späť na zoznam článkov

Vhodné a nevhodné potraviny pre vysoký krvný tlak

Vhodné a nevhodné potraviny pre vysoký krvný tlak

Vysoký krvný tlak je ochorenie a je potrebné naučiť sa s ním žiť. Je zaradené medzi civilizačné ochorenia. Hovorí sa mu aj tichý zabijak. Hlavný dôvod tohto pomenovania je ten, že vysoký krvný tlak nebolí.


Civilizačné choroby sú tie, ktoré sú v populácii frekventované, časté a postihujú vysoké percento ľudí. Tvoria globálny problém a sú častou príčinou úmrtia. Medzi tieto ochorenia patrí aj vysoký krvný tlak.

Hypertenzia nebolí

Muž si drží hrudník, bolí ho srdce
Infarkt srdcového svalu môže byť prvým príznakom hypertenzie

Vysoký krvný tlak nebolí a nemusí mať žiadne príznaky. Niekedy sa stáva, že jeho komplikácia je prvým príznakom. A to môže byť napríklad cievna mozgová príhoda, srdcový infarkt, ale aj smrť.

Aj skoré odhalenie hypertenzie, ako sa vysoký krvný tlak odborne nazýva, prispieva k významu preventívnych prehliadok. V prípade, ak sa vysoký krvný tlak diagnostikuje, nastupuje jeho liečba.

Pri diagnostike vysokého krvného tlaku spolupracuje najmä praktický lekár, internista a kardiológ. Samozrejme, ak je príčinou iného ochorenia, tak aj špecialista v danej problematike (čo môže byť napríklad nefrológ alebo endokrinológ).

V jeho liečbe sa uplatňuje množstvo liekov a účinných látok. Viac o hypertenzii sa dočítate na portáli Zdravotéka, v sekcii choroby alebo príznaky.

Čo je potrebné si pamätať?

Dôležité je a treba si zapamätať, že pri hypertenzii sa liečba neprerušuje. A to ani v prípade, ak sa hodnoty krvného tlaku stabilizujú, sú dlhodobo normálne, a výskyt ťažkostí je minimálny alebo sa vôbec neobjavujú. Človek sa môže cítiť dobre, ale vyliečený nie je.

TIP: hodnoty krvného tlaku sú uvedené v magazínovom článku na Zdravotéke.

Na krvný tlak pôsobí viac faktorov

Samozrejme, na krvný tlak pôsobí veľa faktorov. Dôležitá je životospráva. A aj to, aké potraviny človek obľubuje a dlhodobo konzumuje. Na Zdravotéke je publikovaný článok o vplyve životosprávy na nízky krvný tlak.

Pri vysokom krvnom tlaku je to zložitejšie. Hypertenzia je ochorenie a jeho liečba je doživotná. Vynechanie liečby alebo jej prerušenie môže mať vážne následky.

Na krvný tlak pôsobia tieto faktory:

  • vek
  • genetická predispozícia
  • primárne ochorenie
  • nadváha
  • príjem soli
  • alkohol
  • fajčenie
  • stres
  • pohybová aktivita
  • celková životospráva

Zdravá životospráva a vhodný jedálniček pozitívne vplývajú na hodnoty krvného tlaku. Tak ako je dôležitá pohybová aktivita, rovnako pôsobí aj racionálna a vyvážená strava.

Významnú úlohu plnia minerálne látky, a to hlavne:

  • vápnik
  • draslík
  • horčík

Priaznivo vplýva aj rutín, čo je vlastne flavonoid rastlinného pôvodu. Pôsobí antioxidačne a pomáha pri vysokom krvnom tlaku. Je obsiahnutý v pohánke a v ríbezliach. Pri znižovaní krvného tlaku sa preukázal priaznivý účinok arginínu.

Rovnako je potrebný primeraný obsah vitamínov:

  • vitamínu E
  • vitamínov skupiny B, hlavne B3
  • vitamínu C 

Viete, aké potraviny sú vhodné pri vysokom krvnom tlaku?

Racionálna a vyvážená strava je základ každého dňa. Príjem potravy by mal byť rozdelený do piatich porcií počas celého dňa. Obilniny, zelenina a ovocie zaručia dostatočný príjem vlákniny, vitamínov a minerálov.

Pitný režim je dôležitou súčasťou dňa. Ovplyvňuje ho viac faktorov, ktoré majú súvis so stratou tekutín z organizmu. Zapamätať si treba, že 2 litre tekutín sú základ. Potrebné je ho zvýšiť pri fyzickej námahe, v horúčavách, pri vracaní, hnačkách, horúčkach.

Infografika vypisuje potraviny, ktoré sú vhodné na konzumáciu pri hypertenzii
Uvedené potraviny sú vhodné na konzumáciu, a to hlavne pre optimálne zastúpenie potrebných látok

Nevhodné potraviny pri hypertenzii

Opačnú stranu tvoria potraviny, ktoré majú negatívny vplyv. Svojim zložením zvyšujú krvný tlak a ich zastúpenie v jedálničku by malo byť čiastočne alebo úplne obmedzené.

infografika uvádza nevhodné potraviny pri hypertenzii
Tieto potraviny a ich zložky majú vplyv na krvný tlak

Podstatou diétneho režimu pri hypertenzii je racionálne zastúpenie zložiek potravy, a to sú vitamíny, minerály a vláknina. Obmedzenie je na strane sodíka, teda soli a nezdravých tukov. Alkohol nie je zakázaný, ale jeho množstvo je potrebné obmedziť na odporúčané minimum.

Okrem potravy je dôležitá zdravá životospráva, pohybová aktivita, redukcia stresu a únavy. Fajčenie je hlavným negatívnym faktorom a pri hypertenzii je najlepšie nefajčiť.

Dôsledná liečba je pri vysokom krvnom tlaku potrebná. Platí to aj v prípade, ak ide o sekundárnu hypertenziu, ktorá je príčinou iného ochorenia. Liečba sa neprerušuje.

Kvízové otázky pre rýchle opakovanie

7 ľahkých otázok o hypertenzii a stravovacích návykoch pri nej.

 

Vysoký krvný tlak je ochorenie, ktoré nebolí

Pri hypertenzii sa neprerušuje liečba určená lekárom

Vhodné potraviny pri hypertenzii sú

Nevhodné potraviny pri hypertenzii sú

Medzi vhodné tekutiny patria

Do nevhodných tekutín pri hypertenzii sa zaraďujú

Strava by mala mať vyrovnané zastúpenie

Výborne, všetky odpovede sú správne.

  1. Bolesť nie je prvotným príznakom hypertenzie
  2. Liečba, ktorá bola určená lekárom musí byť dodržaná
  3. Zelenina a ovocie sú vhodnou súčasťou stravy pri hypertenzii
  4. Nevhodnou stravou pri vysokom krvnom tlaku je tá, ktorá obsahuje veľa nasýtených mastných kyselín, ako je slanina, bravčová masť, maslo
  5. Vhodné tekutiny sú voda, čerstvé ovocné či zeleninové šťavy
  6. Nevodné sú energetické nápoje, alkohol a vysoké dávky kávy
  7. V strave by malo byť rovnomerné zastúpenie minerálov, vitamínov, vlákniny aj bielkovín

Video o strave pri hypertenzii

Video o strave pri hypertenzii

Naposledy aktualizované 04.07.2017

Prihlásiť na odber noviniek

Autor článku

Bc. Lukáš Tóth

Bc. Lukáš Tóth

Redaktor

Vyštudoval Strednú zdravotnícku školu v Nitre a bakalárske štúdium Urgentnej zdravotnej starostlivosti na UKF v Nitre. Po škole pracoval dva roky na traumatológii. Od roku 2006 v záchrannej zdravotnej službe. V súčasnej dobe stále pôsobí v oblasti prednemocničnej zdravotnej starostlivosti.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Je jarná a jesenná únava mýtus alebo fakt? Je jarná a jesenná únava mýtus alebo fakt?

Jarná a jesenná únava nie sú mýty. Zmeny počasia, individuálna adaptačná schopnosť jednotlivca a jeho aktuálny zdravotný stav môžu spôsobiť vyčerpanie rôznej intenzity počas týchto...

Fajčenie a jeho dopad na zdravie. Kde to všetko začalo? Fajčenie a jeho dopad na zdravie. Kde to všetko začalo?

Fajčenie predstavuje celosvetový problém , ktorý pripraví o život jednu miliardu ľudí ročne. Napriek tomuto faktu, počet fajčiarov stúpa . Kde sa tu cigarety vzali, ako je možné, že...

Meranie krvného tlaku - zásady správneho postupu Meranie krvného tlaku - zásady správneho postupu

Správne meranie krvného tlaku má svoj význam. Pri nedodržaní určitých zásad môže prísť k chybnému nameraniu vysokého či nízkeho tlaku krvi.

Otrava oxidom uhličitým a oxidom uhoľnatým Otrava oxidom uhličitým a oxidom uhoľnatým

Otravy oxidom uhličitým a oxidom uhoľnatým ohrozujú zdravie a život. Súvisia s vínnou a vykurovacou sezónou. Zásadne sa od sea líšia. 

Ako sa prejavuje otrava hubami a čo treba robiť? Ako sa prejavuje otrava hubami a čo treba robiť?

Otrava hubami sa zaraďuje medzi najfrekventovanejšie typy otráv vôbec. Najčastejšie sa s ňou stretávame počas sezóny zberu a to od apríla až do novembra. 


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.