Jednoduchá a zdravá špenátová polievka. Aký je náš recept?
Pripravte si s nami veľmi rýchlu a jednoduchú špenátovú polievku, ktorá je plná vitamínov. Urobíte tak radosť svojmu žalúdku, ale aj celému organizmu a to nielen počas sychravých dní.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 25 minút |
Porcie | približne 6 porcií |
Špenát určite patrí do kategórie potravín, ktoré buď milujete alebo nenávidíte. Aj keď svojou chuťou nie je nejak silno výrazný, ľudí môže odradzovať práve jeho krásne sýta zelená farba.
Ak vás odrádza len jeho farba, určite zmeníte názor, keď ochutnáte túto skvelú polievku, ktorá je navyše zdrojom množstva vitamínov a minerálov.
Špenát má najvyšší podiel živín spomedzi listovej zeleniny.
Ak poznáte rozprávku o Pepkovi námorníkovi, isto viete, že aj jeho silu podporil práve špenát. Tak isto aj vám dodáva energiu a silné kosti, imunitu a ešte vás aj zbavuje baktérií a vírusov.
Skladá sa z kyseliny šťavelovej, ktorá je v spojení práve so špenátom azda najznámejšia. Tá mu dodáva jedinečnú chuť.
Je tiež zdrojom bielkovín, draslíka, magnézia, medi, mangánu, sacharidov, vlákniny, vápnika, sodíka, selénu či zinku. Z vitamínov z neho získavame A, B, C, E či K.
Vďaka svojmu zloženiu je prospešný pre náš zrak a to vďaka antioxidantom, pomáha znižovať dokonca riziko šedého zákalu. Napomáha chrániť oči pred UV žiarením.
Správna kombinácia vitamínov pôsobí v tele ako pomoc pri zrážaní krvi a pomáha tak dokonca zmierniť symptómy hemofílie.
Jeho listy sa tak trochu podobajú mozgu, čo symbolizuje aj jeho priaznivý vplyv na tento orgán. Vitamíny v ňom priaznivo pôsobia na mozgovú činnosť, vďaka čomu sa nám môže zlepšovať sústredenie a pamäť.
Taktiež pomáha k správnej činnosti nervovej sústavy, čiže si na ňom môžu pochutnať ľudia v strese a pomôže im to upokojiť sa.
Kyselina listová v ňom je veľkou pomocníčkou pri prevencií Alzheimerovej choroby.
Vhodný je tiež pre ľudí s vysokým krvným tlakom, pretože svojím zložením priaznivo pôsobí práve na tlak. Tiež je pomocníkom pre správnu funkciu srdca.
Vysoký obsah vitamínu A napomôže ku sviežosti a zdraviu pokožky a sliznice. Ešte k tomu ich zbavuje baktérií a vírusov.
Najmä vďaka minerálom a obsahu vitamínu K budú naše zuby a kosti pevnejšie. To by mohlo napomôcť k pevným zubom, nechtom a kostiam, ale aj pri osteoporóze.
Špenátu by sa však mali vyhnúť ľudia s problémami obličiek. Obličky môže zaťažiť a dokonca je nápomocný pri tvorbe obličkových kameňov.
Čo potrebujeme?
- 200 g čerstvý baby špenát,
- 1 ks stredný kaleráb,
- 1 ks pór,
- cesnak,
- ghee maslo,
- 250 ml kokosová smotana.
Recept na špenátovú polievku
1. Krátko popražíme na ghee masle nakrájaný pór. Po chvíľke pridáme aj pár pretlačených strúčikov cesnaku.
2. Pridáme špenát, ktorý predtým môžeme natrhať.
3. Po krátkom osmažení zalejeme približne pol litrom vody.
4. Do vody pridáme čierne korenie, bazalku, soľ a na kocky nakrájaný kaleráb.
5. Spolu varíme približne pol hodinu, potom poriadne vymixujeme.
6. Krátko varíme, s tým, že medzičasom pridáme kokosovú smotanu.
Polievka je po prevarení hotová. Podávame ju s opečenými slnečnicovými semienkami alebo aj s bezlaktózovým cottage cheese.
Táto chutná polievka je vhodná pre celiatikov aj osoby s intoleranciou na laktózu. Je ľahká a zdravá, preto si na nej pochutnajú aj ľudia na diéte.
Dobrú chuť!
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
- Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept
- Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept
- Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept?
- Avokádová nátierka - vyskúšajte náš zdravý
- Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →