Recept na zdravú a ľahkú hrachovú polievku pre celiatikov aj vegánov

Recept na zdravú a ľahkú hrachovú polievku pre celiatikov aj vegánov
Zdroj foto: Getty images

Náš zdravý recept na úžasnú hrachovú polievku je veľmi jednoduchý, rýchly a zdravý. Je vhodný aj pre tých najvyberavejších. Pochutia si na ňom aj celiatici, alergici na laktózu, ale aj vegáni.

Náročnosť nízka 
Príprava 40 minút 
Porcie približne 4 porcie 

Pripravte si s nami ľahkú a rýchlu hráškovú polievku. Na našom recepte si pochutia vegáni, aj alergici. Ulahodí aj najnáročnejšiemu stravníkovi.

Zelený hrášok ľahko dopestujeme aj u nás, je preto obľúbenou a zdravou surovinou pri varení.

Hrach siaty: Aké zdravotné benefity a účinky má hrach? Proteíny, vláknina, chudnutie a iné výhody..

Suroviny na prípravu ľahkej a zdravej hráškovej polievky

  • 450g hrachu (mrazený alebo aj čerstvý),
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 1 ks cibuľa,
  • soľ,
  • mletá rasca,
  • kurkuma,
  • pár lístkov mäty
  • olivový olej,
  • ako príloha bezlepkové hrianky,
  • na ozdobu hráškové klíčky a bezlaktózová ricotta alebo kyslá smotana bez laktózy.

Recept

1. Pripravíme si hrášok, buď čerstvý alebo môže byť aj z mrazničky, ktorý necháme chvíľu rozmraziť.

2. Medzitým si cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Môžeme ju dozlatista osmažiť na olivovom oleji.

3. Pridáme k nej hrášok a krátko spolu opečieme, hneď zalejeme čistým zeleninovým vývarom.

4. Do polievky pridáme aj pár lístkov mäty, rozpučený cesnak, rascu, trošičku kurkumy, prípadne podľa chuti osolíme a okoreníme.

5. Polievku varíme len chvíľku, keďže hrášok je hotový raz - dva. 

6. Po uvarení polievku rozmixujeme dohladka a ešte chvíľku povaríme.

Dobrú chuť!

Polievku pri podávaní ozdobíme hráškovými klíčkami a ricottou či kyslou smotanou bez laktózy. Podávať môžeme tiež s bezlepkovými hriankami.

Je bohatý na minerály aj vitamíny širokej palety, ako napríklad draslík, fosfor, horčík, sodík, vápnik, vláknina, zinok, železo a A, B (B1, B2, B3, B6, B9), C, D, K.

To znamená, že je užitočný pri prevencií vysokého krvného tlaku, ktorý je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení. Chráni tým aj srdce a obehový systém.

Hrášok podporuje aj zdravý rast vlasov a nechtov. Celkovo podporuje rast buniek, čo pomôže deťom vo vývoji aj puberťákom.

Každého, kto sa bojí starnutia tiež poteší vysoký obsah antioxidantov, ktoré v ňom napomáhajú obnove buniek a chránia pred prečasným starnutím.

Vďaka vláknine zabezpečuje kvalitné trávenie, peristaltiku a obnovu čriev. Zbavuje náš organizmus škodlivín a karcinogénov.

Hrášok obsahuje aj látky, ktoré pomáhajú zmierniť depresiu a stres. Blahodárne totižto pôsobí na naše nervy, vďaka čomu máme vyrovnanejšiu náladu.

Je taktiež známe, že hrášok je nápomocný pri udržiavaní stabilnej hladiny cukru v krvi.

Hrášok je kaloricky vyvážená zelenina, ktorá sa využíva hlavne pri chudnutí. Okrem toho aj dobre zasýti a nemáme takú chuť do jedla.

Mätaje naopak známa tým, že zvyšuje chuť do jedla. Polievka je tak zdravo vyvážená.

Mäta nám vďaka jej konzumácií dodáva bielkoviny, draslík, fosfor, horčík, mangán, meď, sacharidy, sodík, tuk, vlákninu, železo, vápnik, zinok, omega 3 a 6 mastné nenasýtené kyseliny a z vitamínov sú to A, B, C

V starom Egypte bola mäta veľmi cenená rastlina. Vyrábali sa z nej zábaly a do hrobiek zosnulých faraónov sa pridávali zväzky mäty.

Pozitívne vplýva pri peristaltike čriev, čím pomôže aj pri vetroch a nadúvaní.

Je nápomocnou aj pri zlom trávení malých detičiek. Utlmí im totiž chuť do jedla a upokojí trávenie. Babice ju zas odporúčajú pri probléme stvrdnutých pŕs pri dojčení.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané