Aké potraviny sú vhodné a nevhodné pri vysokom krvnom tlaku?

Aké potraviny sú vhodné a nevhodné pri vysokom krvnom tlaku?
Zdroj foto: Getty images

Vysoký krvný tlak je ochorenie a je potrebné naučiť sa s ním žiť. Je zaradené medzi civilizačné ochorenia. Hovorí sa mu aj tichý zabijak. Hlavný dôvod tohto pomenovania je ten, že vysoký krvný tlak nebolí.

Vysoký krvný tlak je nebezpečným ochorením, ktoré si vyžaduje správnu a dôslednú liečbu.
Naviac, dôležitá je zmena životosprávy, ktorá zahŕňa i pridanie vhodných a vylúčenie nevhodných potravín z jedálnička.

Pýtate sa: Aké potraviny sú vhodné, a naopak, ktoré nevhodné pri ochorení s menom Vysoký krvný tlak?

Civilizačné choroby sú tie, ktoré sú v populácii frekventované, časté a postihujú vysoké percento ľudí. Tvoria globálny problém a sú častou príčinou úmrtia. Medzi tieto ochorenia patrí aj vysoký krvný tlak.

Hypertenzia nebolí, ale má závažné komplikácie

Muž si drží hrudník, bolí ho srdce
Infarkt srdcového svalu môže byť prvým príznakom hypertenzie

Vysoký krvný tlak nebolí a nemusí mať žiadne príznaky.

Niekedy sa stáva, že jeho komplikácia je prvým príznakom. A to môže byť napríklad cievna mozgová príhoda, srdcový infarkt, ale aj smrť.

Aj skoré odhalenie hypertenzie, ako sa vysoký krvný tlak odborne nazýva, prispieva k významu preventívnych prehliadok. V prípade, ak sa vysoký krvný tlak diagnostikuje, nastupuje jeho liečba.

Pri diagnostike vysokého krvného tlaku spolupracuje najmä praktický lekár, internista a kardiológ. Samozrejme, ak je príčinou iného ochorenia, tak aj špecialista v danej problematike (čo môže byť napríklad nefrológ alebo endokrinológ).

V jeho liečbe sa uplatňuje množstvo liekov a účinných látok.

Viac o hypertenzii sa dočítate i v článku Vysoký krvný tlak ako príznak.

Čo je potrebné si pamätať a na čo netreba zabudnúť?

Dôležité je a treba si zapamätať, že pri hypertenzii sa liečba neprerušuje.

A to ani v prípade, ak sa hodnoty krvného tlaku stabilizujú, sú dlhodobo normálne, a výskyt ťažkostí je minimálny alebo sa vôbec neobjavujú.

Človek sa môže cítiť dobre, ale vyliečený nie je.

Hodnoty krvného tlaku sú uvedené v článku: Prehľadná tabuľka s hodnotami tlaku krvi

Na krvný tlak pôsobí viac faktorov

Samozrejme, na krvný tlak pôsobí veľa faktorov. Dôležitá je životospráva. A aj to, aké potraviny človek obľubuje a dlhodobo konzumuje

Na Zdravotéke je publikovaný článok o vplyve životosprávy na nízky krvný tlak.

Pri vysokom krvnom tlaku je to zložitejšie. 

Hypertenzia je ochorenie a jeho liečba je doživotná.

Vynechanie liečby alebo jej prerušenie môže mať vážne následky.

Na krvný tlak pôsobia tieto faktory:

  • vek, hlavne vyšší vek
  • genetická predispozícia
  • primárne ochorenie
  • nadváha
  • príjem soli
  • alkohol
  • fajčenie
  • stres
  • pohybová aktivita
  • celková životospráva

Zdravá životospráva a vhodný jedálniček pozitívne vplývajú na hodnoty krvného tlaku. Tak ako je dôležitá pohybová aktivita, rovnako pôsobí aj racionálna a vyvážená strava.

Významnú úlohu plnia minerálne látky, a to hlavne:

  • vápnik
  • draslík
  • horčík

Priaznivo vplýva aj rutín, čo je vlastne flavonoid rastlinného pôvodu. Pôsobí antioxidačne a pomáha pri vysokom krvnom tlaku. Je obsiahnutý v pohánke a v ríbezliach. Pri znižovaní krvného tlaku sa preukázal priaznivý účinok arginínu.

Rovnako je potrebný primeraný obsah vitamínov:

  • vitamínu E
  • vitamínov skupiny B, hlavne B3
  • vitamínu C 

Viete, aké potraviny sú vhodné pri vysokom krvnom tlaku?

Racionálna a vyvážená strava je základ každého dňa. Príjem potravy by mal byť rozdelený do piatich porcií počas celého dňa. Obilniny, zelenina a ovocie zaručia dostatočný príjem vlákniny, vitamínov a minerálov.

Pitný režim je dôležitou súčasťou dňa. Ovplyvňuje ho viac faktorov, ktoré majú súvis so stratou tekutín z organizmu. Zapamätať si treba, že 2 litre tekutín sú základ. Potrebné je ho zvýšiť pri fyzickej námahe, v horúčavách, pri vracaní, hnačkách, horúčkach.

Infografika vypisuje potraviny, ktoré sú vhodné na konzumáciu pri hypertenzii
Uvedené potraviny sú vhodné na konzumáciu, a to hlavne pre optimálne zastúpenie potrebných látok

Nevhodné potraviny pri hypertenzii

Opačnú stranu tvoria potraviny, ktoré majú negatívny vplyv. Svojim zložením zvyšujú krvný tlak a ich zastúpenie v jedálničku by malo byť čiastočne alebo úplne obmedzené.

infografika uvádza nevhodné potraviny pri hypertenzii
Tieto potraviny a ich zložky majú vplyv na krvný tlak

Podstatou diétneho režimu pri hypertenzii je racionálne zastúpenie zložiek potravy, a to sú vitamíny, minerály a vláknina. Obmedzenie je na strane sodíka, teda soli a nezdravých tukov.

Alkohol nie je zakázaný, ale jeho množstvo je potrebné obmedziť na odporúčané minimum.

Okrem potravy je dôležitá zdravá životospráva, pohybová aktivita, redukcia stresu a únavy. Fajčenie je hlavným negatívnym faktorom a pri hypertenzii je najlepšie nefajčiť.

Dôsledná liečba je pri vysokom krvnom tlaku potrebná. Platí to aj v prípade, ak ide o sekundárnu hypertenziu, ktorá je príčinou iného ochorenia. Liečba sa neprerušuje.

Kvízové otázky pre rýchle opakovanie

7 ľahkých otázok o hypertenzii a stravovacích návykoch pri nej.

Zdoje

Video o strave pri hypertenzii

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané