Hyperglykémia: Ako sa prejavuje nadbytok cukru v krvi a aká je liečba?
Dnešná doba je v mnohých oblastiach vyspelá, no na mnohé stále krátka. Civilizačné ochorenia sa vyskytujú vo vysokej miere. Jedným z nich je aj cukrovka alebo diabetes mellitus. Čo sa týka incidencie patrí jej tretie miesto, hneď po srdcovo cievnych a nádorových ochoreniach. Poznáme dva základné typy cukrovky a nespočetné množstvo komplikácií, ktoré ich sprevádzajú. Jednou z nich je aj hyperglykémia - alebo zvýšené množstvo cukru v krvi. Čo to je, aké sú príčiny, čo spôsobuje a aké sú najčastejšie otázky pacientov?
Obsah článku
- Hyperglykémia a jej príčiny
- Patofyziológia, symptómy a riziká hyperglykémie
- Príčiny kolísania cukru v krvi
- Najčastejšie otázky pacientov s hyperglykémiou z praxe
- Môžem dostať cukrovku, keď jem veľa sladkého?
- Aká je normálna hladina cukru a čo sa považuje za hyperglykémiu?
- Som diabetik. Aké hladiny cukru sa považujú ešte za normu?
- Čo znamená na glukomere HI, LO a Er?
- Závisí kvalita glukomeru od jeho ceny?
- Aký glukomer je pre Vás ten najvhodnejší?
- Čo je glykemický profil?
- Kedy poznáte, že je hladina cukru v neporiadku a je treba ju zmerať?
- Je možné zistiť nadbytok ketolátok v moči aj doma?
- Váš príbuzný je diabetik, našli ste ho v bezvedomí a nemáte glukomer. Čo robiť v takejto situácii?
Toto zvýšené množstvo cukru v krvi poškodzuje cievy a orgány chorého.
Hyperglykémia a jej príčiny
Diabetes mellitus je metabolické ochorenie alebo metabolický syndróm, spôsobené úplným alebo relatívnym nedostatkom inzulínu. Jeho hlavným znakom je intolerancie cukru (glukózy). Za nedostatok inzulínu zodpovedá porucha podžalúdkovej žľazy (pankreasu).
Prečítajte si tiež: Cukrovka
Úloha podžalúdkovej žľazy pri regulácii cukru v krvi
Pankreas je asi 28 cm veľký orgán, konkrétne žľaza tráviacej sústavy ležiaca v ľavej hornej časti brušnej dutiny hneď za žalúdkom. Vyznačuje sa vonkajšou aj vnútornou sekréciou.
Vnútornú sekréciu a teda aj tvorbu inzulínu má na starosti asi 1,5 milióna takzvaných Langerhansových ostrovčekov, ktorých stavba sa nápadne odlišuje od ostatného tkaniva podžalúdkovej žľazy.
Langerhansové ostrovčeky teda produkujú peptidový hormón - inzulín do krvného obehu. Inzulín je priamo zodpovedný za vstup glukózy (cukru) do buniek celého tela, okrem pečene. Taktiež riadi jej využitie v organizme, čím priamo ovplyvňuje množstvo glukózy v krvi.
Pri jeho nedostatku sa glukóza nespotrebováva tak ako by sa mala a stagnuje v krvnom riečisku. Takto dochádza k hyperglykémii.
Nadbytočný cukor je zároveň vylučovaný močom. Tomuto stavu hovoríme glykozúria, ktorá býva sprievodným javom hyperglykémie...
Doživotné obmedzenia diabetika
Nedostatok inzulínu si musí diabetik doživotne kompenzovať a to podľa typu a závažnosti ochorenia. V niektorých prípadoch sa obmedzenia týkajú stravy. Vtedy sa jedná o cukrovku na diéte.
Pacienti by mali konzumovať potraviny s nízkym obsahom sacharidov.
Iní zase musia užívať lieky alebo si injekčne - subcutánne (pod kožu) pichať inzulín. V najzávažnejších prípadoch je chorý nútený nosiť inzulínovú pumpu, ktorou mu je permanentne dodávaný chýbajúci inzulín.
Hyperglykémii zabraňujeme viacerými spôsobmi
- diétnymi obmedzeniami (strava s nízkym obsahom sacharidov)
- liekmi - perorálne antidiabetiká
- inzulínmi (injekcie, perá, pumpy)
Patofyziológia, symptómy a riziká hyperglykémie
Príznaky hyperglykémie súvisia s celkovou patofyziológou diabetu. Neschopnosť využiť energiu z glukózy (stagnácia v krvi a moči) vyvoláva oxidáciu mastných kyselín, ktoré sa uvoľňujú z iných zložiek (tuky, bielkoviny).
To má za následok nadbytok ketolátok (acetoacetát, acetón a β-hydroxybutyrát) ako výsledného produktu tejto oxidácie.
Stavu, keď je v krvi zvýšená kyslosť pri nadbytku ketolátok hovoríme ketoacidóza. Ketolátky spôsobujú acetónový zápach z úst a zvýšený cukor zase sucho v ústach a pocit nadmerného smädu.
Pacienta to núti nadmerne piť a následne aj nadmerne močiť. V moči je zvýšené množstvo cukru aj ketolátok a taktiež zapácha po acetóne.
Ako vyzerá pacient s hyperglykémiou?
- červená farba kože
- koža teplá na dotyk
- nadmerné potenie
- nadmerný smäd
- suchosť slizníc - pocit sucha v ústach
- acetónový zápach z úst
- zrýchlené, prehĺbené dýchanie - Kussmalovo
- nízky tlak krvi
- vysoká frekvencia srdca
- nevoľnosť
- zvracanie
- nechutenstvo
- bolesti žalúdka
- časté močenie vo väčšom množstve
- acetónový zápach moču
- celková slabosť, malátnosť, únava
- poruchy videnia
- neurologické príznaky, kŕče
- poruchy vedomia, dezorientácia, agresivita
- bezvedomie - hyperglykemická kóma
Najzávažnejšie riziká v súvislosti s hyperglykémiou
Hyperglykemická kóma - najzávažnejší dôsledok hyperglykémie
Možno ste nevedeli:
Nesprávne liečená (porušenie liečebného režimu) alebo neliečená cukrovka zhoršuje kvalitu života, skracuje jeho dĺžku až o 30% a je jednou z najčastejších príčin slepoty.
Príčiny kolísania cukru v krvi
Fyziologická hodnota glykémie sa pohybuje od 3,3 mmol/l až do 6,6 mmol/l. U dlhoročných cukrovkárov to býva viac a ich norma, kedy nepociťujú žiadne ťažkosti môže byť nastavená až na 11 mmol/l.
Rokmi hladina „normy” u jednotlivca stúpa a je vysoko individuálna u každého jedného pacienta. Ak je človek nastavený na vyššie hodnoty, môže mať príznaky hypoglykémie aj vtedy, keď skutočné merania ukazujú normu alebo mierne vyššie hodnoty.
Každý cukrovkár by mal mať doma glukomer, aby si vedel v prípade potreby odkontrolovať glykémiu z kapilárnej krvi. Pri dodržiavaní liečebného režimu a za súčasnej kontroly cukru dochádza ku komplikáciám sporadicky.
Najčastejšie si pacienti za zhoršenie zdravotného stavu môžu sami. Stáva sa tak prevažne pri nedodržiavaní diéty. Menej často ide o zabudnutie dennej dávky lieky alebo inzulínu.
Prečítajte si tiež článok: Hypoglykémia je nízka hodnota cukru v krvi. Aké má príznaky a komplikácie?
Nedodržiavanie liečebného režimu ako hlavná príčina
- nedodržiavanie diétnych obmedzení znamená, že pacient napriek vedomiu závažnej diagnózy konzumuje potraviny s nadmerným obsahom cukru (koláčiky, sladkosti, sladené nápoje), alebo konzumuje vhodné potraviny v nadmernom množstve (veľké množstvo ovocia).
- vynechanie alebo zlé dávkovanie liekov a inzulínu býva čisto náhodné a to hlavne u starších ľudí s prejavmi demencie, ktorí jednoducho zabudli. To vedie k nedostatku inzulínu a nadbytku cukru - hyperglykémii. Stáva sa aj situácia, že pacienti zabudli, že si inzulín pichli, a tak to urobia znova, čím dostanú dvojnásobnú dávku. Vtedy je v tele nadbytok inzulínu a nedostatok glukózy, čo vedie k opačnému stavu - hypoglykémii.
- kombinácia diétnej chyby a nesprávneho dávkovania býva taktiež častá. Deje sa tak hlavne v situáciách, kedy pacient vie, že z nejakého dôvodu diétu poruší (plánovaná oslava, svadba), a preto užije dvojnásobnú dávku lieku, prípadne si pichne väčšiu dávku inzulínu. Či u takéhoto človeka dôjde k hypoglykémii alebo hyperglykémii závisí od viacerých faktorov (množstvo a typ jedla, alkohol, fyzická námaha, pridružené ochorenia, vek).
Zaujímavé:
Dnešná doba sa vyznačuje narastajúcim rozdielom v ekonomickej situácii ľudí. V minulosti tieto rozdiely neboli tak výrazné. Veľmi častým fenoménom, a to nie len čo sa týka cukrovky, ale aj iných ochorení, je porušenie liečebného režimu z dôvodu nedostatku financií. V praxi sa s touto situáciou stretávame pomerne často a počet takýchto prípadov narastá.
Najčastejšie otázky pacientov s hyperglykémiou z praxe
Zaujímavé je, že neustále býva najväčšou chybou diabetikov nedostatočná informovanosť. Napriek dostatku informácii o diabete existuje mnoho chorých, ktorí nie sú dostatočne edukovaní (ľahostajnosť, nezáujem, vplyv sociálnej situácie).
Nedostatočné vedomosti o svojom ochorení sú najčastejším dôvodom závažných a neraz fatálnych chýb. Napriek medicínskym pokrokom, možnosti merania glykémie v domácom prostredí a možnosti liečby sa neustále opakujú u pacientov tie isté otázky.
Môžem dostať cukrovku, keď jem veľa sladkého?
Asi najčastejším mýtom je spájanie si prejedania sa sladkosťami zo vznikom cukrovky. Cukrovka nikdy nevznikne u človeka ako dôsledok nadmerného príjmu sladkostí. Vzniká pri poruchách pankreasu a taktiež je dedičná.
Sladkosti predstavujú problém až u pacientka, ktorý cukrovku má.
Aká je normálna hladina cukru a čo sa považuje za hyperglykémiu?
Normálna hladina cukru v krvi sa pohybuje v rozmedzí 3,3 mmol/l - 6,6 mmol/l. Ide o hladinu meranú z kapilárnej krvi (krv z prsta). V nemocnici sa odoberá krv zo žily, kedy sa normy pohybujú v rozmedzí 3,9 mmol/l - 5,5 mmol/l.
Vyššie hodnoty cukru sa považujú za zvýšené hodnoty glykémie, kedy by pacient mal vyhľadať lekára, ktorý na základe ďalších vyšetrení potvrdí alebo vylúči cukrovku. Za hyperglykémiu sa považuje stav, kedy hodnota cukru v krv prekročí 11 mmol/l.
Samozrejme každý pacient by sa mal posudzovať individuálne.
Som diabetik. Aké hladiny cukru sa považujú ešte za normu?
Pre diabetika je typické, že hladiny cukru v krvi sú vyššie ako u zdravého človeka. Pri správnej liečbe diabetu sa hladiny cukru v krvi zvyknú pohybovať do 8,5 mmol/l.
Nemali by prekročiť 11 mmol/l.
Všetko však závisí od typu cukrovky, dĺžky ochorenia, pridružených chorôb, veku a celkového stavu pacienta, od jeho stravovacích návykov či dodržiavania liečby.
Čo znamená na glukomere HI, LO a Er?
Bez ohľadu na typ, veľkosť a cenu glukomeru majú všetky prístroje jedno spoločné. Je to práve zobrazenie hodnôt a upozornení na displeji. Hodnoty glykémie sa zobrazujú v čísliciach v milimoloch na liter (mmol/l), na niektorých glukomeroch sa dajú hodnoty prepnúť aj na mg.
Čo však ak sa na displeji nezobrazia čísla ale neznáme písmená? Je veľmi dôležité, aby každý jeden pacient správne rozumel upozorneniam, ktoré mu prístroj hlási.
Ide o tri základné parametre spoločné pre všetky typy glukomerov.
Upozornenia glukomeru na obrazovke v tabuľke
Zobrazené upozornenie | Popis |
HI |
|
LO |
|
Er |
|
Závisí kvalita glukomeru od jeho ceny?
Na Slovensku je registrovaných okolo 100 druhov glukomerov v rôznych cenových reláciách. Od roku 2016 musí každý z nich spĺňať určité kritériá a ISO smernice. ISO je mimovládna medzinárodná organizácia, ktorá zodpovedá za kvalitu všetkých prístrojov, teda aj tých zdravotníckych a vypracováva štandardy a požiadavky, ktoré musia spĺňať.
Pokiaľ má prístroj veľké odchýlky a nespĺňa štandardy, nemôže byť v SR registrovaný a nemôže sa dostať na trh. To znamená, že akýkoľvek glukomer zakúpený na Slovensku, by mal byť kvalitný bez ohľadu na jeho cenu.
Možno ste nevedeli:
Každý diabetik má nárok na finančnú náhradu za glukomer zo zdravotného poistenia, a to raz za 5rokov. Hradená je asi polovica druhov glukomerov z celkového počtu. Niektoré úplne, iné len čiastočne. O tomto by Vás mal informovať Váš obvodný lekár prípadne diabetológ.
Aký glukomer je pre Vás ten najvhodnejší?
Každý preferuje niečo iné. U mladých diabetikov je vhodnejší glukomer menších rozmerov, ktorý si môžu bez problémov vložiť do vrecka nohavíc či kabelky a nezaberie im to veľa miesta.
Ťažší cukrovkári so zle kompenzovaným diabetom zase dávajú prednosť prístrojom s väčšou pamäťou, kde si vedia spätne prekontrolovať merania hlavne pri častom kolísaní hladiny glykémie v krvi.
Tieto staršie hodnoty sú dôležité aj pri lekárskych kontrolách, kedy diabetológ získava lepší prehľad o ochorení pacienta a jeho vývoji. Starší ľudia zase dávajú prednosť väčším glukomerom s väčšími číslicami.
Čo je glykemický profil?
Glykemický profil znamená takzvaný „selfmonitoring” hladiny glykémie počas dňa. Ide o opakované merania cukru u rizikovej skupiny ľudí.
Odporúča sa u ťažkých a dekompenzovaných foriem diabetu hlavne tých, ktorý majú inzulínovú pumpu, u diabetikov so súčasným akútnym infekčným ochorením, u malých detí a tehotných žien.
Kedy poznáte, že je hladina cukru v neporiadku a je treba ju zmerať?
Každé kolísanie cukru sa okrem objektívnych hodnôt na prístroji aj typicky prejavuje. V prípade akejkoľvek meny zdravotného stavu u diabetika je vhodné premerať glykémiu. Pokiaľ nemáte prístroj je dôležité vedieť základné rozdiely príznakov typických pre hypoglykémiu a hyperglykémiu.
- farba tváre a kože - pri hypoglykémii sú pacienti výrazne bledý a spotený, naopak pri hyperglykémii dochádza k náhlemu sčervenaniu kože
- chuť do jedla - pacient s hypoglykémiou pociťuje veľký hlad, s hyperglykémiou zase nechuť do jedla, nevoľnosť, zvracia a má zvýšený pocit smädu
- zápach - pre hyperglykémiu je typický acetónový zápach z úst, zapáchať môže aj moč. Pri hypoglykémii chýba.
- správanie - pre hypoglykémiu je typická agresivita a dezorientácia (pacient budí dojem opitého), ktorá sa síce vyskytuje aj pri hyperglykémii ale tu skôr prevláda únava, slabosť a ospalosť
Je možné zistiť nadbytok ketolátok v moči aj doma?
Zistenie ketolátok (alebo iných látok a ich zvýšených či znížených hodnôt) v moči je možné aj v pohodlí domova pomocou testovacích prúžkov. Je možné si ich zakúpiť v lekárni a sú výborným ukazovateľom rôznych parametrov v moči (krv, urobilinogén, bilirubín, bielkoviny, dusitany, glukóza, leukocyty, ketolátky, pH ale aj hustota moču).
Prúžok sa používa priamo počas močenia alebo po vymočení sa do čistej nádoby (je vhodné nádobu s močom pred použitím prúžku premiešať zatrasením). Prúžok treba namočiť do nádoby asi na jednu sekundu.
Výsledok sa vyhodnocuje asi po jednej minúte podľa zmeny farebnej škály na prúžku. Porovnáva sa s farebnou škálou predstavujúcou normu, ktorú nájdete na obale z prúžkov.
Váš príbuzný je diabetik, našli ste ho v bezvedomí a nemáte glukomer. Čo robiť v takejto situácii?
V prípade že je pacient v bezvedomí a nedýcha je nutné ho začať oživovať.
Keď vezmeme do úvahy bezvedomie so zachovaným dýchaním a akciou srdca, musíme postihnutého uložiť do stabilizovanej polohy (ak neviete ako, postačí otočiť ho na bok). Treba skontrolovať ústnu dutinu kvôli prítomnosti zvratkov (zubnej náhrady), ktoré handričkou vytrieme.
Nikdy nepicháme inzulín!
U diabetikov oveľa častejšie dochádza k hypoglykemickej kóme z nedostatku cukru.
Hyperglykemická kóma je raritná. Preto by pichnutie inzulínu znamenalo zhoršenie stavu pacienta a prehĺbenie bezvedomia.
Takisto pri hyperglykémii by pichnutie inzulínu (nevedomosť správnej dávky) mohlo znamenať rýchly glykemický spád. Mohli by sme tak zapríčiniť prechod z hyperglykémie až do hypoglykémie a spôsobiť aj smrť chorého.
Podanie cukru neuškodí.
Nie je nesprávne, keď pacientovi v kóme z nejasnej príčiny (aj nediabetikovi, ak nejde o úrazové bezvedomie) podáme cukor.
Ak je v hypoglykémii, tak mu tým zvýšime hladinu cukru a pacient sa v niektorých prípadoch preberie z bezvedomia.
Ak je v hyperglykemickej kóme, predpokladá sa, že hladiny cukru sú tak vysoké, že trocha medu či kocka cukru mu závažne stav nepoškodí. Pri iných príčinách bezvedomia takisto trocha medu stav nezhorší.
U pacienta v bezvedomí, ktorý leží na boku, dávame cukor buď pod jazyk, alebo ním potierame lícnu sliznicu (priestor medzi lícom a zuboradím). Odtiaľ sa vstrebáva do krvného obehu. Vstrebanie cukru a výstup hladiny môže trvať rôzne dlho.
Nikdy pacientovi nedávame cukor či sladké nápoje priamo do úst - hrozí riziko vdýchnutia a zadusenia sa.
Ďalšie zaujímavé zdroje
- solen.sk - hypoglykémia, hyperglykémia
- internimedicina.cz - akutní komplikace diabetes mellitus
- solen.cz - algoritmus farmakoterapie hyperglykemie u diabetiku
- pediatriepropraxi.cz - diferenciální diagnostika hyperglykemie u detí a dospívajících
- verywellhealth.com - How Hyperglycemia Is Treated
- healthline.com - Hyperglycemia (High Blood Sugar)
Otestujte sa
Ako správne merať cukor
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →