- solen.cz - Význam pitného režimu v stravovaní detí. PhDr. Iveta Ondriová a spol.
- healthline.com - How to Beat the Heat. Healthline. Lauren Castiello, MS, AGNP-C
Udržanie zdravia v lete: Vhodné stravovanie a hydratácia (pitný režim)
Leto je najteplejším obdobím roka. Horúce počasie môže mať negatívny dopad na celkové zdravie a vnútorný komfort. Potrebné je vhodné stravovanie a dostatočná hydratácia organizmu. Ako podporiť zdravie v letnom období?
Obsah článku
Vhodný jedálniček, tipy na hydratáciu (pitný režim) a prevenciu zdravia sa dočítate v článku.
Dostatočný pitný režim
Mnoho zdravotných problémov počas leta je spôsobených práve dehydratáciou. Keď teplota vzduchu stúpa, mali by sme dbať na dostatočný pitný režim.
Leto, slnko, teplo, voda, naše zdravie a úrazy, ochorenia či ostatné typické letné problémy?
Približne dve tretiny nášho organizmu sú tvorené vodou. Voda pomáha pri transporte živín a látok do tela a taktiež s vylučovaním škodlivín z tela von.
Presné množstvá vody sa samozrejme líši o hmotnosti a veku, od človeka k človeku. Vo všeobecnosti sa pre dospelého človeka bez zvýšenej fyzickej aktivity odporúča denne vypiť 2 litre. V lete o niečo viac.
Najmä športujúca verejnosť sa musí mať pri pitnom režime na pozore.
Voľte čistú vodu, minerálnu vodu a prípadne studenšie čaje či čerstvé ovocné šťavy. Vyhýbajte sa sýteným sladeným nápojom, ktoré môžu naopak zvýšiť smäd.
Pozor, ani príliš veľké zavodnenie organizmu nie je dobré. Dodržiavajte pitný režim rozumne vzhľadom na vek, hmotnosť a fyzickú aktivitu.
Optimálny pitný režim: Koľko vody vypiť podľa váhy a veku (kalkulačka)
Vhodná strava a hydratácia jedlom
Dajte zvýšený pozor na potraviny, ktoré môžu byť kontaminované patogénmi.
Ťažké a príliš mastné jedlá zaťažujú tráviaci trakt a nie sú v lete ideálnou voľbou. Vhodné je kombinovať teplú a studenú kuchyňu.
Aj jedlo sa dá využiť v rámci podpory hydratácie organizmu. Množstvo bežne dostupných potravín obsahuje veľa vody. Ovocie a zelenina dodajú v lete organizmu nielen vodu, ale aj ďalšie prospešné látky, ako je vláknina, vitamíny a minerálne látky.
Príkladom zdroja vody v potravinách je melón, jahody, hrušky, nektárinky, uhorka, paradajky, cuketa či tekvica. Využiť ich môžete aj v smoothie drinkoch alebo šalátoch.
Vláknina je dôležitá pre správne fungovanie tráviaceho traktu a podporu pravidelného vyprázdňovania. Priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru ako prírodné probiotikum. Je významným zdrojom energie.
Denný príjem by mal byť 20 - 35 g vlákniny. Zdrojom je zelenina, ovocie, obilniny, celozrnné výrobky, cestoviny či ovsené vločky.
Je vhodné obmedziť:
- Nadmerný príjem mastných ťažkých jedál
- Nepravidelné jedenie a následné prejedanie sa
- Náchylné potraviny na kontamináciu v teple
Je potrebné dbať na:
- Dostatočný pitný režim (čistá voda, minerálka, čaj)
- Dostatočný príjem bielkovín (proteínov) v strave
- Dostatok zeleniny a ovocia v strave
- Dostatok potrebných vitamínov a minerálov
Všeobecná prevencia zdravia v lete:
- Ochrana pokožky SPF faktorom pred UV žiarením
- Prekrytie hlavy ako ochrana pred úpalom hlavy
- Ochrana očí slnečnými okuliarmi s UV faktorom
- Pravidelná nutrične vyvážená strava
- Pravidelná pohybová aktivita
- Dostatok vitamínov a minerálov v strave
- Pravidelný pitný režim a hydratácia
- Eliminácia pobytu vonku v hodinách priameho slnka
- Pri zdravotných problémoch neodkladať návštevu lekára
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →