- nutritionsource.hsph.harvard.edu - Carbohydrates and Blood Sugar
- glycemicindex.com - Everything you need to know about GI
- medlineplus.gov - Glycemic index and diabetes
- glycemic-index.net - #1 Glycemic Index Guide
- healthline.com - What to Know About and How to Use a Glycemic Index
Glykemický index potravín: Kľúč k stabilnej hladine cukru a lepšiemu zdraviu. Ako ho využiť vo svoj prospech?

Chcete lepšie kontrolovať svoju energiu počas dňa a urobiť niečo pre svoje zdravie? Glykemický index vám prezradí, ako rýchlo potraviny menia hladinu cukru v krvi. Jeho pochopenie môže byť ďalším krokom k vyváženému stravovaniu a v prevencii niektorých ochorení.
Obsah článku
Hladina cukru/glukózy v krvi = glykémia. O tom, aké sú hodnoty cukru v krvi, čo je norma, čo je málo a čo naopak veľa vám prezradí náš článok: Normálne hodnoty cukru v krvi a rozdiely medzi hyperglykémiou a hypoglykémiou
Všeobecne platí, že čím je potravina viac spracovaná, tým je vyšší jej GI a čím má potravina viac bielkovín, vlákniny a tuku, tým je jej GI nižší.
Ako to funguje? Čo sa deje s hladinou krvného cukru?
Potraviny s vysokým glykemickým indexom, ktorý je zvyčajne viac ako 70, spôsobujú rýchly nárast hladiny cukru v krvi. Telo tak reaguje prudkým uvoľnením inzulínu, hormónu, ktorý využíva na presun glukózy z krvi do buniek.
V bunkách sa cukor využije ako energia, alebo sa uloží. Inzulín je kľúčom k prechod cukru z krvi do buniek, bez inzulínu tento prechod nie je možný.
Tento náhly nárast je nasledovaný taktiež rýchlym poklesom hladiny cukru, čo môže viesť k pocitu únavy a chuti na ďalšie sladké potraviny. Regulácia je tak "chaotická" a dlhodobá konzumácia vysokoglykemických jedál môže podporovať vznik zdravotných ťažkostí, ako je napríklad inzulínová rezistencia, cukrovka II. typu, srdcové ochorenia (vysoký krvný tlak) či nadváha a obezita.

Naopak, potraviny s nízkym glykemickým indexom, zvyčajne 55 a menej sa trávia a vstrebávajú pomalšie. To vedie k postupnému a stabilnejšiemu uvoľňovaniu glukózy a miernejšej inzulínovej odozve.
Výsledkom je pocit sýtosti, ktorý trvá dlhšie, stabilnejšia hladina energie, a lepšia regulácia hladiny cukru v krvi.
Preto sa odporúča vyberať si potraviny s nižším GI, aby sa zmiernili "glykemické špičky" po jedle a uľahčila sa regulácia krvného cukru. Samozrejme, že rozhodujúce sú aj celkové množstvá sacharidov, či pre celkové zdravie aj množstvo a kvalita tuku.
Príklady potravín s rozličným GI
Všeobecne sa potraviny rozdeľujú do troch skupín:
- Vysoký GI - s hodnotou nad 70
- Stredný GI - s hodnotou 56 až 69
- Nízky GI - s hodnotou rovná sa a pod 55
Tabuľka potravín s vysokým, stredným a nízkym GI
Potraviny a ich hodnoty s | ||
Vysokým GI: | Stredným GI: | Nízkym GI: |
cukor (referenčná potravina/hodnota) - 100 | hnedá ryža - 66 | ovsené vločky - nespracované - 55 |
bageta z bielej múky - 95 | celozrnný pšeničný chlieb 65 až 69 | jablko - 39 až 40 |
pufované ryžové chlebíčky - 82 | bageta z celozrnnej múky - 65 | biely jogurt - 36 |
kukuričné lupienky - cornflakes - 81 | kuskus - 65 | surová mrkva - 35 |
varené zemiaky - 78 až 85 | sladké zemiaky 61 | cícer - 28 až 33 |
melón - 76 | banán - 60 | polotučné mlieko - 31 až 35 |
biely chlieb - 75 | ryža guľatozrnná - 60 | šošovica - 29 až 30 |
sladená limonáda s glukózou - 70 až 75 | kukurica - 58 | paradajky - 30 |
biela ryža (dlhozrnná) 73 | ananás - 59 | pod 15 - orechy, brokolica, zelená fazuľa, avokádo |
Všeobecne sú to potraviny ako napríklad: "biele" pečivo, cestoviny, koláče, dlhozrnná ryža, škrobová zelenina, sladkosti, sladené nápoje cukrom a ovocné šťavy. | Všeobecne platí, že medzi jedlá s nižším GI patrí: ovocie, neškrobová zelenina, celozrnné produkty, strukoviny. Potraviny s nulovým alebo veľmi nízkym GI sú: mäso, morské plody, oleje, orechy, semená, byliny a korenie. | |
Hodnoty sú približné a líšia sa v závislosti od spôsobu prípravy jedla a zrelosti potravín. GI je len jeden z parametrov, dôležité je sledovať celkovú nutričnú hodnotu potravín, obsah sacharidov, vlákniny, zdravých a nasýtených tukov či bielkovín. |
Prečo je GI dôležitý?
Sledovanie GI môže byť prospešné pre viaceré skupiny ľudí (nielen pre diabetikov):
- Diabetici: Pomáha lepšej regulácii hodnôt glykémie, predchádza komplikáciám.
- Ľudia s nadváhou a obezitou: Potraviny s nízkym GI pomáhajú regulovať pocit sýtosti a hladu.
- Športovci: Môžu využiť GI na optimalizáciu energie pred očakávaným výkonom a po cvičení na lepšiu regeneráciu.
- Všeobecne: Strava s nižším GI pomáha v prevencii niektorých ochorení, a znižuje riziko výskytu inzulínovej rezistencie, cukrovky 2. typu či srdcovo-cievnych ochorení.

Samozrejme, že glykemický index nie je jediným ukazovateľom kvality stravovania. Pri výbere potravín je dôležité zohľadniť celkové nutričné hodnoty, obsah vlákniny, bielkovín, vhodných tukov a tiež mikroživín ako vitamínov či minerálov.
Dôležitá je veľkosť porcie, počet chodov a spôsob prípravy jedla, pridanie iných ingrediencií ako je ocot, citrónovej šťavy, korenín, fermentované potraviny a kombinácia potravín. Preferujte menej spracované potraviny.
Nezabúdajte taktiež na dostatočný pitný režim.
Glykemická nálož: Čo je to a prečo je dôležitá?
Glykemická nálož je ďalšia "veličina", ktorá pomáha vytvoriť si prehľad o stravovaní. GL (glycemic load) zohľadňuje glykemický efekt porcie potraviny - teda množstvo sacharidov v danej porcii. Napomáha komplexnejšie pochopiť vplyv potraviny na hladinu cukru v krvi. Čítajte viac v našom článku: Glykemická nálož potravín: Ďalší kúsok skladačky prehľadu o cukroch v strave ku glykemickému indexu.
GI = vyjadruje rýchlosť vstrebávania cukru.
GL = vyjadruje celkový "náraz" cukru na organizmus z konkrétnej porcie jedla. Zohľadňuje rýchlosť a aj množstvo sacharidov.
Na záver len pripomíname, aby sme sa nestali otrokmi tabuliek a prepočtov, spravme si prehľad potravín, sledujme signály svojho tela a časom zistíme, čo nám vyhovuje a aké potraviny sú vhodné a ktoré sú tie menej vhodné na bežnú konzumáciu.

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →