbená sliznica žalúdka z riasinkovitého epitelu
Riasinkovitý epitel zdravej steny žalúdka

Sliznica žalúdka je tvorená cylindrickým epitelom usporiadaným do riasiniek a na jej povrchu vyúsťujú rúrkovité žliazky. Tie produkujú hlien (mucín), ktorý obaľuje vnútornú stenu čiže má ochrannú funkciu a žalúdočné šťavy.

V žalúdočnej šťave je obsiahnutá prevažne voda (takmer 99%), soli, ióny, kyselina chlorovodíková (HCl), pepsín, gastrín, chymozín, lipáza a spolu tvoria bezfarebnú až žltkastú tekutinu s veľmi kyslým pH. Za deň sa jej vyprodukuje za normálnych okolností asi 1,5 až 2l tejto šťavy.

Žalúdok je miesto, ktorý sa s týmito šťavami dostáva do priameho kontaktu fyziologicky. Ich funkciou je ochrana žalúdka, ničenie choroboplodných zárodkov a rozkladanie potravy.

Rôznymi patologickými procesmi alebo chemicky (stravou, liekmi) sa však tvorba žalúdočných štiav zvyšuje (hyperacidita) a na žalúdok pôsobia deštruktívne.

Prvá fáza - zápalový proces

Dlhodobým a opakovaným pôsobením rôznych patologických vplyvov na stenu žalúdka vzniká jeho zápal (gastritída). Prejavuje sa zvýšeným prekrvením, kyprosťou, začervenaním a zdurením (opuchom) s hlienovým krytím. Gastritída sa prejavuje hlavne bolesťou v oblasti žalúdka.

Za rizikové vplyvy alebo faktory považujeme v prvom rade fajčenie a alkohol. Takisto aj rôzne lieky majú dráždivý účinok (antibiotiká, nesteroidné antiflogistiká, kyselina acetylsalicylová a iné). Zabudnúť nesmieme ani na nezdravú, dráždivú stravu. Účinok týchto činiteľov znásobuje celkové oslabenie organizmu napríklad vplyvom ochorení alebo stresových situácií.

Druhá fáza - akútny erozívny proces

Neodstránením rizikových faktorov sa gastritída zhoršuje, miestne poškodzuje bunky sliznice žalúdka (erózia) s možnosťou nepatrného krvácania. Poškodenie je stále povrchové, nezasahuje do hlbších štruktúr. Vtedy sa jedná o akútnu erozívnu gastritídu. Tieto zápaly nie sú hnisavé avšak zápalový infiltrát, ktorý produkujú môže poškodzovať žalúdočné žliazky a viesť k premene bunkových štruktúr na hladké. Táto premena je cieľová pri vzniku nádoru žalúdka.

Tretia fáza - vred žalúdka

Progresiou erozívneho procesu sú postupne poškodené aj hlbšie časti čím vzniká žalúdočný vred. Má v priemere asi 1cm a okrúhly tvar. Zasahuje nielen povrch sliznice ale dostáva sa až do podslizničného väziva (submucosa). Pri nahlodaní cievy dochádza k jej ruptúre (prasknutiu), čo býva neraz príčinou smrteľného krvácania. Navonok sa prejaví masívnym zvracaním čerstvej krvi a ukrutnými bolesťami.

prierez kožou schematické znázornenie zdravej kože, kože zo zápalom a s vredom

Ako sa žalúdočný vred prejavuje?

žena držiaca sa za žalúdok pre bolesť
Bolesť v epigastriu (oblasť žalúdka)

Najčastejšie sa prejavuje bolesťou v oblasti žalúdka v súvislosti s príjmom potravy. Vzniká ihneď po najedení a mizne pri vyprázdnení žalúdka. Pokiaľ je bolesť trvalá môže to znamenať penetráciu vredu do susedného orgánu napríklad do pankreasu (typicky vyžaruje do chrbta) alebo aj iné ochorenie. Dôvodom je zvýšená sekrécia žalúdočných štiav, ktoré okrem rozkladania potravy pôsobia deštruktívne aj na vlastnú sliznicu. Bolesti sú v oblasti žalúdka, presnejšie v hornej časti brucha v strede hneď pod hrudnou kosťou. Môžu vyžarovať smerom k hrudníku do vyšších partií alebo aj dozadu do chrbta. Pri vyžarovaní do hrude  pripomínajú bolesti hrudníka pri akútnom infarkte srdca. Väčšinou sú kŕčovitého alebo pálivého charakteru, prípadne spôsobujú silný tlak.

žena držiaca sa za krk pre pálenie záhy
Gastroezofageálny reflux (pálenie záhy)

Nadbytok šťavy spôsobuje jej reflux do vyšších častí gastrointescinálneho traktu (tráviaceho traktu), čiže sa dostáva smerom hore naprieč zvieračom medzi žalúdkom a hltanom až do samotného hltana (regurgitácia), čo sa prejavuje pálením záhy alebo laicky ,,kyselinou" (lat.pyróza). Gastroezofageálny reglux (alebo aj GERD) je nepríjemný, časom môže byť na príčine zápalových procesov aj v hltane. Pokiaľ sú tieto príznaky opakujúce sa a spojené s vracaním silne kyslej žalúdočnej šťavy so zvyškami potravy s predošlého dňa hovoríme tomu pylorostenóza (ochorenie zvierača nad žalúdkom). Tá niekedy úplne mení klinický obraz typický pre vred. Prejavuje sa pretrvávajúcou ťažobou na žalúdku, zvracaním štiav a zvyškov potravy a pacienta vysiľuje. Ten je slabý, nemá chuť do jedla, chradne a stráca na hmotnosti.

žena v obleku ktorú napína na zvracanie
Nauzea, vomitus (napínanie na zvracanie, zvracanie)

Ďalším príznakom je napínanie na zvracanie - nauzeazvracanie. V úvode pacient zvracia žalúdočný obsah, neskôr už len bezfarebný vodnatý obsah, prípadne sfarbený dožlta. Obsah má svoj typický zápach. V prípade erozívneho procesu na žalúdku a vredovej choroby, môže byť vo zvratkoch prítomnosť malého nepatrného množstva krvi. Prítomnosť krvi alebo aj koagúl (prítomnosť krvných zrazenín) je indikátorom zvýšenej pozornosti a u veľa chorých aj dôvodom vyhľadania lekára, ktoré sa stáva nutnosťou. Krv nám signalizuje už prítomnosť vzniknutých vredov, kedy prevencia nemá zmysel a začína sa liečba.

rozliata krv na bielom pozadí
Hemateméza (zvracanie čerstvej krvi)

Najzávažnejšou komplikáciou, respektíve jeho následkom je perforácia vredu. Je to nahlodanie krvnej cievy s následným krvácaním do žalúdka. Navonok sa prejavuje masívnym zvracaním čerstvej krvi (hematemézou). Prítomnosť krvi v stolici sa prejavuje čiernou stolicou. Tá je spojená s ukrutnými bolesťami v epigastriu. Krvné straty bývajú veľké a ak sa chorý nedostane včas do zdravotníckeho zariadenia hrozí, že upadne do hemoragického šoku (z krvných strát), ktorý sa môže skončiť až smrťou. Nadmerné straty krvi sa prejavujú celkovou slabosťou, únavou, malátnosťou, spavosťou, pocitom na odpadnutie. Tlak krvi sa výrazne znižuje čo môže spôsobiť aj kolaps a následne bezvedomie. Tesne pred kolapsom je častá dezorientácia s nedostatočného prekrvenia a prekysličenia mozgu. Akcia srdca sa zvyšuje rovnako ako aj dychová frekvencia. Koža chorého je výrazne bledá a studená na dotyk s lepkavým potom.

Aká diéta je vhodná pri žalúdočných vredoch?

Žalúdočný vred je ochorenie žalúdka, respektíve jeho sliznice. Vo väčšine prípadov sa zhojí spontánne. Rôzne druhy liekov, látok a potravy však môžu vplývať dráždivo a podporovať tento patologický proces alebo aj byť príčinou vzniku vredu. Naopak existujú lieky, ktoré napomáhajú pri liečbe vredovej choroby a rovnako tak potraviny, ktoré na žalúdočnú sliznicu pôsobia priaznivo.

Nápoje, ktorým by sme sa mali vyhýbať

Najhorší účinok má v prvom rade nepochybne alkohol. Okrem toho, že spôsobuje poruchy psychiky a správania, jeho účinok je aj biologický. Priamo pôsobí na tkanivá a spôsobuje ich poškodenie. Má vplyv na látkovú premenu, zohráva významnú úlohu pri vzniku cukrovky, poškodzuje centrálnu nervovú sústavu, srdce, či obličky. Najznámejšie ochorenie tráviaceho traktu, ktoré priamo spôsobuje je cirhóza pečene, ďalej je to pankreatitída, gastroezofageálny reflux, pažerákové varixy, alkoholová gastritída, žalúdočné vredyrakovinu žalúdka. Vzniknutý vred prehlbuje a urýchľuje jeho prasknutie s následným krvácaním, ktoré sa zvyšuje dilatáciou (roztiahnutím) ciev tiež účinkom alkoholu.

Kto by si nedal šálku kávy denne? V dnešnom svete plnom stresu bez nej niektorí z nás nevedia fungovať. Okrem toho, že nás ráno ,,nakopne" má aj svoje negatíva. Pitie kávy vo väčšom množstve spôsobuje závislosť na nej. Dokonca sa radí medzi ľahké drogy. Hovorí sa, že zohráva významnú  úlohu pri vzniku rakoviny, pôsobí na obličky močopudne čím je priamo zodpovedná za vznik dehydratácie. Má tachykardický účinok - zrýchľuje akciu srdca. U tehotných rovnako ako aj alkohol môže byť spúšťačom potratu. Na trávenie vplýva zvýšeným vylučovaním žalúdočných štiav, hyperaciditou žalúdka s následnou gastritídou a vznikom vredu. Hyperacidita zhoršuje aj liečbu vzniknutého vredu, prípadne sa priamo podieľa na vzniku vredových komplikácií. Znižuje tiež odolnosť zvierača nad žalúdkom, spôsobuje gastroezofageálny reflux a pálenie záhy.

Podobné účinky ako káva majú energetické nápoje. Taktiež obsahujú kofeín a okrem toho množstvo iných látok, ktoré negatívne vplývajú na viacero orgánov. Spôsobujú tachykardiu, arytmie a v kombinácii s alkoholom môžu mať až fatálne následky. Zužujú srdcové cievy, vzniká ich ischémia s bolesťami na hrudi. Častá je nespavosť, následná únava a bolesti hlavy. Dráždivo pôsobia aj na tráviaci trakt vznikom gastroezofageálneho refluxu, gastritídy a vredu. Navyše sú bublinkové, čím sa tento ich dráždivý účinok znásobuje.

Samotné bublinkové nápoje nie sú nebezpečné. Oxid uhličitý, ktorý obsahujú človek bežne vygrgá. Môžu spôsobiť zvýšené vylučovanie žalúdočných štiav preto by sa im mali vyhýbať len ľudia už so vzniknutým vredovým ochorením z dôvodu zlepšenia priebehu ochorenia. Ak sú sladené je lepšie siahnuť na tie, ktoré majú nižší obsah cukrov.

Na žalúdok vplýva nielen chemické zloženie nápojov ale aj fyzikálne vplyvy ako teplota. Vyššie riziko komplikácií pri vredoch žalúdka nastáva ak požité nápoje sú príliš horúce (čaj, polievka, horúca čokoláda) alebo studené (zmrzlina, drinky s ľadovými kockami).

Blahodárny účinok čistej vody

Pre človeka je voda nevyhnutná pre život. Pitnú vodu získavame destiláciou. Má vyvážené množstvo minerálnych látok a je zbavená nečistôt. Pitná, nesladená a neperlivá voda je teda najvhodnejšia. Hydratuje a nedráždi žalúdok. Dostatočný príjem vody sa odporúča takmer pri všetkých ochoreniach.

ruka nalievajúca čistú vodu z fľaše do pohára
Blahodárny účinok čistej vody je nenahraditeľný

Nevhodné potraviny

Ako stimulanty tvorby žalúdočných štiav pôsobia viaceré potraviny. Pri žalúdočných vredoch by sme sa mali vyhýbať v prvom rade mastným a vyprážaným pokrmom. Z mäsových výrobkov je najnevhodnejšie červené a bravčové mäso, slanina, škvarky, klobása, údené mäso a akékoľvek vyprážané mäso na oleji. Vyhýbať sa treba aj prílišnému dochucovaniu jedál soľou ale hlavne koreninami. Korenisté jedlá dráždia žalúdok a sú spúšťačom vzniku bolestí. Milovníci pikantných špecialít s chilly papričkami a inými koreninami budú mať najväčší problém vzdať sa svojich obľúbených jedál. Nepriaznivo pôsobí aj biele pečivo a kysnuté cesto. Vyhýbať by sme sa preto mali väčšiemu množstvu pečiva, kysnutých koláčikov, pagáčikov od babičky a iných dobrôt ako napríklad pizza. Nebezpečné sú aj niektoré druhy citrusových plodov.

pečené bravčové rebierka
Nevhodná strava pri žalúdočných vredoch

Diétne potraviny, ktoré vredom povedia zbohom

Strava pri vredoch by mala byť racionálna (rozumná) a šetriaca zároveň. Pod týmto pojmom rozumieme potraviny, ktoré nedráždia, nezaťažujú žalúdok a obsahujú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Nepochybne sem patrí ovocie a zelenina.

Medzi zeleninu, ktorá napomáha pri liečbe vredov zaraďujeme brokolicu. Má vysoký obsah vitamínu C ale aj iných ako napríklad vitamínu B a E a provitamínu A. Je zdrojom železa a kyseliny listovej takisto vápnika, síry, zinku a fosforu. Betakarotén, ktorý v nej nájdeme pôsobí ako antioxidant a známa je aj svojimi účinkami proti nádorovému bujneniu vplyvom isothiokynátu a glukorafamínu. Je dokázané rôznymi testami, že zabíja Helykobactera pylori, ktorý je kľúčový pri vzniku žalúdočných vredov, vtedy keď už antibiotiká nie sú účinné. Treba zvýšiť pozornosť pri konzumácii surovej brokolice, pretože obsahuje aj vysoké množstvo síry. Tá sa vyparí varením.

Veľmi dobrá je aj paprika pre vysoké množstvo vitamínov ako je A, B, C, E, K, železa a kyseliny listovej. Takisto ju možno konzumovať pri prevencii proti vzniku nádorových ochorení. Tiež obsahuje karotenoidy, horčík, vápnik, vysoké množstvo vlákniny, ktoré napomáha pri trávení, kapsacín spaľujúci tuky a podieľajúci sa na metabolizme cholesterolu. Draslík zase napomáha pri hospodárení s vodou.

Špenát je zdrojom vitamínu A, B6, E, K, železa, vápnika, horčíka, kyseliny listovej, kyseliny L-askorbovej, kobalamínu, flavonoidov s antioxidačnými účinkami. Má tiež protirakinotvorné účinky a je dobrým pomocníkom v boji proti vredom. blahodárne pôsobí aj na srdce a cievy.

Kapusta obsahuje obrovské množstvo vitamínu C, tiež vitamín B, E a K, selén, draslík, železo, zinok, vápnik, betakarotén. Kvasením vzniká tiež vitamín B12. Obsahuje aj vysoké množstvo vlákniny, ktorá udržiava zdravú črevnú mikroflóru a priaznivo ovplyvňuje trávenie, zabraňuje vzniku žalúdočných vredov a čerstvá šťava z kapusty sa používa na pálenie záhy.

Zeler možno považovať za zdroj B-komplexu. Obsahuje všetky vitamíny tejto kategórie a to vo vyváženom množstve. jeho listy sú zdrojom vitamínu C. Nájdeme v ňom aj vitamíny A, E a K. Z minerálnych látok sú to železo, zinok, draslík, horčík, chróm, sodík, vápnik či jód. Z jeho najdôležitejších účinkov na trávenie je znižovanie hladiny cholesterolu, napomáha pri zápche, znižuje riziko žalúdočných vredov a rakoviny žalúdka. Znižuje chuť na sladké a mastné jedlo.

Mrkva sa vyznačuje obsahom vitamínov A, B, C, D, E, železa, vápnika a draslíka. Napomáha pri metabolizme tukov, čím napomáha pri hromadení sa tukov v pečeni, detoxikuje, odvádza nadmernú žlč čím napomáha správnemu tráveniu. Má protizápalové a protirakovinotvorné účinky.

Zemiaky alebo tiež ľuľok zemiakový je rastlina obsahujúca vitamín B1, B2, B3, B5, B6, B9,C, K a PP. Z minerálov je to železo, draslík, zinok, sodík, mangán, fosfor, a vápnik. Zemiaky pozitívne vplývajú na trávenie z dôvodu vysokého obsahu vitamínu C a sacharidov, ktoré nás robia sýtymi. Šťava zo zemiakov sa používa na gastritídy ale aj pri ochoreniach pečene.

Viac draslíka ako banán obsahuje exotické avokádo. Okrem toho v ňom nájdeme železo, kyselinu listovú, zinok, mangán, meď, fosfor, tiamín, riboflavín, niacín a vitamíny skupiny A, B, C, E, K. Má protizápalové účinky, za ktoré vďačí veľkému obsahu nenasýtených mastných kyselín. Je zdrojom vlákniny a antioxidantov. Je známe svojimi protizápalovými účinkami a úlohu zohráva aj metabolizmus tukov.

Protizápalovo, detoxikačne a proti prekysleniu organizmu pôsobí hrozno.  Vďačíme za to obsahu flavonoidov. Jedna bobuľa obsahuje až 80% vody, vitamíny B6, C a E a z minerálnych látok sú to železo, horčík, vápnik, sodík, meď mangán, fosfor. Má vysoký obsah sacharidov, vlákniny a bielkovín. Znižuje hladinu cholesterolu, obnovuje bunkovú štruktúru a napomáha tráveniu.

Marhule sú veľkým zdrojom betakaroténu, vitamínov A, B1, B2, B6, C a K. Obsahujú veľa draslíka a fosforu, takisto horčík a vápnik. Ostatné minerálne látky sú v marhuli zastúpené v menšom množstve. Regenerujú bunky, priaznivo vplývajú na sliznice hlavne fajčiarov, a pomáhajú s trávením.

Treba spomenúť aj jablká, ktoré dezinfikujú dutinu ústnu, napomáhajú pri metabolizme cholesterolu, zbavujú telo toxínov vďaka kyseline jablčnej, pomáhajú liečiť ochorenia pečene a žlčníka, regulujú kyslosť žalúdka. Používajú sa hlavne u malých detí pri liečbe žalúdočného a črevného kataru. Svoje nezastupiteľné miesto majú pri prevencii a liečbe žalúdočných vredov. Obsahujú citamín A, B, C, E, K, kyselinu listovú a v menšom množstve kyselinu pantoténovú. Z minerálov prevažuje v jablkách prítomnosť draslíka, fosforu, horčíka a sodíka.

Pravidelnou konzumáciou broskýň očistíme svoje telo od toxínov. Pôsobia detoxikačne a laxatívne (preháňavo) čím prečisťujú tráviaci trakt, napomáhajú pri prevencii vzniku vredovej choroby a podporujú chudnutie. Za tento účinok vďačíme vysokému množstvu draslíku, horčíku, selénu, zinku a vlákniny. Z vitamínov prevládajú vitamín A a C. Obsahujú aj veľké množstvo antioxidantov, ktoré zabraňujú šíreniu nádorového bujnenia.

Najmenej dráždi sliznicu žalúdka banán. Zároveň napomáha tráveniu tým, že pohlcuje nadbytok vody v črevách. Ak máte vredy a ste fajčiari, tak práve toto ovocie vám pomôže zmierniť prípadné abstinenčné príznaky. Nájdeme v ňom zdroj kyseliny listovej, kyseliny pantoténovej, niacín, vitamíny A, B, C, E, K.

Čučoriedky posilňujú obranyschopnosť, detoxikujú, upravujú hladinu cukru v krvi, pôsobia protizápalovo. Zmierňujú zvracanie nielen pri vredoch. Obsahujú vitamín A, B, C, E, K, železo, vápnik, sodík, zinok, selén, mangán, horčík, draslík, fosfor a kyselinu listovú a pantoténovú.

Pri vredovej chorobe treba uprednostniť celozrnné pečivo pred bielym, prípadne staršie tvrdšie pečivo. Z mäsových výrobkov by sme mali vyberať len chudé mäso a dbať aj na prípravu. Neuškodia ani vajíčka. Upokojujúco pôsobí na sliznicu žalúdka aj vyššie spomínaný banán či tvaroh. Z tekutín je najlepšia voda alebo slabší odvar z nechtíkového alebo kamilkového čaju. Pozitívny sa ukázal aj vplyv aloe vera a kolostra.

OTESTUJTE SA:

1. Čo je príčinou vzniku žalúdočného vredu?

2. Čo zasahuje žalúdočný vred?

3. Kedy sa najčastejšie objavujú recidívy vredu?

4. Aká diéta je vhodná pre pacientov so žalúdočnými vredmi?

5. Čo obsahujú žalúdočné šťavy?

6. Ako sa nazýva zápal žalúdka?

7. Ako vyzerá žalúdočný vred?

8. Kedy vzniká bolesť žalúdka ak má pacient vredy?

9. Ako sa prejavuje žalúdočný vred?

10. Čím je žalúdočný vred nebezpečný?

Gratulujem, odpovedal/a ste správne na všetkých 10 otázok :-) Excelentný výsledok.

Gratulujem, odpovedal/a ste správne na 9 z 10 otázok. Skvelý výsledok.

Gratulujem, odpovedal/a ste správne na 8 z 10 otázok. Výborný výsledok.

Gratulujem, odpovedal/a ste správne na 7 z 10 otázok. Dobrý výsledok.

Gratulujem, odpovedal/a ste správne na 6 z 10 otázok. Celkom dobrý výsledok.

Odpovedal/a ste správne na polovicu otázok. Priemerný výsledok. Nabudúce to bude lepšie.

Odpovedal/a ste správne na 4 z 10 otázok. Nedostatočný výsledok. Nabudúce to bude lepšie.

Odpovedal/a ste správne na 3 z 10 otázok. Nedostatočný výsledok. Nabudúce to bude lepšie.

Získal/a ste iba 2 správne odpovede z 10. Nečítal/a ste pozorne. Zlý výsledok.

Máte iba jednu správnu odpoveď :-( Nečítal/a ste pozorne. Veľmi zlý výsledok.

Všetky Vaše odpovede boli bohužiaľ nesprávne :-( Nečítal/a ste pozorne. Máte ten najhorší výsledok.

Naposledy aktualizované 12.07.2018

Prihlásiť na odber noviniek

Autor článku

Lucia Sýkorová

Lucia Sýkorová

redaktor
Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Otužovanie - začnite s ním v lete.

Má otužovanie vplyv na zdravie človeka? Ak sa s ním začne v správny čas, nemusíme sa vyhýbať chladnej vode v lete ani v zime. Ako naň bude reagovať organizmus? Budeme vďaka nemu...

Čo znamená otrava jedlom a  ,,choroba špinavých rúk Čo znamená otrava jedlom a ,,choroba špinavých rúk"?

Aj taká bežná činnosť ako je príprava jedla a jeho konzumácia dokáže poriadne otráviť. Všade prítomné baktérie , vírusy a parazity čakajú na svoju príležitosť sa množiť a spôsobovať...

Popŕhlenie medúzou. Treba sa ho obávať? Popŕhlenie medúzou. Treba sa ho obávať?

Medúzy patria medzi najstaršie a zároveň najmenej prebádané živočíchy na našej planéte. Ich vek sa odhaduje na 600 až 700 miliónov rokov. Sú fascinujúce a nebezpečné zároveň....

Pohlavné choroby v lete, nebezpečie sexturizmu Pohlavné choroby v lete, nebezpečie sexturizmu

Ľudia v lete cestujú za oddychom, iní radi spoznávajú nové krajiny alebo navštevujú rôzne pamiatky. Prahnú po poznaní neznámych kultúr, ich spôsobu života a nie len to. Túžba zažiť niečo...

Listéria a kontaminované potraviny v lete Listéria a kontaminované potraviny v lete

Listerióza je závažné bakteriálne ochorenie so zlou prognózou. Neliečené alebo neskoro liečené sa môže skončiť s následkami až smrťou chorého. Napriek dobrej citlivosti listérie na...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.