Polievka z mangoldu: Zabudnutý poklad kuchyne? Recept na krémovú polievku pre vegánov a intolerancie

Polievka z mangoldu: Zabudnutý poklad kuchyne? Recept na krémovú polievku pre vegánov a intolerancie
Zdroj foto: Canva

Mangold patrí medzi zabudnuté poklady našich záhrad a pritom je jeho využitie v kuchyni všestranné. 

Mangold je nenápadná listová zelenina podobná cviklovým listom, no skrýva v sebe veľké výživové bohatstvo. 

Vďaka jemnej chuti a jednoduchej príprave je ideálna do polievok, šalátov či cestovín.  

Je obzvlášť vhodný pre vegánov, celiatikov a ľudí s intoleranciou laktózy

Zdravotné benefity mangoldu

Mangold je nie len chutný, ale aj prospešný pre zdravie. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov. 

Obzvlášť je vhodný pre diabetikov, ľudí s tráviacimi ťažkosťami, či s oslabenou imunitou. 

Účinky mangoldu:

  • Reguluje hladinu cukru v krvi 
  • Podporuje zdravie srdca a ciev 
  • Posilňuje imunitu  
  • Podporuje trávenie a bojuje proti zápche 
  • Prispieva k prevencii anémii, osteoporózy a rakoviny 
  • Má pozitívny vplyv na zrak, náladu a celkovú vitalitu 

Viac o mangolde sa môžete dočítať v našom článku:  

Krémová polievka z mangoldu – vegánska a bez lepku

Tento recept je nie len chutný, ale aj výživný. Je ideálny pre vegánov, celiatikov a ľudí s intoleranciou na mliečne výrobky. 

Uvarený mangold nezohrievajte opakovane! Môže obsahovať škodlivé dusičnany 

Ingrediencie

  • ½ cibule 
  • 1 strúčik cesnaku 
  • 1 hlávka mangoldu 
  • 3 - 4 veľké zemiaky 
  • 2 PL olivového oleja alebo vegánskeho masla 
  • 1 liter zeleninového vývaru (bez lepku) 
  • 1 PL kukuričného škrobu 
  • ¼ šálky rastlinnej kyslej smotany (napr. Alpro Cuisine Soya) 
  • 1 šálka nesladeného rastlinného mlieka (sójové, ryžové, ovsené) 
  • Soľ, čierne korenie podľa chuti 

Postup

  • Nakrájajte cibuľu, cesnak, zemiaky. Oddeľte listy a stonky mangoldu. Obe časti nakrájajte zvlášť a listy odložte na neskôr 
  • Na oleji orestujte cibuľu so stonkami a štipkou soli, kým nezmäknú a nezačnú hnednúť 
  • Pridajte zemiaky, zalejte vývarom tak, aby boli ponorené 
  • Priveďte k varu a potom znížte teplotu na minimum. Varte kým zemiaky nezmäknú 
  • Rozmixujte uvarené zemiaky s rastlinným mliekom a smotanou na hladký krém 
  • Rozmixovaný krém vlejte späť do hrnca, pridajte nasekané listy mangoldu a priveďte k varu. Varte pokiaľ mangold nezmäkne 
  • Zahustite škrobom, dochuťte soľou, korením 
  • Na zvýraznenie chuti môžete pridať trošku citrónovej šťavy, alebo bylinky (tymian, petržlenová vňať, muškátová oriešok, alebo rímsky kmín) a na vrch trošku smotany 
polievka z mangoldu
Krémová polievka s mangoldu. Zdroj foto: Canva

TIP

Buďte opatrní pri výbere bujónu – nie všetky sú bezlepkové alebo bez laktózy.  

Používajte nesladenéneutrálne rastlinné mlieka a smotanu. 

Polievku skladujtechladničke, ale nezohrievajte ju opakovane! 

Prezrite si ďalší chutný recept z mangoldu: 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané