Kurkuma a jej priaznivé účinky na zdravie. Je v tehotenstve riziková?

Kurkuma a jej priaznivé účinky na zdravie. Je v tehotenstve riziková?
Zdroj foto: Getty images

Kurkumu v podobe žlto-oranžového prášku pozná skoro každý. Je známa svojou špecifickou chuťou a priaznivými účinkami na ľudské zdravie. Čo je to Kurkuma a čo všetko obsahuje? Aké má zdravotné účinky?

Charakteristika

Kurkuma sa v Ázii využíva už tisíce rokov. Rastie prevažne v Indii a Indonézii. Je príbuzná zázvoru a je obľúbená vďaka svojim protizápalovým účinkom.

Využíva sa v rôznych kultúrach ako prísada na varenie, korenie, ochucovadlo, prírodné farbivoprírodné liečivo.

Obsah kurkumy, kurkumín, účinky, riziká, chudnutie, konzumácia v tehotenstve a mnohé iné zaujímavé informácie sa dočítate pokračovaním v článku.

Čo je to Kurkuma?

Kurkuma je tropická rastlina z čeľade ďumbierovitých (zázvorníkovitých), prezývaná aj ako Indický šafrán, zlaté korenie alebo žltý zázvor. Odborne je nazývaná ako Kurkumovník dlhý (Curcuma longa), pričom rastlina má množstvo rôznych druhov.

Práve podzemok rastliny ukrýva množstvo blahodarných účinkov pre zdravie.

Kurkuma sa získava z koreňov rastliny, ktoré prechádzajú procesom varenia, sušenia a mletia. Vzniká tak známy sýty žlto-oranžový prášok.

Najhlavnejšou časťou Kurkumy je antioxidant nazývaný Kurkumín. Aktívna zložka Kurkumín má zemitú, horkastú a korenistú chuť. Niekomu môže mierne pripomínať chuť horčice a čierneho korenia.

Ako korenie sa najviac využíva v indickej a thajskej kuchyni.

Formy spracovania Kurkumy:

  • Celý podzemok
  • Mletý prášok (korenie)
  • Extrakt v kapsule
  • Extrakt v tekutine

Čo Kurkuma obsahuje?

Hlavnou zložkou kurkumy je antioxidant Kurkumín, ktorý je súčasťou mnohých výživových doplnkov. Kurkumín má silné antioxidačné a protizápalové účinky. Pôsobí tak antibakteriálne i antisepticky.

Podporuje imunitný systém, obranyschopnosť organizmu a priaznivo vplýva na mnohé vnútorné sústavy tela.

Okrem Kurkumínu nájdeme v rastline kurkumy antioxidanty, vlákninu, organické kyseliny, kapsaicín, karotenoidy, minerály a vitamíny skupiny C, B a E. Z minerálov možno spomenúť železo, horčík, draslík, zinok, fosfor či mangán.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 1 lyžicu korenia kurkumy

Energia 29,3 kcal
Sacharidy 6,31 g
Vláknina 2,13 g
Tuky 0,30 g
Bielkoviny 0,91 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 1 lyžicu korenia kurkumy

Vitamín B1 0,005 mg Draslík 196 mg
Vitamín B2 0,014 mg Horčík 19,6 mg
Vitamín B3 0,127 mg Vápnik 15,8 mg
Vitamín B5 0,051 mg Sodík 2,54 mg
Vitamín B6 0,01 mg Železo 5,17 mg
Vitamín B9 1,88 mcg Zinok 0,42 mg
Vitamín C 0,066 mg Fosfor 28,1 mg
Vitamín E 0,416 mg Meď 0,12 mg
Vitamín K 1,26 mcg Mangán 1,86 mg
Selén 0,58 mcg
Podzemky (korene) rastliny Kurkumy (Curcuma longa)
Podzemky (korene) rastliny Kurkumy (Curcuma longa). Zdroj foto: Getty Images

Vnútorné použitie

Pýtate sa: Aké má učinky? 

Priaznivé účinky Kurkumy na zdravie

V otázke zdravia pomáha a opisujú sa napríklad jej účinky... 

Protizápalové účinky (podpora imunity)

Jedným z hlavných výhod a účinkov kurkumy je, že sa využíva ako prírodný bojovník v boji proti zápalom. Podľa rôznych štúdií je látka Kurkumín účinným protizápalovým prírodným liečivom u akútnych i chronických stavov rôznych sústav organizmu.

Výskum Kurkumy poukázal na zníženie hladiny CRP (reaktívny proteín, ako hlavný ukazateľ zápalu) v krvi v dôsledku konzumácie Kurkumínu.

Kurkumín môže pomôcť pri prevencii vzniku záplavových procesov, chronických zápalov i akútnych stavov. Pomáha taktiež pri hojení rán.

Respiračné ochorenia

Vďaka silnému protizápalovému efektu je sila Kurkumínu skúmaná i na respiračné ochorenia a zápaly dýchacích ciest. Anti-astmatický účinok Kurkumínu bol testovaný s pozitívnymi výsledkami na redukciu konstrikcie (zúženia) a hyperaktivitu dýchacích ciest.

Pri konzumácii vyšších dávok Kurkumínu bola taktiež spozorovaná infiltrácia makrofágov v pľúcnom tkanive pacientov.

Podpora pohybového aparátu

Kurkuma podporuje zdravie stav kostí, kĺbov a chrupaviek. Účinok je daný protizápalovým vplyvom, a to i pri chronických zápaloch, ako je artritída.

Vo výskume sa ukázalo, že pri konzumácii Kurkumy došlo k určitému zmierneniu zápalu, opuchu a stuhlosti kĺbu. Preto sa Kurkuma odporúča aj ako doplnková podporná liečba reumatoidnej artritídy.

Podpora tráviaceho traktu

Kurkuma podporuje fyziologickú činnosť žalúdka a tvorby žlče, čím uľahčuje trávenie. Je preto bežné používať Kurkumu ako korenie a ochucovadlo do rôznych jedál.

Kurkumín bol testovaný aj proti baktérie žalúdka Helicobacter pylori, kde znižoval zápal slizničných buniek.

Niektoré výskumy poukazujú, že kurkumín ovplyvňuje črevný mikrobiómu, reguluje črevnú priepustnosť a znižuje zápal i oxidačný stres v tráviacom trakte. Má teda priaznivý vplyv na bakteriálne, parazitárne a hubové infekcie tráviacej sústavy.

Kardiovaskulárny a nervový systém

Pravidelné podávanie nízkych dávok Kurkumy znižuje hladinu nežiadúceho cholesterolu LDLlipidov (tukov).

Spoločne s účinkom kurkumínu znižovať zrážanlivosť krvi a zabraňovať krvných zrazenín, je kurkuma radená k rastlinám eliminujúcim riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, mozgovej porážky, srdcového infarktu alebo žilovej trombózy. 

Anti-koagulačné účinky kurkumy znižujú tvorbu faktora zrážanlivosti nazývaného fibrinogén.

Neuróny v mozgu vytvárajú spojenia nazývané synapsie. Kurkumín by mal práve podporovať tento neurologický proces a zvyšovať tak počet prepojení.

Podporuje pamäť, učenie a činnosť mozgu. Je tak predmetom výskumov prevencie Alzheimerovej či Parkinsonovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení.

Podpora činnosti pečene

Kurkumín neutralizuje voľné radikály a bráni tak poškodzovaniu pečene patologickými toxínmi. Vzhľadom na anti-bakteriálny účinok je Kurkumín považovaný za účinné prírodné hepatoprotektívum, a teda ochrancu pečene.

Odborná liečba s vysokými dávkami Kurkumínu taktiež redukovala histologické poškodenia orgánu pankreasu.

Potenciál v boji s rakovinou

Kurkumín je v rôznych výskumoch podávaný ako podporný prostriedok pri liečbe a prevencii vzniku rakoviny.

Niektoré štúdie skúmajú, že Kurkumín pomáha pri ničení patologických rakovinných buniek a bráni ich šíreniu (metastázam). Jedná sa však primárne o rakovinu tráviaceho traktu.

Daná problematika nie je stále uzavretá, pričom sa jedná o výskumy s potenciálom v prírodnom boji proti rakovine.

Vonkajšie použitie

Kurkuma a účinok na pleť

Nakoľko má Kurkuma primárne protizápalový účinok, výsledky možno spozorovať i v rámci stavu pokožky a pleti. Kurkumín sťahuje póry, redukuje začervenanie, reguluje nadmernú tvorbu kožného mazu a prispieva tak k liečbe akné.

V súčasnosti je možná i vonkajšia aplikácia vo forme špeciálnych masiek či krémov. Vzhľadom na obsah prírodného farbiva v Kurkume je potrebné čítať presný návod na použitie od výrobcu.

Zber a skladovanie

Kurkuma a domáce pestovanie

Na rozdiel od väčšiny iných bylín, ktoré sú pestované kvôli zberu listov, Kurkuma je pestovaná práve kvôli jej koreňom.

Najlepší spôsob ako sa dostať ku kvalitnej Kurkume je z bio-potravín alebo priamo z farmárskeho trhu. Odporúča sa začať sadiť najmä koncom zimy až začiatkom jari. Kurkume vyžaduje približne 6 – 9 mesiacov od jej výsadby až po samotný zber.

Proces pestovania Kurkumy začína zasadením jej koreňa alebo pakoreňa do pôdy. Zasypte kúsky jej výhonkov približne päť centimetrov pod povrch pôdy s púčikmi smerom hore. Šírka i výška kvetináča pre správny rast by mala byť najmenej 30-40 cm.

Rastline sa darí v podmienkach medzi 20 ° C až 30 ° C v čiastočnom tieni, rozptýlenom svetle, no nie na priamom slnku. Interiér v našom klimatickom pásme je tak pre pestovanie Kurkumy vhodný.

Kurkuma sa pestuje v ľahšej ílovitej vlhkej pôde, ktorá je bohatá najmä na organické látky. Počas vegetácie rastlinu pravidelne rozprašovačom rosíme a substrát tak udržujeme mierne vlhký. Kompost môže iba dopomôcť.

Pri zbere sa koreň Kurkumy najprv varí približne 45 minút a následne suší. Po riadnom usušení sa Kurkuma pomelie na známy žlto-oranžový prášok. Namletý práškoch by mal mať výrazne zemitú, horkastú a jemne horčicovú chuť.

Zhrnieme si hlavné výhody konzumácie kurkumy...

V súvislosti s touto rastlinou sa uvádzajú výhody jej konzumácie.

Súhrn možných účinkov Kurkumy:

  • Podpora imunitného systému a obranyschopnosti
  • Celkový protizápalový efekt
  • Antioxidačný vplyv
  • Podpora zdravia tráviacej sústavy
  • Podpora zdravia pečene a pankreasu
  • Pomoc pri hojení rán
  • Pomoc pri redukcii zápalov a opuchov
  • Podpora zdravia pohybovej sústavy
  • Zníženie LDL-cholesterolu a lipidov
  • Prevencia kardio-vaskulárnych ochorení
  • Podpora mozgovej činnosti a pamäti
  • Podpora duševného zdravia a depresie
  • Podpora liečby akné a zdravia pokožky

Kto by sa mal Kurkume naopak vyhnúť?

Napriek mnohým blahodarným prírodným účinkom rastliny Kurkumy, sú jedinci, ktorí by mali byť pri jej konzumácii ostražití.

Nie sú známe žiadne nežiadúce účinky malých dávok Kurkumínu u zdravých jedincov. Avšak vyššie dávky Kurkumínu by u určitých ochorení mohli naopak zdravotný stav zhoršiť.

Je potrebné zvážiť konzumáciu Kurkumy pri krvácavých stavoch a problémoch so zrážanlivosťou krvi. Kurkuma môže svojim anti-koagulačným účinkom znižovať zrážanie krvi.

Jedinci s cukrovkou (diabetes mellitus) by mali byť ostražití, nakoľko Kurkumín môže znižovať hladinu cukru v krvi.

Pokiaľ trpíte gastro-ezofageálnym refluxom, práve Kurkuma môže pôsobiť na tráviaci trakt dráždivo. Taktiež je vhodné vyhnúť sa Kurkume pokiaľ máte problémy so žlčníkom a žlčníkovými kameňmi.

Kurkuma by vo vyšších dávkach mohla ťažkosti zvýrazniť v dôsledku zvýšenia sekrécie žlče.

Tehotné ženy by si mali dávať pozor

Napriek pozitívnym účinkom tohto žltého korenia, je potrebné byť počas tehotenstva ostražitý. V tehotenstve stále platí, že bezpečné množstvo kurkumy je také, ktoré sa bežne nachádza v jedle.

Avšak jej užívanie vo vyšších čiliečebných dávkach môže spôsobiť nadmerné sťahy maternice a zvýšiť tak riziko potratu či predčasného pôrodu.  

Kurkuma vo vyšších dávkach môže byť teda nebezpečná, nakoľko obsahuje látky, ktoré stimulujú kontraktilitu svaloviny maternice.

Čo sa týka dojčenia, nie je dostatok údajov a výskumov, ktoré by potvrdili či vyvrátili bezpečnosť konzumácie Kurkumy.

Je potrebné sa vždy poradiť s gynekológom.

Nakoľko Kurkuma eliminuje zápal a bojuje proti opuchom a bolestiam kĺbom, môže podporiť fyzický i psychický stav tehotnej ženy. Taktiež podporuje jej imunitný systém a obranyschopnosť organizmu. Opäť je potrebné sa o množstve a dávkach poradiť s gynekológom.

Kurkuma ako pomoc pri chudnutí: funguje?

Rôzne štúdie potvrdil, že Kurkuma stimuluje energetický metabolizmus a bráni ukladaniu tukov. Pomáha tráveniu a zdraviu črevnej steny. Podľa niektorých zdrojov zabraňuje rastu tukových buniek a používa sa ako podporná liečba a prevencia obezity.

Avšak bez úpravy jedálnička a kalorického deficitu, neurobí Kurkuma s nadbytočnými kilami žiadne zázraky.

Môžete pri chudnutí kurkumou podporiť svoju imunitu, energetický metabolizmus a tráviaci trakt, no bez základných zmien životosprávy, nedôjde k zmene ani k redukcii telesnej hmotnosti.

Ako zaradiť Kurkumu do jedálnička?

Kurkuma je primárne korenie slúžiace na ochutenie a dofarbenie jedla. Ideálne je mletý prášok pridať do niečoho tekutého, ako je polievka, omáčka či dokonca do vody, v ktorej varíte cestoviny či ryžu.

Časté použitie tohto zlatého korenia je ako súčasť marinády masa. Vhodná je i ako jemný poprašok do šalátov a hotových hlavných jedál.

Častou variantnou konzumácie je i vo forme kurkumového čaju. Mletá kurkuma, horúca voda, citrón, med, zázvor, škorica a rôzne iné ingrediencie podľa vlastnej chuti. Spoločne vznikne intenzívny protizápalový čaj na podporu celkového zdravia a imunity.

Známy je pojem „zlaté mlieko“. Jedná sa o kombináciu horúceho mlieka, kurkumy, čierneho korenia, zázvoru, kokosového oleja, škorice a vanilkového extraktu. Spojením ingrediencií vznikne teplý upokojujúci a ozdravný nápoj.

Pre intenzívny protizápalový účinok je možné jednu lyžičku prášku kurkumy zmiešať s jablčným octom, korením, citrónovou šťavou a medom. Jedna lyžička denne tejto kombinácie je populárnou metódou prevencie zdravia a zápalu.

Doporučená denná dávka nebola stanovená.

Avšak u zdravých jedincov sa jedná približne o jednu až dve čajové lyžičky denne. A to najmä ako dochucovadlo a korenie v jedle či teplých nápojoch.

Zdroje

  • MANDŽUKOVÁ, Jarmila. Bylinky: léčivá moc přírody. Praha: Euromedia Group, 2020. Esence. ISBN 978-80-7617-918-9
  • solen.cz - Kurkuma – terapeutické účinky a možné interakce. Solen. doc. PharmDr. Lenka Tůmová, CSc., Mgr. Libuše Zatloukalová
  • solen.cz - Kurkumin – co už víme a co je nadějné. Solen. Helena Nejezchlebová a spol.
  • medicalnewstoday.com - Everything you need to know about turmeric. Medical News Today. Megan Ware, RDN, L.D.
  • healthline.com - 10 Proven Health Benefits of Turmeric and Curcumin. Healthline. Kathy W. Warwick, R.D., CDE
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.