Fit jablkový koláč? Skúste recept z piškótového cesta, pudingom a tvarohom
Jablká sú našim tradičným a veľmi obľúbeným ovocím. Urobte si s nami chutný, šťavnatý a zdravý jablkový koláč.
Obsah článku
Cesto sme mierne upravili, aby predstavovalo o niečo zdravšiu náhradu klasického piškótového cesta. Náš recept si môžete ešte doladiť podľa svojich predstáv. Dozdobením orechmi, ovsenými vločkami či mandľami, určite potešíte vaše chuťové poháriky.
Pri podobných receptoch je veľmi obľúbené i lístkové cesto. Výhodou je rýchla úprava a tiež zaujímavá chuť. Patrí však medzi potraviny, ktoré obsahujú nebezpečné transmastné kyseliny. Preto sa mu radšej vyhnite.
V tomto recepte sú hlavnou a najdôležitejšou prísadou jablká. Zákusku dodajú tú správnu šťavnatú chuť i vôňu.
Jablká sú prospešné nielen vďaka minerálom a vitamínom, ale i pre obsah minerálnych solí, organických ovocných kyselín a vlákniny. Látky obsiahnuté v jablku chránia srdce a cievy. Tiež upravujú hladinu cholesterolu v krvi a bránia tak vzniku aterosklerózy.
Viac o ateroskleróze i vláknine si môžete prečítať v našich článkoch:
- Vláknina ako prevencia i liek. Koľko jej denne potrebujeme?
- Naše telo potrebuje omega – 3 mastné kyseliny. Prijímame ich dostatok?
Recept na jablkový koláč s pudingom a tvarohom
Náš recept je pomerne rýchly a jednoduchý. Bez veľkej námahy pripravíte chutný jablkový koláč, ktorý dotvorí tú správnu domácu pohodu.
Budete potrebovať:
- 200 g celozrnnej pšeničnej múky
- 150 g trstinového cukru
- 1 dcl olivového oleja
- 4 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 1 puding + 1 polievková lyžica trstinového cukru
- 500 ml mlieka
- 100 g masla
- 250 g jemného nízkotučného tvarohu
- 1 kg jabĺk
- štipku mletej škorice
- oriešky, mandľové lupienky alebo ovsené vločky
Ako na to
Predhrejte si rúru, zhruba na 180 °C. Nachystajte si plech, na ktorý dajte papier na pečenie.
Rozbite vajcia tak, aby ste oddelili žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešajte s trstinovým a vanilkovým cukrom. Postupne pridávajte olej a múku s práškom do pečiva.
Nakoniec vyšľahajte z bielok tuhý sneh a zľahka ho vmiešajte do cesta. Ak sa vám zdá cesto príliš tuhé, môžete primiešať trochu vody.
Zmes vlejte na pripravený plech s papierom na pečenie a vložte do rúryasi na 30 až 45 minút. Cesto musí byť mierne zafarbené a po zapichnutí a vytiahnutí špajdle na nej nesmie zostať nalepené cesto.
Jablká očistite a nastrúhajte.
Poukladajte ich rovnomerne na upečené a vychladnuté cesto. Posypte trochou škorice a ak sú jablká príliš kyslé, pridajte i trošku vanilkového cukru.
Teraz si pripravte puding.
Rozmiešajte teda obsah vrecúška spolu s cukrom a trochou vlažného mlieka. Ostatné mlieko nechajte zovrieť. Zmes za stáleho miešania vlejte do vriaceho mlieka a ešte asi minútu povarte.
Do pripraveného pudingu vmiešajte maslo a po vychladnutí pridajte ešte jemný tvaroh. Zmes pudingu, masla a tvarohu rozotrite na cesto s jablkami.
Tvaroh obsahuje mnoho prospešných látok ako napríklad minerály a vitamíny. Významné zastúpenie má najmä vápnik, ktorý má význam hlavne pre kosti, svaly a zuby.
Vrch jablkového koláča môžete posypať nasekanými orieškami, mandľovými lupienkami či ovsenými vločkami. Koláč vložte do rúry a nechajte ešte zapiecť asi na 10 minút.
Orechy obsahujú kvalitné tuky, vlákninu, množstvo vitamínu E, draslík a horčík. Ich pravidelná konzumácia prispieva k znižovaniu zlého - LDL a miernemu zvyšovaniu dobrého - HDL cholesterolu.
Prajeme dobrú chuť.
Nechajte sa inšpirovať aj našimi inými sviežimi receptami:
- Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone
- Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake
- Šťavnatá, dvojfarebná bábovka? Zdravý recept s tvarohom, mandľami a pomarančmi
Ďalšie zaujímavé zdroje
- encyklopedia.akv.sk – Trans tuky v potravinách
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →