Nízkotučný tvarohový koláč? Vyskúšajte fit recept na nepečený oreo cheesecake
Hľadáte dezert, ktorý je chutný, svieži, no bez zbytočných kalórií? Náš recept na nízkotučný tvarohový oreo cheesecake je tou správnou voľbou.
Obsah článku
Výborne sa kombinuje s rôznym druhom ovocia, ako sú napríklad jahody, čučoriedky alebo maliny.
Čučoriedky nepochybne patria medzi tie najzdravšie a najchutnejšie ovocie. Obsahujú vysoký podiel vlákniny, antioxidantov, vitamínu C a vápnika. Nápomocné sú pri črevných ťažkostiach ako sú hnačky, rôzne zápaly i vysoký cholesterol. Vyhľadávané sú aj pre ich schopnosť posilňovať imunitu. S obľubou sa využívajú i pri rôznych diétach.
Korpus, teda chrumkavý základ tohto nepečeného dezertu, je tvorený z rozomletých sušienok. Používajú sa rôzne druhy, či už celozrnných, alebo rôznych kakaových keksov.
Dezerty s tvarohovým základom poznali už v starovekom Grécku, odkiaľ pochádzajú jeho korene. Jeho terajšie pomenovanie cheesecake je známe z obdobia 15. storočia. V súčasnosti je rozšírený a obľúbený po celom svete.
Prečítajte si tiež recepty:
- Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone
- Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone
Recept na nízkotučný oreo cheesecake
V tomto recepte využijeme kakaovú chuť oreo sušienok, ktorá sa výborne hodí k tvarohu a horkej čokoláde. Spolu s ovocím, ako sú napríklad maliny či čučoriedky, vytvoríte užasnú kombináciu chutí.
Budete potrebovať:
- 20 ks oreo sušienok
- 100 g masla
- 500 g jemného nízkotučného tvarohu
- 250 g kyslej smotany
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 50 g kvalitnej horkej čokolády
- 0,5 dcl šľahačkovej smotany
- Ovocie na dozdobenie – napríklad maliny, čučoriedky, ríbezle
Tvaroh obsahuje mnoho prospešných látok a je veľmi dobre stráviteľný. Obsahuje množstvo minerálov a vitamínov. Patrí medzi ne najmä vápnik, ktorý je potrebný pre kosti, svaly i zuby.
Inšpirujte sa i receptami:
- Zdravá čučoriedková bublanina s tvarohom? Originálny hrnčekový recept
- Zdravé čučoriedkové muffiny? Hrnčekový recept s banánom a tvarohom.
Ako na to:
Sušienky zomeľte v mixéry. Ak nemáte vhodný mixér, môžete ich vložiť do vrecka a popučiť valčekom.
Maslo nechajte pomaly rozpustiť a zmiešajte ho s rozmixovanými alebo rozpučenými sušienkami.
Zmes vložte do tortovej formy. Lyžičkou ju rozotrite rovnomerne po celom dne a po okrajoch i mierne do výšky. Nechajte pár minút stuhnúť v chladničke.
Zatiaľ si v miske zmiešajte tvaroh, kyslú smotanu, vanilkový a trstinový cukor. Kým sa cukor rozpustí, pripravte si čokoládu.
Čokoládu spolu so smotanou na šľahanie vložte do hrnca. Pomaly ju nad parou rozpustite. Nalejte si teda vodu do menšieho hrnca, ktorú nechajte variť. Na tento hrniec s vodou položte hrniec s čokoládou.
Nezabudnite občas premiešať. Keď je čokoláda úplne rozpustená, nechajte ju mierne vychladiť. Keď už nie je čokoláda horúca, pomaly ju vmiešajte do zmesi tvarohu a kyslej smotany.
Zmes vlejte na pripravený korpus zo sušienok a opäť nechajte v chladničke stuhnúť.
Zákusok môžete dozdobiť ovocím, podľa vlastného výberu. Kombinácia kyslého ovocia, nastrúhanej horkej čokolády a lístkami mäty, môže byť tá správna inšpirácia pre vaše chuťové bunky.
Prajeme dobrú chuť
Ďalšie zaujímavé zdroje
- mlieko.sk - Tvaroh
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →