Aký mám cukor v krvi (glykémiu): Nízky, normálny či vysoký?

Aký mám cukor v krvi (glykémiu): Nízky, normálny či vysoký?

Máte nízky, ideálny či vysoký cukor v krvi? Zvýšenú alebo zníženú glykémiu vám pomôže odhaliť naša kalkulačka i článok s tabuľkou hodnôt glykémie.

Zadajte vaše telesné hodnoty
mmol/liter
Výpočty sú orientačné.

Aký mám cukor v krvi (glykémiu): Nízky, normálny či vysoký?

Odborný výraz glykémia označuje cukor v krvi. Samozrejme, cukor je dôležitou pohonnou látkou buniek. Jeho nedostatok sa citeľne odzrkadlí najmä na mozgovej činnosti.

Tak ako jeho nízka i vysoká hladina cukru v krvi nie je žiaduca.

Oba stavy, či už ide o hypoglykémiu (nedostatok cukru v krvi) alebo hyperglykémiu (nadbytok), značia určité zdravotné riziká a komplikácie.

Pri hodnote glykémie pod 2,8 mmol na liter hovoríme o hypoglykémii, teda o nízkej hladine cukru v krvi. V jej prípade nastupujú ťažkosti náhle a z plného vedomia sa človek javí ako opitý, apatický, nie je mu dobre rozumieť až nastáva strata vedomia a bezvedomie.

K typickým prejavom tiež platí bledosť a prehnané potenie pokožky.

Človek je bledý, spotený, zle artikuluje, nie je mu rozumieť, môže byť dezorientovaný.
Budí dojem opitosti a pritom vôbec nepil.
Po chvíli sa jeho zdravotný stav zhoršuje.
Padá na zem a je v bezvedomí.
Pozor, myslite na hypoglykémiu!

Hodnota hyperglykémie, teda nadbytku cukru v krvi, je mierne zamotaná a odvíja sa od toho, či je človek nalačno, alebo pred vyšetrením jedol.

Obvykle sa ako hraničné hodnoty normálnej a vysokej hladiny cukru v krvi uvádzajú čísla 5,6 až 6,9.

Avšak, ak je hodnota dlhodobo vyššia, je nutné pátrať po príčine. Nakoľko je možné, že ide o cukrovku, čiže diabetes mellitus.

Pre zaujímavosť, hodnoty glykémie sa u nás uvádzajú v mmol/liter.
Avšak, poznáme tiež vyjadrenie v mg na deciliter - mg/dcl.
Prevod je jednoduchý a to:
z mmol na miligram násobíme číslom 18,
4,0 mmol/l x 18 = 72 mg/dcl,
Pri prevode z mg na mmol delíme číslom 18,
72 mg/dcl : 18 = 4,0 mmol/l.

Samozrejme, na zvýšenie cukru nám postačí kúsok čokolády, kocka/lyžička cukru, med. Nimi zvýšime cukor najrýchlejšie. Na miernejšie zvýšenie je dobré dať si hocijaké plnohodnotné a vyvážené jedlo.

So znižovaním hladiny glykémie to už nie je také jednoduché.

Samozrejme, záleží od situácie a od toho, či je pridružené ochorenie - cukrovka. V tomto prípade nestačí iba hladovať. Predsa telo, bunky či mozog potrebujú živiny, a tiež cukor.

To, prečo cukor ostáva vo vyššej miere v krvi, tak to je už samostatná veda. Základné informácie uvádzajú naše články uvedené nižšie v odkazoch.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom
Viac o:

Vložte si túto kalkulačku na vašu stránku

Jednoducho skopírujte HTML kód na vašu stránku. Ak chcete vypnúť štýlovanie stačí ak nastavíte data-maincss="false" a data-formscss="false"

<script
    id="zdr-calculator-akymamcukorvkrvi"
    src="https://zdravoteka.sk/assets/js/kalkulacky/min/aky-mam-cukor-v-krvi.js"
    data-maincss="true"
    data-formscss="true"
    async
>
</script>
<a id="zdr-calculator-akymamcukorvkrvi-copyright" class="calc-copyright" href="https://zdravoteka.sk/kalkulacky/aky-mam-cukor-v-krvi/">
     Kalkulačka na výpočet množstva cukru (glykémie) v krvy od Zdravoteka.sk
</a>