Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)

Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)
Zdroj foto: Getty images

Jahody pre svoju nezameniteľnú chuť, vôňu aj vzhľad zastupujú dôležité miesto v našej kuchyni.

Recept na jahodový koláč s rebarborou uvádza variant, ktorý je zdravý a svojim obsahom potrebných i prospešných látok dodá telu dostatok energie aby sme sa cítili fit.

Jahody sú sladké, šťavnaté a chutné.

Traduje sa o nich, že sú kultivované od čias starého Ríma.
Svoju dnešnú, záhradnú podobu, našli vo Francúzsku až v druhej polovici 18. storočia, kde vznikli šľachtením lesných jahôd zo Severnej Ameriky a Čile.

Dnes sa jahody pestujú na všetkých kontinentoch s výnimkou Antarktídy.
Existuje viac ako 100 druhov týchto viacročných rastlín, špeciálne vyšľachtených pre širokú paletu podnebí a podmienok pestovania.

Hlavná sezóna jahôd začína aprílom a končí augustom.
Svetový deň tohto ovocia však paradoxne pripadá na 27. február.

10 dôvodov, prečo povedať ÁNO jahodám

  1. Dôležité sú pre naše zdravie aj krásu, pretože sú cenným zdrojom vitamínov - vitamín A, vitamín B1 (Tiamín), vitamín B2 (Riboflavín), vitamín B3 (Niacín), vitamín B6 (Pyridoxín), vitamín C (Kyselina L-askorbová), vitamín E (tokoferol) a minerálnych látok - najmä mangán, bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, síra a vápnik.
    Obsah vitamínu C v jahodách je takmer porovnateľný s citrusovými plodmi.
  2. Zlepšujú funkciu mozgu a starajú sa o lepšiu pamäť.
    Naservírujte ich vašim deťom (či sebe), počas skúškového obdobia.
  3. Obsahujú až 90 percent tekutín a majú minimum kalórií, sú preto ideálne pri chudnutí.
  4. Konzumácia potravín s vysokým obsahom vody a vlákniny, ako sú jahody, môže pomôcť udržať hydratáciu tela a pravidelné pohyby čriev.
    Vláknina je dôležitá v prevencii zápchy.
  5. Výborné účinky majú jahody i na našu pleť.
    Stačí ich iba popučiť a krúživými pohybmi vmasírovať do pokožky tváre. Vďaka drobným zrniečkam pôsobia ako jemný píling.
  6. Zlepšujú kvalitu skloviny zubov a obmedzujú tvorbu kazov.
  7. Obsahujú najviac mangánu spomedzi všetkých druhov ovocia.
    Mangán je nesmierne dôležitý stopový prvok, ktorý je potrebný pre zdravie kostí.
  8. Vzhľadom na vysoký obsah draslíka sa odporúčajú jahody tým, ktorí majú vysoký krvný tlak, aby pomohli negovať účinky sodíka v tele.
  9. Výkonné antioxidanty v jahodách môžu pôsobiť proti voľným radikálom.
    Určite vám neunikla farba jahôd – červená. Je spôsobená prítomnosťou rastlinných pigmentov (polyfenolov), ktoré majú výrazný antioxidačný účinok.
  10. Jahody sú skvelou voľbou ovocia pre diabetikov, pretože majú nízky glykemický index.

V Belgicku zasvätili jahodám celé múzeum, kde okrem klasík ako je jahodový džem, môžete vyskúšať napríklad aj jahodové pivo.

Recept na zdravý jahodový koláč

Základom každého zdravého receptu sú kvalitné potraviny. Preto doporučujeme použiť domáce jahody, alebo jahody od overeného pestovateľa. Ak nemáte inú možnosť, ako si ich kúpiť v obchode, dbajte na nasledovné:

  • Jahody majú byť stredne veľké a "tučnejšie". Extrémne veľké jahody sú väčšinou bez chuti.
  • Majú byť tmavej lesklej farby. Ak sú konce zelenkasté alebo nažltlé, jahody nie sú dozreté. Okrem toho, že budú bez chuti, budú mať aj menší obsah vitamínov.
  • Stonky nesmú byť odstránené.
  • Na dotyk nemajú byť  príliš mäkké. Vtedy už v nich začína hnilobný proces (môžu obsahovať viac plesní a kvasiniek).
  • Pokiaľ si ich kúpite balené, hneď ich doma pretrieďte.
  • Jahody nie sú vhodné na uskladnenie, kupujte si ich tesne pred konzumáciou.
  • V chladničke vám vydržia maximálne 2 dni.

Ingrediencie

  • 300 g špaldovej múky 
  • štipka soli 
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 2 žĺtky
  • 150 g zmäknutého masla (minimálne 82% maslo)
  • 1 vajíčko na potretie
  • 200 g rebarbory
  • 200 g jahôd
  • 60g trstinového cukru

Ešte si pripravíme

  • potravinovú fóliu
  • valček
  • okrúhlu formu na pečenie s vlnitým okrajom a odnímateľným dnom (priemer 28 cm)
  • pierko na potieranie

Postup

1.
Vo väčšej miske zmiešame múku, štipku soli, prášok do pečiva a premiešame.
K suchým surovinám pridáme žĺtky a zmäknuté maslo.
Rukou si vypracujeme tuhšie cesto.

Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať  20 minút v chladničke.
Pred tým, ako ho budeme vaľkať, ho vyberieme, aby trochu zmäklo pri izbovej teplote.

2.

Kým cesto v chladničke odpočíva, očistíme a nakrájame si, najprv rebarboru a potom jahody.

Z rebarbory odstránime šupku, ktorá býva väčšinou trpká.
Pri čistení stačí zachytiť z vrchu vlákno šupky a potom len jemne potiahnuť.

Očistenú rebarboru si nakrájame na menšie kocky.
Preložíme ich do misky a zasypeme trstinovým cukrom.
Dobre premiešame, aby rebarbora pustila šťavu a hlavne aby sme ju obalili v cukre, nech je príjemne sladká.
Jahody nakrájame na väčšie časti.

Počas pečenia pustia jahody veľa šťavy a keby sme ich nakrájali na príliš malé kocky, tak by sa nám mohli „stratiť“.
Stačí, ak malé jahody prekrojíme na polovicu, a veľké na štvrtiny.

Primiešame ich k nakrájanej rebarbore, nech sa obalí v cukre aj každý kúsok jahody. Opatrne premiešame a necháme postáť.

3.
Ak nám už cesto z chladničky pri izbovej teplote zmäklo, môžeme ho začať vaľkať.

Najprv si ale odložíme asi 1/3 cesta, aby sme mohli na záver vytvoriť na koláči mriežku.

Zvyšné cesto rukami jemne postláčame.

Nezľaknite sa, cesto je trošku drobivé. Môže za to špaldová múka, ktorá sa v ceste správa úplne inak ako klasická polohrubá múka.

Aby sme pri vaľkaní nemuseli použiť múku, rozvaľkáme si cesto medzi dvomi potravinovými fóliami.
Vaľkáme do tvaru kruhu s hrúbkou asi 1 cm.

Cestom vystelieme celé dno aj okraje formy na pečenie, podľa toho vieme aký veľký kruh si musíme z cesta vyvaľkať.

4.
Do formy ho prenesieme tak, že najskôr na cesto priložíme formu hore dnom a pod fóliu s cestom vsunieme ruku.
Rukou cesto podvihneme a potom pretočíme.
Cesto vo forme pritlačíme k bokom formy.

Tam, kde prečnieva, prehneme cez okraj.
Ak sa nám niekde odlomilo, pretože je krehké, tam odlomené kúsky cesta dotvarujeme a pritlačíme prstami.

Na takto pripravené cesto rovnomerne navrstvíme rebarborovo-jahodovú zmes.

5.
Cesto, ktoré sme si predtým odložili, rozvaľkáme rovnakou metódou, ibaže do tvaru obdĺžnika.
Obdĺžnik potom rozkrájame na tenké pásiky.
Tie budeme opatrne prenášať na koláč a vytvoríme mriežku.

Potom mriežku a okraje koláča potrieme vajíčkom.

6.
Koláč pečieme približne 35 - 40 minút v rúre predhriatej na 180 °C.
Keďže má forma odnímateľné dno, dávame pozor a pri manipulácii ju držíme iba za boky.

Keď je koláč na vrchu už krásne hnedý a ovocie buble, vyberieme ho z rúry.
Necháme ho úplne vychladnúť, až potom ho vyberieme z formy.

Ako na to?

Cesto začneme uvoľňovať z formy prstami od okrajov.
Nie od stredu, aby sme mali istotu, že cesto sa nám od krajov odlepí a nezostane vnútri. Inak by sa nám mohlo zlomiť.
Až keď sú okraje uvoľnené, vtedy sa bočná obruč formy jednoducho od koláča oddelí.
Koláč môžeme nechať na podložke a opatrne rozkrájať.

Zaujímavosti o rebarbore:

  1. Využíva sa hlavne pri pečení, ako súčasť sladkých koláčov, preto sa môžeme mylne domnievať, že ide o ovocie. V skutočnosti ide o zeleninu. Je považovaná za jednu z najvýživnejších potravín.

  2. Má veľmi vysoký obsah kyseliny šťaveľovej, ktorý sa nachádza prevažne v listoch. Aj keď konzumujeme stopku a nie listy, rebarbora nie je vhodná na každodennú konzumáciu. Môžeme si ju dopriať 1-2 krát do týždňa.

  3. Rebarbora má krátke obdobie, kedy je vhodná na konzumáciu. Je to od polovice mája do polovice júna. Po sezóne prudko stúpa v rebarbore podiel kyseliny šťaveľovej a stáva sa tak nebezpečnou pre naše zdravie.

  4. O zrelosti rebarbory nerozhoduje iba výrazne červená farba stopiek, to záleží na odrode. Aj zelenkasté bývajú vhodné k ďalšej úprave.

  5. Rebarbora sa konzumuje iba tepelne upravená, nikdy nie surová.

Veríme, že vám bude chutiť takáto zdravá varianta ovocno - zeleninového koláča.
Prajeme dobrú chuť.

Vedeli ste, že...
Jahodová aróma sa nedá napodobniť?
Patrí totiž medzi najkomplikovanejšie vône, ktoré príroda vytvorila.
Pozostáva z viac ako 300 známych a ďalšieho množstva neznámych látok.
Presná aróma sa teda laboratórne vytvoriť nedá.
Preto jahodová lízanka nikdy nebude chutiť ako skutočné jahodové pokušenie.

Prečítajte si tiež ďalšie naše zdravé recepty:

Ďalšie zaujímavé zdroje

  • wellandgood.com - It’s Rhubarb Season, so Take Advantage of Its Surprising Health Benefits in Your Cooking
  • webmd.com - Health Benefits of Rhubarb
  • healthline.com - Is Rhubarb Good for You? All You Need to Know
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané