späť na zoznam článkov

Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept
Zdroj foto: Getty images

Fialové zemiaky sú poriadne nevšedná surovina a to nie len svojou zvláštnou farbou, ale hlavne svojím zložením. Zemiaky s touto farbou sú totiž výborným zdrojom antioxidantov a v kombinácií s bryndzou sú skvelým zdrojom živín.


Náročnosť: stredná 
Príprava: 45 minút 
Porcie: približne 6 porcií 

Bryndzová polivka s fialovými zemiakmi je poriadne zvláštna kombinácia. Báť sa netreba, ide len o zvláštnu farbu zemiakov.

Ide však o zdravú kombináciu s vynikajúcou chuťou, ktorá určite stojí za vyskúšanie.

Vďaka fialovým zemiakom je polievka ešte jemnejšia a krémovejšia, ako sme zvyknutí. Ich chuť je totiž hladšia a maslovejšia, ako u bielych zemiakov.

Čím sú teda výnimočné tieto zemiaky, okrem svojej špecifickej fialovej farby? Svojou farbou a aj zložením pripomínajú čučoriedky či granátové jablká.

Ako sme už spomínali, majú príjemnú a ľahkú chuť. Ale hlavným plusom týchto zemiakov je ich prísun antioxidantov.

Sú tiež plné aj iných vitamínov, okrem B6, obsahujú aj niekoľkonásobné množstvo C vitamínu oproti klasickým bielym zemiakom. Taktiež sú výborným zdrojom vlákniny.

Vďaka konzumácií fialových zemiakov v rôznych formách si posilňujeme imunitný systém. Pomáhajú proti zápalom v tele a vláknina v nich pôsobí na správne trávenie.

Užitočné sú aj pre obehový systém, hlavne pre cievy a krvný tlak.

Nachádza sa v nich aj kyselina chlorogenová, ktorá napomáha tráveniu, zrýchleniu organizmu a aj pri úprave krvného tlaku.

Zložením pomáhajú pôsobiť ako prevencia pri rôznych ochoreniach, ako rakovina, diabetes, kardiovaskulárne ochorenia či rôzne zápaly v tele.

Najlepšie je pri varení ich využiť celé, pretože veľká časť vitamínu C sa nachádza práve v šupke.

Ďalšou dôležitou súčasťou nášho jedla je bryndza. Tá, ako vieme vyniká probiotikami a je to naša obľúbená a tradičká surovina v kuchyni.

Hovoríme jej biele zlato, liek z prírody a nie nadarmo.

Najbohatšia je samozrejme z ovčieho mlieka, ale používa sa aj kravské.

Obsahuje množstvo vitamínov ako A, D, E, K, minerálov - fosfor, horčík, meď, vápnik, zinok a železo. 

Okrem vitamínov a minerálov sa v bryndzi nachádza množstvo mikroorganizmov, teda prospešných baktérií. Tieto mliečne baktérie produkujú zas prospešné kyseliny a látky ako aj probiotiká.

Tie zabezpečujú pre náš organizmus dobré trávenie. Pomáhajú pri posilnení celkovej imunity.

Celkovo podporuje zloženie bryndze prevenciu pred rakovinou, cievnymi chorobami, rednutím kostí či cukrovke.

Čo potrebujeme na fialový demikát?

  • 250 g bryndza,
  • 4 väčšie fialové zemiaky,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • strúčik cesnaku,
  • zeleninový vývar,
  • 250 ml smotana 30%,
  • bravčová masť,
  • soľ,
  • rasca,
  • bobkový list,
  • čierne mleté korenie,
  • paprika mletá.

Recept na výnimočný demikát z fialových zemiakov

1. Očistíme a nadrobno nasekáme cibuľku. Potom ju speníme na masti, pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu posmažíme. Po chvíľke poprášime čiernym korením, paprikou a soľou, a zalejeme asi 1 litrom vývaru.

2. Nakrájané zemiaky pridáme do vývaru a spolu so zvyšnými koreninami varíme, kým zemiaky nezmäknú.

3. Keď budú zemiaky uvarené, odoberieme za naberačku a primiešame bryndzu so smotanou. Potom všetko vylejeme späť a poriadne rozmiešame.

4. Polievku môžeme rozmixovať, pretým však treba vybrať bobkový list. My ju doma len pretláčame, aby v nej boli aj kúsky zemiakov, čiže stačí aj popučiť zemiaky.

5. Krátko povaríme a je hotovo.

Polievočku môžeme podávať s čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťkou a opečeným chlebíkom.

Keďže neobsahuje múku, je vhodná aj pre celiatikov.

Dobrú chuť.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Naposledy aktualizované 27.04.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept

Pripravte si s nami vegánsku kapustnicu, ktorou ulahodíte chuťovým pohárikom aj zdraviu.

Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept? Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept?

Výnimočná karfiolová polievka vhodná pre alergikov aj pre maškrtníkov, ktorým záleží na zdravej životospráve. Pochutia si na nej aj najvyberavejšie jazýčky, pričom ide o rýchlu a ľahkú...

Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept

Jednoduchá, chutná a veľmi zdravá polievka prinesie osvieženie aj skvelo zasýti. Obľúbia si ju aj najväčší kritici, pretože je svieža a plná chutí. Okrem toho je plná vitamínov a...

Jednoduchá a zdravá špenátová polievka. Aký je náš recept? Jednoduchá a zdravá špenátová polievka. Aký je náš recept?

Pripravte si s nami veľmi rýchlu a jednoduchú špenátovú polievku, ktorá je plná vitamínov. Urobíte tak radosť svojmu žalúdku, ale aj celému organizmu a to nielen počas sychravých dní.

Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept

Pór je veľmi zdravou zeleninou a má množstvo skvelých vplyvov na naše zdravia. To platí hlavne pre recepty z čerstvého póru, no svoje priaznivé účinky má aj tepelne spracovaný.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.