Omega-3 mastné kyseliny: najlepšie zdroje v potravinách pre zdravie srdca a ciev

Omega-3 mastné kyseliny: najlepšie zdroje v potravinách pre zdravie srdca a ciev
Zdroj foto: Getty images

Omega-3 mastné kyseliny sú súčasťou zdravých tukov. Naše telo si nevie tieto esenciálne kyseliny samo vytvoriť.  Je preto potrebné prijímať ich vo vyváženej strave.

Omega 3 mastné kyseliny v skratke

Základnou zložkou tukov sú mastné kyseliny. Mastné kyseliny sa rozdeľujú do dvoch hlavných skupín, a to na nasýtené a nenasýtené kyseliny.

  • Nasýtené mastné kyseliny sú pri izbovej teplote v tuhom stave a môžeme ich nájsť primárne v živočíšnych potravinách.
  • Nenasýtené mastné kyseliny sú pri izbovej teplote v tekutom stave a nachádzajú sa primárne v rastlinných potravinách a rybách. Sú prezývané ako zdravé tuky.

K nenasýteným, a teda zdravým tukom, patria omega 3, 6 a 9 mastné kyseliny.

Omega 3 mastné kyseliny sú dôležité pre správny vývin, funkciu nervového systému, hormonálnu rovnováhu, zdravie srdcovocievnej sústavy, prevenciu vzniku ochorení, protizápalové pôsobenie a mnohé iné.

Omega-3 mastné kyseliny obsahujú pre zdravie dôležité látky, a to EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokozahexaénová). Sú to kľúčové esenciálne mastné kyseliny, ktoré si naše telo nedokáže vytvoriť.

Zdroje omega-3 mastných kyselín v strave

Denná dávka omega-3 kyselín nebola stanovená, no odporúča sa 250 mg EPA a DHA.

Živočíšne zdroje

Do tejto skupiny patria primárne tučné rybymakrela, losos, tuniak, treščia pečeň či sardinky. Pomerne známy je rybí olej. Losos je jedným z najsilnejších prírodných zdrojov omega-3 mastných kyselín. 

Zdrojom omega-3 sú aj morské plody, a to najmä ustrice.

Ďalej vajcia. Dôležitá je však aj konzumácia žĺtka, ktoré obsahuje väčšinu živín vo vajíčku.

Rastlinné zdroje

Zo semienok konopné, ľanové, chia-semienka Z orechov sú silným zdrojom vlašské orechy či mandle.

Potrebné je spomenúť i rastlinné oleje (ľanový, repkový). Do rastlinných zdrojov patrí aj avokádo a olej z morských rias.

Omega 3 mastné kyseliny v strave
Omega 3 mastné kyseliny v strave. Zdroj foto: Getty images.

Omega-3 vo výživovom doplnku

Omega-3 mastné kyseliny je možné konzumovať vo forme výživového doplnku. Doplnky stravy obsahujú rybí olej s obsahom EPA a DHA. Sú vhodné najmä pre jedincov, ktorí nekonzumujú ryby a ich produkty.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané