- healthline.com - 12 Foods That Are Very High in Omega-3. Freydis Hjalmarsdottir, MS.
- medicalnewstoday.com - The complete guide to omega-3-rich foods. Sade Meeks, MS, RD.
- SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. Praha: Grada, 2008. ISBN 978-80-247-2256-6.
Omega-3 mastné kyseliny: najlepšie zdroje v potravinách pre zdravie srdca a ciev
Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou zdravých tukov. Naše telo si nevie tieto esenciálne kyseliny samo vytvoriť. Je preto potrebné prijímať ich vo vyváženej strave.
Obsah článku
Omega 3 mastné kyseliny v skratke
Základnou zložkou tukov sú mastné kyseliny. Mastné kyseliny sa rozdeľujú do dvoch hlavných skupín, a to na nasýtené a nenasýtené kyseliny.
- Nasýtené mastné kyseliny sú pri izbovej teplote v tuhom stave a môžeme ich nájsť primárne v živočíšnych potravinách.
- Nenasýtené mastné kyseliny sú pri izbovej teplote v tekutom stave a nachádzajú sa primárne v rastlinných potravinách a rybách. Sú prezývané ako zdravé tuky.
K nenasýteným, a teda zdravým tukom, patria omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny.
Omega 3 mastné kyseliny sú dôležité pre správny vývin, funkciu nervového systému, hormonálnu rovnováhu, zdravie srdcovocievnej sústavy, prevenciu vzniku ochorení, protizápalové pôsobenie a mnohé iné.
Omega-3 mastné kyseliny obsahujú pre zdravie dôležité látky, a to EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokozahexaénová). Sú to kľúčové esenciálne mastné kyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť.
Zdroje omega-3 mastných kyselín v strave
Denná dávka omega-3 kyselín nebola stanovená, no odporúča sa 250 mg EPA a DHA.
Živočíšne zdroje
Do tejto skupiny patria primárne tučné ryby – makrela, losos, tuniak, treščia pečeň či sardinky. Pomerne známy je rybí olej. Losos je jedným z najsilnejších prírodných zdrojov omega-3 mastných kyselín.
Zdrojom omega-3 sú aj morské plody, a to najmä ustrice.
Ďalej vajcia. Dôležitá je však aj konzumácia žĺtka, ktoré obsahuje väčšinu živín vo vajíčku.
Rastlinné zdroje
Zo semienok konopné, ľanové, chia-semienka Z orechov sú silným zdrojom vlašské orechy či mandle.
Potrebné je spomenúť i rastlinné oleje (ľanový, repkový). Do rastlinných zdrojov patrí aj avokádo a olej z morských rias.
Omega-3 vo výživovom doplnku
Omega-3 mastné kyseliny je možné konzumovať vo forme výživového doplnku. Doplnky stravy obsahujú rybí olej s obsahom EPA a DHA. Sú vhodné najmä pre jedincov, ktorí nekonzumujú ryby a ich produkty.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →