Glykemický index potravín: Kľúč k stabilnej hladine cukru a lepšiemu zdraviu. Ako ho využiť vo svoj prospech?

Glykemický index potravín: Kľúč k stabilnej hladine cukru a lepšiemu zdraviu. Ako ho využiť vo svoj prospech?
Zdroj foto: Canva

Chcete lepšie kontrolovať svoju energiu počas dňa a urobiť niečo pre svoje zdravie? Glykemický index vám prezradí, ako rýchlo potraviny menia hladinu cukru v krvi. Jeho pochopenie môže byť ďalším krokom k vyváženému stravovaniu a v prevencii niektorých ochorení.

Glykemický index (GI) je číselná hodnota, ktorá vyjadruje ako rýchlo a ako vysoko daná potravina zvýši hladinu krvného cukru - glukózy po jej konzumácii v porovnaní s referenčnou potravinou, ktorou je zvyčajne čistá glukóza alebo biely chlieb. Glykemický index týchto dvoch surovín je určený na 100.

Hladina cukru/glukózy v krvi = glykémia. O tom, aké sú hodnoty cukru v krvi, čo je norma, čo je málo a čo naopak veľa vám prezradí náš článok: Normálne hodnoty cukru v krvi a rozdiely medzi hyperglykémiou a hypoglykémiou

Všeobecne platí, že čím je potravina viac spracovaná, tým je vyšší jej GI a čím má potravina viac bielkovín, vlákniny a tuku, tým je jej GI nižší.

Ako to funguje? Čo sa deje s hladinou krvného cukru?

Potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktorý je zvyčajne viac ako 70, spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Telo tak reaguje prudkým uvoľnením inzulínu, hormónu, ktorý využíva na presun glukózy z krvi do buniek.

V bunkách sa cukor využije ako energia, alebo sa uloží. Inzulín je kľúčom k prechod cukru z krvi do buniek, bez inzulínu tento prechod nie je možný. 

Tento náhly nárast je nasledovaný taktiež rýchlym poklesom hladiny cukru, čo môže viesť k pocitu únavy a chuti na ďalšie sladké potraviny. Regulácia je tak "chaotická" a dlhodobá konzumácia vysokoglykemických jedál môže podporovať vznik zdravotných ťažkostí, ako je napríklad inzulínová rezistencia, cukrovka II. typu, srdcové ochorenia (vysoký krvný tlak) či nadváha a obezita.

Glukomer a kocky cukru v kávovej šálke
Vysoký GI = prudký nárast cukru v krvi. Nízky GI = plynulejší nárast glykémie. Zdroj foto: Canva

Naopak, potraviny s nízkym glykemickým indexom, zvyčajne 55 a menej sa trávia a vstrebávajú pomalšie. To vedie k postupnému a stabilnejšiemu uvoľňovaniu glukózy a miernejšej inzulínovej odozve

Výsledkom je pocit sýtosti, ktorý trvá dlhšie, stabilnejšia hladina energie, a lepšia regulácia hladiny cukru v krvi.

Preto sa odporúča vyberať si potraviny s nižším GI, aby sa zmiernili "glykemické špičky" po jedle a uľahčila sa regulácia krvného cukru. Samozrejme, že rozhodujúce sú aj celkové množstvá sacharidov, či pre celkové zdravie aj množstvo a kvalita tuku.

Príklady potravín s rozličným GI

Všeobecne sa potraviny rozdeľujú do troch skupín

  • Vysoký GI - s hodnotou nad 70
  • Stredný GI - s hodnotou 56 až 69
  • Nízky GI - s hodnotou rovná sa a pod 55

Tabuľka potravín s vysokým, stredným a nízkym GI 

Potraviny a ich hodnoty s
Vysokým GI: Stredným GI: Nízkym GI:
cukor (referenčná potravina/hodnota) - 100 hnedá ryža - 66 ovsené vločky - nespracované - 55
bageta z bielej múky - 95 celozrnný pšeničný chlieb 65 až 69  jablko - 39 až 40
pufované ryžové chlebíčky - 82 bageta z celozrnnej múky - 65 biely jogurt - 36
kukuričné lupienky - cornflakes - 81 kuskus - 65 surová mrkva - 35 
varené zemiaky - 78 až 85 sladké zemiaky 61  cícer - 28 až 33 
melón - 76 banán - 60 polotučné mlieko - 31 až 35
biely chlieb - 75 ryža guľatozrnná - 60  šošovica - 29 až 30 
sladená limonáda s glukózou - 70 až 75 kukurica - 58 paradajky - 30
biela ryža (dlhozrnná) 73 ananás - 59 pod 15 - orechy, brokolica, zelená fazuľa, avokádo
Všeobecne sú to potraviny ako napríklad: "biele" pečivo, cestoviny, koláče, dlhozrnná ryža, škrobová zelenina, sladkosti, sladené nápoje cukrom a ovocné šťavy. Všeobecne platí, že medzi jedlá s nižším GI patrí: ovocie, neškrobová zelenina, celozrnné produkty, strukoviny. Potraviny s nulovým alebo veľmi nízkym GI sú: mäso, morské plody, oleje, orechy, semená, byliny a korenie.
Hodnoty sú približné a líšia sa v závislosti od spôsobu prípravy jedla a zrelosti potravín. GI je len jeden z parametrov, dôležité je sledovať celkovú nutričnú hodnotu potravín, obsah sacharidov, vlákniny, zdravých a nasýtených tukov či bielkovín.

Prečo je GI dôležitý?

Sledovanie GI môže byť prospešné pre viaceré skupiny ľudí (nielen pre diabetikov):

  • Diabetici: Pomáha lepšej regulácii hodnôt glykémie, predchádza komplikáciám.
  • Ľudia s nadváhou a obezitou: Potraviny s nízkym GI pomáhajú regulovať pocit sýtosti a hladu.
  • Športovci: Môžu využiť GI na optimalizáciu energie pred očakávaným výkonom a po cvičení na lepšiu regeneráciu.
  • Všeobecne: Strava s nižším GI pomáha v prevencii niektorých ochorení, a znižuje riziko výskytu inzulínovej rezistencie, cukrovky 2. typu či srdcovo-cievnych ochorení.
Nápis diabetes pod lupou
Poznanie GI má význam pre širokú verejnosť, nielen pre ľudí s diabetom, avšak tí si ho musia sledovať, aby vedeli lepšie regulovať hladinu glykémie. Zdroj foto: Canva

Samozrejme, že glykemický index nie je jediným ukazovateľom kvality stravovania. Pri výbere potravín je dôležité zohľadniť celkové nutričné hodnoty, obsah vlákniny, bielkovín, vhodných tukov a tiež mikroživín ako vitamínov či minerálov.

Dôležitá je veľkosť porcie, počet chodov a spôsob prípravy jedla, pridanie iných ingrediencií ako je ocot, citrónovej šťavy, korenín, fermentované potraviny a kombinácia potravín. Preferujte menej spracované potraviny

Nezabúdajte taktiež na dostatočný pitný režim.

Glykemická nálož: Čo je to a prečo je dôležitá?

Glykemická nálož je ďalšia "veličina", ktorá pomáha vytvoriť si prehľad o stravovaní. GL (glycemic load) zohľadňuje glykemický efekt porcie potraviny - teda množstvo sacharidov v danej porcii. Napomáha komplexnejšie pochopiť vplyv potraviny na hladinu cukru v krvi. Čítajte viac v našom článku: Glykemická nálož potravín: Ďalší kúsok skladačky prehľadu o cukroch v strave ku glykemickému indexu

GI = vyjadruje rýchlosť vstrebávania cukru. 
GL = vyjadruje celkový "náraz" cukru na organizmus z konkrétnej porcie jedla. Zohľadňuje rýchlosť a aj množstvo sacharidov.

Na záver len pripomíname, aby sme sa nestali otrokmi tabuliek a prepočtov, spravme si prehľad potravín, sledujme signály svojho tela a časom zistíme, čo nám vyhovuje a aké potraviny sú vhodné a ktoré sú tie menej vhodné na bežnú konzumáciu.

Pestrá strava a potraviny s nízkym GI
Pre zdravé stravovanie má z dlhodobého hľadiska význam preferovať potraviny s nižším GI. Zdroj foto: Canva
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané