- womenshealthmag.com - 30 Foods High In Probiotics To Eat For Better Gut Health, According To Dietitians. Emily Becker and Kayla Blanton.
- verywellhealth.com - 20 Probiotic Foods With Good Bacteria. Amber J. Tresca.
- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Sestra (Grada). Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
Ako podporiť zdravie čriev a mikrobiómu? Probiotiká a podpora imunity
Zdravie tráviaceho traktu a črevnej mikroflóry je nesmierne dôležité pre celkové zdravie organizmu. Trávenie ovplyvňuje množstvo rôznych procesov v ľudskom tele. Ako prirodzene podporiť črevnú rovnováhu?
Obsah článku
Črevný mikrobióm v skratke
Črevný mikrobióm je označenie pre mikrobiálnu komunitu nachádzajúcu sa v našom črevnom trakte. Je tvorený baktériami, vírusmi, hubami a ďalšími mikroorganizmami.
Mikrobióm sa podieľa na správnom fungovaní imunitného systému, vplýva na psychické zdravie, činnosť mozgu, srdca i nervovej sústavy.
Črevá sú označované za náš druhý mozog, nakoľko sú zdrojom látok ovplyvňujúcich psychiku. Črevný mikrobióm sa podľa niektorých zdrojov považuje za ľudský orgán a je v súčasnosti podrobený rôznym odborným výskumom.
Svet v našich črevách je potrebné udržiavať v zdravej rovnováhe.
Ako podporiť črevný mikroflóru a imunitu?
1. Pestrá vyvážená strava
Jedným z najdôležitejších faktorov je plnohodnotná nutrične vyvážená strava s obsahom všetkých makroživín, vitamínov a minerálov.
Potrebný je dostatok komplexných sacharidov, bielkovín a zdravých tukov. Vhodné je obmedzenie konzumácie alkoholu, rafinovaného cukru a nadmerný príjem živočíšnej stravy.
2. Probiotiká a prebiotiká
Probiotiká sú vhodnou potravou pre zdravé črevné baktérie a podporujú ich samotný rast. Ide o živiny, ktoré môžeme nájsť v strave alebo vo výživových doplnkoch.
Príkladom sú fermentované potraviny, zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, orechy či semienka.
3. Fermentované potraviny
Pre podporu zdravej mikroflóry a imunity je vhodné zaradiť do jedálnička viac fermentovaných potravín. Ide o jogurty, kyslú kapustu, kvasené uhorky, nakadanú fermetnovanú zeleninu, kimchi, tempeh, bryndzu či kefír.
Fermentované potraviny obsahujú prospešné baktérie zvané laktobacily.
4. Obmedzenie rafinovaného cukru
Škodlivé baktérie sú vyživované práve jednoduchým cukrom. Dávajte si preto väčší pozor pri sladení. Skúste siahnuť po prírodnom sladidle, ako je med alebo stévia.
Pozor taktiež na nadmerný príjem umelých sladidiel a sladkých sýtených nápojov.
5. Príjem vlákniny
Vláknina podporuje zdravé trávenie, rovnováhu črevnej mikroflóry a má sýtiaci efekt. Denná dávka vlákniny by mala byť približne 30g. Nachádza sa najmä obilninách, strukovinách a zelenine.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →