späť na zoznam článkov

Vhodné a nevhodné potraviny pre vysoký krvný tlak

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Lukáš Tóth
Vhodné a nevhodné potraviny pre vysoký krvný tlak
Zdroj foto: Getty images

Vysoký krvný tlak je ochorenie a je potrebné naučiť sa s ním žiť. Je zaradené medzi civilizačné ochorenia. Hovorí sa mu aj tichý zabijak. Hlavný dôvod tohto pomenovania je ten, že vysoký krvný tlak nebolí.


Civilizačné choroby sú tie, ktoré sú v populácii frekventované, časté a postihujú vysoké percento ľudí. Tvoria globálny problém a sú častou príčinou úmrtia. Medzi tieto ochorenia patrí aj vysoký krvný tlak.

Hypertenzia nebolí

Muž si drží hrudník, bolí ho srdce
Infarkt srdcového svalu môže byť prvým príznakom hypertenzie

Vysoký krvný tlak nebolí a nemusí mať žiadne príznaky. Niekedy sa stáva, že jeho komplikácia je prvým príznakom. A to môže byť napríklad cievna mozgová príhoda, srdcový infarkt, ale aj smrť.

Aj skoré odhalenie hypertenzie, ako sa vysoký krvný tlak odborne nazýva, prispieva k významu preventívnych prehliadok. V prípade, ak sa vysoký krvný tlak diagnostikuje, nastupuje jeho liečba.

Pri diagnostike vysokého krvného tlaku spolupracuje najmä praktický lekár, internista a kardiológ. Samozrejme, ak je príčinou iného ochorenia, tak aj špecialista v danej problematike (čo môže byť napríklad nefrológ alebo endokrinológ).

V jeho liečbe sa uplatňuje množstvo liekov a účinných látok.

Viac o hypertenzii sa dočítate v článkoch sekcií Choroby alebo Príznaky.

 

Čo je potrebné si pamätať?

Dôležité je a treba si zapamätať, že pri hypertenzii sa liečba neprerušuje.

A to ani v prípade, ak sa hodnoty krvného tlaku stabilizujú, sú dlhodobo normálne, a výskyt ťažkostí je minimálny alebo sa vôbec neobjavujú.

Človek sa môže cítiť dobre, ale vyliečený nie je.

TIP: Hodnoty sú uvedené v článku Prehľadná tabuľka s hodnotami tlaku krvi

 

Na krvný tlak pôsobí viac faktorov

Samozrejme, na krvný tlak pôsobí veľa faktorov. Dôležitá je životospráva. A aj to, aké potraviny človek obľubuje a dlhodobo konzumuje

Na Zdravotéke je publikovaný článok o vplyve životosprávy na nízky krvný tlak.

Pri vysokom krvnom tlaku je to zložitejšie. 

Hypertenzia je ochorenie a jeho liečba je doživotná.

Vynechanie liečby alebo jej prerušenie môže mať vážne následky.

Na krvný tlak pôsobia tieto faktory:

  • vek, hlavne vyšší vek
  • genetická predispozícia
  • primárne ochorenie
  • nadváha
  • príjem soli
  • alkohol
  • fajčenie
  • stres
  • pohybová aktivita
  • celková životospráva

Zdravá životospráva a vhodný jedálniček pozitívne vplývajú na hodnoty krvného tlaku. Tak ako je dôležitá pohybová aktivita, rovnako pôsobí aj racionálna a vyvážená strava.

Významnú úlohu plnia minerálne látky, a to hlavne:

  • vápnik
  • draslík
  • horčík

Priaznivo vplýva aj rutín, čo je vlastne flavonoid rastlinného pôvodu. Pôsobí antioxidačne a pomáha pri vysokom krvnom tlaku. Je obsiahnutý v pohánke a v ríbezliach. Pri znižovaní krvného tlaku sa preukázal priaznivý účinok arginínu.

Rovnako je potrebný primeraný obsah vitamínov:

  • vitamínu E
  • vitamínov skupiny B, hlavne B3
  • vitamínu C 

 

Viete, aké potraviny sú vhodné pri vysokom krvnom tlaku?

Racionálna a vyvážená strava je základ každého dňa. Príjem potravy by mal byť rozdelený do piatich porcií počas celého dňa. Obilniny, zelenina a ovocie zaručia dostatočný príjem vlákniny, vitamínov a minerálov.

Pitný režim je dôležitou súčasťou dňa. Ovplyvňuje ho viac faktorov, ktoré majú súvis so stratou tekutín z organizmu. Zapamätať si treba, že 2 litre tekutín sú základ. Potrebné je ho zvýšiť pri fyzickej námahe, v horúčavách, pri vracaní, hnačkách, horúčkach.

Infografika vypisuje potraviny, ktoré sú vhodné na konzumáciu pri hypertenzii
Uvedené potraviny sú vhodné na konzumáciu, a to hlavne pre optimálne zastúpenie potrebných látok

 

Nevhodné potraviny pri hypertenzii

Opačnú stranu tvoria potraviny, ktoré majú negatívny vplyv. Svojim zložením zvyšujú krvný tlak a ich zastúpenie v jedálničku by malo byť čiastočne alebo úplne obmedzené.

infografika uvádza nevhodné potraviny pri hypertenzii
Tieto potraviny a ich zložky majú vplyv na krvný tlak

Podstatou diétneho režimu pri hypertenzii je racionálne zastúpenie zložiek potravy, a to sú vitamíny, minerály a vláknina. Obmedzenie je na strane sodíka, teda soli a nezdravých tukov.

Alkohol nie je zakázaný, ale jeho množstvo je potrebné obmedziť na odporúčané minimum.

Okrem potravy je dôležitá zdravá životospráva, pohybová aktivita, redukcia stresu a únavy. Fajčenie je hlavným negatívnym faktorom a pri hypertenzii je najlepšie nefajčiť.

Dôsledná liečba je pri vysokom krvnom tlaku potrebná. Platí to aj v prípade, ak ide o sekundárnu hypertenziu, ktorá je príčinou iného ochorenia. Liečba sa neprerušuje.

 

Kvízové otázky pre rýchle opakovanie

7 ľahkých otázok o hypertenzii a stravovacích návykoch pri nej.

 

Vysoký krvný tlak je ochorenie, ktoré nebolí

Pri hypertenzii sa neprerušuje liečba určená lekárom

Vhodné potraviny pri hypertenzii sú

Nevhodné potraviny pri hypertenzii sú

Medzi vhodné tekutiny patria

Do nevhodných tekutín pri hypertenzii sa zaraďujú

Strava by mala mať vyrovnané zastúpenie

Výborne, všetky odpovede sú správne.

  1. Bolesť nie je prvotným príznakom hypertenzie
  2. Liečba, ktorá bola určená lekárom musí byť dodržaná
  3. Zelenina a ovocie sú vhodnou súčasťou stravy pri hypertenzii
  4. Nevhodnou stravou pri vysokom krvnom tlaku je tá, ktorá obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, ako je slanina, bravčová masť, maslo
  5. Vhodné tekutiny sú voda, čerstvé ovocné či zeleninové šťavy
  6. Nevodné sú energetické nápoje, alkohol a vysoké dávky kávy
  7. V strave by malo byť rovnomerné zastúpenie minerálov, vitamínov, vlákniny aj bielkovín

Video o strave pri hypertenzii

Video o strave pri hypertenzii

Naposledy aktualizované 10.02.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Lukáš Tóth

Zdravotnícky pracovník Bc. Lukáš Tóth

Vyštudoval Strednú zdravotnícku školu v Nitre a bakalárske štúdium Urgentnej zdravotnej starostlivosti na UKF v Nitre. Po škole pracoval dva roky na traumatológii. Od roku 2006 v záchrannej zdravotnej službe. V súčasnej dobe stále pôsobí v oblasti prednemocničnej zdravotnej starostlivosti.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Koronavírus COVID-19: Počet nakazených a počet úmrtí Slovensko a svet (Aktuálne štatistiky 9. 4. 2020) Koronavírus COVID-19: Počet nakazených a počet úmrtí Slovensko a svet (Aktuálne štatistiky 9. 4. 2020)

Koronavírus zasiahol do životov obyvateľov Slovenska, ale aj iných svetových krajín. Celosvetovo sú nakazené tisíce ľudí, mnohí vírusu aj podľahli.

Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 na Slovensku ku dňu 9. 4. 2020 Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 na Slovensku ku dňu 9. 4. 2020

Koronavírus je kmeň vírusu prenášajúci sa kvapôčkovou infekciou a spôsobuje ochorenie COVID-19. Prvý raz koronavírus indentifikovali na konci roka 2019 v Číne.

Čo presne znamená Hantavírus, ktorý sa nedávno objavil v Číne? Čo presne znamená Hantavírus, ktorý sa nedávno objavil v Číne?

Akoby nestačila pandémia koronavírusu , médiami otriasli správy o podivnom úmrtí muža z Číny . Pitva za účelom potvrdenia, alebo vylúčenia ochorenia COVID-19, potvrdila...

Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 vo svete, Taliansku a Česku ku dňu 9. 4. 2020 Aktuálne informácie o Koronavíruse COVID-19 vo svete, Taliansku a Česku ku dňu 9. 4. 2020

Po prvý raz bol koronavírus identifikovaný v Číne. Vedci neskôr zistili, že pochádza z nakazeného zvieraťa, ktoré skonzumoval človek.

Vyrobte si domácu dezinfekciu, ktorá bude účinná proti koronavírusu a zároveň bezpečná pre vás Vyrobte si domácu dezinfekciu, ktorá bude účinná proti koronavírusu a zároveň bezpečná pre vás

Nenašli ste už v obchode vhodný dezinfekčný prostriedok? Môžete si doma pripraviť vlastnú dezinfekciu. Prezradíme vhodné prísady, správne použitie, ale i to, ako sa...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.