späť na zoznam článkov

Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept
Zdroj foto: Getty images

Fialové zemiaky sú poriadne nevšedná surovina a to nie len svojou zvláštnou farbou, ale hlavne svojím zložením. Zemiaky s touto farbou sú totiž výborným zdrojom antioxidantov a v kombinácií s bryndzou sú skvelým zdrojom živín.


Náročnosť: stredná
Príprava: 45 minút
Porcie: približne 6 porcií

Bryndzová polivka s fialovými zemiakmi je poriadne zvláštna kombinácia. Báť sa netreba, ide len o zvláštnu farbu zemiakov.

Ide však o zdravú kombináciu s vynikajúcou chuťou, ktorá určite stojí za vyskúšanie.

Vďaka fialovým zemiakom je polievka ešte jemnejšia a krémovejšia, ako sme zvyknutí. Ich chuť je totiž hladšia a maslovejšia, ako u bielych zemiakov.

Čím sú teda výnimočné tieto zemiaky, okrem svojej špecifickej fialovej farby? Svojou farbou a aj zložením pripomínajú čučoriedky či granátové jablká.

Ako sme už spomínali, majú príjemnú a ľahkú chuť. Ale hlavným plusom týchto zemiakov je ich prísun antioxidantov.

Sú tiež plné aj iných vitamínov, okrem B6, obsahujú aj niekoľkonásobné množstvo C vitamínu oproti klasickým bielym zemiakom. Taktiež sú výborným zdrojom vlákniny.

Vďaka konzumácií fialových zemiakov v rôznych formách si posilňujeme imunitný systém. Pomáhajú proti zápalom v tele a vláknina v nich pôsobí na správne trávenie.

Užitočné sú aj pre obehový systém, hlavne pre cievy a krvný tlak.

Nachádza sa v nich aj kyselina chlorogenová, ktorá napomáha tráveniu, zrýchleniu organizmu a aj pri úprave krvného tlaku.

Zložením pomáhajú pôsobiť ako prevencia pri rôznych ochoreniach, ako rakovina, diabetes, kardiovaskulárne ochorenia či rôzne zápaly v tele.

Najlepšie je pri varení ich využiť celé, pretože veľká časť vitamínu C sa nachádza práve v šupke.

Ďalšou dôležitou súčasťou nášho jedla je bryndza. Tá, ako vieme vyniká probiotikami a je to naša obľúbená a tradičká surovina v kuchyni.

Hovoríme jej biele zlato, liek z prírody a nie nadarmo.

Najbohatšia je samozrejme z ovčieho mlieka, ale používa sa aj kravské.

Obsahuje množstvo vitamínov ako A, D, E, K, minerálov - fosfor, horčík, meď, vápnik, zinok a železo. 

Okrem vitamínov a minerálov sa v bryndzi nachádza množstvo mikroorganizmov, teda prospešných baktérií. Tieto mliečne baktérie produkujú zas prospešné kyseliny a látky ako aj probiotiká.

Tie zabezpečujú pre náš organizmus dobré trávenie. Pomáhajú pri posilnení celkovej imunity.

Celkovo podporuje zloženie bryndze prevenciu pred rakovinou, cievnymi chorobami, rednutím kostí či cukrovke.

Čo potrebujeme na fialový demikát?

  • 250 g bryndza,
  • 4 väčšie fialové zemiaky,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • strúčik cesnaku,
  • zeleninový vývar,
  • 250 ml smotana 30%,
  • bravčová masť,
  • soľ,
  • rasca,
  • bobkový list,
  • čierne mleté korenie,
  • paprika mletá.

Recept na výnimočný demikát z fialových zemiakov

1. Očistíme a nadrobno nasekáme cibuľku. Potom ju speníme na masti, pridáme pretlačený cesnak a krátko spolu posmažíme. Po chvíľke poprášime čiernym korením, paprikou a soľou, a zalejeme asi 1 litrom vývaru.

2. Nakrájané zemiaky pridáme do vývaru a spolu so zvyšnými koreninami varíme, kým zemiaky nezmäknú.

3. Keď budú zemiaky uvarené, odoberieme za naberačku a primiešame bryndzu so smotanou. Potom všetko vylejeme späť a poriadne rozmiešame.

4. Polievku môžeme rozmixovať, pretým však treba vybrať bobkový list. My ju doma len pretláčame, aby v nej boli aj kúsky zemiakov, čiže stačí aj popučiť zemiaky.

5. Krátko povaríme a je hotovo.

Polievočku môžeme podávať s čerstvou pažítkou alebo petržlenovou vňaťkou a opečeným chlebíkom.

Keďže neobsahuje múku, je vhodná aj pre celiatikov.

Dobrú chuť.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Naposledy aktualizované 09.02.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Vyštudovala som učiteľstvo slovenského jazyka a literatúry v kombinácií s etickou výchovou. Dlhšiu dobu píšem pre rôzne weby od regionálnych, cez všeobecné, až k našej Zdravotéke. Zaujímam sa však o zdravú stravu a cudzia mi nie je ani strava bez lepku. Z cvičenia preferujem beh a jógu

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Tradičná tekvicová polievka v zdravej verzií? Toto je recept Tradičná tekvicová polievka v zdravej verzií? Toto je recept

Tekvicová polievka patrí k jednoduchým a ľahkým pokrmom. Jej ľahkosť spočíva v príprave, ale aj zložení.

Zdravá hokkaido polievka pre alergikov. Poznáte tento recept? Zdravá hokkaido polievka pre alergikov. Poznáte tento recept?

Hokkaido polievka je sama o sebe veľmi zdravá, my si ju však pripravíme v ešte zdravšej verzíí a hlavne vhodnú pre alergikov.

Zdravá brokolicová polievka plná vitamínov? Tento recept si obľúbite Zdravá brokolicová polievka plná vitamínov? Tento recept si obľúbite

Prinášame vám recept na rýchlu a zdravú verziu brokolicovej polievky, ktorá je vhodná pre vegánov či alergikov. Zachutí isto každému.

Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky? Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?

Cesnak je od pradávna považovaný za prírodný liek. Využite jeho liečivé vlastnosti a pripravte si s nami zdravým nabitú cesnakovú polievku.

Šošovicová polievka: Jednoduchý recept na hodnotný a zdravý pokrm? Šošovicová polievka: Jednoduchý recept na hodnotný a zdravý pokrm?

Šošovica sa právom pokladá za kráľovnú strukovín. V minulosti vyhľadávaná pre vyššiu spoločnosť, či využívaná ako platidlo. Objavte v nej bohatstvo, ktoré v sebe ukrýva. Uvarte si spolu...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.