Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept

Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept
Zdroj foto: Getty images

Pór je veľmi zdravou zeleninou a má množstvo skvelých vplyvov na naše zdravia. To platí hlavne pre recepty z čerstvého póru, no svoje priaznivé účinky má aj tepelne spracovaný.

Náročnosť stredná
Príprava 25 minút + asi 35 minút varenia
Porcie približne 5 porcií

Pór patrí do jednej skupiny s cibuľou a cesnakom. Taktiež svojím vzhľadom pripomína akúsi veľkú jarnú cibuľu, je aj rovnako vrstvený.

Je tak isto obľúbený v kuchyni a existuje množstvo receptov, v ktorých hrá hlavnú rolu práve pór. Využíva sa v nátierkách, omáčkach, aj polievkach a vývaroch.

Ide o pomerne veľký šúľok, zo spodu bežne biela cibuľka. Tá je však spojená vo valcovitom tvare až po cíbiky či skôr listy, ktoré už majú zelenú farbu.

V kuchyni sa dá použiť takmer celý pór. Listy až ku koncu sa používať neodporúčajú, preto sa odkrajujú a kompostujú, či vyhadzujú. Časť zelených listov je však vhodná na spracovanie.

Viac sa o póre, jeho skladovaní, účinkoch a pestovaní dozviete v našom článku Pór a jeho účinky na zdravie. Viete, ako ho pestovať?

Zložený je z množstva vitamínov a minerálnych látok, ktoré priaznivo vplývajú na naše zdravie. 

Z minerálnych látok v póre nájdeme väčší počet flavonoidov, fosfor, mangán, selén, vápnik, železo, z ostatných látok aj omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú, karotény, vlákninu aj antioxidanty.

Obsahuje tiež vitamíny skupiny B, A, C, E, K.

Dokonca sa často v minulosti, ale i dnes, využíval v domácej medicíne.

Starí Rimania a Gréci obľubovali pór ako najväčšieho pomocníka po prehýrenej noci, kedy to prehnali s alkoholom. Vraj pomáha liečiť "opicu".

Pomáha totiž pri liečbe kašľa, celkovo na posilnenie imunity a vďaka antioxidantom a kyseline listovej aj ako ochrana pred infekciami. 

Dámy sa potešia jeho priaznivému vplyvu na rast a krásu vlasov, ktoré zabezpečuje hlavne obsah železa, mangánu či vitamínu C.

Vývary sa tiež používajú pri zápche a plynatosti, jeho zloženie priaznivo vplýva na trávenie a správny pohyb čriev.

Napomáha správnej funkcií obličiek, tým podporuje organizmus v zbavovaní sa nadbytočnej vody. Črevám pomáha zbavovať sa baktérií a kvasiniek.

Zloženie póru pomáha tiež pri prevencií pred trombózou a kŕčovými žilami, a ako pomoc pri reumatizme.

Veľmi vhodný je počas diéty, hlavne vďaka obsahu vlákniny, ktorá zasýti.

Suroviny

  • 2 ks stredného póru,
  • 4 ks jarnej cibuľky,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 ks zeler,
  • 250 ml kokosové mlieko,
  • olivový olej,
  • zeleninový vývar,
  • čierne mleté korenie,
  • bazalka,
  • soľ,
  • petržlenová vňaťka.

Recept na zdravú pórovú polievku

1. Všetku zeleninku poriadne očistíme a umyjeme. Pór, cibuľku a zeler nakrájame na tenké plátky.

2. Časť póru zo stredu, teda tam, kde sa ciela cibuľka mení na zelené listy, si odložíme na bok. Zvyšok aj s cibuľkou popražíme na olivovom oleji.

3. Pridáme na menšie kocky nakrájaný zeler a pretlačený cesnak. Popražíme a zalejeme vývarom.

4. Okoreníme a osolíme. Varíme asi pol hodinku, kým zeler úplne nezmäkne.

5. Polievku poriadne rozmixujeme ponorným mixérom a opäť dáme variť.

6. Pridáme zvyšok tenkých koliesok póru, časť nasekanej vňaťky a kokosové mlieko, prípadne smotanu.

7. Polievka je hotová, keď sú pórové kolieska mäkké. Pokojne môžu ešte trošku chrúmať.

My máme radi napríklad také tvrdšie, len trošku zmäknuté.

8. Pórovú polievku podávame s cesnakovými hriankami, posypanú troškou vňaťky.

Náš recept je vhodný pre alergikov aj pre ľudí s intoleranciami na mlieko či lepok.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané