- ncbi.nlm.nih.gov - A Review of Dietary (Phyto)Nutrients for Glutathione Support; Deanna M. Minich, and Benjamin I. Brown
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - New Insights into the Role of Glutathione in the Mechanism of Fever; Sylwia Wrotek, Justyna Sobocińska, Henryk M Kozłowski, Małgorzata Pawlikowska, Tomasz Jędrzejewski, Artur Dzialuk
- ncbi.nlm.nih.gov - Glutathione Supplementation as an Adjunctive Therapy in COVID-19; Vika Guloyan, Buzand Oganesian, Nicole Baghdasaryan, Christopher Yeh, Manpreet Singh, Frederick Guilford, Yu-Sam Ting and Vishwanath Venketaraman
- ncbi.nlm.nih.gov - Glutathione in the Brain; Koji Aoyama
Čo je Glutatión, aké má účinky? Je kľúčom ku zdraviu a vitalite?
Glutatión, niekto z vás už možno toto slovo pozná. Ale možno ste o ňom doteraz nikdy nepočuli. Čo je to a aký význam má pre naše zdravie?
Obsah článku
- Glutatión – vlastnosti a štruktúra
- Glutatión a COVID-19
- Glutatión peroxidáza
- Glutatión vo výživových doplnkoch
- Perorálne prípravky
- Vstrebávanie glutatiónu
- Lipozomálne a sublingválne prípravky
- Intravenózne prípravky
- Glutatión a Omega-3 mastné kyseliny
- Glutatión a N-acetylcysteín
- Glutatión a vitamíny
- Glutatión a kyselina α-lipoová
- Glutatión a selén
- Glutatión v strave
Tak či tak – ak vás zaujíma
- čo to ten glutatión vlastne je,
- alebo chcete vedieť prečo ale aj ako je prínosný pre náš organizmus,
odporúčam vám prečítať si náš článok. Pokúsime sa v ňom zodpovedať základné otázky týkajúce sa tejto molekuly.
Zároveň sa pozrieme na to
- ako zvýšiť jeho koncentráciu v našom tele,
- a ktoré potraviny sa oplatí konzumovať – ak chcete mať jeho dostatočné hladiny.
Glutatión – vlastnosti a štruktúra
Glutatión je tripeptid – to znamená že je zložený z troch aminokyselín.
Konkrétne sa jedná o aminokyseliny:
- cysteín,
- glycín,
- a kyselinu glutámovú.
Aminokyseliny sú základné stavebné jednotky bielkovín. Kombináciou jednotlivých aminokyselín vznikajú stále dlhšie a dlhšie reťazce. Tieto reťazce sa následne spájajú, kombinujú a usporadúvajú v priestore – čím vytvárajú rôzne druhy molekúl, ktoré majú mnoho rôznorodých účinkov v našom tele.
Glutatión sa nachádza v mnohých tkanivách a orgánoch nášho organizmu.
Glutatión zastáva v našom tele najmä antioxidačnú úlohu.
Prispieva k:
- udržiavaniu redoxnej rovnováhy,
- redukuje – čiže znižuje oxidačný stres,
- zlepšuje celkovú metabolickú detoxikáciu,
- zároveň dokáže aj regulovať funkcie imunitného systému.
Aby dokázal eliminovať voľné radikály – musí sa nachádzať v takzvanom redukovanom stave.
Mnohé chronické ochorenia – ktoré majú súvis s vekom – napríklad ako je:
- degenerácia neurónov v mozgu,
- nefunkčnosť mitochondrií – (mitochondrie sú malé organely v bunkách – ich funkciou je získavanie energie za pomoci takzvaného bunkového dýchania),
- alebo dokonca rakovina,
sú podmienené nedostatočnými – respektíve nízkymi – hladinami glutatiónu v organizme.
Avšak je dôležité podotknúť, že množstvo glutatiónu v našom tele je geneticky podmienené. To znamená, že každý jednotlivec má vlastné "optimálne" množstvo glutatiónu v organizme.
Hladiny glutatiónu závisia od genetickej výbavy jednotlivca – a jeho schopnosti produkovať a zároveň aj/alebo regenerovať molekuly glutatiónu.
Zároveň je dobré podotknúť, že glutatión ak je v nadbytku – môže pôsobiť aj ako prooxidant – môže spôsobovať vznik voľných radikálov v tele. Dôležitá je teda najmä celková rovnováha všetkých antioxidačne pôsobiacich látok v našom tele.
U pacientov podstupujúcich chemoterapiu – môže dokonca spôsobovať chemorezistenciu – pacient nereaguje vôbec, alebo neadekvátne na liečbu. Preto je vhodné počas takejto liečby monitorovať hladiny glutatiónu v tele. Najmä ak sa užívajú výživové doplnky s obsahom glutatiónu.
Glutatión je schopný zvýšiť detoxikačný účinok pečeňových buniek. Tým prispieva k zvýšenému vylučovaniu nebezpečných látok ako je:
- ortuť,
- či organické polutanty – (umelé chemické látky, ktoré dlhodobo zostávajú v prostredí, odolávajú rozkladu a tým znečisťujú prostredie. Majú schopnosť hromadiť sa v tukových tkanivách zvierat ale aj ľudí)
z nášho tela.
Spotreba glutatiónu je vyššia pri:
- vysokom oxidačnom strese – napríklad pri chronickom zápale,
- podvýžive,
- zvýšenej toxickej záťaži – vplyvom látok kontaminujúcich prostredie = perzistentné organické polutanty.
Hladiny glutatiónu sú ovplyvnené aj mnohými ochoreniami. Chorobné stavy, pri ktorých dochádza k nerovnováhe glutatiónu sú:
- starnutie – a s ním spojené chronické ochorenia,
- Alzheimerova choroba,
- Parkinsonova choroba,
- rakovina,
- chronické ochorenie pečene,
- kognitívne poruchy,
- cystická fibróza,
- nekontrolovaný diabetes mellitus,
- AIDS vyvolaný HIV vírusom.
- hypertenzia,
- neplodnosť
- mužská,
- ženská,
- lupus,
- poruchy duševného zdravia,
- skleróza multiplex,
- degeneratívne poruchy neurónov v mozgu.
Pri všetkých týchto ochoreniach sú v tele nízke hladiny glutatiónu. Preto sa predpokladá, že jeho umelé dodanie – a tým zvýšenie jeho koncentrácií – môže napomáhať proti vzniku ochorenia. Prípadne aj zmierniť ich progres.
Glutatión a COVID-19
Pri infekcii vírusom SARS-CoV-1, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, nastáva uvoľňovanie veľkého množstva prozápalových molekúl. Napríklad sa jedná o:
- interleukín 2,
- interleukín 6,
- interleukín 7,
- interleukín 10
- a tumor nekritizujúci faktor α.
Zároveň, komplikovanejší priebeh ochorenia COVID-19 je spojený najmä s:
- takzvanou cytokínovou búrkou,
- a hyperkoagulačným stavom.
Pričom tieto dva stavy vedú k zlyhaniu viacerých orgánov. Za ich vznik je zodpovedná zápalová odpoveď organizmu.
Ako sme si už spomínali – zápal v našom tele zvyšuje produkciu voľných radikálov, ktoré následne poškodzujú bunky a bunkovú DNA.
Pozorovania ukázali, že nízke hladiny plazmatického glutatiónu – boli spojené so závažnejším priebehom ochorenia COVID-19.
Podávanie lipozomálneho glutatiónu by preto mohlo napomôcť k zmierneniu priebehu ochorenia. Pričom sa odporúča podávať priamo jeho redukovanú formu. Užívanie sa javí ako najprínosnejšie pre vysokorizikových pacientov.
Sú to najmä pacienti ktorí trpia:
- diabetes mellitus,
- tuberkulózou,
- alebo sú HIV pozitívni.
Avšak tieto poznatky vyžadujú ešte ďalší výskum – ktorý by dané tvrdenia potvrdil alebo vyvrátil.
Glutatión peroxidáza
Glutatión peroxidáza je enzým, ktorý dokáže rozkladať peroxid vodíka a hydroxyperoxidy. Peroxid vodíka je pri určitých koncentráciách toxický pre naše bunky.
Na to aby glutatión peroxidáza dokázala vykonávať svoju funkciu – potrebuje glutatión. Za pomoci glutatiónu, dokáže glutatión peroxidáza rozložiť peroxid vodíka na neškodné molekuly vody a kyslíka.
Glutatión vo výživových doplnkoch
Najefektívnejší spôsobom dodania glutatiónu do nášho tela sa javí jeho per orálne podávanie – v tabletách alebo kapsulách. Avšak, vystávajú tu otázky – či takto prijatý glutatión, nie je rozkladaný v našom tráviacom trakte.
Prebehlo viacero štúdií, ktoré overovali túto teóriu – avšak výsledky sú protichodné.
Perorálne prípravky
V jednej zo štúdii nenastali žiadne zmeny hladín glutatiónu, alebo parametrov oxidačného stresu pri jednorazovom alebo dlhodobom – štvortýždňovom podávaní výživových doplnkov s obsahom glutatiónu.
Naopak v inej – trvajúcej šesť mesiacov – boli zaznamenané zvýšené zásoby glutatiónu v tele účastníkov. Rovnako bol zaznamenaný aj pokles markerov oxidačného stresu.
Vstrebávanie glutatiónu
Jedným z faktorov, ktorý ovplyvňuje vstrebávanie glutatiónu z tráviaceho traktu, môže byť aj zhoršené trávenie bielkovín.
Ako sme už spomínali v úvode – glutatión je zložený z aminokyselín, ktoré sú základnými stavebnými jednotkami bielkovín. Preto aj bielkoviny slúžia ako komplexný zdroj jednotlivých aminokyselín.
Nedostatočné trávenie bielkovín je spôsobené
- zníženou produkciou a koncentráciou kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku,
- to môže byť zapríčinené
- vekom – s vyšším vekom sa znižuje produkcia kyseliny v žalúdku,
- liekmi – niektoré druhy liekov znižujú tvorbu kyseliny v žalúdku,
- oxidačným stredom,
- nedostatok určitých živín môže rovnako ovplyvňovať tvorbu kyseliny chlorovodíkovej v našom organizme,
- to môže byť zapríčinené
- a/alebo nedostatočnou produkciou pankreatických enzýmov.
Vo všeobecnosti pre ľudí nie je potrebné nejako extra dopĺňať zdroje bielkovín na splnenie dennej odporúčanej dávky.
Ak by sme sa však bavili o zdroji cysteínu – jednej z troch aminokyselín potrebnej na stavbu glutatiónu – najideálnejší je srvátkový proteín. Zo štúdií vyplýva, že konzumácia srvátkového proteínu viedla k zvýšeniu hladín glutatiónu. A to v závislosti od množstva konzumovaného proteínu.
Tieto pozorovania boli potvrdené aj v porovnaní so sójovým proteínom. Sójový proteín nezaznamenal obdobné výsledky ako srvátkový.
Lipozomálne a sublingválne prípravky
Nakoľko sú výsledky užívania kapsúl alebo tabliet s obsahom glutatiónu veľmi protichodné, zmätočné a neuspokojivé, vedci obrátili svoju pozornosť na iné formy podávania glutatiónu. Pri výskume zistili, že ak sa glutatión podáva v:
- lipozomálnej forme,
- alebo sublingválnej (pod jazyk),
stáva sa dostupnejším pre organizmus.
Táto vyššia dostupnosť následne priaznivo ovplyvní jeho systémové hladiny. Tieto závery potvrdila aj jedna menšia štúdia. V nej došlo k zvýšeniu hladín glutatiónu a to v rôznych častiach tela.
Zároveň nastalo aj zlepšenie pomeru medzi oxidovanou a redukovanou formou glutatiónu – pokles bol výraznejší u pacientov ktorí užívali 1000 mg denne, v porovnaní s tými ktorý užívali len polovičnú dávku.
Zároveň nastalo aj zlepšenie
- markerov imunitného systému –
- zlepšila sa novotvorba lymfocytov,
- a aktivita buniek imunitného systému,
- a aj markerov pre oxidačný stres.
V ďalšej štúdii – došlo u šestnástich respondentov k zníženiu stuhnutosti tepien. Títo respondenti užívali 100 mg sublingválneho preparátu a to dvakrát denne.
Intravenózne prípravky
Zároveň sa ešte stále polemizuje aj nad intravenóznom podávaní glutatiónu a jeho účinkoch. V tomto prípade ešte nie sú jasné závery.
Avšak všetky tri druhy podávania:
- perorálne – vo forme lipozomálneho glutatiónu,
- sublingválne,
- alebo intravenózne
zabezpečujú, že nedochádza k rozpadu glutatiónu vplyvom enzýmov v tráviacom trakte – čo v konečnom dôsledku zvyšuje jeho hladiny v organizme.
Glutatión a Omega-3 mastné kyseliny
Omega-3 mastné kyseliny sa podieľajú na tvorbe zápalových ale aj protizápalových látok – prostaglandínov.
Zápal vedie k tvorbe voľných radikálov – čo zvyšuje oxidačný stres. Pri chronickom zápale môže preto nastať vyčerpanie zásob glutatiónu.
Jedna zo štúdií – prebiehajúca u pacientov s Parkinsonovou chorobou – preukázala, že užívanie 1000 mg omega-3 mastných kyselín z ľanového oleja v kombinácii s vitamínom E (400 mg) počas 12 týždňov – viedla k zvýšeniu koncentrácii glutatiónu.
Rovnako sa zvýšila aj celková antioxidačná kapacita a nastalo zníženie zápalových markerov ako napríklad C-reaktívny proteín.
Glutatión a N-acetylcysteín
Nakoľko zdroje cysteínu samotného sú veľmi obmedzené – niekedy sa uvažuje N-acetylcysteíne ako o alternatívnom zdroji tejto aminokyseliny.
Hoci sa N-acetylcysteín môže javiť ako sľubný doplnok – štúdie nepotvrdili jeho účinok na zvyšovanie celkovej hladiny glutatiónu. Rovnako nemal ani žiaden výrazný vplyv na zníženie oxidačného stresu.
Glutatión a vitamíny
Vitamín B2
Vitamín B2 – riboflavín – je dôležitý pre fungovanie enzýmu, ktorý zabezpečuje premenu oxidovanej formu glutatiónu na jeho redukovanú formu. Antioxidačná aktivita je zabezpečená práve touto redukovanou formou glutatiónu.
Aj keď neexistujú jednoznačné dôkazy – je pravdepodobné, že nízke hladiny riboflavínu ovplyvňujú funkciu glutatiónu. Zároveň tento nedostatok môže mať vplyv aj na jeho celkové hladiny v tele.
Vitamín B5
Vitamín B5 – kyselina pantoténová – môže tiež napomáhať pri syntéze glutatiónu. Táto úloha je spojená s funkciou vitamínu B5 pri tvorbe ATP.
Vitamín B12
Vitamín B12 – kobalamín – je taktiež spojený s hladinami glutatiónu. Pri jeho nízkych hladinách dochádza k zníženiu koncentrácii glutatiónu.
Vitamín C
U ľudí s nedostatkom vitamínu C, viedlo jeho následné dodanie do organizmu k zvýšeniu hladín glutatiónu v lymfocytoch.
Vitamín E
Podávanie vitamínu E bolo sledované u pacientov s diabetes mellitus. U detí – s diabetom 1. typu – zlepšilo podávanie vitamínu E markery oxidačného stresu. Zároveň došlo aj k zvýšeniu hladín glutatiónu.
Obdobné výsledky boli pozorované aj u dospelých s diabetickou neuropatiou. Po 12 týždňoch terapie nastalo zvýšenie hladín glutatiónu.
Glutatión a kyselina α-lipoová
Kyselina alfa-lipoová sama o sebe pôsobí ako antioxidant. Zároveň pomáha pri regenerácii ostatných antioxidantov – a teda aj glutatiónu. Štúdie naznačujú, že kyselina lipoová zvyšuje hladiny glutatiónu.
Glutatión a selén
Selén je jedným z ďalších antioxidačne pôsobiacich látok. Zároveň je aj nevyhnutný pre správne fungovanie glutatiónperoxidázy. Netreba však zabúdať, že selén vo svojom nadbytku môže zvyšovať oxidačný stres.
Glutatión v strave
Ako sme už vyššie spomínali, hladiny glutatiónu môže ovplyvniť srvátkový proteín. Ten obsahuje okrem iných – aj aminokyselinu cysteín.
Medzi ďalšie zdroje – glutatiónu a cysteínu patrí:
- špargľa,
- avokádo,
- karfiol,
- uhorka,
- grapefruit,
- zelená fazuľka,
- zelená paprika,
- červená paprika,
- cuketa,
- citróny,
- mango,
- pomaranče,
- papája,
- petržlen,
- špenát,
- jahody,
- paradajky,
- letná tekvica,
Medzi zdroje samotného cysteínu patria:
banány,
a medzi zdroje samotného glutatiónu patrí:
- brokolica,
- mrkva,
- a aj zemiaky.
Najideálnejšie je konzumovať uvedenú zeleninu a ovocie v surovom stave. Poprípade len mierne udusenú – to zabezpečí, vysoký obsah účinných látok. Rovnako sa ani neodporúča mrazenie – to rovnako znižuje obsah glutatiónu a cysteínu.
Pitie zeleného čaju sa tiež javí ako prínosné pre zvýšenie hladín glutatiónu v organizme. Veľmi podobné výsledky boli pozorované aj v prípade pitia hroznovej šťavy.
Cysteín je aminokyselina, ktorá obsahuje síru. Výskumy naznačujú, že konzumácia potravín bohatých na síru – najmä teda takých, čo obsahujú sírové aminokyseliny – môže rovnako podporiť tvorbu glutatiónu.
Glutatión teda zastáva v našom organizme veľmi dôležitú antioxidačnú funkciu. U zdravých ľudí nie je potrebné dodávať glutatión vo forme výživových doplnkov – dostatočný príjem by mala pokryť pestrá strava.
V prípade, ak trpíte nejakým ochorením a uvažujete o užívaní glutatiónových preparátov – poraďte sa so svojím lekárom. Pretože vysoké hladiny glutatiónu v organizme, môžu naopak ešte zvyšovať oxidačný stres – a tým zhoršovať priebeh ochorenia.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →