Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept

Quinoa, jej príprava a účinky na naše zdravie? Tu je náš recept
Zdroj foto: Getty images

Quinoa je pokladom zdravej stravy, prináša nám množstvo prospešných látok. Vhodná je pre celiatikov, aj alergikov na sóju. Taktiež je veľmi dobre kombinovateľná s rôznymi surovinami a použiť ju môžeme ako hlavnú surovinu, súčasť jedla či prílohu. Hodí sa tiež v ktorúkoľvek časť dňa, či na raňajky, obed alebo večeru.

Náročnosť nízka
Príprava 70 minút
Porcie približne 4 porcie 

Quinoa by mala byť jednoznačne súčasťou každého jedálnička. Okrem toho, že výborne zasýti, pomáha nášmu telu vysporiadať sa so stresom. Je skutočne veľmi bohatá na živiny.

Ako prezrádza jej slovenský názov Mrlík čilský, pochádza z Južnej Ameriky, kde ju pestovali už starovekí Aztékovia a Inkovia. Tí túto plodinu považovali za posvätnú a už vtedy poznali jej blahodárne účinky na zdravie.

Čo potrebujeme na prípravu quinoy?

  • 250 g quinoy,
  • 550 ml vody či vývaru,
  • olivový olej,
  • podľa chuti morskú či ružovú soľ a bazalku.

Recept na quinou

1. Najdôležitejšie je quinou poriadne prepláchnuť pod tečúcou vodou a poumývať rukou.

2. Presušenú a poriadne umytú quinou uvaríme vo vode alebo vo vývare. Podľa druhu to môže trvať od 10 do 20 minút.

Po uvarení, ešte kým sa odparí zvyšná voda, quinou premiešame a nacháme na sporáku prikryté ďalších 10 minút. Bude tak mäkšia a lahodnejšia.

3. Po uvarení podľa chuti prelejeme olivovým olejom, bazalkou a soľou.

Takto pripravená quinoa sa môže podávať ako príloha ku hlavnému jedlu, či ako základ napríklad rizota.

Dobrú chuť!

Užitočné informácie

Ako jedna z mála rastlín obsahuje všetky potrebné esenciálne mastné kyseliny pre náš organizmus. Je tiež dobre stráviteľná a obsahuje minimom tuku.

Môžeme tiež hovoriť, že ide o superpotravinu.

Veď nie nadarmo sa považuje za jednu z najúčinnejších zbraní proti hladu vo svete.

Hoci sa nám môže podobať na obilninu, radí sa medzi pseudoobilie, je vhodná aj pre celiatikov či diabetikov.

Rovnako sa totiž pestuje aj používa, ale z hľadiska botaniky k nim nepatrí.

Rozlišujeme dokonca tri najzákladnejšie druhy quinoy, a to bielu, červenú a čiernu. Existuje však viac ako sto rôznych druhov. Rozdiel je v chuti aj zložení, avšak len minimálny.

Biela je napríklad bohatšia na vlákninu a vhodnejšia pri problémoch s trávením. Je tiež vhodnejšia pre rýchle spaľovanie tukov a vynika trošku orieškovou chuťou.

Červená má viac bielkovín a karbohydrátov. Pre jej vyššie množstvo tukov je nápomocná pri rýchlom získavaní energie, sily a vytrvalosti je vhodná pre športovcov. Chuťovo je výraznejšia a chrumkavejšia.

Čierna je vhodnejšia pri strese, na povzbudenie ducha a znižovanie depresií. Taktiež má protizápalový účinok a jemne zemitú chuť.

Všetky tri však majú veľmi podobné zloženie s obsahom veľkého množstva aminokyselín, bielkovín či vlákniny.

Z vitamínov a minerálov sa v nej nachádza A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, C aj E, horčík, fosfor, mangán, meď, selén, vápnik, zinok a železo.

Vďaka obsahu všetkých týchto látok je výbornou pomocníčkou pri znižovaní krvného tlaku či stresu. Podporuje kvalitný spánok, tvorbu hormónu šťastia a zlepšuje náladu vďaka svojmu obsahu tryptofánu.

Foto: ilustračné GettyImages

Vápnik podporuje zdravie a silu kostí. Tak isto aj proteíny, ktoré tiež vplývajú na zdravie srdca. Pomáhajú aj pri cukrovke, či spolu so železom pri málokrvnosti.

Obsahuje tiež antioxidanty, ktoré v tele bojujú proti škodlivým látkam. Tie pôsobia v našom tele antidepresívne, antibakteriálne a pomáhajú tiež v boji proti vírusom a rakovine.

Vďaka vláknine v quinoi máme lepšie a kvalitnejšie trávenie. Zbavuje nás teda aj škodlivín v tráviacom trakte, kde pôsobí ako pomyselná metla, ktorá všetko uprace.

Svojou neutrálnou chuťou sa hodí ako súčasť sladkých aj slaných jedál. Je výborne variantná, môžeme ju teda použiť ako hlavnú surovinu pri príprave jedál.

Taktiež sa hodí ako príloha k hlavnému jedlu. Pripraviť ju môžeme aj ako sladký dezert a to vo forme pudingu alebo pečeného koláča.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané