Čo je vláknina? Nerozpustné zložky potravy a účinky. Prevencia i liek?
Vláknina je jedna z dôležitých zložiek potravy, ktorá sa v priebehu niekoľkých rokov zvykla vytrácať z našej stravy. Pôvodne ju človek prijímal omnoho viac. Pre jej blahodárne účinky sa však postupne vracia do našich jedálničkov.
Obsah článku
+ Tabuľka s obsahom vlákniny v potravinách v článku...
Výskyt rôznych civilizačných ochorení sa pripisuje najmä nesprávnej výžive.
Približne v šesťdesiatych a sedemdesiatych rokoch, sa vznik mnohých ochorení začalo dávať do súvisu s nedostatkom vlákniny. Dnes je táto problematika rozšírená takmer po celom svete a vláknina sa dostala do popredia v súvislosti s prevenciou chorôb a podpory zdravia.
Vláknina by sa mala pre svoje pozitívne vlastnosti voči organizmu prijímať omnoho viac ako je tomu v súčasnosti.
Čo je to vlastne tá vláknina?
Je to zložka potravy, väčšinou rastlinného pôvodu, ktorá je sama o sebe ťažko stráviteľná. Napriek tomu, sa výrazne pozitívne podieľa na tráviacom procese. Podľa rozpustnosti vo vode sa delí na rozpustnú a nerozpustnú.
Rozpustná vláknina
V črevnom systéme nie je táto vláknina štiepená. Pôsobením črevných baktérií však fermentuje, teda kvasí. V hrubom čreve tým vznikajú mastné kyseliny a plyn. Tvorba mastných kyselín môže byt využitá ako energetický zdroj. Slúži ako palivo pre črevnú bunku, a má i ochrannú funkciu.
Vytvorením kyslého prostredia potláča rast a množenie hnilobných baktérií. Naopak podporuje množenie kvasných baktérií. Patria sem pektiny, guarová guma, arabská guma, inulin a fruktooligosacharid.
Nerozpustná vláknina
Nerozpustná vláknina nefermentuje a tráviacim traktom prechádza nezmenená. V hrubom čreve však pôsobí ako špongia, ktorá je schopná absorbovať niekoľkonásobne viac toxínov, ako je jej objem. Toxíny vzniknuté pri tráviacom procese tak zachytí a odnáša z tela von.
Do tejto skupiny patrí celulóza, pšeničné a kukuričné otruby, vláknina ovsených šupiek, či rezistentné škroby.
Rozpustná a nerozpustná vláknina sa v potravinách nachádza v rôznom množstve a pomere. Preto je ideálne jesť viac druhov potravín s obsahom vlákniny.
Definícia vlákniny
Povodne bola za vlákninu považovaná len tá časť potravy, ktorá bola odolná voči rozkladu tráviacimi šťavami, zväčšovali objem črevného obsahu a podporovali jeho pohyb črevami. Najčastejšie sa sem zaradovali celulóza a lignín, ktoré vytvárajú skupinu zvanú hrubá vláknina – crude fibre.
V súčasnej dobe je však známe, že nestráviteľných rastlinných polysacharidov, prospešných pre ľudský organizmus, je omnoho viac. Ak do tejto skupiny zaradíme súčasne i hemicelulózy a pektíny. Ide o takzvanú potravinovú vlákninu – dietary fibre. Pod pojmom vláknina sa však skrývajú i iné zložky potravy, ako napríklad rastlinné gumy a slizy.
Komisia Americkej asociácie, zaoberajúcej sa obilnými zrnami - American Association of Cereal Chemists (AACC), v roku 1998 navrhla a schválila definíciu vlákniny. Tá hovorí o tom, že vlákninu tvoria jedlé časti rastlín alebo analogické sacharidy, ktoré sú odolné voči tráveniu a vstrebávaniu v tenkom čreve a sú fermentované – kvasením rozkladané v hrubom čreve.
Podľa nich sú medzi vlákninu zahrnované polysacharidy, oligosacharidy, lignín a pridružené rastlinné zložky.
Vláknina sa prejavuje prospešnosťou pre organizmus, ako sú laxatívne účinky, schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
Zložky potravinovej vlákniny v tabuľke
Neškrobové polysacharidy a rezistentné oligosacharidy | celulóza hemicelulóza (arabinoxylany, arabinogalaktany) polyfruktózany (inulín, oligofruktózany) galaktooligosacharidy gumy slizy pektíny |
Analogické sacharidy | nestráviteľné dextríny - rezistentné maltodextríny, rezistentné dextríny zemiakov syntetické zlúčeniny na báze sacharidov - polydextróza, metylcelulóza, hydroxypropylmetylcelulóza, nestráviteľný (rezistentný) škrob |
Lignín | |
Zložky sprevádzajúce komplexy neškrobových polysacharidov a lignínu v rastlinách vosky | vosky fytáty kutín saponíny suberín taníny |
Podľa Vestníka Ministerstva pôdohospodárstva Slovenskej republiky č. 14 zo dňa 15. júla 2002 je potravinová vláknina časť potravín rastlinného pôvodu, ktorá sa nestrávi endogénnymi enzýmami ľudského organizmu a tvoria ju predovšetkým neškrobové polysacharidy (napr. celulóza, hemicelulóza, pektínové látky, ß-glukány, rastlinné gumy) a lignín.
Spoločnou vlastnosťou vlákniny je odolnosť voči hydrolýze tráviacimi enzýmami, schopnosť prechádzať do hrubého čreva v nezmenenej forme a schopnosť ovplyvňovať niektoré gastrointestinálne funkcie.
Ďalšie vlastnosti vlákniny:
- schopnosť väzby niektorých vitamínov, stopových prvkov, kalcia a cholesterolu
- viaže niektoré toxíny, čím chráni nielen črevnú sliznicu, ale i celý organizmus
- reguluje i trávenie tukov a cukrov
- pre mikrobiálnu flóru predstavuje z časti živinu, pôsobí teda ako prebiotikum
- spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi, čím udržuje stabilnejšiu hladinu cukru
- znižuje riziko vzniku žlčových kameňov a nádorov hrubého čreva
- môžu viazať mastné kyseliny, žlčové kyseliny a steroly, čím znižujú vstrebávanie a tvorbu LDL – zlého cholesterolu
- urýchľuje prechod potravy črevom, čím zabezpečuje kratšie vystavenie črevnej steny možným škodlivým látkam, a splodín látkovej premeny
- viaže na seba vodu, čím vedie k pocitu nasýtenia pri chudnutí a redukčných diétach
Prečítajte si tiež magazínový článok o probiotikách.
Aké je odporúčané množstvo vlákniny?
V súčasnej dobe je priemerné množstvo prijímanej vlákniny jedného človeka asi 15 g na deň. Odporúčania sa však pohybujú okolo 30 g na deň.
Príjem vyšší ako 60 g na deň sa však považuje za rizikový.
Odporúčané denné dávky vlákniny podľa veku či pohlavia, uvádzame v tabuľke
Veková kategória | Gramov/deň |
Dojčatá 7 - 12 mesiacov | 3 |
Predškolský vek 1 - 3 roky | 10 |
Predškolský vek 4 - 6 rokov | 14 |
Školský vek 7- 10 rokov | 17 |
Školský vek 11 - 14 rokov | 18 - 20 |
Dospievajúci 15 - 18 rokov | 18 - 25 |
Pracujúce ženy 19 - 54 rokov | 22 - 26 |
Tehotné a dojčiace ženy | 26 - 28 |
Nepracujúce ženy 55 - 74 rokov | 20 |
Nepracujúce ženy nad 75 rokov | 18 |
Pracujúci muži 19 - 59 rokov | 24 - 30 |
Nepracujúci muži 60 - 74 rokov | 22 |
Nepracujúci muži nad 75 rokov | 20 |
U detí je potrebné zaradovať potraviny s obsahom vlákniny postupne, nie naraz veľké množstvo.
Možno vás bude zaujímať i článok: Naše telo potrebuje omega - 3 mastné kyseliny. Prijímame ich dostatok?
Zdroje vlákniny
Potravinová vláknina patrí medzi sacharidy. Prirodzene sa vyskytuje vo všetkých potravinách rastlinného pôvodu.
Výborným zdrojom sú strukoviny, žitné otruby, celozrnné výrobky, obilniny, a sója.
Čo sa týka ovocia, je nerozpustná vláknina obsiahnutá najmä v šupkách ovocia, ako sú jablko, hruška, či hrozno. Zdroj rozpustnej vlákniny predstavuje zas ovocie ako citrusy, banány a ríbezle.
Zo zeleniny najviac vlákniny obsahuje napríklad brokolica, karfiol, kôpor, mrkva, kapusta, paprika, rajčina i hlávkový šalát.
Vlákninu vo forme rastlinných slizov obsahujú semená ľanu, chaluhy, morské riasy a huby, vrátane hlivy ustricovej.
Tabuľka uvádza zdroje, spolu s obsahom vlákniny
Zdroj | g/100g | |
Ovocie | ||
hrušky | 2,4 | |
jarabiny | 2,9 | |
nektárinky | 2,2 | |
egreše | 2,8 | |
ríbezle čierne | 5,6 | |
ríbezle červené | 4,7 | |
ríbezle biele | 4,0 | |
maliny | 5,2 | |
černice | 4,0 | |
čučoriedky | 2,2 | |
baza čierna | 6,0 | |
šípky | 22,4 | |
pomaranče | 1,8 | |
citróny | 1,8 | |
banány | 3,1 | |
granátové jablko | 2,8 | |
Orechy | ||
kokosový orech | 7,3 | |
píniové orechy | 1,9 | |
vlašské orechy | 2,7 | |
lieskové orechy | 3,5 | |
gaštany jedlé | 4,0 | |
arašidy | 6,2 | |
pistácie | 6,1 | |
kešu orechy | 3,2 | |
mandle | 6,0 | |
ďatle čerstvé | 3,6 | |
ďatle sušené | 7,8 | |
figy čerstvé | 2,3 | |
figy sušené | 12,4 | |
Zelenina | ||
zeler | 3,7 | |
mrkva | 3,0 | |
chren | 6,2 | |
paštrnák | 4,3 | |
špenát | 2,1 | |
žerucha záhradná | 3,3 | |
petržlen vňať | 5,0 | |
baklažán | 2,3 | |
pažítka | 2,0 | |
špargľa | 1,8 | |
fenikel | 3,3 | |
Strukoviny | ||
šošovica červená lúpaná polená | 13,2 | |
šošovica veľkozrnná | 15,0 | |
fazuľa farebná červená | 20,1 | |
fazuľa farebná | 17,3 | |
fazuľa biela malá | 24,5 | |
fazuľa biela veľká | 19,2 | |
hrach lúpaný celý, žltý | 12,6 | |
hrach zelený | 20,4 | |
sója | 19,4 | |
cícer | 16,9 | |
Bylinky a korenie | ||
bobkový list sušený | 26,3 | |
bazalka čerstvá | 5,2 | |
bazalka sušená | 17,8 | |
škorica | 14,4 | |
rascovec obyčajný | 10,5 | |
fenikel semená | 39,8 | |
majorán sušený | 18,1 | |
mäta sušená | 44,7 | |
muškátový orech | 23,7 | |
oregano sušené | 42,8 | |
paprika koreninová | 20,9 | |
čierne korenie | 26,5 |
Vlákninu je možné prijímať i vo forme doplnkov výživy. Treba si však overiť kvalitu produktu. Ten by mal obsahovať naozaj vlákninu, ktorá má vlastnosti prospešné pre organizmus a nie len drahý komerčný produkt, obsahujúci celulózu.
Všetkého veľa škodí. Aj vlákniny?
Potraviny bohaté na vlákninu, najmä rastlinného pôvodu, zväčša obsahujú i látky, ktoré znižujú schopnosť vstrebávať niektoré minerály, a makro i mikroprvkov. Teoreticky, by sa teda pri umelo zvyšovanej hladine vlákniny v strave, mohol objaviť deficit zložiek, ako napríklad železo, zinok, horčík či vápnik.
U niektorých jedincov, môže vysoký príjem vlákniny spôsobovať nafukovanie, bolesti brucha i hnačky. Takéto ťažkosti sú však väčšinou dočasné a zväčša postupne ustupujú.
Výskyt možného nepriaznivého vplyvu možno očakávať najmä u starších ľudí a malých detí.
Možno vás tiež zaujmú články o chudnutí a zdravom životnom štýle:
- Ako na chudnutie a odbúravanie tukov
- Najlepšie smoothie recepty z ovocia a zeleniny pre zdravie, energiu či na chudnutie
- Ako viesť deti k zdravému životnému štýlu
Ďalšie zaujímavé zdroje
- solen.cz - odborný článok o vláknine v pdf
- vup.sk – článok o vláknine na portáli výskumného potravinárskeho ústavu
- mayoclinic.org - Dietary fiber: Essential for a healthy diet
- ncbi.nlm.nih.gov - II. DEFINITIONS OF DIETARY FIBER
Vláknina a jej príjem
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →