- wisc.edu - Swiss Chard
- rhs.org.uk - Fascinating facts: chard
- medicalnewstoday.com - Health benefits of Swiss chard
Polievka z mangoldu: Zabudnutý poklad kuchyne? Recept na krémovú polievku pre vegánov a intolerancie

Mangold patrí medzi zabudnuté poklady našich záhrad a pritom je jeho využitie v kuchyni všestranné.
Vďaka jemnej chuti a jednoduchej príprave je ideálna do polievok, šalátov či cestovín.
Je obzvlášť vhodný pre vegánov, celiatikov a ľudí s intoleranciou laktózy.
Zdravotné benefity mangoldu
Mangold je nie len chutný, ale aj prospešný pre zdravie. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Obzvlášť je vhodný pre diabetikov, ľudí s tráviacimi ťažkosťami, či s oslabenou imunitou.
Účinky mangoldu:
- Reguluje hladinu cukru v krvi
- Podporuje zdravie srdca a ciev
- Posilňuje imunitu
- Podporuje trávenie a bojuje proti zápche
- Prispieva k prevencii anémii, osteoporózy a rakoviny
- Má pozitívny vplyv na zrak, náladu a celkovú vitalitu
Viac o mangolde sa môžete dočítať v našom článku:
Krémová polievka z mangoldu – vegánska a bez lepku
Tento recept je nie len chutný, ale aj výživný. Je ideálny pre vegánov, celiatikov a ľudí s intoleranciou na mliečne výrobky.
Uvarený mangold nezohrievajte opakovane! Môže obsahovať škodlivé dusičnany
Ingrediencie:
- ½ cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 1 hlávka mangoldu
- 3 - 4 veľké zemiaky
- 2 PL olivového oleja alebo vegánskeho masla
- 1 liter zeleninového vývaru (bez lepku)
- 1 PL kukuričného škrobu
- ¼ šálky rastlinnej kyslej smotany (napr. Alpro Cuisine Soya)
- 1 šálka nesladeného rastlinného mlieka (sójové, ryžové, ovsené)
- Soľ, čierne korenie podľa chuti
Postup:
- Nakrájajte cibuľu, cesnak, zemiaky. Oddeľte listy a stonky mangoldu. Obe časti nakrájajte zvlášť a listy odložte na neskôr
- Na oleji orestujte cibuľu so stonkami a štipkou soli, kým nezmäknú a nezačnú hnednúť
- Pridajte zemiaky, zalejte vývarom tak, aby boli ponorené
- Priveďte k varu a potom znížte teplotu na minimum. Varte kým zemiaky nezmäknú
- Rozmixujte uvarené zemiaky s rastlinným mliekom a smotanou na hladký krém
- Rozmixovaný krém vlejte späť do hrnca, pridajte nasekané listy mangoldu a priveďte k varu. Varte pokiaľ mangold nezmäkne
- Zahustite škrobom, dochuťte soľou, korením
- Na zvýraznenie chuti môžete pridať trošku citrónovej šťavy, alebo bylinky (tymian, petržlenová vňať, muškátová oriešok, alebo rímsky kmín) a na vrch trošku smotany

TIP:
Buďte opatrní pri výbere bujónu – nie všetky sú bezlepkové alebo bez laktózy.
Používajte nesladené a neutrálne rastlinné mlieka a smotanu.
Polievku skladujte v chladničke, ale nezohrievajte ju opakovane!
Prezrite si ďalší chutný recept z mangoldu:
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →